Monday, July 03, 2017

#OUTFIT Raya Atyfared :: PURPLE KEBAYA RIAU di Raya pertama





ingat tak tahun lepas aku cakap nak pakai purple..
tak kisah purple tone apa2 pon..as long as purple..
tapi kempunan..tetibe tukar kaler kuning coklat sebab nak matching with baju sedia ada abah sado [last year die tak nak beli baju baru]
so.. aku membawak lah kempunan tahun lepas tu ke tahun ni.. hahaha..
merasa aku pakai purple jugak..walaupon delay..
awal2.. 3 bulan nak raya ritu dah sibuk carik kain nak tempah hokeh..




aku memang suka kan kebaya riau.. atau orang panggil kebaya pesak gantung.. or kebaya pahang
aku suka cutting nya yang loose..tapi ada potongan kembang kat bawah..
labuh di bawah lutut..dan berpesak..tu orang panggil kebaya pesang gantung..kot kan.. 

aku rasa baju ni klasik..
aku memang suka kan kebaya dari muda2 dulu.. kebaya pendek..kebaya ketat..kebaya nyonya..
tapi sebab aku dah tak pakai lagi macam tu..
so aku gembira dengan cutting kebaya pesak gantung macam ni..
lebih sesuai ngan aku sekarang.. cantik..fashionable.. tapi masuk patuh syariah giteewww..

tu kalau kau ingat.. last year pon aku pakai baju pattern yang sama..lain color jer.. hahah..
maybe next year aku kene pikir lain pulak..
tahun ni takde dress kembang2 or dress maxi jubah bagai tu..
aku macam..eerr.. jemu..sikit...
kalau ada aku pakai pon.. tu asalnya maybe bukan baju raya..or tu baju raya last2 year..repeat pakai jer balik..





baju ni aku tempah tau.. lebih selesa elok terletak..aku suka sangat..!!
beli kain yang sama bermeter2 sekali ngan abah sado dan anak2..senang..
[yang pada asalnya carik kain tuk aku jer-ada aku cerite dulu]

kain songket tu pulak aku beli kat Bali masa bercuti last yer.. 
dari kan mereput dalam almari belambak2 tak tempah..
aku kumpul2 semua sekali hantar kat tailor..
yang ni matching pakai dengan kebaya ni.. 




lagi satu tahun ni.. aku dok hunting clutch bag instead of handbag..
sebenarnya aku mencarik ala2 songket jugak..klasik kan..
aku ada satu clutch songket.. tapi kaler merah pulak..
ada aku jumpa kat online songket yang aku nak..
tapi sebab last minit baru survey.. habes dah kaler yang aku nak..sigh..
so.. yang ni pon boleh la.... hikhik... macam orang kisah pulak kan..
clutch ni aku suka sebab dalam nya besar..boleh isi hp.. duit raya tuk budak2..bedak lipstik seketul dua tuk touch-up2.. ngan card holder.. boleh laaaa...







OOTD #teamrayaPurple di hari raya pertama kami sekeluarga







4 comments:

Delimasari said...

sedondon satu keluarga - memang cantik

- dieyana - said...

klasik! cantik

Chekgu Azrine said...

ok cantik..nak try buat kebaya mcm ni plak la nanti...hehehee

shalimar yusof said...

seronok tgk gmbr raya Aty sekeluarga...selamat hari raya... :)