Friday, March 12, 2010

~CanOpy kAhwiN


 - can0py kawin aku nanti lebih kurang macam ni lar -

finally..on 9 march..aku dah dapat cari n sekaligus dah tempah canopy tuk majlis kawin aku nanti....so..kurang lar sikit dah kerje aku...tinggal catering jer kene cari...tu aku kene berbincang ngan mak ayah aku dulu macamane.... aku punyer lar mencari kat internet sume...merate2 aku cari....ade yang aku pekenan dah full book lak... ade tu yang mahal sangat2...kalo murah pon tak cantik ade tu jauh pulak.... rupenyer ade punyer lar dekat ngan kawasan rumah aku..cantik dan sangat murah..!! MOM'z Catering n Canopy...Lorong Hj Abdul Aziz Jalan Kebun.... Owner die aku panggil Along jer...kire name lorong 'Hj Abdul Aziz' tu katenyer name arwah atuk die... maknenyer die memang orang lame n 'kuat' kat situ.. memang kawasan kat situ lorong2 pakai name orang2 'lama' yang duduk kat situ..or name2 ketua kampung...punyer ar banyak lorong..bayangkan banyak name yang diletak... aku sendiri yang dah duduk kat pinggir2 kawasan tu hampi 12 tahun hanye boleh ingat hanye 2-3 name lorong saje dari berpuluh2 lorong!! huhu...(Along tu pelik macamane aku ley tak tau direction nak gi umah die sedangkan dah duduk bertahun2...) lagi pelik kawan aku (zaiful adlin) yang baru duduk situ tak sampai 3 tahun boley tahu hampir kesemua name lorong2 kat kawasan tu!!!..so aku kire..aku yang bermasalah..or lebey kepade tak mengambil tahu...(orang zaman sekarang yang tak ley pakai..!!!)...harhahrh...

ok..berbalik pada citer pasal canopy tadi....aku amik package..(akceli tak de package pon...)  macam kat bawah ni.....
  • 6 Arabian canopy = 5 canopy tetamu + 1 canopy pengantin
  • 1 Arabian canopy = 4 meja bulat + 40 kerusi
  • 1 Arabian canopy pengantin = L shape table + 12 kerusi (beriben)
  • 2 meja buffet
                + scallop (canopy)
                + hiasan meja pengantin
                + skirting
                + kipas/lampu

TOTAL HARGA = RM 1210.00 
( 1 Canopy tetamu = Rm 180.00 x 5 Canopy)
( 1 Canopy Pengantin + Hiasan = Rm 250.00)
( 1 Meja Buffet + Skirting = Rm 30.00 x 2 meja)

akceli bagi aku tu harga yang agak murah.. (aku tak tau lar orang lain dan tempat lain macamane hargenye pulak..) owner kate harge mengikut kawasan..may be sebab aku sangat dekat..kire macam jiran..so dapat lar harge semurah tu... sebab aku dah survey sangat banyak tempat sekitar selangor.. rate tuk satu canopy Rm 280 hingga Rm 350 !!! kalao ikut kiraan aku amik package yang same ngan yang aku amik kat atas tu tempat2 lain total ley cecah Rm 2000.00 dan may be lebih..bukan lar berkire sangat tapi kalo ley dapat yang lagi murah n jimat siape yang tak nak kan.... n ape salahnyer.... :)

kalo diikutkan...asalnyer aku nak wat majlis kat dewan jer... lebih mudah... tapi plus minus dan banyak perkare lain yang perlu diamik kire..aku rase amik canopy lebih baik... cume yang tak bagusnyer... wat majlis kat umah sangat memenatkan!!! sebab kene mengemas rumah lepas tu... tak larat!! ayah aku sendiri tak setuju..seboley2 nak jugak cari dewan..tapi selepas perbincangan..so..sume okey.... alhamdulillah mencapai kate sepakat..(sebenanyer banyak lagi perkare yang tak sependapat..tapi masih boley bertoleransi...even aku sendiri memang kene dengar pendapat sume ahli kuarge aku...)

by the way...alhamdulillah.. setel satu lagi perkare.... time kasih sangat2 kat tunang aku yang sanggup datang meredah traffic jam balik kerje dari damansara tuk meneman aku jumpe orang Canopy tu...even rumah orang tu sangat2 dekat ngan umah aku...(tak sampai pon 10 minit  dari umah aku).."mekaceh cayunk..." rase macam tak besh lak kalao gi sorang2... nak mintak ayah aku pergi die sendiri sangat2 sibuk..so apesalahnyer kalao bakal pengantin yang datang sendiri kan...Along tu pon cakap..sekarang lebih ramai bakal pengantin yang datang tempah dan tengok sendiri  dari mak bapaknyer... aku tak pasti sebab nyer..tapi kalao ikut aku... aku lebih berpuas hati....tu yang penting.... :) 

7 comments:

aini said...

awak...tempat ni ada wat catering gak ek??bape ek diorg amek perhead??rumah sy kat klang gak..kat sg. pinang..

yanie said...

emm, leh tak share ngan kite address & num phone MOM'z Catering n Canopy nie..cam berminat ke nak amik dia nie..tq (true2lavender@yahoo.com)

Tina said...

awk...nak jugak..ley ke share the address n phone no. my email : hastinamnur@yahoo.com

Tina said...

awk...nak jugak..ley ke share the address n phone no. my email : hastinamnur@yahoo.com

yatea said...

hye...awak,leh x share address n phone no cetering n canopy tu. my email: yatideli@yahoo.com
tq awak...

dya said...

hi...awak...kite pun nak la address or conatct number catering n canopy tu...if ade email/website dia lg senang..bley awak email kat saya.
my email: zee_lya@yahoo.com

thanks tau awk...

Anonymous said...

Hi boleh tak sehari contact no. Along utk canopy servis ni...urgent...vanilla_vanille82@yagoo.com...tq