Tuesday, April 20, 2010

baJet buLan apRiL~shOpping baRang hAntaran..!!

sebeLom pergi meeting kat UPM jap gi  ni sajer nak update pasaL persiapan kawEn yang dah Lame aku tak upDate..!! huhu~ sabTu Lepas.. aku ngan en Tunang gi 'membUru' barang2 tuk haNataran kawen nanti... dari pagi pukuL 10 lebey dah kuar.. pukuL 11 maLam baru baLik.. 12 jam bejaLan..!!! memAng memenaTkan..!! mane tak nyer.. kiteorang round dari ~ summit usJ - sunway pyramid - bukit tinGgi kLang - sepaRuh jaLan pJ - patah baLik ke sHah aLam (beLi cat las miniT ayah surUh..) - SOGO KL ~ nak cari jam jer sampai 3 teMpat... lePas dah beLi jam tu nak teRus gi SOGO KL.. sebab seBeLom ni gi shopping kat SOGO tu dapat rebat voucHer RM80 n date expirEd voucheR tu esOk..!!! seParuh jaLan nak ke KL tu puLak.. tetibe ayah aku soh beLi cat..esok kaTenyer naK cat rumah..!!  tak nak amik risikO beLi cat jauh2 dari area rumah so kitEorang paTah baLik ke shah aLam..!! pas beLi tu terus ke KL baLIk.. memikirkan esok koMpem tak dapAt pegi lagi seBab kene caT umah..adeeyyyy... sampai KL jam puLak..biase ar maLam minggu kan... mase tu pulak dah pukul 9 mLm memang dah giVe up dah.. kaT buLatan pahang tu dah rase nak patah baLik.. tapi memikirkan dah aLang2 kat situ so.. kiteorang jaLan jer Lar terus.. niat nak gi jaLan TAR jer.. tapi..memang rezki kiteoRang agak nyer.. semapt sampai dan membeLi...!!! dapat Lar en tuNang beLi 2 heLai baJu kat soGo tu (haRi tu jer en Tunang dah beLi 4 heLai baju..!!) n aku beLi barang KosmeTik aku siKit...(kopon aku tuk beLi barang kosmeTik jer..!! ) baLIk tu aku dah beTul2 taK Larat..~ngeee...

Ok... cerite pasaL barang haNtaran lak.. akceLi bajet buLan ni tuk beLi jam... beLi sikit2.. ikut peRancangan.. beLi setiap buLan 1 atau 2 barang saHaja..buKan ape.. seLain bajet kewangan.. nanti tak de Lar keLam kabut dah uJung2 baru nak beLi sume.. Lagi pon beLi sikit2 tak terase duit kuar banyak sangat..huhu.. psycoLogy... ~ngeee...  tapi kaLau aku tengOk balik macam 50% baRang hantaran yang daH di beLi since lePas beRtunang buLan saTu duLu.. okeh.. tuK kepastian..~ Lets checkList baLik barang2 tuk hantaran kiteOrang...

1. SIREH JUNJUNG


 ~ ni hantaran sireh junjung mase 2nd abang aku kawen dulu.. so.. may be aku nyer lebeh kurang macam ni jer.. tukar bunge n bekas jer.. gubah ikut kesesuaian bekas aku~
 ~ade sesetengah member aku buat awal2 sebab pakai daun pLastik..!! aku tak nak... au tak suke.. waLaupon aku tau tak de sape nak maKan dah daun siReh ni.. dan aku pon buKan lah orang yang mengikut adat..bukan OK... tapi aku nak buat gak pakai sireh originaL ok.. bukan ape... aku akan pakai bunGe fresh.. so.. lebeh canti kalao pakai daun fresh gak kan.. akceli aku ade gak pasal sireh junjung ni.. mengikut pandangan isLam ia bukan lar sesuaTu yang baik..ade sikit kebudayaan india ~ini bukan sekadar pendapat aku OK.. ini ape yang aku pernah bace.. tapi tak ingat kat maner..terpuLang pade orang Lain~ tapi may be aku akan carik lagi pendapat2 atau fatwa yang beTul2 supaye tak de keraguan yang timbuL.. sebab ikut orang tua ni memang ar macam kewaJipan lak ..tu yang susah... tapi pendapat orang kene gak amik kiRe... so.. may be aku akan mempeRtimbangkan baLik tuk bagi sireh junjung ni or lebey baik aku bagi sumtin yang Lebey bergune keLak.. . ~

2. SET PERFUME  ( untuk aku & En tUnang ) DONE

~ yang ni kiteorang daH beLi lame dah.. 1st sekaLi duLu.. sebab beLi bende ni kat SOGO tu lar..wat kiteorang dapat voucHer Rm80 tue... urrmm... eN Tunang aku nie 'sEtia' orang nYer.. die yang memAng sukekan bau peRfume dari CLINIQUE nie.. so.. walaupon  banyak perfume lain yaNg aku caDangkan.. tapi die teTap nak yang ni jugak.. Happy For Man.. tapi memang aku seNdiri suker bau ni.. dan diSebab kan aku jugaK memBers CLINIQUE ni .. so aku pon beLi sekaLi set yang lebey kurang same... tuk Women Ok...~ akceLi aku kaLo ceRite haL perfuMe ni tak beRape nak cErewet.. aku tak kiSah.. asaLkan wangi dan boLeh ngam bau die nGan aku.. so aku Ok jer... yang ni aku bukan Lar tegoLong dalam goLongan orang yang suke menGumpul perfuMe.. cUkup lar saTu.. dah abes baRu beLi lain... ~ngeee...

3. JAM TANGAN ( untuk aku & En tUnang ) DONE


~ niLar jam tanGan yang kiteorang gi shopping dari pagi sampai ke peTang saBtu tUe.. jam taNgan aku tak susaH tuk dicarik... banyak jer yang aku peKenan..  urrmm.. tapi kaLo nak diikutkan masuK yang nie bermAkne aKu dah ade 4 koLeksi jaM ELLE..!!! dah macam penGumpuL setia Lar puLak..~ cuMe yaNg ni lain sikit.. aku suker sangat sebab yang ni 'gLam' sikit.. ~untuk haNtran kawEn OK so.. banYak gLitter2 tue biase ar~ yang penting.. canTik sangAt..~ bagi aku Lar~ dan laGi sekaLi.. aku tak cerewet jugak.. may bE sebab aku ni jeNis 'rajin' meMbeLi.. dalam erTi kate lain.. suKe shopping.. so tu buKan lan jaDi satu masaLah tuk aku..~lalala...

yaNg cerewet nyer.. heheh~ En tuNang... punyer Lar banYak jam yang canTik2 aku rase.. tapi die tak pekeNan.. tuk caRik jam die jer.. kiTeorang perGi 1st sUmmit Usj.. 2nd sUnway pyramid.. (kat siTu beLi jam aKu jer..) 3rd pLace.. jUsco buKit tinggi kLang..!! tu pon nyaris2 naK pergi  OU kat Bandar Utame tu tau..sebab die kate ade suke satu jam kawan die beLi kat situ~  yang kat bkt Tinggi Klang tu pOn.. memanG die dah pekEnan laMe.. maSe tu aku ajaK beLi dah.. tapI die tak Nak.. kAte nak suRvey kaT teMpat lain juGak.. taPi sudahNyer kesiTu daN jam tue gAk yang En tUnang aku tu beLi.. adeeyy... naSeb baik memanG teRsaNgat canTek.. dan memaNg siyeS tak de kAt temPat Lain.. ~yang tu aKu peLik sangat...

4. KASUT ( untuk aku & En tUnang ) & HANDBAG (untuk aku) 

~yang ni beLom lagi.. aku saJer tak nak BeLi awaL2.. aku akaN beLi lagi sEbuLan dUa sebElom majLis.. seBab nye.. nanti jadi Out of daTe...!! lelebey Lagi tuk orang2 yaNg memaNg sUke membeLi kaSut n haNdbag tiAp2 buLan maCam aku nie..!! kaNg aku dah beLi awaL2 t ade jer laGi kasut bAru yaNg aku pekeNan.. adeeyy.. So.. tuk tiDak memBazir.. aku taRget macAm tu Lar... kAsut en tUnang..?? haRap2 yaNg nie diE tak cEreweT laGi..~ngeee... huhuhu... aDe dah kaSut yAng die peRkenan.. n aku wiLLing tuk beLi jer duLu semaLam.. tapi die takNak puLak.. naK tunGgu aku kaTenyer.. taKpe lar.. leY maSuk daLam bajet buLan depaN Lak..

5. WALLET/TALI PINGGANG (untuk en tUnang) DONE


~ awaL2 lagi daH beLi.. sekaLi maSe beLi seT perfuMe kat SOGO KL buLan lalu.. keBetuLan ade saLes..(SOGO tu aku raSe ari2 pon buat Sales~ngeee) perkenan teRus beLi... yang ni ok.. en tuNang tak ceRewet sangat.. huhuhu~

6. SEJADAH ( untuk aku & En tUnang ) dan KAIN PELEKAT (En tUnang ) DONE


~ yang nie tak ingat beLi biLer.. yang aku ingat kiteorang beLi kat mYdin USJ.. siyes kat situ banyak piLihan dan cantik2..!! kain peLekat tu.. asaLnyer aku pekenan sangat warne pink puTeh.. sesuwai ngan tema kawen aku.. tapi sangat kejam rasenyer nak mintak en tunang pakai..!! 

'kaLau baby beLi orang pakai kat umah jer...buat tidor..'
heheh.. aku nak die manfaat kan pergi soLat kat mesjid.. nak share pahaLa..~lalalala...
sejadah tu puLak.. yang hijau atas tu kire aku yang kasi die nanti.. totally lari tema..!! tapi sebab en tunang dah suker sangat warne hijau n siap majuk2 agi biLer aku soh amik kaLer lain... (sebenarnye aku rase sebab seJadah tu tebaL dan sangat leMbut..heheh~)..so.. aku ok ikutkan jer... tapi.. kesudahannyer.. sebab tebaL sangat.. biLer try letak...susah nak di gubah dan masuk daLam duLang hantaran aku..!!! so.. aku terpakse beLi lagi satu nanti yang lagi nipis.. naseb baik en Tunang tak kisah... kaLo tak mau penin aku nanti macamane aku nak buat... yang dah di beLi tu....?? tak per.. ley gune jugaK nanti kan...

7. TELEKONG (untuk aku)  DONE



8. GELANG TANGAN (untuk aku)
~ ni ikut bajet eN tunag nak beLi biLer.. may be tunggu harge eMas murah baLik kot... sekarang aku rase ngah mahaL sangat ar.. buat aku yang tek beraPer minat ngan barangan2 kemas nie... hurrmm.. akceLi aku masih berkire2 samaade nak amik rantai atau geLang nie.. tapi memikirkan rantai aku dah ade.. so.. better amik gelang kan.. aku tak suke pakai gelang.. may be sebab tangan aku sangat kurus buat aku rase tak cantik...~ngeee.. tapi ape saLahnyer kaLau ade satu koLeksi gelang kan.. nanti pas kawen kaLau aku 'menebaL' ley ar pakai seLalu..heheheh~
9. CAKES OR CUPCAKES (untuk aku & En tUnang)
~tak tempah n survey pon Lagi..!! tak pasti biLer..nanti lar.... dah dapat 2-3 tempat dah yang ley order.. tapi tak sempat nak pikirkan lagi...~nanti lar... tak decide pon lagi samade nak fondant cake or cupcake yang cute2 tu...

 
 bLog CUPPACAKE B'LICIOUS ni kat saLah satu b2b blogger.. tapi tak ingat sape..eeerr..cowi..~ macam menarik.. tapi tak sempat nak belek lagi.. juz rase lebey kurang macam ni ar... cantik kan..~ *wink wink* ni pon aku rase macam kene teMpah awaL.. may be aku nak try carik yang deKat2 area aku.. senang sikit nak pegi n amik nanTi kan..~

10. BUAH2an (untuk En tUnang)
~yang nie tak Ley buat aper..kene tunGgu sehaRi sebeLom majLis.. tapi daLam pikiran aku dah ade ideA n buah ape nak di 'hanTaran kan' may be aku tak kan pakai banyak buah.. sekadar 1 buah jer.. yang sesuwai ngan tema aku...~

11. COKLAT (untuk En tUnang)
~ haaa.. aku ingat macam nak combine kan ngan buah2 an sekaLi.. tapi masih daLam perancangan... tak de gambar nak share sebab aku dapat ideA tu daLam majaLah pengantin lame dah.. menarik.. simpLe.. yang penting tetap cantik OK..~

12. CINCIN atau TUALA (untuk En tUnang)
~ kenape ade due..??ATAU OK... huhu~ aku teringin nak baGi die cincin siLver.. 'ingat..emas puTeh tak boLeh tuk orang leLaki Ok..' nak die simpan 'sumtin' sebagai ingatan yang die dah kawen...~ heheh.. tak de lar.. sekadar hadiah sempena perkawinan kiteorang yang die ley simpan lame untuk kenangan... yang tuaLa tu sekadar perancangan awal duLu.. nak cukupkan hantaran.. so kaLo jadi beLi cincin.. insyaLLah bajet aku buLan depan.. so t ley ar share ok... ;)

4 comments:

~ thalhazlin ~ said...

wow! shopping! best. harituh pegi sogo tak ada pun promosi beli perfume CLINIQUE dapat rm 80 voucher. huhu. untung aty. hee :)

@ty_farEd said...

yang dapat voucher Rm 80 tu kalao tak silap mase bulan 2 ritu.. tak tau ar macamane ley dapat..tapi maybe beli barang lebih dari rm500 kot..huhu..memang untung..!!~ngeee

aini said...

hoho...just nak bg suggestion..cincin utk tunang u tu bg la cincin suasa putih..chantekkk...kat habib byk... *wink*

sbb i pon ingat nak bg cincin suasa putih as hantaran kawen utk my enchek tunang..hehe

@ty_farEd said...

aini...time kaseh banyak2 ek... i memang ngah tercarik2 lagi ni taw....
so..nanti ai ley lar ajak en tunang i gi habib tu kan... :)