Monday, May 24, 2010

episode 1-RuMah lepas kawen~

Tetibe aku sTop berpikir pasaL kawen....~huhuhu
buKan tak nak kawen apetah lagi bukan tak jadi kawen....
*
*
*
*
*
*
tapi sebab
*
*
*
*
*
tetibe perhatian aku ter aLih pade persiapan rumah yang akan kiteorang akan duduk lepas kawen nanti..!!!

sonok nyer...!! teruje Ok...!!
*
*
*
*
*
eerr...umah sewa jer duLu...
nanti lepas2 kawen dah stabiL bebetol baru carik umah sendiri...
nak beLi umah ni bukan boLeh main2 beLi jer...

kena tengok kawasan macamane...
environment...
kene carik batul2...
banyak yang kene List down kan sebeLom membeLi...


kaLau tersaLah beLi..boLeh menyesaL.. sebab dah ter BELI... bukan senang nak jual2 macam tu jer.. lagi susah kalau tak de puLak orang nak sewa...

memang teringin memiLiki kediaman idaman sendiri
*
*
*
*
*
tapi..tu kendian puNyer cTer.. buat mase nie.. eerr..tak de bajet Lagi... uhhuukkss..~

berbaLik pade cerite asaL aku....~ngeeee


semaLam~hari ahad... aku ngan en tunang pLus adik aku ~tNa pergi tengok rumah yang kiteorang akan duduk lepas kawen nanti...

awaL sangat ker.. lebih kurang 3buLan 3 minggu Lagi...
eerrkk..3 buLan 3 minggu Lagi nak kawen dah..!!!!

ok..tak nak kire lagi ...sekarang mood nak berumah baru...~ngeee

sebeLom ni.. aku ngan en tunang decide nak carik rumah teres..
tak kisahLar setingKat atau 2 tingkat...
asaLkan teres...

aLasan en tunang ~ senang nak cuci kereta

tapi memang betul..aku pon Lebih prefer rumah bawah..
senang nak angKat barang aku yang sangat banyak tu..!!~ngeee...
dan lagi.. mase aku dok keje kaT kL bertahun2 duLu..dah puas duduk umah tinggi2...

ok... pLan asaL : rumah teres
~ rumah 1st~
Lokasi : bandar puTeri kLang...(dekat ngan kesas Haiway)
dah jumper..!! agak besar dan seLesa...
ley masuk paking 2 kereta.. 
Lantai dah siap pasang marmar...
and basic cabiNet kitchen...

ok...

tapi...en tunang tak perKenan...

aLasanyer... wirering tak eLok..
dan Lagi..umah tu tak canTik...!!
tapi bagi aku..cat tak canTik aku pandai nak adjas... decorate bagi canTik...
tu sumer boLeh buat...

cuMer..biLer piKIr2 baLik
kesian kat en tunang...
sebab... jaUh..!!!
en tunang kerja kat damansara saner.. 
umah kat area kLang-shah aLam...
toL lagi pLus minyak...
memang banyak..!!
so... waLaupon die cakap tak kisah.. 
tapi...piKir2 baLik..toLak tambah darab bahagi...

so...toLak umah tu..dan carik rumah Lain...

biLer time mencari..memang tak jumper kan..!! adeeyyy

cari apartment...
ok..memuLe..en tunang tak seTuju...
tapi aku puJuk tengok duLu...
sebab aku rase..kawasan ok..
rumah ok....
Laluan nak gi kerje pon ok... tak terlalu mencabar sangat... tak perLu jumpe banyak toL yang mahaL2...~ngeee
(haiway LKSA baru buKak... sonok nyer...dari umah mak aku nak gi sacc maLL or aLam sentral shah aLam lebih kurang 6-7 minit jer...!!!)


so..biLEr samapai jer kat pak guard tu aku rase... die dah ok sikit... tapi stiLl kompLen...adoyai...
aku masih pujuk die tuk tengok daLam kawasan tu.. n rumah tu sendiri...

1st...tempat paking kereta ok.. even satu rumah 1 kereta jer...
tapi ..tak per..die nyer pasaL...'puteh' aku reLa menagaLah.. paking visitor Ok...

2nd...ade Lift... giler ar kaLo 8 tingkat kene naik tangga...~huhu

3rd... biLer naik jer terus ker tingKat 7.... bukak pintu...
en tunang terus senyum...!! muke pon ade shining..!!
bermakne die teLah suker..!! howyee....

rumah agak besar...1100sqf~

3 biLik..2 biLik air...
paLIng besh...view mengadap koLam renang..!!

4th..sewa umah sangat berpatutan..!! tu yang penting...~ngeee..
bajet akan Lari seLepas kawen Ok...huhu

try tengok 2-3 bijik umah Lagi...
2-3 view... tapi view koLam renang tu lebih memikat hati en tunang..
aku...ikut kan jer...asaLkan die suke... aku gembire..ceehhh..~

nak tunjuk cikit contoh umah yang kiteorang tengok...

~ aku tak pasti ni tingkat beraper... n bLok mane..~ ni sqf nyer kecik cikit Lar~
en tunang tak setuju..sebab..view tak cantik sangat.. ok..baikLah

ok..so..memuLer setuju rumah 1st yang kiteorang masuk..
tingKat 7 tu.. tapi dah siap cat warne biru..uurrmm.. aku tak suker kaLer tu tuk umah aku...
tapi masih boLeh tahan.. sebab nampak baru...

malam tu.. nak pergi bayar deposit..
terJumpa sorang pak guard nie...
die offer satu rumah nie...
owner melayu...
view koLam renang canTik....
paLing penting..dapat harge yang lebih rendah...!!!

rezeki nak kawen agaknye... :)
esok nyer..misi meLihat semuLe rumah tu wit owner Lain puLak
*
*
*
*
*
so layan sikit gambar umah yang kiteorang akan duduk nanti..

  ~ tempat paking Luar...eerrr...ni tumpang Jer..~

~ tempat paking bawah bLok~

~ adik aku Tna depat koLam renang~

~en tunang sedang mengire kertinggian rumah kiteorang nanti..eeerr...agaknyer ar...~huhu

~ dari pintu masuk luar ~

~ruang tamu..meja tu tuan rumah tu punyer~



~ruang masuk ke biLik dan master badroom pLus biLik air yang sebeLah kanan tu~


~ ni dapor..kosong kan..!! oohwww...aku tak suker dapor kosong tak de kabinet...
maner nak letak barang2 dapor..!! dah lar apartment jenis open kitchen...
redho jer Lar...~ngeeee


~tna kat koridor Luar~

 ~ view dari atas rumah aku~
koLam renang tu air tu hijau sebab ngah cuci~klorin-orang tu cakap Lar...

*
*
*
*
*
*
*
en tunang suker... aku teruje...
bayar deposit terus dapat kunci...
seronok nyer...!!!
dah boLeh angkat barang masuk...

~pintu dengan en tunang dah samer kaLer...~huhu

~ tinggi rumah-tingKat 8~



so far..aku puas hati..even rumah ni penah ade orang duduk b4..tapi tak lar teruk sangat pon.. 
dinding kaLer biru~aku akan tukar...
pintu hijau..eerr.. tu tengok duLu..~huhu
kipas..ade di ruang tamu dan setiap biLIk...
cume grill jer yang tuan umah tu akan pasang...
macam takut lar puLak tak melopong tak de grill tu..~ngeee
*
*
*
*
*
*
*
maLam semaLam..aku dah start kemas barang2.. 
tak sabar nak duduk umah baru...!!! huhuhu

6 comments:

nizabeba said...

hye awak, nk tny umah ni ktne ek? sy pon tgh mencari2 nih..location wise pon cam ok...hhehe..

farahfatihah said...

wahhh baest nya nak duk serumah dah....=( sedih2..t jauh ngan suami

@ty_farEd said...

hye nizabeba~ i tak tau alamat nyer...eeerr...tak ingat... tapi kaLo nak cerite area tu ok Lar.. :p
umah i ni kat border shah alam klang..dekat sangat ngan area bukit kemuning shah alam..n bersebelahan jugak ngan taman sentosa klang.. huhu..
macamane tu ek.. i pon tak reti nak terangkan.. kaLau tau round bukit kemuning kg jawa..kat area situ lar..

farah~ alolololo...cedeynyer... tak mo cedey2 key... ade hikmah tu.. may be sekejap jer tu kot.. positif ok... :)

~ thalhazlin ~ said...

wah. best2. dah ada umah baru. in my opinion, umah teres lagi ok kot. ur dear sama dengan mine. nak umah teres sebab senang cuci kete. hiks.

fikaryna said...

waa..bestnya nak dok umah baru..semangat baru..org baru..best2..

jihan musfirah musa said...

dear aty nak tanyer rumah u sewa tu kat maner??...rasa berminatla ada kosong lagi tak??..hehehe...

jihan duk telok panglima garang tu ingat tak???..
hubby kejer uitm shah alam...rasa nak cari gak rumah area klang n shah alamla...

tenkiu...anything boleh email kt jihan yer..;p
jihan_musfirah06@yahoo.com