Friday, July 16, 2010

compLain majLis Orang..??!!

korang pernah tak 
duduk atau berade dengan orang yang sepanjang majLis yang ditandang...
begitu banyak compLain...!!
begitu banyak 'kate' nyer..
semua serba tak kene...
dari pintu masuk sampai Lar ke pintu Luar....
dari depan... hingga ke dapor... 

uuhh... sungguh annoying..!!


aku panggiL cik Annoy~
yang mane..
setiap kaLi datang majLis orang..
ade saje yang tak kene di mate nyer...
di tekak nyer...
apetah lagi di hatinye...

" kate nyer..."

lauk nyer biase2 jer lar..
tak banyak piLihan lar...
tak berape pedas n sedap lar...
Lauk nyer tak cukup lar...
tuan rumah baJet...
eerr...may be cik annoy nak makan 3-4 kali tambah...
tapi tak boLeh...~huhu

kaLau tak pada makanan kenduri nyer...
pade peLamin...
kaLo tak pon...
pade baju pengantin...
paling teruk kaLo..
ci annoy rase make up pengantin tu tak cantik lar...
tak kene kaLer lar..
tergelap lar..
terpuTih Lar....

dan akan dicanang...
diingat sampai pengantin tu dah ade anak 2-3...
di sebut sampai sekarang...
di bandingkan setiap kaLi pergi kemajLis orang Lain puLak...


setiap kaLi ditanyer...
" macamane majLis si poLan..?"

cik annoy nyer jawapan samaada..

" entah...biase jer aku tengok..."

atau...

" lauk die masin giler..tak selera aku nak makan"

paLing dasat....

"bini/Laki nyer aku tengok biase jer...tak cantik/hensem pon.... sepadan lar tu..."

oohh.. apakah...!!!!

kaLo puji pon...
sikit jer...
lebih banyak di 'kate'....

beLom pernah sekaLi...
majLis tu cukup sempurna di mate n tekak cik Annoy...
tak lebih atau kurang nyer....

bagi cik Annoy~
kakak ipar nyer jer lar make-up mase kawen paling cantik...
sedare mare nyer jer lar lauk kenduri jer lar paLing sedap...
adik beradik nyer jugak lar majLis jer lar paling gah and grand...
and... cik annoy nye jer lar yang paLing gLemer....

uuhhh.....






sejak 2-3 tahun lepas...
may be 4-5 tahun lepas lagi...
selalu kawan2 cik annoy dengar...

" majLis aku nanti mesti macam nie...macam tu...
dan tak nak macam kat situ dan kat sini..."

dan daLam mase terdekat...
cik annoy sendiri akan buat majLis kawen... 

so..kawan2 kenaLan tauLan cik annoy membayang kan...
yang majLis cik annoy nanti mesti grand aLa2 artis...
atau ala2 anak dato' atau anak tan sri...
amik katering mesti Rm100 keatas sekepale...*kempem lauk sedap kan...
lauk pon.. bukan setakat 5-6 jenis jer..
kurang2 pon mesti cecah 20 lauk..
tak termasuk desert ala2 hotel Ok....

pelamin mesti harge puLuh2 ribu 
dan penuh ngan fresh fLower macam kat taman...
baju kawen pon ala2 ratu... penuh ngan batu berLian...
make up kompem amik make up artis mahal2
bagi cantik macam erra fazira...

dan saat nie...
cik annoy sendiri yang  kate...

" ahhh...!! aku tak nak amik tau ape orang nak cakap pasaL majLis aku...
aku buat ala kadar... tak nak aku kuar duit banyak2 membazir kat kenduri ni....
Lauk catering sedap tak sedap..
cukup atau tak.. makan jer aper yang ade.."

eerrrkkk....
kenape cik annoy tetibe kuar kan statement macam tu...!!

bukan ker duLu cik annoy yang begitu kesah
ngan makan minum kenduri kendare
pelamin baju pengantin
dan segala bende dari A to Z kat majLis orang lain...
kenape kat majLis sendiri nak buat tak kesah puLak..??!!!!

ok... sebab...cik annoy dah muLe paranoid...
sebab cik annoy tau...
bukan sikit beLanje yang nak dikeLuarkan...
tuk wat majLis ala2 erra fazira...
atau.. aLa2 puteri bangsawan...
bukan mudah nak merealisasikan..
majLis kawin aLa2 taman kayangan...
eeerrrr... lain lar kaLau cik annoy tak kisah nak kuarkan bajet lebih...


karma ~
takut ape yang terjadi dan yang di 'kata' kat majLis orang Lain...
jadi di majLis sendiri...!!!

kaLo cik annoy tak pernah 'kate' pasaL majLis orang...
jadi die tak perLu risau  pasaL 'kesempurnaan' majLis die...!!
tak perLu takut pade kate2 orang... !!
n maLu pade 'kata2' yang begitu 'bongkak' disebut di depan orang lain sebeLom ni...
terkena pada Diri die sendiri...
segale kekurangan...
dan aib majLis orang dibuka...
tapi.. sebenanyer..diri sendiri pon beLOm tentu mampu tuk 'meng ade kannyer'..
dan beLOm tentu jugak majLis tu tak nampak kekurangannyer oLeh mate orang Lain...

haaa...sekarang cik annoy dah cuak...
sebeLom kawan2 mengate...
cik annoy dah sindiri cover...
konon2 buat ala kadar..
tak nak orang bagi high expectation...
tapi tu beLom tentu...
duLu muLut cik annoy begitu Lancang berkate..
tak pandang kiri kanan...
tak ingat sedare kenaLan kat sebeLah dengar atau tak...
tak tau nak jage air muke tuan rumah...

katenyer hukum Karma kan..
rase kan kau...
baru ko tau Langit tu tinggu ke rendah...
~hahahaaha...
eerrrkkkk... ooppsss....
*tak nak jadi macam cik annoy~

bukan kesempurnaan yang perlu tetamu cari...
apetah lagi kekurangan yang ditemui...

bagi aku...
dah dijemput sebagai tetamu..
dah bersyukur..
dan patut berterime kaseh....
sebagai tande kite di ingati...
dan tersenarai sebagai orang yang ingin di undang..
tuk memeriahkan majLis kite...

bukan tuk jadi tukang compLain...!!
atau pemberi markah...
atau segaLe bintang...!!

pujian tu satu bonus...
tapi andai kekurangan yang diberi oleh tuan rumah...
kite sebagai tetamu...
tak patut nak kate ape2...
sebab tu bukan urusan kite..
kite sendiri tak tau ape yang terjadi...
disebaLik majLis...
kite tak tau bertape susah payahnyer orang2 tu semue..
nak menjayakan majLis tu...
alih2..hanya kejian yang diberi....


tak puji tak per..
tapi jangan lar sampai mengeji...
kaLao ade pon...
siLe simpan sendiri...
tak perlu dicanang sesuke hati ok...
anggap sumer tu sebagai ikhtibar...
dan beLajar dari kesiLapan tue...
tuk majLis kite nanti...

aku tak bermaksud nak 'kate' atau niat nak mengenakan sesaper...
tapi bende ni reality terjadi..
menjadi pengajaran pade aku...
dan pade sumer jugak.. harapannyer....
apepon.. aku mintak maaf ok~

moraL cerite : 
Jangan di 'kata' kekurangan majLis orang...
beLom tentu majLis kite sempurna..
di mate..tekak.. n hati orang Lain...
so..renung2 kan...


18 comments:

mysarah said...

fuhh berpeluh i nak abeskan baca entry u kali ni. hehehe

betul tu aty. memang sokmo la benda macam ni jadi. org akan lebih banyak mengata daripada memuji. walaupown kadang2 kekurangan tu cuma kecik, tp yg tu la yg paling dorang nampak. nak jer cari cacat cela dalam majlis org.

dulu2 pernah la jugak jadi ala2 cik annoy tu tapi i tak mengata. cuma ambik iktibar. maybe ambik tips or idea utk tutup kekurangan yg pernah kita nmpak pada majlis orang. tapi bukan utk menunjuk2. just to make it better. kan? =)

Nora a.k.a Aira said...

bagus entry ini ~ peringatan untuk diri sendiri dan rakan2 =)

tapi betul lah apa yang dikata.. xperlu kita mengata majlis orang lain kan ~ bersyukur la kita dijemput..xbaik canang sana sini kerana kita sendiri pun belum tentu sempurna .

Nauzubillah, jauhkanla diri kita dan rakan - rakan dari sifat ini. Ameen =)

@ty_farEd said...

mysara ~huhu.. i sendiri berpeLuh nak abeskan n3 macam nie...memang panjang dari biase...!! ngeee...

yeah..kite jus ley amik iktibar dari kekurangan majLis orang lain... tapi bukan untuk di perkatekatekan.. :)

nora ~ amiinn..insyaallah..dikaLangan kawan2 kite sume hope tak de terjadi sumer ni... :)

asna cute said...

kak aty: plz plz plz plz ignore everything pasal CiK anny nie. Jgn kisah kan sangat pasal org ckp. Yg PENTING parents kita tau. Bakal suami tau. adik beradik tau.

Klu akak fikir pasal benda nie dkt semua org ada kak. lepas kenduri akak nanti msti akak akan tahu sape si polan yg bkata2 ttg mjlisorg nie. Tp buat smnntara nie. Akak ignore je smua benda nie.

Semua tue xpenting tau. So keep smile alright ;)

** kena practice smile mulai skrg, moga nanti xkejang pipi hehe.
;)

ZARA said...

tabiat manusia. it's in their nature :) im too at times macam tu. sorry aty, i had to confess... ada satu wedding tu i pegi guess all cirit birit. definitely everybody remember.

that's the only wedding i remember yang buat cirit birit. tapi mengata tu tak elok lah. kitorang yang cirit birit satu ofis masa tu sonyap jo. sbb bukan pengantin tu yang masak kan? so definitely not her fault...

anyway, kesimpulannya... everybody ada her own thoughts of what she wants in her wedding... its not wrong to have different opinion but its just totally wrong to bitch about it... kan?

*wink*

Meey@ said...

betul cik aty!i sokong sgt.
mmg ramai yg nak jd mcm cik annoy ni.
tak pyh sapa-sapa la.kadang2 saudara mara sendiri duk ngata ngata kita kt belakang..

kita yg nak kawen ni, kena kuat dari segi mental la..just pedulikan apa annoy2 ni cakap.kalau tak, mmg sakit kepala.buat kita kawen, mintak duit dorg kan?haha.

padan muka la si annoy tu..muahahahaha.kejamnye aku!

Nurul Huda Jumri said...

ish...org mcm ni jgn dilayan aty...tu smua berpunca dr sifat dengki dlm diri, sdgkan dia sndri belum tentu mampu utk bt yg lbh baik dr org2 yg dia condemn tu...ignore je org mcm ni k...

@ty_farEd said...

asna ~ betul..!! kate orang meang tak penting.. yang penting akak kawen kan..hahahaha...oowwhh... yeah..terlupe pasal kene praktis senum dari sekarang..oowwhhh...eerr..asna nyer mulut mesti kejang kan ari tu sebab senyum jer akak tengok..heheh

zara ~ oowwhh.. kaLo pasal cirit birit tu i pon pernah lalui nyer..!! huhu..tapi..betul..tak ley nak salahkan pengantin... sebab die pon tak nak bnd tu pon berlaku.. n yet.. i rase.. yang ni boleh dicanang pasal caterer tu..sebab takut jadi kat majLis lain pulak...!! oowwhh... kesian tuan rumah...

Nurul huda ~ ha'ah kan.. baru i terpikir kenape cik annoy tu macam tu.. oowwhh..betul..may be sebab dengki iri hati n sifat sombong dalam diri kan...~uhuukkss...

meey@ ~ u know wat.. sekarang ni.. i ngan kawan2 seangkatan yang lain..dah senyum2 biler terpikirkan pasal hal cik annoy ni taw.. sebab die dah delabah giler biler kiteorang tanye pasal persiapan kawen die...huhu.... memang boleh bikin gelak kuat2 macam u ar...

Bakal Puan T said...

cik aty, aku amat bersetuju ng entri ini. aku akui aku ada kenal 2 3 org yg mulut alahai longkang pon kalah. kritik mjlis org kemain lagi. tgh2 berkenduri kot sempat 'pss, xlawo seh pelamin' atau 'psss kenduri wat kt umah, dah la pns, parking susah, nyusahkan je'. beb, kalo xsuke, bek toksah dtg kan. smp tahap aku jd ngeri nk jmput depa.

bagi aku, mjlis org adelah mjlis org.misti ada sb nape dia pilih pelamin begitu, hantaran begini, scallop khemah begitu dan sebagainya.respek itu penting sb belom tentu yg kritik tuh dah kawen. sat g karma, xke ngeri.

mcm emo plak komen aku.ohohohohho!~

@ty_farEd said...

bakaL puan T ~ betul..!!! kalo tak suke jangan datang..!!tak de lar menmbah dose tu kan....n yeah..respek... :)

fia said...

cik aty ade jugak org mcm tu ya..suka mengutuk majlis orang..tak sesuai betuk sikap dia..klu sy de kawan mcm tu tak nak jemput datang kenduri saya..wat menyemak je hehehe

Leonora Halim said...

hmm... kesian cik annoy ini... moga2 lauk dia masin dan dia sama tak cantik/hensem dgn pasangannya supaya padan... astaga Leo.... tak baik.... *pok pok diri sendiri*

p.s: saya kalo gi majlis org... suka puji terlebih.. how??? agak2 org annoy jugak tak... uhuk uhuk...

Xora said...

suka post ni. nicely written. amat dekat dihati :D

MiSS NaDieYA said...

ya betul tu..tak baik tau asyek mengate org je..kne tgk diri kite same..nak bnding dgn org lain ade yang lbih cntik dari kite..kl pegi majlis org kne la hormat majlis org tu..asyek komplain je..org mcm ni mintak doa bg die dpt hidayah..huhu

thezaila said...

amboi mak cik annoy ni. i guess kt mana2 taman perumahan, mesti ada mak cik2 sebegini kan..

ada je x kena di mata dier... dier belom tau nk buat majlis kawin bukan sikit2 duir kan..

tp bila dier dah nk buat kenduri.. itu jam, baru tau.. nk buat majlis yg sempurna di mata dier tu.. perlukan ongkos.. saje la tu buat statement ala kadar.. takut org kata kaw kaw kt majlis dier esok..

PurPLe LaDy AiFA said...

mmg ade org mulut mcm nie.. and i pon jumpe jugak di knduri i sendiri... mulut mengataaa pergh tak ingat dunia.. semua bende semua tak kne... anak branak plak mcm tue.. huish, nnti kte tgk kenduri die cmne...

ElyaElmo said...

betoll!!takot nnt karma...
jgn laa buat mulut di majlis orang..takot nnt bile wedding kiter or anak kiter satu hari nnt..jadi mcm tu pulakk..hu3..nauzubillah

@ty_farEd said...

fia ~ melambak fia orang macam tu...kite jer tak sedar... tapi kan..kaLo tak di jemput ..lagi banyak agaknyer yang di 'kata'...*sigh...

Leonara ~hahaha... yeah..tapi kesian gak ar..sebab i kenaL...!!! huhu..
eerr..kaLo puji lebih tu... tak nak ar panggiL cik annoy... :p

xora ~ time kaseh...

misz nadieya ~ betul..!! sesame kite amik sebagai pedoman kan... :)

thezaila ~ eerrr..sekarang i rase bukan makcik2 jer taw... orang yang baye2 kite ni pon dah banyak...tak paham kan kenape mesti macam tue... yup..nak buat kenduri bukan senang..n bukan jumlah duit yang sikit nak kene kuarkan...

purple Lady aifa ~ mak nyer muLut macam tu no wonder anak2 die pon akan ikut.. oowwhhhh...tunggu kenduri anak2 die pulak...~ngeeee

ElyaElmo ~ mintak dijauhkan..!! i pon selalu beringat...


eeerrr... aku wat n3 macam ni nanti kene karma tak...adoyai...