Monday, July 26, 2010

duit mas kahwin dan duit hantaran~

mase bLogwalking..
aku bace n3 kat bLog Liyan : Walk about
berminat lak nak share jugak...
timer kaseh cik Liyan... :)

aku tak amik sumer...
juz cut n paste sikit...


~ bukan mas kawen n hantaran aku ~

"Wang hantaran adalah permulaan tanggungjawab oleh seorang lelaki. lagi2 mas kahwin yang di hukumkan sebagai wajib untuk di bayar penuh dan isteri diharuskan tidak mentaati suaminya sekiranya mas kahwin tidak dilangsaikan"



"Boleh ke saya tolong buatkan loan untuk tunang demi menampung perbelanjaan kawen kami?"
Membuat loan untuk bakal suami ialah ibarat menggali kubur sendiri. bila dah kawen nanti sifat 'manja' si bakal suami akan terbawa2 hingga ke alam rumah tangga. 
nanti dia akan cakap "dulu boleh buat loan utk tlg dia cari duit kawen, kenapa sekarang tak boleh bayarkan sewa rumah, bil api, bil ari n segala bil???"....... apa guna berkahwin kalau kehidupan selepas kawen masih macam kehidupan semasa bujang? semua bil dan sewa perlu di share sorang separuh?

Liyan:Yes, dari situ baru aku tau....  mas kawen dan duit hantaran yang di anggap sebagai hadiah adalah permulaan untuk lelaki itu sejauh mana tahap tanggungjawabnya. kalau tau si lelaki tidak mampu, maybe boleh turunkan nilai wang hantaran. boleh kawteam berdua sahaja kalau tak nak keluarga berasa tak selesa. duit hantaran tu kan hak perempuan..ehehehehehe..tapi mas kawen wajib ok.. jgn nak kurang2.... lagi2 pulak nilai emas tak pernah kurang dari rm100/1gram..

aku tertarik nak share...
cik Liyan sendiri bace dalam majaLah mingguan wanita...
so..tok aku yang tak berape gemar nak beLi majalah tu...
rase..begitu berguna ngan ilmu yang di kongsi....

tapi sikit aku sikit kompius sekarang...
semaLam aku ngan ayah aku pergi jumpe jurunikah kawasan...
tuk pengesahan...

so... aku dah tuLis awaL2 kat situ...
Rm300 tuk mas kawen..
::Mas kahwin di Selangor : Rm 300
Lepas tu.. USTAZ tu pon tanyer..

USTAZ :"berape hantaran kamu...??"

aku  :"Rmxxxxxxxxx "
cehh...sajer nak Letak banyak2 xx kan..hahahah..
demand giLer..huhu..
tak pon sebenanyer...aku saje nak up..~ngeeee

Lepas tu... USTAZ tu terus slash aku nyer mas kawen tu..
gantikan dengan :
jumLah hantaran aku yang Rmxxxxxx tu PLUS (+) mas kawen Rm300 tu!!

USTAZ :"sekarang kite dah ikut styLe Kelantan... duit hantaran tu kire dah jadi duit mas kawen..."


aku :  terdiam...terkedu kejap... 
"nanti mase nak akad kene sebut ker..?? "



USTAZ : " keneLah sebut..."

so maknenyer  kene sebut panjang2 lar...!!!

contoh : 
kate lar hantaran si A iaLah Rm9,999.99
tok iman tu campurkan sekaLi ngan mas kawen asaL Rm300.00
dah jadi Rm10,299.99..
cube korang try bace akad nikah 
" aku terime nikah nye si poLan binti si PoLan ngan mas kawennyer sepuluh ribu dua ratus sembiLan pulah sembilan ringgit dan sembilan puluh sembilan sen tunai "

kan jadi panjang...
tu beLom masuk kaLo namer pengantin perempuannyer panjang menjeLa..!!
okeh...
tak semua orang letak hantaran ade sen2...

eerr..aku ader sen2 tu..!!!
maner lar aku nak tau kene kire macam tu..!!!
kaLo aku tau.. aku genap kan jer...
tak payah sen sen segale bagai..
sebab ingat tak nak letak pon 
dalam bekas dulang hantaran..
duit tu nanti..
atas permintaan en tunang..
nak antara die dan aku..
serta kuarge sedia tahu jer...
tak yah ditayang2...
tak payah bagitau semua orang...
tak payah buat dummy cheque..
or.. Letak daLam alBum...

aku tak kisah...
ikut jer..
asaL kan ade daLam akaun aku...
waLaweih... giLer ko demand...!!
hahaha..tapi macam kat atas tu cakap...
hantaran..permuLaan tangungjawap seorang suami...



tapi dah jadi macam nie..
nak buat Lagu mane...??
adekah perLu jugak semua orang tau...
oowwhh..tu aku tak pasti lagi...
bukan riak ok...

niLai wang hantaran sekarang..
pade seorang perempuan...
bukan bergantung pade paras rupe...
ko belajar tinggi mane..
or..kerje pangkat ape...
atau.. anak keberape...

apetah lagi..ko pakai sepatu jename ape..
baju butik mane...
tu sumer tak boLeh langsung diukur...

yeah.. nak wat kerja kawen sekarang bukan murah ok...!!


*ini hanyelah pendapat aku...
maafkan kan aku okeh..kaLao ade kesaLahan 'bahasa'..



ape yang kompius nyer..???
okeh...
kaLo kat keLantan...
ikut styLe keLantan...
mas kawen a.k.a duit hantaran...
kene bagi cash mase akad nikah...
tok imam tu nak kire...
*ikut pengaLaman abang aku kawen ngan orang keLantan...

so.. aku tanyer ayah aku...
"tak kan.. mas kawen a.k.a duit hantaran aku...
nak kene bagi cash mase akad nikah tu jugak..??!!"

eerr...aku nyer hantaran tak lar banyak mane...
but its still a money ok...
aku pernah terbace artikeL..
tentang pencurik di majLis kawen..
yang merompak rumah pengantin..
biLer orang lain sibuk ngan kat majLis tu...
yer lar..yang datang ramai...
n bukan setiap orang kenal each other kan...

giLer ko..kaLo duit hataran a.k.a mas kawen tu 
Lesap sekeLip mate..

ayah aku : tak de jawapan pasti...
"nanti ayah tanye ustaz tu baLik macamner..."

okeh... tu kat tempat aku..
kat kawasan seksyen 32 shah aLam..
tempat korang puLak macamane...??

20 comments:

mysarah said...

kadang2 i pown konpius pasal ni. even i orang ganu, i tanak ikot cara sana. ngok kan? haha

i tak nak akad sume sekali dengan duit hantaran. mau terbelit lidah nanti. haha. lagipown kalo tetiba tok kadi mintak cash sume duit tu mana mau cari kan? tak pasal2 nikah jadi "HUTANG". hahaha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xtahu la tempat aku mcm mane..
hehehe..
;)

farahfatihah said...

johor punya mas kawen rm22.50 je huhu

.:Mrs. Engineer:. said...

btol aty...yanie ari tu pn terkejut gk...duit mas kahwin = duit hantaran + duit mas kahwin yg ktorg dh setuju...nasib bek x msk skali harge brg kemas utk batal air sembahyang tu... :)

|Liyan| said...

kedah camne lak? kedah tak tetapkan nilai mas kawen. jangan di buat stail kelate dh la... nanti mau berulang akad laki i..hihihihih...

@ty_farEd said...

mysarah ~memang betul pon..memang ley berbelit taw... tu yang i ngah kompius tu... n susah ga rasenyer...lari 'perkiraan' dulang hantaran taw...

meniti senja ~ kat area mane? setiap tempat berbeza rasenyer...

fara ~ yeah..orang lelaki mesti sangat suker ngan jumlah yang sikit tu.. untung tunang u.. :p tapi i pon nak untung jugak..!! hahaha..keji i...~ngeeee

yanie ~ ha'ah..lupe lak u sg buLoh.. u mesti tau...!! nanti ley tanyer u kan... yeah..kalo kire sekali ngan segale barang kemas n hantaran bagai.. mau saentero kampung tau najet nikah tu kan..hahaha

Liyan ~ timekasih pade info u... :)
siyes..yang selangor ni pon i bari tau taw... tempat2 lain..kawan2 baru nak share... huhu..tapi rasenyer..kedah tak ikot stlye kelantan n selangor lagi...

.:Mrs. Engineer:. said...

tulh aty...dh lh on the day br tau...u ok lg...dh tau awal2...he3...b4 tu igt kn klo kte bwk duit tu br kne mskkn...tp, die tros mskkn gk even xde duit hantaran tu...hu3

Diebalychouzz said...

eh betul ke jadi macam tu??
susahlah macam ni... nanti terkedu pulak pengantin lelaki nak sebut..

Mrs. AppLE said...

cmtu ek...kt phg senang je...tok kadi cuma sebut duit mas kawen shj ms akad nikah.duit hantaran cuma tertulis dlm borang nikah je..:)

@ty_farEd said...

yani ~ waahhh... siyes baru tau mase nak nikah tu...?? adeeyy...emamng penin..naseb baik tok kadi tu tak mintak cash waktu tu... kalo tak satu hal lak nak kene gi bank kuat duit...~ngeee

Dieba ~ yup..betul..maLam tadi baru tau.. i pon siyes terkedu mase tu.. ayah i pon diam jer tak reti nak tanyer ape..hahahah.. biLer i cerite ngan tunang i lepas tu..die pon dah terus pening kepale..hahahaha

ms appLe ~ baru nampak bayang nie..huhu... untung apis..tak yah penin2... duit hantaran tertulis dalam borang nikah..?? maksudnyer..borang nikah mase akad tu ker.. or yang akak ngah uruskan sekarang ni...tak de po tuLis pasal duit hantaran..??!! kat maner??

journey of a lady said...

ala pe susa, boh jela mas kawen + hantaran RM300 k.bukan tok kadi tu tau pon hantaran sebenar bape kn?
patutnye kan setau aku, mas kawen tuh hak isteri, wajib suami bagi..yg hantaran tu sort of hadiah..xpayah org tau pon xpe..kn?sbb tu some parents amik duit hantaran..duit mas kawen parents xleh kaco wooo

perak i xpasti..kena check gak ni

maslina said...

alamak ai. tebelit la lidah my fiance ms akad nnt. huhu. kenapa jadi mcm tu ek?

cik dila said...

sy b4 kawen ari tu ade gak wat research psl sgor punya prosedur. bile dah tau mcm tu, terus kosongkan je nilai hantaran tu.cuma imam tu tanya ada apa2 pemberian lain, kita jawab la cincin yg utk sarung ms nikah tu.tp belakang tabir, hantaran tu tetap ada la...

Nadia said...

kuantan pnye mas kwen only 22.50...so cheapkn..tnyer gak tukang nikah tu,boleh naikkn tak?die kata no..kene sebut 22.50 jugak..tp nk bg brape pun bole..tp ikut tukang nikah gak..my kazen kwen,kt ktn gak,boleh sebut mas kwen lebih dr 22.50..tp hntaran tu,mmg hntaran..xjd mas kwen

nurayunni said...

pening jgk nie...
klu uit hantaran ckit camne?
kene sebut jgk ker?

Zariza said...

uiks..mcm tu plak ye...jenuh gaks bakal laki nak menghafal..kalau jumplah yg senang x pe la..di buatnya mas kawen + hantaran rm9,987.15 sen..cam ne mau sebut tu..terbelit2..

tp za ( Perlis ) mas kawen mmg x di tetapkan..ikut suka nak letak bape..huhuuh..itupun tunang ckp..terbelit lidah mau sebut..panjang laks

@ty_farEd said...

journey of lady ~ betul gak kan.. tapi u tau kan.. mas kawen n hantaran tu berbeza.. mas kawen adaLah duit yang diberi pade kite..tak de orang boleh mintak..melainkan kene kite sendiri ikhlas nak memberi... kaLo duit hantaran ni... adalah satu hadiah selalunyer digunekan tuk wat persiapan kawen pade kuarge pengantin perempuan... so..kalo hantaran dah consider sebagai mas kawen... so.. macamane nak kire tu.. ikut keikhlasan hati lar nak bagi pade family kan... :)

masLina ~huhu..memang yer pon... i pon tak pasti..but i perasan..mas kawen rm300 tu naik awal tahun aritu.. cume sejak biler duit hantaran dah jadi duit mas kawen..tu i tak pasti...

cik dila..~owwwhh..kenape i tak pernah dapat sebarang info macam u sebelom ni.. so..ley ar awal2 i cakap ngan tok kadi tu..tak yah letak semua hantaran nak diberitau n diakad nikah kan nanti....adoyai...

nadia ~ yeah..i know.. n macam tu jugak lar yang i pikirkan sebelom nie... kire tetap harge mas kawen nyer...tapi..rupenyer2 dah berubah...!!!fenin..!!

nurayunni ~ hurrmm... hantaran sikit atau banyak..kene sebut jugak lar kot.. i tak pasti... but i ade gak ayah i tanyer nanti.. kot2 ley tak payah sebut sume duit wang hantaran ngan duit asal mas kawen tu...

zariza ~ hahaha..yer ar..angke yang banyak..nombor yang berbeza...ade sen2 lagi..memang junuh ok... sian bakal laki i nanti..hahahah waaa...sonok gak kalau mas kawen tak ditetapkan... ikut kemampuan...eeerr...mesti nanti ade yang bagi Rm10 hengget jer..!!! owwwhh...sungguh kedekut...!!!

Cik Mira said...

nak tanyer..sy pun x lama lg nak kahwin..time nak tetapkan mas kahwin hari tue..nak tetapkan al-quran jer n duit hantaran asing..tup tup yg jd wakil tu ckp masa akad nikah mas kahwin + hantaran kene sebut sekali n cash..herm..tapi artis artis tu tak pun..da confuse dah..tak nak duit tu cash sedebuk depan mata time tu..takut hilang..korang buat camner eh??

Anonymous said...

hurmm...biasa klu duit hantaran pompuan tu utk bantu2 wat kerje kawen..tp klu dh jd mas kawin..blh ke una duit tu utk tolong parents...sbb klu dh jd mas kawin..totally milik pompuan kan...cane nk guna duit tu utk kenduri..?

journey of a lady said...

tula i ckp utk memudahkan pengantin lelaki sebut masa nikah cakap je kt tukang nikah tu mas kawen 300 (for example) & xde wang hntaran (walhal ade je)..tp wat pe nk btau dia..klu dia byk songeh jwb je "yg wajib mas kawen bkn hantaran, so sy xnk ape2 hantaran"..pastu klu pngantin bg gak hantaran 10k ke,20k ke, bg jela..tp xpayah la nk inform kadi kan?lgpun slalunya duit hantaran dah bg siap2 before nikah kan?