Wednesday, July 21, 2010

rambut panjang atau Pendek..?

hair stylish aku sepatut nyer datang rumah maLam tadi...
waaaa...!!! cerite macam bagus2 kan...
ade hair stylish sendiri..!!!
siap datang buat kat rumah Lagi....!!

huhu... tak Lar...
hair stylish tu kenaLan aku...
aku kenal diepon dari kedai salon yang aku seLalu pergi duLu..
since 2006 kaLo tak siLap...
Lame jugak kan..!!!
aku pon baru perasan...!!!~ngeeee
duLu...kaLo pergi saLon yang die kerJa...
wat treatment atau potong...
aku suker kaLo die yang buat rambut aku...
biLer seLalu datang...
kenaL Lame dan jadi kawan....

sekarang..
die dah teror wat sendiri..
n ader peralatan sendiri...
so... nak carik duit Lebih...
buat kerJe Lebih mase...
aku seLalu gaLakkan die banyak beLajar..
nanti ley buKak saLon sendiri..
n aku akan jadi reguLar customer die..!! ~huhu..

sejak 2 tahun Lepas...
aku tak pernah lagi pergi saLon...
sebab die datang buat rambut aku kat rumah jer..!!!
besh kan...!!!


cume sebab semaLam...
die baLik keje agak Lewat...
waLau pon die tak kisah...
tapi..aku tak sampai hati...
penat..dan nanti die akan baLik lewat maLam..
risau Ok...!!

so.. may be hari ni..
eerr...petang...
lepas aku baLIk kerja...
die pon off day hari nie....


sesekaLi nak manjekan rambut..
sejak due menjak stress ni...
rambut aku pon ikut stress...~huhu...

yeah.. aku sangat sayang kan rambut aku ok...
even aku pakai tudung...
tapi aku tetap akan pastikan rambut aku dijaga...~weeeee


Lelagi lagi sebuLan lebih nak kawen ni...
biar lah kembaLi sihat dan bersinar...~bLing2.. cehh....

duLu..setiap kaLi aku pergi salon..
mesti orang saLon tu akan tanyer...

'" amoi.. ape yang u pakai har same ini rambut.. manyak Lebat dan hitam wo... manyak Lame mau keringkan u punye rambut ... "


rambut aku jadi sangat tebaL lebat...
lurus dan sangat hitam...!!!
aku pernah try inai rambut aku...
tapi tak jadi..!! tak nampak kaLer langsung..

kawan saLon aku tu jugak...
" akak pakai baja ape kat rambut akak...!! Lebat..!! penat nak buat...!!"

hahahaha...

terime kaseh kat mak aku..
yang dari aku baby lagi Letak kan minyak keLape...
n minyak zaitun..
kat rambut aku...
so..sekarang...tu Lar hasilnyer...!!!~ngeeee

*cisss...perasaan cantik... ~Lalalala
kekadang rase sangat rimas Ok...!!

~ ini bukan rambut aku...~

cume sekarang...
aku masih berkire2...
samaada nak potong pendek...
atau juz biarkan die buat treatment jer.....

rambut aku sudah sangat panjang...


nak dipotong terase sayang...
teringin nak wat sangguL mase majLis kawen nanti
macam nie....



 ~ sumber : googLe~

Cantik kan...??
tapi biLer mengenangkan hukum... 
n in fact...
biLer aku google pasaL sangguL tinggi ni pon..
memang kompem2 tak boLeh...
n aku jugak tak boLeh buat2 tak tau...!!!

Daripada Abu Hurairah ra beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah Saw telah bersabda :

"2 golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta.Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga.Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini.

* Hadith ini diriwayatkan oleh Imam Muslim,Imam Ahmad,Imam Malik dan selain mereka.Hadith ini adalah hadith sahih.


ok..maaf kan aku..
kaLo isu ni sensitif...

cume nak cerite pasaL rambut aku jer sebenanyer...!!!
tapi...termasuk isu puLak...~ngeeee



okeh okeh... berbaLik pade cerite nak rambut panjang atau pendek tadi...
panjang... n sayang nak potong...!!!
waLaupon aku seLalu pikir...
nanti boLeh panjang baLik...
tapi..tetap rase sayang...!!!
n yet... rambut panjang...
aku dah muLe rimas ok...
lelebih lagi.. aku tak berape gemar ikat rambut..
selalunyer samaade aku pakai sepit..
atau.. cekak rambut...

so... aku pikir aku memang kene potong rambut...
tapi pendek mane??

2 tahun lePas...
aku penah potong rambut pendek bob cutting...
separas bahu..
alaaa... bajet macam victoria bechkam tu....




siyes aku suker...
waLau pon mase lepas potong tu...
aku nangis bagai nak rak..!!!
sebab terase terlampau pendek dari rambut asaL aku...huhuhu...
tapi..lelame aku jadi sangat suker...!!
senang diurus..
rase ringan...
moden...
bergaye...
dan cantik...!!!
cehhh...perasaan aku lagi...~weeeee



so..sekarang terpikir nak buat baLik...
tapi... asaL aku nak potong macam ni jer...
hair styLish tu yang beria2 tak kasi aku potong...
die yang lebih2 terase sayang...~huhu...
Lawak lak rasenyer...
n seLalu jugak...
aku mesti...ter influent...!!!
so..setiap kaLi pon...
rambut aku tetap panjang...!!!

hari ni aku tekad...
nak fesyen kan sikit rambut aku...
samaada panjang atau pendek...
hurrrmmm...
macamane ni ek...

okeh..tengok petang ni macamane...
dah kompem...

buat rambut...consider DoNE..
faciaL dan pergi sPA..tak tau Lagi biLer...
ni pon kene masuk daLam ~List haL nak kawen ni kan...~ngeeee

kan besh kaLau kedua2 tu pon Ley datang umah aku...
n buat sumer tu macam hair stylish aku tu...
jangan berangan DIVA ok...!! ~Lalalala


4 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

jelesnye ade rmbut panjang yg sihat... i nye rmbut asyik kena potong je sbb asyik gugur... share la sikit tips2 membaja rambut ni cik ty! hehe.

farahfatihah said...

aty kalau rambut pendek, nampak muda, fresh...kalau rambut panjang nmpak feminin..ayu je..so nak yg mana? hehe

@ty_farEd said...

purple Lady Aifa ~ tips..?? ape ek...hurrmm... siyes i takde... cume dulu2 mase kanak2 n remaja i suker letak baby oil atau minyak zaitun kat rambut... sekarang ni pulak.. i rajin wat treatment n letak vitamin kat rambut i.. tu jer... :)

farah~ hurrmm.. kaLo i nak kesemua yang u sebut tu macamane nak buat ek...~huhu..i yang giler kuase... ;p

Anonymous said...

nk potoong bob style ker...dari paras maner ek...(mardhiyyah)