Friday, August 13, 2010

Dinar eMas sebagai hantaran~

aku pernah terdengar topik petang..
kat HOTFM..
mase tu still jawe rangers yang handle...
topik nyer pasaL duit hantaran sekarang..

aku tertarik 
ade seorang pemanggiL ni...
die kate mase die kawen..
die bagi kat wife die hantaran berupa mas dinar~keLantan....

jumlah die bagi mase tu tak siLap aku Rm5000.00
dan mengikut syarat...
daLam tempoh 5 tahun lepas tu..
duit 5k tu bergande ker rm 10,000.00..!!!
2 kali gande...
means.. setahun naik Rm 1k....




dan tadi.. aku jalan bace n3 orang....
sekaLi lagi tertarik pasaL Dinar emas nie...
cik Amalina  piLih Dinar emas ni sebagai hantaran a.k.a mas kawen die...
menarik kan...!!!!
Ley bace n3 die kat  SINI
tetibe rase macam nak carik jugak
tuk dibuat mas kawen mase majLis nanti...
same macam cik Amalina
* thanks dear for ur sharing info...
sangat2 berguna....

aku terus google carik info pasaL Dinar emas ni...

n yeah... seperti kite sedia makLum..
Dinar Emas sebagai hantaran ni selalu nye dari KeLantan jer
tapi..selangor sekarang pon kan dah ikut styLe kelantan..
so.. ley di praktikan...


SUMBER : DISINI
Dinar emas sebagai mas kahwin sememangnya sesuai kerana ukiran kalimah syahadah dan cetakan ayat suci al-Quran secara simboliknya melambangkan ketinggian nilai kehidupan manusia berasaskan agama.

Dinar emas ni memang gud investment ..
bayang kan.. daLam mase 5-10 tahun 
peningkatan harga emas 50-100% keuntungan..!!!

Sementara itu, pakar ekonomi, Datuk Mohd. Salleh Abdul Majid berkata, dinar emas digunakan sebagai alat pertukaran mata wang paling selamat sekiranya berlaku ketidakstabilan politik dan pasaran. Dinar emas mempunyai nilai yang tetap dan boleh dijadikan simpanan tanpa memikirkan kehilangan nilai dan kuasa beli seperti wang kertas. 
"Skop penggunaan dinar emas sebenarnya amat luas kerana ada yang gemar menjadikan dinar emas sebagai koleksi aset yang kalis inflasi. Dinar emas berbentuk syiling juga sebagai medium pertukaran yang sah. Tetapi sejauh manakah masyarakat kita berminat menggunakannya seperti yang disarankan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad," katanya ketika dihubungi Kosmo!.


penggunaan dinar pada masa itu belum pun meluas, malah dinar  yang dikeluarkan secara rasmi dalam dunia moden ialah yang dikeluarkan oleh UAE lebih kurang setahun selepas pernikahan M Nasir. Keduanya jika standard dinar tersebut mengikut piawaian Umar Al Khatab iaitu ;
1 dinar bersamaan 4.25g  emas 22 karat , 
maka harga jatuh bagi 1 dinar masa itu adalah RM153
dan pada masa artikel ini ditulis harga 1 dinar adalah RM583, maka jumlah keseluruhannya telah bernilai RM7,579.00.
Anda pilih, mas kahwin dalam ringgit atau dalam dinar?


n dari hasil google jugak..
dapat tau kawan blogger eppa&eppi :purpLe Lady
merupekan pasangan PERTAMA DI SARAWAK
yang gunakan Dinar Emas sebagai mas kawen derang..!!

Berbalik kepada tajuk artikel ni, saya happy sebab hasil pembacaan artikel & pemahaman tentang emas yang semakin meningkat di kalangan muda mudi (termasuk saya =p), akhirnya first couple di Sarawak, Aifa Zafirah Ahmad dengan Kasyfi Shariff telah menggunakan 17 Dinar Emas sebagai wang hantaran mereka.. Couple ini telah melangsungkan perkahwinan mereka di Kuching, Sarawak pada  3/7/2010

paLing penting penggunaan emas Dinar-Dirham ni dapat mengeLakkan Riba'
seperti sedia makLum..
kebanyakan kite mahukan...
duit hantaran a.k.a mas kawen kite tu..
menjadi sumtin yang Lebih bermakna kan...

aku masih mencarik info pasal DInar-Dirham emas ni..
tentang hukum dan kelebihannyer..
dan dimane mahu mendapatkannyer..
saLain dari keLantan...
so.. tak banyak iLmu lagi aku ley share kat sini..
kaLo korang2 ade pengetahuan pasaL ni..
ley jugak share same2 key...


 ~ contoh hantaran Dinar eMas ~


lagipon.. emas dinar-dirham ni.. 
lebih cantik kaLau nak letak dalam bekas peti hantaran en tunang pade aku tu nanti...
berbanding duit kertas yang di gubah...
eerr..pendapat aku jer ni ok...
sempat lagi tak aku mau beLi...
eerr..mungkin bukan semua mas kawen yang dah pon diberi...
mungkin sebahagian nyer sajer yang aku ley buat pealburan nanti...

tapi... kat area selangor ~shah alam ni susah mau carik..
setahu aku memang banyak kat kelantan jer...
even aku google tadi pon...
kene buat tempahan awal..
lagi sebuLan nak kawen ni..
sempat ker aku nak pikir pasaLni..
mencarik2 Lagi...
adoy....kenape tak dapat sumber dari awaL...~ngeeee
ni boLeh simpan tuk kemudian hari..
tak lar.. duit hantaran a.k.a mas kawen tu nanti...
abes macam tu jer.. rugi..!!!

p/s : aku masih mencari..
harap2 jumpe sebeLom abes sebuLan ni... :)

11 comments:

mysarah said...

pernah jugak ada keinginan nak guna dinar. tapi for me kurang praktikal la kot. sebabnya duit belanja dorang dah bagi before nikah. even i orang ganu pown, i guna style sendiri jer. mas kawen asing, hantaran asing (suka suki jer)

so kalo nak bagi dinar jadi berganda2 la plak i dapat. mokcik kayoooo. ahhaha

♥S@R@♥ said...

tunang sara buat biz ni..tapi bukan dinar kelantan.. but public gold.. lagi cantik la designnye

kalau minat leh tgk blog dia..
http://dinar-haffiz.blogspot.com/

eila said...

wah menarik tuee... i ask my dad tadi, memang banyak kat kelate tapi area Kl or selangor nie susah sikit nak cari. if nak ganda balik kena balik kelate lah or pegi kat Ar-Rahn.. hurmm jawapyer kena balik kelate lah beli yee... tq for sharing.

hana yoriee said...

penah gak terpikir masa mula2 amalina post entree tu dulu..konon nak pakai dinar ni supaya org tak sibuk2 tnye n tau bape mas kawen kite (susah nak convert kan?)..hehe..tapi pikir2 balik en tunang dah bg brg kemas, duit hantaran lagi..bengkok lah dia kalo nak bg mas kawen dinar emas plak..huhuhu..

tp mmg bagus sbg pelaburan dinar emas ni..kalo beli 1keping pun ok gak kan?

Nora a.k.a Aira said...

hiiii sememangnya pelaburan yang bagus ~ nora pun sedang2 survey2 ni.. hantaran belanja dah bg separuh, maybe bakinya bleh wat tp tulah kena exlain betul2 dekat family kita dan dia .~ cari betul2 ek..dekat pahang ni, nora ada jumpa satu kt kuantan :)

faratul said...

baru pas komen kat entry amalina td.fara pon niat nak dinar emas as mas kawen nnt..leh simpan n jgn jual2..minat since tgk video membe nikah, terdengar mas kawen dia dinar..

trus jatuh chenta!! did a few search n yg bestnye, ade engraving, istemewa utk isteriku..

:: aJa :: said...

InsyAllah saya jua begitu..
semalam ade majlis pelancaran dinar kelantan di kelantan trade centre..
en tunang dah p tgk..
katenyer kena tempah awl sbb ade prosedur utk menempah spt memerlukan maklumat peribadi..
kire ok la,sbb setiap dinar ade no siri..
:)
bagus sebenarnya utk pelaburan jangka masa pjg..

Amalina said...

aty: no worries dear, sharing is caring..if u tak dapat beli dinar emas kltn, u still can opt for Kijang emas (senang sket nak jumpe) or public gold

aja: nak tau la camne nak tempah..at least contact number ke, so that saye bleh tanye snediri. en tunang awak ade tak contact number tu?

luvira said...

eira pun insyaallah nak gune dinar emas, sebab family mak orang kelantan..mak kata walaupun buat di KL, tapi kalau bolew sikit2 nak ikut cara kelantan..

masih mencari info nak tempah macam mana wang dinar...tapi mak kata masa balik kampung nanti leh beli...

Anonymous said...

sape nak beli dinar or dirham kelantan...saya ada jual ;) just PM me ok klu berminat :)

q_wies@yahoo.co.uk

nsuriati said...

hubungi saya Nsuriati (0133055013) untuk dapatkan dinar emas 999.9

fb : Nuur Suriati

terima kasih :)