Friday, December 10, 2010

dan biLer semua bende terase busuK.....

aku ade banyak bende nak share sebenanye seLain pasaL mengandung ni..huhu..
tapi.. nanti2 lar...
ngah carik mood...
sebab sekarang.. 
mood 'mabuk' sedang menguasai keadaan aku...~ngeee

refer tajuk n3....

bukan n3 gedik..
tapi hakikat yang sedang aku Lalui saat ni...
biLer hidung dan deria bau aku sangat2 sensitif sekarang..
semua bau tak menyenangkan..!!
banyak bau buat tekak aku jadi Loya...!!

1st aku perasan muLe2 duLu...
bau iKan yang digoreng....
Lepas tu..bau minyak bekas ikan yang digoreng....
then..meLarat ke bau tumisan bawang....
bau nasi yang tengah dimasak daLam rice cooker...
sehari dua ni.. aku langsung tak boLeh bukak peti ais..!!!
segaLe bau yang ade daLam peti ais tu..aku tak boLeh bau...!!
buat aku nak termuntah....

Lepas 6 hari tinggaL umah famiLy aku kat shah aLam...
biLer baLik umah kat rawang ni...
tak boLeh bau dapur aKu puLak...!!!

bagi aku... keadaan ni... sangat teruk...!!!

sedangkan bukan ade bende bukan2 pon...
tak ade makanan basi..
tak ade bau sampah.....
yang peLik.. hanye aku sorang saje yang bau...!!
suami aku kate tak de paper bau yang peLik pon......~ngeeee

normaL kan...??
waLaupon aku rase sume bende yang berlaku ni..
macam.tak normaL..
macam gedik..!!
tapi... ade hakikat yang boLeh buat aku terime semua ketidak normaLan ni..huhu...
aku pasti..semua ni kesan dari pembawakan bayi...

aku pernah dengar dari ramai orang..
even dari mak n mak mertua aku sendiri..
yang mabuk mase mengandung...
mak aku cerite...
mase mengandung duLu2..
die Langsung tak boLeh bau ikan masin yang baru digoreng....
sedang kan bau tu wangi dan membuka seLera kan...huhu...

ade jugak kawan2 aku yang tak Langsung rase sumer ni....
mak mertua aku cakap...
its depend kat seseorang tu...
setiap orang berbeza keadaanye...

tak Lalui moment ni....
beruntungkah....
sebab tak perLu lalui saat2.. 
yang bagi aku..bukan lar sesuatu yang menyenangkan sangat
dipermudahkan segaLenye....


atau..rugi kah.......
sebab persepsi aku jugak...
waLaupon agak 'menyakitkan'...
tapi.. ia sesuatu yang indah tuk diLalui..
yang akan sentiase mengingatkan kite..
tentang naLuri seorang ibu...
tentang.. terdapat janin bayi yang dikandungnyer...
dan penting tuk aku...
muhasabah diri... dan kifarah atas dosa2 yang aku Lakukan..
pade mak aku duLu2 yang mungkin aku tak sedar aku 'menyakitkan' nyer.....!!



eeerrr... one of my fwen yang mengandung..
suami nye yang mabuk teruk seLame 9 buLan...!!!!

agak best kaLau dapat biarkan para suami merasai ape yang kite Lalui ni kan...~ngeee

ade orang cakap.... ape yang kite lalui ni...
akan menghapuskan dosa2 keciL... insyaaLLah.......

apepon.... sumer ni adeLah bahagian masing2....
hanye Dia yang tahu rahsianye....


p/s : sangat2 kesian kat suami biLer aku dah tak mampu nak masak tuk die buat mase ni.......
aku sangat bertuah sebab suami sangat2 memahami dan same2 merasai ape yang aku Lalui sekarang....
terime kaseh sayang........
eerr...risau Lak kaLau aku tak Leh bau suami aku puLak nanti....!!!
macamane......??!!!!

5 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

suami yg baek selalu memahami...
hehehe...

Peri PiA said...

congrat dear,xoxo!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

alahai kesiannya kamu.
i takde la alah bau ape2. kesiannya u.
sabar yer.
orang kate kalau mak dulu ngandungkan kite ade alah, kite pun same.
my mum pon takde alah ape2, maybe sebab tu i pun xde kot.
take care tau!

Leonora Halim said...

sabar dear... i feel you.... takpe.. nanti 16 minggu kan.. mabuk dah kurang.. and when u 1st feel ur baby moves kan.. like auwwww.... bersyukurnya... :)

Natasha Farina Arifin said...

hi saye tasha. wah best nye dah pregnant. saye masih blom ada ape2. so pity me blom rezki huhuhu. try my best nih nak dpt bby secepat mungkin. hehehe. so nih kiranya tengah mabok-mabok bau ek? ala cian nye. my boss tuh siap everyday ke hulu-hilir bwk beg plastik hehehe muntah nye pasal.
ok beb.
care to follo my belog at http://sharemyloves.blogspot.com/