Thursday, February 24, 2011

Bengang dengan coverage CELCOM BROADBAND kat rumah aku..!!

Aku rase kesabaran aku cukup teruji...
dengan Celcom Broadband ni...


bukan hari ni jer...
dah berminggu dan masuk buLan dah ni...
n sekarang makin menjadi2....


kat area rumah aku ni...
susah betuL nak dapat coverage 3G...


sedangkan biLer cek ngan CELCOM mase nak bayar bill..
derang kate n cek coverage kat area rumah aku ni full..!!
siap ade 3.5G ok...
tapi.. tu derang yang kate...
tuk aku yang on9 ni...
coverage memang boLeh buat aku sentiase hilang sabar...!!




setiap kaLi pon nak kene reload....
n biLe nak upload sesuatu...
makan mase berminit2.....!!!
bayangkan kaLau setia mase macam tu....
memang bengang...!!


kaLau nak dapat coverage 3G kene dok tingkat atas..
tu pon setakat 1 bar jer...
kaLau kat tingkat bawah..
memang worst ok..!!
langsung tak de....
selalu ade pon.. cume coverage :: EDGE
aku tak pasti ape maknenyer wording tu..
tapi memang tak boleh diharap langsung..!!


EDGE :: ni nampak macam nak full coverage kan?
tapi.. ni Lar paLing dashat..!!
kaLau tak de 3G coverage...
EDGE ni yang akan cover.. tapi.. memang langsung tak boLeh nak reload n upload...!!!

selalunye dari EDGE baru ley dapat coverage 3G
tu pon kene amik mase yang Lame.. 
dan paling teruk.. kene berade di posisi yang betuL...
kat biLik aku ni.. aku hanye Ley dapat coverage 3G kat bucu katiL jer...
teruk kan...!!!

 baru dapat coverage 3G.. tu pon nampak tak.. tak de 'bar' langsung..!!!
but still oLeh upload walaupon Lambat kaLau nak dibandingkan ngan coverage EDGE yang full bar tu..

 CELCOM 3 G :: very poor ok..!!


kaLau bertuah dapat lar coverage HSDPA ni
coverage untuk 3.5G.. tu pon hanye seminit dua jer...
dan sangat jarang2...!!

Lihat betapa susah nye aku nak on9 kat rumah...
kekadang sepanjang maLam pon aku hanye dapat buat satu dua perkara jer...
seperti cek emaiL penting...
atau dapat lar aku buat satu n3 untuk bLog aku ni...
tak pon.. hanye jaLan2 bLogwalking bace n3 orang...
tanpe boLeh meninggalkan jejak...
sangat sadis..!!!
maafkan aku yer kawan2....
setiap kaLi aku nak jadi follower orang atau nak tinggalkan jejak dan comment...
aku terpakse reload berkaLi2...!!!
buat aku hilang sabar....[maafkan aku]

so... hanye tu jer lar yang mampu aku lakukan kalao aku on9 kat umah...
untuk sepanjang maLam ok..!!
tu pon aku memerLukan tahap kesabaran yang tinggi...
nak buat macamane...
dah waktu malam tu jer yang aku Lapang.....[sedih]



sangat marah kekadang....
wahai CELCOM... tolong para peLanggan...
walaupon tak mahaL.. tapi aku tetap bayar jugak kan....


rase macam nak pakai stremyx atau UNIFI jer...
tapi.. yang leceh... susah nak bawak jaLan2..
apetah lagi kiteorang yang memang kuat merayau ni...
baLIk umah famiLy :: shah aLam dan Johor...
kaLau baLik shah aLam.. tak nak berebut ngan adik2 nak on9..
lagi senang bawak baLik Broadband sendiri...
kat shah aLam full coverage... 
tapi masalahnyer... bukan hari2 pon aku kat shah alam tu kan....


so.. ape nak di kate..
dan macamane nak dibuat....
nak tukar Line lain memang leceh....
ade cadangan???




p/s :: 4-5 tahun lepas aku pernah pakai broadband Maxis. mase tu coverage sangat teruk kat umah famiLy aku... aku yang tinggal KL mase tu...biLer pindah baLik Shah aLam..terus potong Line.. sebab langsung tak dapat nak on9....sekarang aku tak pasti..... 

6 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bersabar je lah..
hehehe...

Cik Bib said...

line tenet kamo tu pemalo mungkin..kehkeh.sabor yer....

asna cute said...

asna xreti nak pki broadband kekeke =)

mysarah said...

i pown pernah ada pengalaman dgn beruk2band ni sume. kehkehkeh. jom baca:

1) Celcom Broadband - at first memang i pakai celcom dulu. bayangkan dekat area USJ yg dikira maju tu, takde line dekat rumah? n mcm u jugak certain2 tempat jer yg dapat coverage. memang menyesakkan. but bila balik kampung (ganu) line full n sangat laju. dekat shah alam pown ok. tapi tak tahan la sebab dekat rumah line sangkut2. so i tukar maxis

2) Maxis Broadband - line maxis dekat rumah sewa i masa tu memang ok. tapi balik kampung pulak sangkut2. stress siott. tapi bila lama2 dah ok! sume tempat pown setakat ni ok jer.

So kesimpulannya i setia dekat maxis jer la sekarang. murah pown murah sebab masa i register pakai youth package. klo u nak register maxis guna nama adik u yg umur 25 and below. 48hengget jer sebulan. klo buat hal pown tak la terasa sangat. hehehe

eh2 panjang sangat la pulak komen kali ni. peace!

Peri PiA said...

saba ek,pia ni lagi la

dah pindah rumah 3 bln,xblh set up lagi internet kat rumah ni :(

mykhalis said...

kenape tak tukar je ke streamyx?