Wednesday, March 09, 2011

cerita interview aku

satu hari mase di interview


AKU :: Hye..Good Morning...[senyum ikhLas]


ORANG TU :: Hye.. Have a Seat...


AKU :: Thanks...


ORANG TU :: So.. Explain urself 1st..


AKU :: bla..bla..bla...bla... [3minit]
*3 minit tu Lame ok....


ORANG TU :: That's it..?? [muka tak puas hati]


AKU :: bla..bla.. bla....[terus sambung lagi 3 minit]


ORANG TU :: That's all...?? [Again!!!]


AKU :: [Angguk dan senyum] 
* aku rase dah sangat details [daLam hati]


ORANG TU :: okey... about our company....bla bla bla.. 3million..bla bla. bla.. unit trust... bla bla bla..as a exec for....bla bla bla... timing... bla bla bla... tan sri...bla bla bla... attend meating... bla bla bla... 
[selama 20min...!!]


AKU :: [hanya diam.. fokus.. angguk dan mengiye kan]


selepas 20minit


ORANG TU :: do u understand..?? 


AKU :: [tak kan aku nak cakap tak kan...huhu] definitely yes....


ORANG TU :: okey.. REPEAT....


AKU :: Repeat...??


ORANG TU :: Yes... repeat....


AKU :: [what..?? REPEAT...!!?? means aku kene repeat semua yang 20minit Dia cakap tu or aku kene buat summary??!!]
[bLur daLam 2-3 second]
[telan air liur dan cube nak ingat baLik]
[aku kene repeat semua yang 20 minit orang tu cakap tadi..??]  
[fokus balik plz...!!]


kesudahan nye aku hanye buat summary...!!!!!
[yang tak sampai pon 3 minit...!!!] huhu


biLer aku berhenti................


ORANG TU :: Thats all..??!! [tenung aku]
I think thats not enough...
continue....................


AKU :: [Jangan gelabah..dia nak uji aku jer tu]
[buat muke cool] huhu


* korang cube bercakap @ repeat tanpe henti ape yang orang lain cakap sebelum tu selame 5 minit... lamer tak..?? or korang cube repeat exactly ape yang seseorang tu cakap....boLeh tak..??


aku sambung Lagi 2-3 minit


biler aku berhenti Lagi.........................................


ORANG TU :: are u sure...?? [tenung aku] 


AKU :: [Angguk konon2 konpiden..sedangkan aku tau... ade Lagi....!!!]
[giler ko...sebelum tu die cakap 20 minit tu punyer lar Laju..none stop ok....]


[dah rase macam tak akan dapat job ni]
[kaLau tak nak amik tak berminat..tak yah Lar susah nak interview aku panjang2 macam ni...][bengang]


ORANG TU :: ok.. now lets talk bout ur salary... bla bla bla...after probation period..bla bla bla..
workings hour..bla bla bla... ur position as a.. bla bla bla... ur duty is.. bla bla bla.... scarifies..bla bla bla.. responsibly..bla bla bla.. archive...bla bla bla 
[after 5 minutes]
  
u find my secretary outside and she will make for u appointment letter...


AKU :: I dapat position ni...?? [tak percaye..siyes]


ORANG TU ::  Yes ... and... u can start 2morrow..  

AKU :: Tomorrow...???


ORANG TU :: yup... any problem...?? [amik beg LV die yang giler gojes dan terus berjaLan keluar]


AKU :: [tak sempat nak cakap ape2.... siyes aku blur.................................sambil menjeling beg LV die yang menawan..!!huhu]


kat luar biLik[ruang pejabat]
Secretary :: congratulations... u sit first...n plz wait for the moment...[senyum ramah]


AKU :: [dah serba salah sebab aku tau aku kene toLak offer tu.. giler ko 1 hari jer notis...!!]


yup.. aku rase rugi menolak... 
sebab aku tau bekerja ngan company ni dan salah sorang orang yang sangat berjaya kat maLaysia ni akan memberi sikit  kelebihan untuk aku satu hari nanti..
tapi ade pro n contra serta etika yang perlu aku lalui dan pikirkan...


yeah.. she's young... glamorous... gorgeous... n very rich...!!
dalam usia 31 tahun merupakan business women yang berjaya 
dan company tersenarai dalam Iist bursa saham...
pakai Lamborghini okey....
aku sangat mengkagumi 'mereka' sejak 3-4 tahun lepas..
terbaca tentang 'mereka' dalam majalah n the sun paper...
bukan kekayaan tapi.. kegigihan mereka hingga sampai ke tahap ni...


siapa dia..??
nanti2 aku cerite n buat n3 khas....
[jangan marah ok]


sebab kat sini aku cume nak cerite pasal stress nyer aku interview kaLi ni...[huhu]
patut ar aku tengok muke minah yang interview ngan dia sebelum aku tu muke bengang jer...
agak nyer..dah jenuh minah tu repeat tapi tak dapat pon job tu...
kaLau aku pon frust... 


sebenanyer ni cerite sebulan lepas....
baru ni rase nak cerite...


p/s :: Alhamdulillah.. aku dapat job tu.. tapi... aku buat keputusan untuk menoLak...
bukan rezki aku kat situ....positif... aku tetap yakin dengan rezkinya....
'tidak di reject' tu pon dah cukup menyenangkan hati..[weeeeee]

11 comments:

echa rierie said...

haha..
smgt baca..last2 bln lps pnya story plk..
hehe..
np tolak?

asna cute said...

erk.. terkedu jugak.. ape ke sengal org interview tue ke sbb dia sebenarnya nk reject akak tp dgn cara yg berlainan.. xpe2 think positive! ;)

chaiyokkk!

.:hanna radzi:. said...

wow!
kalau hanna,xtau r cmner.konpem blur terus.huhuhu

Peri PiA said...

kalo pia xtau la mcm mane,aduh

siapakah gerangan,xsaba nak tau hihi

farahfatihah said...

ehhh sape2??? huhu kepochi sket

nurayunni said...

Alhamdulillah..rezeki dimane2..cume perlu usha je..sy pun cm tue..

nurayunni said...

Alhamdulillah..rezeki dimane2..cume perlu usha je..sy pun cm tue..

sissyira said...

salam

awat tak bagi kat kami,,kami amat perlukannya ni...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

rezeki pasti ade...

~♥ iella ♥~ said...

sedap gila mkn durian.
tak tau la dah musim ke blum tp baru2 nie beli harga mahal gak...rasanya belum musim kot, sbb tue harga naik...


http://fadthnwan.blogspot.com/

anisyafrina said...

mau hilang idea kalau kene iview dgn org macam ni.. hihi~