Thursday, April 14, 2011

Suami isteri yang TERUJA nak beLi rumah..!!!

kecintaan pada dekorasi...[ceh]
buat kiteorang laki bini begitu kepingin mahu memiLiki rumah sendiri...


sejak akhir2 ni..
ramai sangat orang bercerite pasal 'rumah' kat aku...
tengok sebeLah rumah..
dah buat tembok 'berLin'..
kawasan rumah macam taman..!! sangat cantik...
biLer dok menyembang jiran tetangge..
sumer rumah sendiri..
tu boLeh renovate biler2 mase...
semalam pulak tengok umah depan dok sibuk sekarang renovate depan rumah jugak...
tukar pagar.... katenyer nak buat umah ala2 baLi styLe...!!
sungguh jeles ok...!!


jiran sebeLah rumah::rugi awak tak beLi rumah mase muda ni.. jangka mase panjang.. bayar buLan pon murah...


jiran depan rumah::rumah makin lame makin mahal...setahundua lagi..harga rumah boleh meningkat sampai 50%...bla bla bla...


kawan kerja opis laki aku::abang nak beli rumah ke-2.. rumah yang 1st tu abang beli kat shah alam..memang untung.. beli murah.. sekarang bebudak uitm sewa harge double..untung beli rumah ni..!!


so..sepanjang2 minggu..setiap hari... kiteorang laki bini dok kire2 nak beLi rumah...[semangat..!!!]


sekarang kan kerajaan ade bagi "skim rumah pertamaku"
rugi kalau Lepaskan peLuang..
rumah 2-3 tahun Lagi tak tau puLak macamane cerite....
taraf hidup kat malaysia sekarang dah meningkat...
semua orang berebut nak beLI...
tu yang harga rumah melonjak2...
tapi yang peLik tu walaupon sangat mahaL..tapi tetap abes dijual macam goreng pisang pansa..!!!


"sayang.. umur kite dah nak masuk 30[susah nak terime dah tua..!!] rugi kalau nak tunggu2 lagi.. nanti makin mahaL nak bayar bulan sebab tempoh loan semakin pendek"


"sayang... sampai biLer kite nak menyewa... satu hari nanti pon kite tetap kene beLi rumah..  dan saat tu.. rumah dah makin mahal..macamane..?? sementara kite tak banyak komitmen dan tak ade anak ni.. kite masih lagi boLeh merancang..."


"sayang tau tak.. harge rumah kawasan ni... bla bla bla... bayaran bulanan bla bla bla.. deposit bla bla bla.... dan bla bla bla"


" sayang.. sekarang kerajaan bagi 100% loan pade orang yang nak beLi rumah 1st time tau.. abang yang kerje same ngan orang kat site tu dulu cerite beli umah 1st ley dapat 100% loan... limit sampai rm220k tau!! kire banyak gak tu..."





okeh.. setuju nak survey rumah..!![howye]
semangat tu penting okeh...

semalam baLIk dari kerja
singgah katopis pemaju..
kat area rumah aku ni jer....
nak keLuar masuk memang kene Lalu kat depan glomac ni...
dah 6 bulan lebih dok sini.. baru kaLi ni kiteorang terngin nak pergi....
[rugi tak pergi mase ade satu kawasan baru nak bukak duLu...]



  
buat mase ni memang tak de projek baru...
projek yang ade masih berjalan...
tu pon.. dah banyak unit abes....
kaLau tinggal pon... hanye lot kat beLakang2...

end lot dan corner lot kompem tak de dah....
so...tengok dari pelan lantai ni...
nempak menarik..
n harge pon masih ok...
masih mempertimbangkan....

banyak gak info biLer menyembang ngan kakak marketing tu...
menarik dan tertarik..!!!
kakak tu kate tinggaL 2 unit bahagian tengah yang tinggaL..
keLuasan rumah 20 x 65 [1620kps]
belakang rumah ade 8 kaki tanah lagi...
dengan 4 biLik dan 3 biLik air...
harge yang aku kire.. berbaLoi2..!!

biLer kakak tu bagi kunci tuk tengok sendiri rumah contoh sebenar kat beLakang opis tu...
kiteorang dah rase teruja...
dan biLer kiteorang tengok sendiri rumah tu... 
kiteorang terus jatuh cinta...!!![siyes]




dari luar nampak biase2 jer kan...
haa..cube tengok bahagian daLam...



ruang tamu.. agak besar... memang puas hati...!!

ruang dapur.. aku tak paham kenape hanye ade divide separuh jer.. 
kenape tak tutup penuh jer kan bahagian dapur ni..


tangga dan ruang bawah tangga

master bedroom + biLik air

tingkat atas ade 3 biLik..
2 biLik air.. dan 1 ruang utiliti yang aku kire boLeh dibuat ruang menonton family..
aku tak de gambar2 kat tingkat atas..
cume sekeping ni jer...


teruje..??!!
tu baru contoh ruang kosong...
ni aku nak share gambar2 contoh rumah yang same
tapi dah siap dengan dekorasi..




ruang tamu


tangga dan ruang bawah tangga



ni adaLah ruang depan tangga kat tingkat atas
berada diantara biLik2...
tak Luas sangat.. tapi bagi aku cukup menarik untuk didekorasi...
contoh rumah ni buat ruang kerja/study..
untuk kiteorang.. aku akan buaat ruang menonton tv untuk keLuarga yang Lebih peribadi...




master bedroom



biLik ke-2 dan biLik ke-3 di tingkat atas


biLik ke-4 di tingkat bawah
aku memang nak kan satu biLik di tingkat bawah untuk keLuarga yang datang


ruang makan


ruang dapur

overall memang puas hati kaLau dapat memiLiki rumah ni..
tempoh siap dalam 2 tahun...
daLam akhir tahun 2012 jangkaan...
asben aku dah tak sabar...[teruja..!!]
kiteorang dok borak pasaL rumah sampai pukuL 2 pagi..!![hoho]

baLik tu teruja terus bukak majaLah.. carik idea..
sedangkan lame lagi tu...!![ngeeee]


p/s :: betuL ker aku nak terus tinggaL di Rawang...??? eerrr... nanti aku cerita okeh....

persoalan kami laki bini selalu ::
1] nak beli kat mane [perlu ambiL kira tempat kerja/persekitaran/kemudahan]
2] budjet harga rumah [ikut kemampuan]








26 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

nak cari rumah jugak..hihi..
adik su beli umah kat kedah semi D still dapat bawah 200k kebawah..murahnye kat sane kan

azzey said...

cantiklah decorationnya...:)

~ NANA ~ said...

mmg sgt best if ade rumah sendiri...bebas nk hias or renovate...lgpon kan kerajaan dh bagi skim rumah pertamaku tu...ape lg, grab la peluang tu...hehehe

sweethemohemo said...

cantik rumah tu..byk ruang yg boleh di dekorasi..gud luck dear..

rATu kEBaYA said...

ikut budget jugaklahkan..

tapi mmg cantaik rumah tu..

ryy.han said...

buying a house is always a good investment..
tapi nk transform rumah kosong ke deco yg cantik2 tu makan masa sbbnya sume perlukan $$$..cth simple beli langsir + upah..cikai2 je 4-5 ratus (tu rumah 2 tingkat)...blom masuk kitchen cabinet, so on

tapi yg pasti puas hati sbb rumah sdiri..

"cikkin" said...

cantik rumah tu..nmpak luas n selesa..tp kat arawang ek..huhu..~

lind said...

mmg terujaa abis tengok umah tu. luas betul. beli umah ni jgn tunggu lama snagat harga makin melambung. hehe

nuraien said...

Bestnye..
nak kawen..hihihi

lyea said...

wow..!design rumah cantik & moden...
cume bhgn dapur tu mgkin kene tutup sket...papepon, gud luck...smoge impian jd kenyataan...aminnn...

Yan said...

pelan2.. akka pun dah nak masuk anak no 3 baru mampu beli rumah. Umur dah masuk 30an masa tu... INSYALLAH one day..

Jijahh @ f.k said...

cantik umah tu .... yg dah siap deko pun cantik ...

dapo tu kalo buat macam kaunter bar tu cantik kan? .. suka la kalo cenggitu ..

ratusiput said...

insyaAllah ade rezki nnti.cpt n lambat je.ratu pun anak dah 2...umo dah 30-an baru dpt bli umah sendiri.alhamdulillah lah walaupun lambat n walaupun umah tak besar.itulah syurga kami sekeluarga.

syanaim said...

::nasya pun ngah dalam dilema nak cr umah ni..but x sabar kan nak ada umah sendiri..good luck babe!::

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

cantek tue...
ko kan kreatip....
mesti leh la...
hehehe...

mizzkechique said...

cantek umah ni.. suke lak ruang dapur yg ada divider tu...hehe

mRs mysarah said...

aty nak terus duduk rawang ke?? tak nak jadik jiran?? hahaha

pasal loan rumah pertamaku tu kan. my fren pernah tanya bank. tapi bila dikira2, pihak bank pown tak galakkan dia ambik sebab bertambah2 mahalnya. apa pown u kena discuss dulu dgn pihak bank. tanya kasi details ok! jgn menyesal kemudian :P

ainnoraini said...

tq...ati sudi singgah n folow...

inyaallah impian aTy akan tercapai...

cantik rumah tu...

PutRee SeJiNjaNg said...

salam dear...

thank so much sbb sudi jengok blog tilla...do keep in touch k...

salam kenal dari putree sejinjang...:)

saya said...

kene survey2 dulu. pilih yg betul2 berkenan dihati & berbaloi sbb beli rumah ni satu investment yg besar.

dapur tu, buat bar counter pun cantik.. tanah 8kaki tu, u buatlah sikit utk wet kitchen..

area antara gapi u dah tgk x?dgr2 byk gak projek baru tgh jalan..

Mama Gee said...

tak rugi beli rumah...belilah sementara masih muda..

lawoo rumah tu.... :)

nurayunni said...

cantik gile umh tue..beli la..sy pun skrg nie tgh usha2 cari umh..xnak sewa2 umh mase kawin nanti..hikhik..

Firdani said...

2 taun mesti rase lame je kan..hehe..bpe hrga umah 2 sis? mst mhal kn area2 rawang..

alongxp said...

sy pon pernah gak terfikir,nape xbeli umah dr dulu lg...skang umah da mahal,da makin xmampu...
kdg2 tekanan gak fikir...
tapi fikir2,mgkin lom ada rezeki...mgkn ada hikmahnye...so skang ni sy cube berusaha utk tambah pendapatan supaya leh beli umah satu ari nanti...

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

hi aty...
cntik umah tu.. n mmg x rugi kalo beli umah ni.. area penang ni pun umah mmg mahal tahap ntah ape2...

pasal loan umah pertama tu, aritu sy pg tnya bank, tp ade syarat die.. total gaji kite ngan pasangan tak leh lebih dari 3k...
tu yg diorg kire.. kalo lebih, x leh apply! tapi x pe, untuk penjelasan. leh tnya pihak bank...
kalo nk beli umah yang baru, still untung, kalo nk beli umah yg atas orang @ second hand, mmg rugi la.. :)

aziyana said...

cantiknya rumah...sangt luas dh rase...bila tgk umah org yg dh berdeco mmg sngt teruja tp nk deco umah sendri tak reti...huhuhuhu