Tuesday, April 05, 2011

TIPS :: CERITA KAD PERKAHWINAN B2B

dulu2 mase aku nak kahwen...
pasaL hal kad kahwin ni memang panic..!!
bayangkan.. Lagi sebuLan lebih nak kawen...
aku langsung tak de senarai piLihan kad kawen lagi....
design nyer macamane dan nak buat kat mane pon aku tak tau mase tu...
terjerit2 aku akat sini mintak toLong...[huhu]


selalunyer weddings card  ni... 
orang piLih berdasarkan theme majLis...
kaLau theme nyer warna hijau...
kad kawen pon mesti warna hijau....
tu.. kebiasaan lar...
yang Luar biase tu..... amat2 jarang berlaku.....


tau tak jemputan kad kahwen tu sangat penting.....
ade orang sampai tak nak datang dek disebab kan tak dapat jemputan melalui Kad...
tak mo jugak dari SMS.. apetah lagi guna 'invitation' dari FB...
siap kecik hati kaLau tak dapt KAd kahwin tu ok..
sedangkan bukannyer tak tau tapak rumah atau majLIs tu kat maer kan....
tapi.. mati2 nak jugak orang tua hanto kad kawen sampai depan rumah...
kaLau tak.... abes kecoh sekampung tak dijemput kawan2....!!!


tapi untuk orang2 yang memang tak tau jaLan...
atau jarang2 dan tak pernah datang...
memang perLu aLamat majLis...
supayer tak nyusahkan orang lain.. apetah lagi keLuarge pengantin....
dalam sibuk2 nak kene menjemput orang yang sesat....
atau daLam sibuk meLayan tetamu yang datang...
sibuk jugak menjawap panggiLan teLepon bertanye kan arah jaLan....!!
memang stress..!![ngeeee]


aku pernah terbace dalam bLog member...
[tak ingat saper][maafkan aku]
kat terengganu... kaLau buat kad jemputan tu...
ade 'wordings' yang kene diambiL tahu...
contoh nyer :: 
JEMPUTAN WALIMATUL URUS yang dicetak di kad
orang2 tua akan cakap... "amboi.. penuh lar nanti tangan waktu saLam ek..." saLam kaut lar katenyer....
maknenyer.. bagi derang.. orang2 yang dijemput dengan 'WALIMATUL URUS'  kene lar sedia kan duit sebeLum datang..... betul atau tak...aku tak pasti.... mungkin untuk orang2 yang Lebih otai ley tolong jawap..


so.. untuk derang.. kaLau nak menjemput kene tuLis 
'JEMPUTAN MAJLIS KESYUKURAN' pade kad kahwin.....


betuL.. ade sesetengah perkare dan tempat...
sensitiviti harus dijaga...
lelagi isu perkahwinan sekarang.. masih tetap tak Ley lari dari campur tangan orang yang lebih tua....


ade pernah sekaLi aku dapat jemputan dari orang kat Johor Baharu...
kad kawen memang giler ko grand....
cantik meletop...
aku yang menerimenyer... punyerlar kagum...
dok belek2 jer kad...
biase lar kan.. tanda arah jalan biase nyer dibuat hanyer letak land mark popuLar dan besau2... 
dan biase lar kan buat melalui jalan2 besau jer...
[cube bayang kan kaLau ade orang letak map satu negeri penuh.. kan ker haru...][huhu]
so.. aku ni yang memang tak biase tak tau ngan tempat tu...
jalan mengikut tande arah map daLam kad...
[mase tu henfon aku tak de GPS lagi][ngeee]
punyer lar sakit hati...langsung tak membantu..!!
[dan dijemput pon nak merungut lagi][maafkan aku]
nak cerite situasi waktu tu jer ar...
JB tu punyer ar sibuk...
jalan bersimpang siur....
siLap2 ley terlepas ker singapore..[tipu lar tu kan]
bayang kan dalam kad tu hanyer ade 1-2 land mark jer diberi iaitu hanye 1 petronas dan 1 bhp.. di sebelah kiri jalan...
hakikatnyer.. sepanjang jalan Lurus yang aku kene redah tu...
ade 5-6 setesen minyak...
kalau campur kiri kanan ade nak dekat 10 setesyen minyak....!!
tu belum lagi nak kire ngan giant besar gabak tepi haiway..
dan maLL yang popular dan sengat mudah dilihat...
dengan mcD dan kfc 24 jam yang terang benderang[waktu malam]
daLam hati dah rase2 macam sepatut nyer kalau ikut peta dalam kad...dah lamer sampai..!!
tapi..rupenyer.. jauh lagi...!!
kenaper tak de land mark tu dalam kad..!!!
bukan lar harapkan semua nyer diletak....
tapi.. ko agak2 ar... bukan nyer semua orang tau umah ko kan....


dan tak pasal2 lak ade orang menjemput kiteorang sejauh 10km lagi....!!


so.. kesimpulannyer...:: jangan cerite kire kad jer nak grand...
selain jemputan.. maps tu pon sangat2 penting okeh....


nak bagi tips sikit pasaL kad kahwin
1] buat kad kawen 3 bulan sebelum majLis..[jangan ikut aku..!!]


2] kaLau kreatif ley design sendiri dan carik kilang untuk print kad kawen tu.. jauh lebih murah dan jimat...


3] kalau jemputan 1000.. jangan buat 1000 keping puLak..nanti jemputan jadi 2000 orang...!! [melainkan memang ade bajet lebih] buat kad jemputan hanye 500 sahaje...[jangan pulak laki bini nak bagi sorang satu ok] selalunya [biase aku dengar] tempat tempahan kad kawen tu akan cetak lebih dari jumlah tempahan asaL...


4] buat kad kahwin mengikut tema majLis.


5] trend waktu ni.. orang buat kad kawen devide tuk orang2 tertentu.. contoh nyer untuk orang2 yang berpangkat atau pihak2 atasan tempat kerja.. atau jugak kenalan2 penting untuk kedua orang tua..so bagi kad yang lebih grand n mahal...[terpulang pade budjet individu]


6] mase nak gi buat kad tu... terus sediakan PETA alamat tempat majLis tersebut.. kalau ade yang nak letak gambar pre-wedding ker.. sila bawak sekali... kalau tak korunk2 kene datang lagi untuk bagi semua tu... [kalau yang banyak mase tak aper lar kan..] lelebih lagi kalau korunk2 yang macam aku lukis peta majlis tak reti ak pakai komputer.. so tak ley emaiL.. kene jugak hantar by hand....[ngeee]
tips :: bagi yang nak kahwin tu .. simpanlar jemputan yang diterime dari kawasan setempat lebih awaL... sebab ley compare kan atau tiru jer peta die bulat [kalau sempurna]... tak perlu edit banyak2....
jangan puLak korunk simpan dan gune kad kawen yang 10 tahun sudah punyer..!! giant yang kot ade depan rumah waktu tu pon tak ade lagi dan jalan pon langsung tak samer...!!!


7] buat peta tu puLak jangan buat ala kadar jer... korunk harus ingat... mungkin korunk dah biase ngan persekitaran tempat majLis... tak perlu tegok peta dah kan.. tapi untuk sedare2 jauh yang jarang2 datang.. dan jugak kawan2 yang memang tak perah tau korunk nak kawen kat maner amat lar bergantung pade lukisan peta yang korunk cetak tu....


8] rajin2 lar pergi ker pameran pengantin... sebab biasenyer kat pameran tu ade berbagai gift sampingan diberi samaade bekas cenderehati..extra cetakan kad...yang paling besh diberi discount lebih dari harge normaL.... dah cukup bagus kan....


9] jika korunk2 yang tak punye banyak waktu [macam aku doLu2].. tempah lar kad kat tempat yag tak berape jauh dari tempat tinggal atau tempat kerja.. supaye korunk senang nak datang ketempat tu biLer perlu... korunk harus ingat... korunk perlu datang baLik untuk cek spelling.. cek peta.. comfirmkan kad... dan macam2 haL lagi.. lagi pulak kalau setiap kali datang ek..ade jer kesaLahan dan kesilapan yang kene di edit... memang leceh...!!


10 ] pastikan dengan teliti dari A to Z.. kire dari penjuru atas sampai penjuru bawah... setiap abjad dan nombor yang ade.... selepas korunk sahkan kad..dan selepas dicetak.. derang tak akan bertangungjawap lagi atas segale kesilapan... waLau pon hanye sedikit kesilapan..tapi bayangkan kaLau korunk kene betuLkan untuk setiap kad.. dan kad korunk tu pulak ade 1000 keping..!! haa... nangis ar korunk.... nak tempah lagi dah tak ade budjet pulak... apetah lagi kaLau tak ade mase yang cukup...
[adik aku dulu dasyat sampai terluper nombor telipon ayah aku..terpakse tempah cop untuk tu dan cop no telipon ayah aku kat setiap kad sebanyak 800 keping sebab tak nak ayah aku kecik ati..!!!] ade bende yang kite anggap remeh.. tapi sebenarnye sangat penting kat mate orang lain....
TIPS harus di ambiL kira :: 
Nama pengantin/Nama ibu bapa pengantin/gelaran/waktu/tarikh/tempat dan alamat/peta


11] yang penting... buat budjet terlebih dahulu dan ikut budjet tersebut...buat ikut kemampuan.. banyak lagi bende penting yang memerlukan budjet lebih dari korunk... tak aper kalau kad kawen korunk tak grand... janji wedding korunk grand...[ngeee]


p/s :: seronok kaLau ramai orang2 yang diharapkan datang kemajLis kite dapat hadir untuk memeriahkan majLis....















11 comments:

ardinihumaira said...

betul tu budget yang papling penting ;)

~ NANA ~ said...

dear...i yg tulis psl entry tu...yup, dah dpt jawapannye pon, kat pantai timur especially trg & kelantan mmg camtu maksud dia :)

btw kad yg i tempah tu x sampai seminggu siap...nk kawen bln 6, punye la awal siap...hahaha

nurayunni said...

sush jgk ye..kene buat persiapan awl2 la nie..:)

lovelyadibah said...

:) suka!!

Cik Bib said...

boleh amek ni as a references tuk wat kad kawen nnti ni.HEHEHE...

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

bagus tips2 ni..

rATu kEBaYA said...

akak dulu buat sendiri je... print kat opis.. tapi beli kertas keraslah.. tu untuk bagi kengkawan..

bagi kat orang lain yang memerlukan kertas yg banyak akak print kat kertas warna je...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

biase zaman aku nie lak...

Isteri @ Ibu Yg Kiub said...

Memang betul kat Terengganu memang cam tu...Jangan marah saya terjah blog anda..

ratusiput said...

ratu dulu.....bli kertas kale2 sendiri...designn draft sndiri pastu anto kedai soh dia design bebetul guna komputer sbb se tu tak geti nk design2 sndiri guna program buat kad kat pc.jimat skit kalau wat camtu.just byo upah print n ptg kertas je.takyah grand2 sgtla nnti kena buang dlm tong gak.ehehe.yg pntg sme maklumat lngkp.

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks for sharing
hehehe