Wednesday, May 11, 2011

Air Hitam Johor

setiap kaLi baLik kampung mertua...
aku mesti rase nak pergi ke sini...
kekadang tak de ape pon yang nak di beLi..
hanye jalan2 cuci mata...
dari rumah mertua aku..
tak jauh.. daLam 10-15minit perjalanan...
jalan kampung.. dan selalu puLak ade road bLock..
so.. tak perLu bawak Laju2...
kaLau dari haigway PLUS tu...
masuk jer lar exit ker Air Hitam tu....
dah dekat sangat dah tu...


Setahu aku.. doLu2 mase aku kecik2..
mase takde Lagi Nilai3..
Air Hitam ni cukup popuLar....
orang kate.. kalau gi Johor tak singgah Air Hitam ni macam tak sempurna lah katenye...


aku ingat Lagi..
kaLau kate nak gi Johor..
Ramai orang pesan..Pulut hitam dan nenas...
sekarang..?? aku tak pasti...


tapi.. kaLau hujung minggu tu pergi..
aku tengok.. masih ramai Lagi orang2 luar yang datang....
berderet2 bas rombongan paring tepi jalan...
[jalan yang agak sempit]
susah nak parking....


Air Hitam memang popular dari duLu dengan pasu tembikar...
memang merate aku tengok..
aku tak pernah beLi lagi... [tak de keperluan]
tapi aku kire mungkin murah sebab begitu banyak saingan [kot]
aku rase orang mude macam aku ni kureng sikit suker..
pade pasu2 tembikar berukir ni..
tapi cube beri pade golongan2 makcik mak2 kite...
kompem suker.... kaLau doLu2 mase mula2 nak baLik kampung ni...
mak aku kemain lagi memesan Lampu pasu tembikar ni...
[sekarang dah tak lagi..cukup lar tu...]













aku rase nak beLi ni...bakuL rotan..
untuk letak baju2 yang di pakai sebeLum basuh....
menarik sikit kan...
nanti Lar duLu...
banyak mase Lagi...
baLik kampung tetiap buLan..[insyaallah]












seLain pasu tembikar... bagi peminat2 bear..
atau bantal2 cute..
kat sini pon banyak...
murah tak murah tu ..aku tak pasti..[huhu]
sebab aku tak berape gemar..
so.. tak suker beLek.. apetah Lagi beLi...
pandang jer aku suke...[ngeh ngeh]
tapi ade rase macam lagi sekaLi baLik ni nak beLi bantal besar untuk floor cushion...
aku rase murah sikit lar..
berbanding kalau aku nak beLi kat Jusco tu kan...
cume sarung tu tak banyak piLihan kene gak carik kat tempat lain...




yang paLing popular kat sini...
dah tentu lar nenas....
boleh dikatekan setiap kedai menjual bende yang sama..
hampir 15 kedai yang ade...
kedai pulak sebelah2 jer....
[persaingan yang sihat]
yang penting kene pandai carik dan piLih...
harge bagi aku dah cukup murah...

selalu hanya ni sebab kenape aku nak jugak pergi Air Hitam ni setiap kaLi baLik kampung...
hanya mahu carik nanas sarawak [pelik kan]
kat johor tapi popuLar nenas serawak...
nenas serawak kat sini memang murah dan sangat manis...
sekali beLi.. aku akan beLi untuk mak aku.. dan kakak ipar kat shah alam..
boLeh buat pajeri daging letak nenas...



selain nenas.. popular gak buah2 tempatan Lain...
mangga yang sanagt manis..!!
biasenyer setiap kedai akan bagi kite rase duLu sebeLum beLi..
kaLau 10 kedai dapat merasa... kompem kenyang waktu tu gak..[huhu]
tapi hanye buah2 tempatan...
kaLau nak carik epal ker.. pear ker..
memang tak akan jumpe kat sini...
aku pernah carik duLu mase nak buat buah tangan bertandang...
memang susah...
kesimpulan nyer kat sini :: makan lar buah2an tempatan..



p/s :: tetap menarik tuk dikunjungi.....



14 comments:

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said...

teringinnye nk pi sini..ade teddy ...wahhhhhhhhhhhhhh suke!!!

Mila Ahmad said...

parent mila duk johor
tapi ai2 bru first time p ayer itam
mcm nk giler tgk brg² :)

Peri PiA said...

penah jln2,dah lame dah hehe

mRs mysarah said...

rasa nak pegi la u!

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

wah.. tak daya nak menahan terliur bila melihat nenas sarawak tu!!!!

L.e.e.z.a said...

penah pergi sini mase kecik-kecik beli doreamon beesaaar ;p best!

nurul huda jumri said...

i tk penah pon pegi cni dear~
org ckp best klu nk cari barang2 tuk bekas hntrn kawen..ye ke?

Liza Razak said...

saya tau nilai je..air hitam x pernah tau pulak..nk try pergi laa nanti..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

banyak nye cantek2...

farahfatihah said...

wah air hitam hehehehe

Hunny Kitty said...

air hitam ..dulu adalah antara syurga barang hello kitty...terasa macam dah lama lak tak pegi~

~ NANA ~ said...

penah smpai sini dulu masa pegi rumah FMIL kat batu pahat....eee mmg rambang mata i tgk pasu2 kat sana...hehe

hanidatul shatira said...

bestnya......kita last pegi air itam 12 tahun yang lepas..hahahahaha

sbb memang takde sedara mara kat johor....so agak susah la nak ke sana....tapi tengok pic macam syok je....mao pujuk en asben la......soping sopingggg

Lyana@Mely said...

memang fengsan kalo p sini...lagi2 time nak raya...makcik2 suke sgt pi...cari pasu bunga..hahahhaha

jom try supplement lover pack... ;)