Monday, May 16, 2011

[Nostalgia]masa sekoLah doLu2..aku memang sangat nakaL... TAPI...

ni cerite zaman sekolah duLu...

aku ade 5 orang member lagi yang sekepaLa...
melalui zaman remaja bersama kat sekoLah...
study.. main.. gaduh.. ketawa..dan sedih bersama... 
satu bende aku tak mo nafikan.. walaupon segan nak ngaku...
aku ngan member2 memang sangat nakaL mase sekoLah menengah dolu2...


bende yang paLing aku tak Ley lupa...
aku pernah masuk ICU sebab jatuh pokok mangga..!!
aku memang sengaL..
panjat pokok mangga kat belakang sekoLah pakai baju kurung...
biLer kena sergah...
member Lain dah Lari duLu...
tinggaL aku berdua ngan member atas pokok...
keLam kabut Lompat..
kain tersangkut kat tungguL..
terus tersembam..
paLing maLang...member lompat same..jatuh atas belakang badan aku...!!
mau tak boLeh bernapas aku dibuatnya..!!!
kecoh jadi bahan satu sekoLah lepas tu..memang maLu..!!!
tapi... sekarang ni..kaLau cerite baLik...
kompem kiteorang geLak sakan...
dan masih jadi bahan...[aku redho] huhu

memang nakaL......

mase form 5 duLu...susah nak datang awaL kat sekoLah...
masuk pukuL 7.30pagi...
paLing cepat aku sampai pukuL 9.00pagi...!!
aku bukan sengaja ok...
mase form 5 tu famiLy aku berpindah... jauh sikit...
aku memang tak mo pindah sekoLah...
so.. terpakse amik 2 bas nak gi sekoLah...
bas puLak tu bukan senang nak dapat...
jarak rumah ke sekoLah... lebih kurang 1 1/2 jam...
memang tak akan sampai awaL lar kan...
tapi aku tak pernah kene tahan....
sebab aku sampai pengawas pon dah masuk kelas..

tak lar nakaL sangat kan...

mase form 5 duLu gak...
setiap hari khamis aku mesti ponteng...
sepanjang tahun..!!!
sebab aku tak mo masuk keLas bahasa arab yang giler lame 2 jam...
satu2 nye subject yang memang aku langsung tak ley nak suker...
[maafkan saye yer ustaz zawawi]
aku tak suker...kaLau buat karangan arab..
karangan aku mesti jadi karang melayu+arab [broken]
dan setiap kaLi pon..
ustaz zawawi tu mesti soh aku bace kuat2 kat depan semua orang kat keLas..!!!
malu Lar weih..!!! [ustaz tu memang 'dengki' ngan aku]
jadinye..setiap hari khamis aku tak de mood nak datang sekoLah...
ponteng dok study kat umah lagi fokus...

belum cukup nakaL...

rekod disiplin aku [ngan geng] kat sekolah memang teruk...
aku pon tak tau kenape susah sangat...
kiteorang nak ikut peraturan sekoLah...
trend mase tu...
kain cikang....
taLi kasut kaLer2...
macam2 lagi...
nak pakai kain daLam pon tak mo...
jangan kate kain dalam...soh pakai name tag pon nak berkire...
ponteng kelas...
makan dalam kelas sebeLum rehat...
baLik sekoLah awaL...
[selamber keluar ikut pagar depan]
eeerr...macam2 lagi...
kalau aku jadi cikgu disiplin waktu tu..
mesti sakit hati...[maaf kan saye cikgu]

kalau aku senaraikan..
kompem korang cop aku budak bermasaLah kat sekoLah dulu...
tak teruk sangat pun sebenarnye...
aku [ngan kawan2] memang nakaL..
TAPI....KITEORANG ANTARA PELAJAR CEMERLANG... DAN KITEORANG TAK PERNAH KURANG AJAR NGAN CIKGU...!!!
kalau dah buat saLah dan kantoi...
ape saje hukuman diberi..
kiteorang tak pernah melawan...
apetah lagi nak cakap bukan2 atau buat durjana pade cikgu2...
[aku percaya pada tuLah cikgu..huhu]


banyak lagi kenakalan aku ngan member2 aku mase sekolah duLu...
biLe teringat baLik... mesti masing2 ketawa baLik...
kesian kat cikgu2 yang terpakse menghadapi perangai kiteorang...

dan hakikatnya...
satu2 nye perkara yang buat kiteorang tetap nampak 'baik'...
sebab result exam yang tak pernah mengecewakan...[alhamdulillah]
sekarang..masing2 berada dah berjaya daLam kerjaya dan kehidupan di level masing2...

bagi aku.. nakal..banyak mane pon ko nak main atau ape sahaje...
ape pon alasannye..result mesti kene gempak..
beLajar mesti kene seiring...

buktinya...

3 orang sahabat aku..
yang duLu same nakaLnya...
dah jadi guru...[macam tak percaya jer]
seorang lulusan university al-azhar mesir...
dan selebihnya graduan dari KUIS...
[merase lar korunk jumpe anak murid nakaL2 macam korunk jugak dolu2][aku gelak besar]
jangan pandang rendah pade budak nakaL ni...
result aku sendiri agak membanggakan......
dan aku telah berjaya hingga ke tahap ini...[alhamdulillah]

aku dan kami2 memang nakal kat sekoLah...
tapi.. kiteorang bukan murid yang bodoh...
[teringat sorang mamat ni pernah cabar kiteorang..sudahnyer die yang belagak sangat pandai..kantoi biler 'mata' aku jauh tinggalkan dia...ape lar cerite ko ek sekarang Azizi]
aku bangga menjadi salah seorang murid dan berada di sekoLah terpiLih juga antara yang terbaik di seLangor..

tu cerita kenakalan zaman sekolah aku dulu..

'nakaL' zaman sekoLah dulu..
sangat berbeza ngan 'nakal' zaman sekolah sekarang...
aku kaLau kene rotan duLu...
redho jer terima...
tak pernah mengadu pon kat mak bapak...
kaLau mengadu pon..kompem2 kite baLik yang kene...

tapi sekarang.. jangan kate nak pukuL..
murid kene jentik pon..mak bapak dah datang sekolah mengamuk...
kalau kene marah atau kene tegur ngan cikgu...
cikgu tu kompem kene pukul...
memang dasat budak zaman sekarang...

apepon..
sempena hari guru hari ni...
aku nak ucapkan "SELAMAT HARI GURU" pada semua guru2...
korunk memang terbaik...penyabar....dan sangat2 berjasa....
[aku bukan penyabar tu pasaL aku tak Ley jadi cikgu]

pada guru2 yang pernah mendidik aku sampai menjadikan aku yang 'sekarang' ni...
doakan semoga semua cikgu2 ni dapat penghargaan setimpal didunia dan akhirat...aminnn
eerr... maafkan kenakalan kami semua cikgu...
tapi kami semua sudah berjaya..!!!

p/s :: tak tau kenape.. aku tak pernah teringin nak jadi cikgu....may be sebab aku tak nak jumpe student nakal macam aku dan kawan2 aku ni baLik kot...[huhu]

ape cerite korunk zaman sekoLah duLu...cer citer cer citer.... 








12 comments:

Nor Suhaiza said...

naklnyer..
tp xpe, jgn jahat sudah..betoi x???
pmpuan kalo nakal comey...
ngeh3....

fadh said...

ini mmg btol2 nakal la kak . haha

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam kak

awe pun nakal kak..padahal pengawas...konon2 tunjuk kerek..hehhe

Zura said...

ini betul punye nakal nie...mahunye cikgu terus berenti sekolah... hehhe

EedaFizZ said...

nakalnye!!!same la kite..ida ni nmpk je sopan2 + baik (perasan sendiri kot!!haha)

ZanaNordin said...

kenangan terindah..
biar nakal
jgn jadi kurang ajar sudah..
he he he

tetiba nak mengimbau kenangan time belajar2 dulu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

nakal bebenor...

aniswany said...

tuudiaaa,nakal betol ni..hihi tp best kan jadi nakal,skema2 x best la =p

anamizu said...

mmg nakal akak ni! hihi

InaAchik said...

kite nakal sket2 jer...
yela, dulu kat skolah byk jawatan disandang... so, xleh nk nakal2 sgt! hehehee...

Liza Razak said...

gile laa cite psl jatuh dr pokok mangga tuh..mmg nakal..tp bila dikenang mmg best kan ?

fazilzura said...

wahh banyak jgk list kenakalan kt skolah ye ..

zr dulu x reti sgt nak nakal2 ni.. tp bile dh tergeng dgn dak2 nakal , smp panjat pagor skolah masuk skolah sebelah wakakakak lawak tui ler, dh le pagor tinggi, walau gayat ku gigih jua