Thursday, June 16, 2011

Dengarlah luahan hati aku ni :: aku BUKAN TAK NAK mengandung Lar weihhh.....!!

asben aku cukup suker ngan lirik lagi nu...
kaLau keluar lagu ni kat radio...
die kuatkan...
siap soh aku hayati lagi lirik lagu ni...

lagu ni dah lame..
tapi baru2 ni aku rase terkesima ngan lirik lagu ni....
aku lambat sikit..huhu

LIRIK LAGU KEKANDA ADINDA – MONOLOQUE & ATILIA

Verse_1
(P) Oh Kekanda jangan irihati, Dinda naik pangkat lagi..
(L) Oh Adinda, Kanda mana dengki, malah Kanda support bini..
Chorus_1:
(P) Jadi Dinda mahu mengambil masa
(L) Tapi Kanda mahu segera,
(P) Dinda ingin berjaya dalam kerjaya,
(L) Tapi Kanda mahu cahaya mata,
(P) Dinda belum bersedia,
(L) Kanda dah beria ria,
(P) Jadi yg mana satu?
(P+L) Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Verse _2:
(L) Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
(P) Oh Kekanda, Dinda perlu berhati hati ,tak rela dikongsi,
Chorus_2
(L) Kanda kerja overtime, terlebih masa,
(P) Itu yg Dinda harus berwaspada,
(L) Ini semua demi masa depan keluarga,
(P) Dengan Dinda atau sebaliknya?
(L) Kanda kerja malam,
(P) Dinda kerja siang,
(L) Jadi bila nak bertemu?
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
Bridge:
(P) Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda!
(L) Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda!
(P+L) bagaimana? bagaimana kita nak selesaikannya?
apa keputusannya?
Verse-3
(P) Oh Kekanda mari Nyawa, kita cuba komunikasi!
(L) Oh Adinda mari Sayang, kita cuba toleransi!
Chorus_3
(P+L) Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan,
(L) Kanda polar kutub Utara,
(P) Dinda kutub Selatan
(P+L) komunikasi, sikap toleransi! itu yg kita perlu,
(P+L)Tak perlu bertengkar,
Tak perlu bermasam muka,
coda*
(L) Walau kita sering dgn cara masing2,
(P)Kanda yg Perdana,
(L) Dinda yg Utama,
(P)Kanda sgalaNya..
(L) Dindalah Nyawa,
(P+L) kita tetap bahagia bila bersama sama
bahagia bersama,
bersama slamanya,
bahagia slama- lamanya!


part mane aku sentap sangat..???

(P) Jadi Dinda mahu mengambil masa
(L) Tapi Kanda mahu segera,
(P) Dinda ingin berjaya dalam kerjaya,
(L) Tapi Kanda mahu cahaya mata,
(P) Dinda belum bersedia,
(L) Kanda dah beria ria,
(P) Jadi yg mana satu?

yeap..ramai yang anggap aku merancang..

lelebih lagi kawan2 aku yang tau kehidupan aku berkaitan ngan kerja...
yang pikir aku sanggup tak nak beranak cepat sebab kerjaya...[konon2 jer okeh]
[laki aku pon kekadang pikir macam tu gak kat aku..geram..!!]

dan jugak sedare2 aku...
golangan warga emas...
yang tak sabau nak tambah koleksi cucu cicitnye...
dok pikir aku ni dah tua..biler lagi nak menagndung n beranak pinak...

n pade makcik2 yang dok pikir macam aku ni tak usaha lebih dan subur gamaknye..
dok bandingkan ngan anak sedare die yang lain kawen saing2 aku..
tapi sekarang tengah tunggu mase nak beranak...

yang dok bisik2 pade laki aku...
sebab tak ley tanye kat aku sendiri..
dah kawen nak dekat setahun..
tapi tak buncit2 lagi........

*sigh

ni aku nak bagitau.....


gilo ko anak 1st dah nak planning...
lain lar kalau aku ni baru nak cecah 19 tahun kan..
tak yah beranak cepat2...
relaks2 dulu...
ni angka dah nak cecah 3 series ok...
cume pikir nak 'lepas' kan sorang pon jadi lar dulu buat mase ni...

tapi....
haaaa...sila bace ar tapi nye ni okeh....

bagi yang tau pasaL aku yang pernah keguguran awal tahun haritu...
so..akan paham kenapa aku tak nak mengandung lagi buat mase ni...
aku bukan tak nak okeh...
BUKAN TAK NAK....
cume begitu banyak kesan sampingan dari kes aku haritu..
buat aku terpakse untuk tidak mengandung buat mase ni....
aku tak nafikan..kesan2 tu semua buat aku serik sikit....
tapi.. tak pernah lagi sampai aku ke tahap berputus asa...
atau terlalu takut...

lepas tu ko ingat senang ker nak plan2 ni...
senang ker kalau ko cakap ko nak ngandung..
esok luse ko ngandung...
ko cakap tak nak..so..ko tak akan mengandung...

semua orang ade alasan tersendiri...
tak kan lar setiap kali orang tanye..
aku nak canang cerite kan...
kalau 5-6 orang tanye..aku ley jawap panjang2 lagi...
cerite dari awal kawen..ngandung...lepas tu gugur.. n bla bla bla...
kalau 10-15 orang pon aku rajin lagi nak cerite...

tapi kalau dah setiap kali pon orang dok tanye..
malas ar aku...
ikut hati nak jer aku jawap ala2 fara fauzana punyer jawapan kat radio aritu..
"kalau saya ngandung beranak cecepat..awok2 nak tanggung ker kos2 bersalin kat private hospital yang cecah 5-6k..nak tanggung ker kos2 saye nak nganto anak saye sekolah nanti yang kos nyer sekarang cecah ribu riban" hahaha...

tapi kang mak bapak aku lak dipersalahkan cakap tak reti nak nganjo aku berbudi bahasa...
so aku hanye ley jawap  " belum ade rezki...."

aku pernah cuba...
tapi kesihatan tak mengizinkan...
aku bukan nak ngandung n beranak sekali ni jer..
kurang2 pon aku nak 3-4 orang...
kalau lebih aku anggap rezeki...

jadi.. aku kene pastikan duLu keadaan aku betuL2 ok..
agar tak akan wujud komplikasi lain biler aku ngandung n beranak kali pertama nanti...

bukan sebab kerja dan kerjaya...
bukan sebab aku dapat naik pangkat atau ape...
bukan sebab mental aku tak bersedia...

kalau aku begitu merancang...
awal2 dulu aku tak akan pernah nak mengandung...
aku pernah mengandung seawal bulan ke-2 lepas kahwin..
cume tu bukan rezki aku...
hanye mampu bertahan 3 bulan jer..
so..harus diingat..aku bukan langsung tak boleh mengandung...
cuma bukan buat mase ni...

aku tak nak amik peduLi ape orang lain kata atau pikir...
asaLkan asben aku paham keadaan sekarang ni..
dah cukup memadai...

yang rase2 nak bukak mulut dok bizi bodi dengat niat nak 'ngate' aku..
bak korang carik pahale banyak2 dengan doakan tuk aku...
yang penting doa dari semua aku hanye nak yang baik2 sahaja...
selebihnyer..badan aku sendiri yang 'merasai' dan segalanye aku serah pada ALLAH..

p/s :: tapi tetibe aku rase nak planning anak aku lahir bulan yang aku nak... haaa...macamane tu kekdahnyer....


35 comments:

Putri Qaseh said...

Suke! Nak Like post ni hehe

amElyn said...

i baru2 kawen, terus nak planning. cano???
HUHUHU.
alhamdulillah, tuhan bagi rezeki awal walaupun agak kurang ready pd mulanya.
now sangat tak sabar plak nak tunggu baby kluar.
already 6 months!!!
hope semuanya dipermudahkan..
all the best to you!!! =)))

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

SEMALAM ADE TULIS KAT WALL "MANE NAK CARI SATE ARNAB SEDAP?" DAH SEMUA KALUT INGAT SU MENGIDAM...PENAT NAK MENJAWAB..KALAU ADA REZKI ALLAH MESTI SU BGTAU PUNYA..KAN KAN..HIHI..SAPE YANG TAK NAK KAN...

.:shura shushi:. said...

tak ader rezeki **ayat standard**

sabar yeee :)

aDieyZa said...

aty, insyaAllah ada rezeki utk aty bila masa & keadaan dah mengizinkan.. mungkin ada hikmahnya di atas apa yg berlaku.. sabar k..

zana pun kadang2 rimas dgn org sekeliling.. asyik bertanya.. apa yg pasti, semua tu rezeki dr-Nya.. kita hanya mampu merancang, berusaha & berdoa.. yg selebihnya kita serahkan pada-Nya..

iduraz said...

tui tu..setuju...orang tak tau ape yang kita fikirkan, diorang tau tuduh kita bebukan jerk..hurm..takpe, rezeki kat tangan DIA kan..

ratusiput said...

yg pntg husband n family kite faham kite.slain drp tu abaikan je wlu kalau terrrrrpikir mmg sakit hati.

fadh said...

sabar la kak, mulot manusia kiter xley tutup kan . fadh doakan semoga akak dimurahkan rezeki tuk menimang cahaya mata . aminnn...

UyaRayza said...

suke post nie hehehe..semoga dimurahkan rezeki yer hehe..jgn pk sgt org ckp ape hehe..nyibuk jer diorg hehehe

e k i n ♥ y u s r i said...

sbr ea sis.....
yg pntg suami akak support akak....

InaAchik said...

relax r... x smp seth pon lagi...
aku ngah counting hari2 thn ke-5 pon blom ader rezeki jugak. lagi lama tunggu. tapi mulut2 puaka tu jgn citer r... dahla xnak doakan yg baik2 kat kite, mengutuk lagi ader! ikutkan hati panas, mmg nak aje jadi manusia kurang ajar! seb baik iman tebal lagi.

*dah mula runsing nak balik raya. tiap thn aku diaju ngan soklan sama "BILA LAGI?"
makanya jawapan plg sesuai: "KALO KEJE KAMI LAKI BINI JER, DAH NGANDUNG ANAK KE3 SAYA NI... TAPI KERJA ALLAH KAN..."

adoyaiiii... bila ilmu agama cetek di dada... :p

asna cute said...

bg asna.. cukup la sekadar family kita, family mentua, kawan2 rapat tau hal nie. mkasudnya knapa akak blum prgnant lg. If ada org luar tanya tue buat xendah jer sudah.

Yg peting family N kawan2 rapat tau. tue sudah memadai. sbb mereka lebih rapat dgn kita & suami.

If org luar makcik2 sonah ke tipah ke makcik becok ker tanya.. abaikanla xyah sakit hati ngan dorg tau kak. xpenting pun mereka dlm hidup akak & suami =)

ape pun kesihatan diri sblum mgandung mmg sgt2 diperlukan. Anytime ur're ready.. Insyallah Allah akan turunkan rezeki-Nya kepada akak & suami.

Opss sorry terpjg lak tulis hehe ;D

Leonora Halim said...

semua org ada alasan tersendiri.. and sendiri punya badan tau apa yg mereka perlukan.. org2 lain takyah ngengada nak bagi komen... depa semua itu tidak ada hak... :)

so.. abaikan ye... tabahkan hati... if ada lagi org2 hampeh ini bertanya.. jawab saje...
"doakan saya panjang umur ya.. insyaAllah.. boley la mengandung kalau diizinkanNya... sape la kita nak menentukan segala.. doakan ya" :)

EedaFizZ said...

akak ok lg. At least penah prgnt walaupon gugur. Kite ni lgsg xpnh2 lg..pastu kawen dh sthn lebih..
Tapi lirik lagu kekanda adinda tu mmg kena ngan kitorg kak. Part "Kanda kerja malam, Dinda kerja siang"
Sabar je la kak..Kalau asyik pk wat stress je.. :)

ettyzukhair said...

rezeki Allah adalah rahsia Allah..hanya Allah je yg tau..ape pon keep strong facing this kind of sick people..dorg lupa kot tu sume kerja Allah..they have no right to judge..doa byk2 ye aty...mudah2an next time ade rezeki..insyaallah..

ElyaElmo said...

aty, sbar yeh..semua nirezeki kata kt derang. lepastu senyummm jee..lepas tuu buat2 gi dapurr..cuci pinggan, ok tak?sama2 kiter berusaha k heee

NM02 said...

dik, akak kau ni nak masuk 7 thn dah tahu. dah malas nak layan mulut puaka sane sini yg dok bz hal umh tangga orang.

bila dah ada anak, bz tya lagi bila nak tambah lagi satu. kekadang benci ngan keadaan mcm ni kan..

tapi itulah lumrah kehidupan

Miss Mirror said...

My best fren dulu masalahnya mcm u ni la Aty, last2 after 3 years menunggu.. dpt anak first terussslah tak nak stop2.. skrg anak dia dah 8, I plak yg ketinggalan baru dpt 3. Hehe..

wanie said...

salam..

kak aty... banyak kan bersabar.. , wanie sokong apa yg asna katakan... biarlah org yg terapat dengan akak taw condition akak... nak mengandung nie bukan mudah.. hanya yg pernah merasa sahaja yg taw..

InsyaALLAH rezeki akak akan tiba, banyakkan berdoa..

adlyn833 said...

aty,
i pun ada kisah yang sama dgn u.kawin dah 1 year and pernah gugur. skrg ni apa yg i buat, berdoa je kat tuhan.InsyaAllah,ada rezeki lain Dia akan bagi. Jangan peduli apa org nak cakap. Jangan stress2,k

Wan Adawiyah said...

ermm nasib kite lbh kurang cuma part lagu 2 sy tujukan dkt husben...h3h3 i like fafau statement!!! papepun kite boleh pregnant cuma keguguran aje..insyallah pasni kite sme2 berusaha yea...

yUmIe said...

nt ckp kt makcik2 tu,ape kte klu makcik jgn tnye sye bile..tp tiap2 hari doakn spy rezki sye cepat.tiap x jmpe sye je jgn bg soalan,tp nyatakan doa pd sye..ha bru dorg nk senyap agknye klu ckp cmtu..huhu.pape pn sabar k aty.u usaha,tp ALLAH s.w.t yg tentukan.yg penting u dh usaha..semoga rezki u cpt.Aminn..

D'lla said...

Sabar yer ..huhu..at least sis pernah gak la..merasa..kawan D'lla 3tahun dh,xda rezeki lg..D'lla sokong ja sesiapn yg teringin nak anak..1st stabilkan badan dlu,mcm D'lla,stabilkan badan sebb terlalu ringan..hehe.yg penting jaga kesihatan dlu,baru baby kuat..so nnti kalo dh bersedia,sebelum plan anak,makan acid folic till minggu ke 12 prengnant :D err..D'lla baru siap artikel nak mengandung dpt dari doktor :D goodluck

Sya Sakura said...

sabar la awak.. mulut orang mmg camtu, bukan dia yang rs ape awak rs.. wat taktau je la.. lg pon, betul kata awk, kena pk gak psl keadaan diri & situasi awk, bukan boleh nak pregnant dan2 tu jugak kan.. sabar je lah eh :)

Dieba said...

aty, sbr jela eh, mult org mne bole nk ttup. Ermm sye ni spttnye ad alsan y kukuh klu smpi skrg takde isi lagi, then parents dua2 belh pun tak xbyk tye sbb paham kitorg duk asing n jmpe pun seminggu sekali. Tapi adala makhluk y xpaham ble kte trangkan stuation kte ni."ala.. xkn xbole nk lekat kut wlpun duk jauh", "ko merncang eh", "ke korg tatau mcm mne nak bagi lekat (tu mang annying)"... letih sgt nak wat muka plastik dekat dorg tu. yang peliknya, org bujng tye soklan y lebih2.. org da kawen tu ad jugak y paham.. lepastu y paling kurang ajar guys y blum kawen. ERggh dorg tatau lagi n tak kawen lagi.. so dorg igt dorg lpas kawin trus2 dpt.. bby tu kan rzki dari Allah.. klu sye y mrancang kalau bole skrg pun dah nk ad isi..tp nak buat mcmmne. blum dapat izin dariNYA. Lgpun mgkin blum dikurniakan lg sbb ekonomi kami tak bpe nk stabl, gaji tadela bsar mne, kalau dah tiap2 mgu blik, pjalann dlm mse 3jam, tmsuk tol lgi... so sye redha je.. mgkin waktu utk ank ksyangan blum smpi lgi.. jadi sye hye mmpu bsabar je.. so aty pun byk2 bsabar yea (^^)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

alahai kak,abaikan mulut2 puakan tu..heheh..

beselah manusia ni..mcm2 peel..

makdara TERdiva said...

pedulikkan kata2 org tu dik..
yg penting kalian berdua tau dan Allah tahu niat kalian berdua

chill bebeh!

Peri PiA said...

setuju2

ckp senang la dieorng ni

D'lla said...

thanks singgah baca artikel D'lla :D Aty kena kuatkan rahim..minta petua kt pakar bidan dulu :) goodluck..

anaztasias nora aira said...

saya sokong sis !!! ignore what they said ..

Ummi Alesya Sofea said...

sabar byk2 dik..x usah duk peduli sgt dgn ckp2 org,akak lps 3 tahun kawen baru dpt chya mata..bkn x nk anak tp doc ckp jgn peknen lg sbb akak dah 2 kli ggur tp last2 dpt jgk chya mata.. :)

Mamachia said...

gitulah mulut orang ..susah nak tutup....
kak cukup alami selama 10 thn baru kurniakan anak..sabar dan usaha.

Wanie said...

lirik lagu ni memang best..

susah la klu org dok busy body ni...
cakap no komen sudah la (mcm artis) kekeke

Mama Gee said...

hurmmm...
memahami situasi ini...
situasi yg paling tdk enak bila
org lain tidak memahami...
tapi takpelah ..asalkan insan tersyg lebih fhm....sokongan dr dia je pun dh cukup baik,,,
org2 lain tu...x penting

Anonymous said...

i like u.....terbaeikkkk,kita serupa...yg penting semangat...rezeki kita Allah yg beri bkn mereka yg tak mengerti.