Monday, June 20, 2011

LABEL BARU :: Rumah baru ~cerita CHECK LIST nak masuk rumah baru [macam nak buat kenduri kawen..!!!]

akhirnye..berjaye gak angan2 aku nak buat label rumah baru ni..
dah Lame aku nak buat Label ni...
bukan hanye sekadar Label...
tapi jugak sebab aku laki bini dah tak sabo2 dah nak pindah rumah sendiri nanti...
insyaallah akan siap tahun depan...[alhamdulillah]


teruja punye pasaL
aku awal2 dah buat check list... 

haaa...ko ingat nak kawen jer ade list ker...
nak masuk umah baru pon mesti ade checklist ok...


biase aku dengar nak masuk umah baru ni lebih banyak atau same banyaknyer kuar duit nak kawen...

eerrrkk... same banyak ngan nak buat majlis kawen???[teringat perbelanjaan kawen aritu]
walaweih... memang banyak ar..!!!


waLaupon sekarang dah membiasekan diri ngan rumah sendiri waLaupon namenyer rumah sewa...tapi.. tetap Lain kaLau umah tu namenyer umah beLi sendiri...
rumah baru pulak tu kan...
kompem nyer ar checklist korang same panjang ngan checklist orang nak kawen...
 
mey aku tolong pening2 kire ape yang ko dan aku perlu tuk masuk umah sendiri nanti..
luper kan tentang perabot yang sedia ada...yang ko dah beLi siap2 mase ko dok umah sewa lagi...

kite cerite pasaL segala elektrikal set seperti lampu..kipas.. aircond...segale suiz bagai..

kaLau kat umah sewa... masuk2 jer sumer dah ade...paLing tak pon.. hanye perLu ganti mentoL..atau macam kiteorang yang gediks nak lampu konon2 canggih sikit..pandai2 lar tukau..dan lampu sedia ade.. simpan jer elok..tuk pakai baLik nanti [tu kan tuan rumah punyer]
pendek kate... semua tuan rumah dah sediakan...tinggaL nak pakai n jage jer lar...aku rase kalau kipas ceiling rosak pon masih ley cLaim ngan tuan rumah..[eeerrr...agaknye]

[aku bersyukur dapat tuan rumah yang sangat perihatin]

rumah sendiri pulak nanti ko angan2 nak pakai lampu chandelier bling2 ala2 lobby hotel yang satu gantung tu cecah 6-7 ratus [contoh] 
haa..cube pulak ko darab ngan berape  banyak lampu ko kene pasang satu rumah...beLum lagi ko kire kipas atau air-cond yang nak pasang atas bawah luar dalam[kalau umah 2 tingkat]
kalau kipas tu ok lagi.. kaLau air-cond..?? haa...tak koso den nak ngirokan tuk korang...
ko piLih jer lar brand yang ade.. sediakan jer lar duit...

jangan lupe kire upah pasang sekali okeh...
[terase bersyukur laki aku pandai pasang semuanye tu sendiri nanti..dah jimat kat situ]


tu beLum cerite pasaL grill segale tok nenek pintu dan tingkap satu rumah..

rumah sewa :: aku pasti tu adalah bende pertama yang tuan rumah akan pikir n buatsebeLum pindah masuk rumah tu...dan tentu2 gak ar..penyewa[macam aku] akan pikir 10-15 kali nak pindah masuk rumah sewa tu.. kaLau umah tu tak de grill kat pintu dan tingkap kan...jangan hanye pikir tingkap dan sliding door kat depan umah jer..pikir jugak segale anak cucu cicit tingkap bilik air dan tingkap kecik setinggi2 ceiling kat umah ko..tu ar tempat2 peberet penyamun dan penyangak nak masuk umah ko kalau tak de grill ..


tu semua kos okeh...
kos tu sama makne ngan duit...
kalau umah sewa..
ko tak payah susah2 pikir semua tu..
ko hanye pikir nak carik umah yang dah siap semua tu jer kan...

tapi biLer nak masuk umah sendiri...
semua2 tu harus lar kene pikir.. buat.. dan guna duit sendiri....kompem ribu ley cecah puLuh riban punye ar...




kaLau duLu tak boLeh buat kitchen cabinet kat umah sewa..
kat umah sendiri ..kompem dalam kepala otak tu bende dulu nak dibuat...[yes..bende pertama yang aku akan buat selain dari grill] kos nak buat kitchen cabinet sekarang..paling2 kurang pon 4-5k...tu pon aku kire yang biase2 punyer...nak2 pulak kalau dapo ko tu besau nyer macam ruang tamu atau master bedroom rumah banglo semi-D..wuuuu..mau nangis nak bayar kat orang yg pasang bendalah tu...

lepas tu teruja punye pasal lagi nih...
nak jugak awal2 ko dah nak plaster ceiling kerawang2 bagai...campur lagi ko nak kaki ko masuk rumah baru nanti..nak rase pijak floor laminate kayu jenis floor depot pulak tu..
tak nak lagi kaki ko sejuk pijak batu marmar...kate kat laki ko "mane boleh daling.. nanti tumit kaki ayang pecah2 ar pijak lantai sejuk ni"[cisss...sedangkan ko duduk umah sewa tu pakai simen jew nak dekat 10 tahun..]sebelum ni tak banyak bunyi kan sebab tu umah sewa...ni dah ade rumah sendiri... kemain lagi kan takut tumit kaki ko pecah alasannye...
laki ko pulak sayang kat bininye ..tak nak tumit bininyer pecah..nanti tak besh nak gesel2 kaki[teeetttt]...laki ko pon pasang jugak ar liminate kayu tu..cube ko kire... kaLau sekarang paling murah pon sekaki 5 hengget... ko pulak bajet nak buat liminate lantai tu dari rumah depan jalan kebelakang longkang dapor...
haaaa...tak ker regenye macam ko sewa baju kawen ngan pelamin..??



tu baru kisah sayang kan bini...belum kisah laki sayang kan kereta...
sekali dah nak masuk umah baru ni...laki ko pulak kate...
"selame ni.. asyik2 kereta ayang jer yang dapat paking kat dalam pagau bawah bumbung..keta abang pon nak gak merase dok daLam pagau.."

tak kan kat umah sewa orang dulu ko nak pandai2 pecah pagau orang tu kan...so rumah baru.. kereta laki ko nak jugak paking sebelah..bawah bumbung..kuar lar lagi duit nak bukak pagar dawai hijau sedia ada..tukau pagau batu ala2 baLi dengan gate karen.. canggih ko...supaye senang..laki bini tak payah turun kereta nak terhegeh2 bukak pagau sendiri lagi...ko rase kos tambah bumbung pLus tambah pagau batu plus tukau gate pintu letrik same tak ngan kos kawen cenderehati tuk 1000 orang tetamu..??

tu baru cerite yang wajib2...

yang sunat2 tok sah lar cerite panjang..
dolu2 umah lame sewa ko..tingkap ade satu jer...atau pon kalau duduk umah mak apak..tak yah kuar duit beLi Langsir rumah...mak pak yang kuar duit tukau langsir tiap2 tahun...
biler dah ade rumah sendiri..tak kan nak harap duit mak apak lagi kan belikan kain langsir baru..
puLak tu taste tak nak kaLah..nak kain jenis semeter 1-2 ratus..[contoh]
ikut pesyen2 pulak tu..sekali masuk umah baru ni.. sliding ko 3 pintu...rumah pulak lot tepi..atas bawah ade sliding door...tak termasuk tingkap biLik lagi.. kate teruja rumah baru...mahu beratus gak kan kuar duit macam ko kuar duit beli langsir kawen satu rumah mak apak ko dulu kan...
jangan lupa kire sekali duit rail atau batang langsir tu...kalau tak langsir ko ratus2 pon celah mane ko sangkut kalau tak de batang rail langsir tu...[huhu]

paling terase macam nak nangis.. kalau dari dulu kawen dok umah mak apak...biler pindah umah sendiri baru..tak kan nak hangkut sekaLi segala peti ais 3 pintu..mesen basuh 20kg..set sofa lather... 8 kerusi set meja makan...dan tv 50 inch lcd mak apak ko kan..[contoh][kalau mak apak nak kasi... anak2 sungguh berbesar hati..!!!][dengan harapan]
kompem2 ar ni paling2 basic ko kene beli...


cukup lar tu...aku yang sakit dada ni dok pikir...
sekarang...cube kire... secare kasar...
haa..tak same ker ngan kos ko nak buat kenduri kawen..??
kalau selera besar macam kat atas tu...
mungkin lebey kot..!!!!
hahahaha...sebenarnyer..tu impian aku...
tu ape yang aku inginkan...
namun... walau apepon.. aku akan berbelanja mengikut kemampuan...
yang mane patut didahulukan..aku dulukan...
kalau ade rezki dan bajet lebih.. baru buat yang mane2 sunat tu...
tapi siyes..kiteorang laki bini memang teruja giler....
same teruje nyer macam mase nak kawen haritu..[muwahahaha]

kalau mase aku nak kawen dulu..
seawal buLan pertama bertunang aku dah list down kan ape yang patut dibuat..dibayar..dibeli..

same macam nak masuk rumah baru ni...
tahun depan tu tak lama..
ko kelip2 mate jer..dah tahun masuk tahun 2012 [tipu lar tu kan kelip2 mate jew..]
so..dari sekarang.. dah kene start survey...
untuk buat kitchen cabinet...
tuk buat grill keliling rumah...
tuk pecah pagau supaye ley masuk dua bijik kereta kiteorang laki bini...
tuk pasang plaster ceiling...[nak tanye sarah]
perlu carik harge terbaik dengan kualiti jugak terbaik...[gigih]
ade sape2 nak sponsor??? [muwahahaha]

perkara macam ni aku tak Ley nak beli awal2...
so..kene menyimpan dan berjimat mulai sekarang...
no more kasut 3 pasang sebulan...eerr..sepasang tu masih perlu jugak dipertimbangkan...
tak payah dah gataL2 nak ajak gi hanimun setahun 5-6 kali..

fokus...
ingat..jangan berhutang...!![tuk diri sendiri]
mase kawen dulu2 boleh...
tak kan sekarang tak boleh...
cukup sekadar beLi rumah tu berhutang...
tak perlu nak berhutang tuk beli barang2 rumah sekadar nak puaskan nafsu yang tak pernah kurang.....

untuk aku...
3 bulan sebelum kawen dulu...
segale2 kiteorang laki bini dah stand by tuk rumah selepas kawen....
jadinye..barang2 yang diguna sekarang ni walau tak semahal mana..
yang mane boleh diguna..akan diguna balik..
kalau ikutkan barang2 aku walau tak semahal mane..
alhamdulillah.. aku tak perlu berhabes banyak untuk barang2 keperluan rumah seperti perabot...peti ais...mesen basuh..dan TV...
segala2 dah cukup...
CUMA...mane lar tau kan..
rumah baru nanti teringin nak tukau SIKIT perabot baru kan..
atau konsep rumah baru...[dengan harapan lagi]



p/s :: teruje nak hias rumah baru....





18 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

bakal mak mentua awe pesan..kalu nak masuk rumah baruh jangan beli barang sekali gus..beli yang penting2 dan sikit :)

selamat masuk rumah baru..awe tak sbar nak ada rumah sendiri..sebab boleh hias ikut suka hati kita

~ NANA ~ said...

ala bestnyeee...i pulak teringin nk duduk serumah dgn hubby tp keadaan tak mengizinkn lg :(

eh2 btw u x jd dtg wedding i ek hr tu? hihi

didieadila said...

byk banyak kos pon kan..yela pelaburan seumur hidup kan..dd pon bru stat hidup ngn suami ni..adoi mmg saket sikit la kan nk cover itu ini..tp takpe pelan2 kan..hehe..

saya said...

saya pun teruja!

wahida said...

mmg betul pun, nak masuk rumah baru mmg mkn beribu...saya dulu pun cenggitu, first of koz nak buat kitchen cabinet dan grill..penting tu...ekekek...mmg pening nak masuk umah baru tapi hasilnya berbaloi dan puas hati sbb kita touch up rumah sendiri...

selamat masuk umah baru sis...

Farah Shamsudin said...

aty: memang pening nak pikir.. memang banyak kos nak guna bila masuk rumah dearr.. penat lagi nak pindah.. macam2la.. farah dah rase awal taun ni.. aduyai.. letih sangat..

Beli barng tu skit2 dearr.. jangan sekali gus.. memang tak terbeli nanti..Tapikan, memang best dah duk rumah sndiri..:)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

su pulak tak sabar nak pindah rumah hasben..nak hias sepuas2 nye...tak sabar sangat dah

Peri PiA said...

best2 nya,byk kira2 nak wat ni :)
keep on sharing k

PinKy MoMMa said...

tuan umah kamu memang baik kan kan kan hahahaha..
dia sporting abis ;p

aty..kite eppy utk awak tapi dalam masa yg sama sedihhhhhhhhhhhh ;(

Wan Adawiyah said...

Masuk rumah baru memang pening sgt2 nak2 kite br nk stabulkan ekonomi selepas kawin..berjimat cermat selagi boleh...huhuhu

Gieyana said...

wahhh..neway nk ucap Tahniah..sure umah Aty nnt cantik psl uol pdai deco2..tpkan, mmg guna RM byk..kalau lighting+ kipas sure 5k..kitchen kabinet then plaster syiling..siap lah almost 40k..tp me regret sket ngan kitchen kabinet me yg harga mahal but sgt2 simple..myb psl topnya granit kot..:(

Wanie said...

hehe..rumah baru pn kena buat checklist kan..

mesti lg byk perbelanjaan..
dulu sy msuk umah baru pn abeh byk..
dgn kos nak beli perabut baru lagi..
nanti pening nak byr bil2 lak..

aDieyZa said...

semoga segala yg dirancang berjaya dilaksanakan yer dear.. utamakan barang yg penting dulu, yg rasa boleh tambah stp bulan tu maybe blh ditangguhkan dulu..

Dieba said...

aty : post kasut tu sye da delete, sbb tak kesempatan nk amik pic kasut.. asyik lupe je. nanti sye akn wat new post tntang kasut tu sekali dgn pic dia.. tengs 4 commnt. (^^)

asna cute said...

huwaaaa naik seram woo baca entry akak nie. tp nk minta tolg akak if akak tau contact org bua cabinet dapur & wardrobe area KL, setapak, danau kota, inform asna bleh? bleh send email kat asna ya cukas22@gmail.com

=) if akak tau la ya. if xtau its okey =))

Xora said...

Aty, nak kongsi pengalaman sikit. bukan pengalaman saya, tapi apa yg org kongsi dgn saya. masuk rumah baru, jgn buat plaster siling dulu. mmg akan ada yg cadangkan buat, pasal masa tu perabot tak byk, tak berhabuk, takyah pening2 nak alih perabot. tapi rumah baru ada kemungkinan menghadapi siling bocor. ada kawasan rumah saya yg dah pasang plaster siling, tapi kena pecahkan semula pasal ada bocor. psal lampu plak, do consider kos daripada segi elektrik juga, bukan mentol semata.

irmafittaputri said...

heheeh nak tgelak baca entry hang...msk umah bile?? akk pon tgh survey ni..msk umah bln 11..xsabar rasanye...heee selalu la update ye...i follow u...

Mama Qadida said...

Salam aty.. Wah... Kebetulan sy memang tgh dok servey2 deco n beli perabot utk masuk umah baru bln pose ni. Tak sngka plak terjmpa blog awk. Ahkak suke sgt dik non. Akk follow awk k... Sy pindah maybe pertengahan bln 8 ni. Memang x sbr rasa nk hias umah sndiri kan... keep update k. Neway salam kenalan.