Wednesday, June 22, 2011

Nak bawak JALAN2 gi tengok DEKORASI rumah contoh pertama

ciss..pompuan ni..
mentang2 ar nak pindah umah baru..
semendang jer nak cerite pasaL rumah...

ahhhh..tak kire... aku nak gak share gambar dekorasi rumah ni...[muwahahaha]

tak tau kenape sejak2 meroyan nak ade rumah baru ni...
kiteorang laki bini suker2 buat muke tak malu masuk rumah contoh orang lain...
yang tak de kene mengena pon ngan rumah kiteorang...
buat konon2 berminat  sangat nak beLi umah tu..[ngeee]

eerr.. macam saiko kan..haha
sebenarnyer...aku memang suker tengok dekorasi2 ni...
biler tengok dekorasi orang..
mula ar kiteorang berangan nak deko rumah kiteorang nanti...
sambil datang beraye.. ley ar gak cuci2 mate...
carik idea kekdahnyer...

dekorasi rumah yang aku pergi ni dan nak tunjuk kat korunk ni..
sebelah jer ngan rumah contoh bakaL rumah kiteorang...


aku tak sangke lak umah ni boleh tahan besau...
rege pon sama besau jugak... UP TO 300 RIBU hengget weihh...!!
rumah besau tu 300K..??!! kat Rawang pulak tu...!! huh..
ko jangan memain dowh..
rumah sekarang memang mahaL...
tak kisah lar kat rawang sekalipon...
weeihh.. ko ingat Rawang sekarang tak maju kew...
Rawang sekarang dah naik taraf ar...
tak lame lagi tak sampai 10 minit dari umah aku sekarang dan akan datang..
ade Jusco dah nak siap..[cissss...tu pon nak kecoh..huhu]

doLu2 mase kiteorang pindah kat situ..
kawasan tu baru nak bukak n buat...
rege asal rumah tu pon setahu aku [tanye pemaju] lebih kurang 250-290K..
sekarang biler rumah tu nak bukak lagi satu fasa baru..
nah ko...300-400K...
siap dah fulbuk okeh...
sedangkan tak sampai sebulan bukak jualan...
pperrgghhh...aku rase goreng pisang panas sekarang pon jualan tak selaju jualan rumah...
[kalau aku kaya raya giler aku pon nak jadi pemaju buat rumah...walaweih..!!!]

ape yang ko merepek ni labu...
biler ko nak benti becakap...
kate nak tunjuk dekorasi rumah..[ngeh ngeh ngeh]

haaa..nah.. ko tengok lar sampai lebam puas2..
mane tau kowt2 dapat ilham dekorasi tuk rumah ko pulak kan...
rumah berkonsepkan moden minimalist..
harus ingat hokey..rumah konsep moden minimalist ni banyak menggunakan perabot berasaskan besi dan kaca..
contoh kaca juga besi ade pada kaki sofa..dan kaki kerusi serta meja makan...
juga pada frame2...

 ruang tamu sekali ngan dining hall
kat tengah2 yang ade lobang2 tu tangga nak naik atas..

ni satu ruang sebelah ruang tamu..
mungkin  boleh buat ruang tamu kedua..
atau ruang keluarga..

dining hall
tengok meja makan dengan konsep moden minimalis

tapi dapur kecik...
tak gomar aku dapur konsep terbukak2 ni...
aku ni orang kampung lar katenye..
bahagian dapur walaupon bersih terjage..tetap harus tertutup...
tapi..tetap suker dengan kitchen cabinet
[sekarang aku ngan seksaited kemaruk carik ideadan survey rege kitchen cabinet tuk umah baru aku tu nanti..weeee]

sinki ni cantik kan..!!
ate name nyer konsep moden kan..
sinki pon harus moden..
tapi bagi aku tak useable...
maybe kalau tuk dry kitchen dan ade lagi wet kitchen ley ar pakai sinki ni...
tuk umah aku yang haye ade 1 kitchen jer nanti.. lupekan jer lar hasrat..
kalau aku pakai sinki macam ni..
mau banjir umah aku nanti setiap kali aku basuh pinggan..
ape tah lagi kalau time kenduri...!!
kocik bonar..!!hahaha

  ruang tangga ke tingkat atas yang maksima penggunaan..
boleh buat dekorasi kat lobang2 tetap tangga tu...

ade lagi satu ruang besh antara bilik2 kat tingkat atas...

bilik tidur 1 [master]
aku suker ade satu lagi ruang [kat belakang tirai tu]
ruang tu berhadapan ngan bilik air..
ruang tu boleh dibuat ruang alamari baju dan make up yang lebih kemas...
ko letak cermin besau2... dan cermin lar diri puas2..[muwahahaha]


 dekosi simple tapi cantik dan kemas bilik2 ke 2 dan bilik ke 3
aku suker almari tergantung biLik pepel tu..!!
tu almari pasang siap...
kalau nak pasang..kene betul2 rancang kedudukan yang tepat..
sebab lepas tu ko dah tak ley aLih2 dah...
yang aku suker tentang almari pasang siap macam ni..
sebab ruang yang maksima...
luas dan tinggi sampai ke ceiling...
selalunya kite boleh design sendiri mengikut keperluan kita...

biler aku kate nak buat kat biLik kiteorang nanti macam ni kat laki aku..
laki aku cakap.."tunggu bajet terlebih 5-6 tahun lagi"
aku hanye..angguk2 jer.. "baik lah"
aku akan usahakan agar biLik air aku nanti akan cantik macam ni jugak..[muwahahaha]
[eerrk...laki aku bace ar...!!]



p/s :: aku banyak lagi nak tunjuk dekorasi rumah contoh lain pulak ni...
tunggu aku lapang okeh...

15 comments:

NM02 said...

mesti tak sabar nak hias umh kann

PinKy MoMMa said...

betul betul dulu masa beli umah kt rawang..ramai org cakap tempat jin bertendang la..sedih je ;(

tapi now smua ada di rawang..makan pun murah hehehe ;)

ty..ai sedih la u nak pindah hukhukhuk..seriussssss nih!

ratusiput said...

mmg takkan non stop punye kalau ade umh sndiri nnti.ade je nk buat.standbye je la $$$$$ byk2 k... :)

e k i n ♥ y u s r i said...

cantiknye rumah

.:shura shushi:. said...

rumah c0ntoh kat maner nie??

akak g tg0k kat bandar enstek punyer rumah c0ntoh!
TERBAIK!!!

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wah2..cntek la umah ni kak..

lau la sy yg dpt,besh2!!

UyaRayza said...

canteknyeeeee..uya pn nk berangan2 nk deco2 eris kat umah la hehehehe

irmafittaputri said...

wah..i like...tiap jam akk dok refresh blog hang nak tgk dh update next top show house!!! erkkk

EedaFizZ said...

canteknye...xsbr nk ade umah sndiri jgk..

puteri ain said...

lawa lahh :) selamat ke rumah baru nnti :)

Peri PiA said...

geram,idea cantik2

Wanie said...

rumah contoh mmg perfect..huhu
rase mcm nk buat kat umah sndri mcm tu jgk kan..hehe

bsar umah baru akak ni..
beli dlu 3 lebih?

Nur Hawa Mohd Zin said...

bestnye...kalu awe di tempat akak pun awe teruja giler

aTy _faRed~ said...

NMO2 :: sangat2 tak sabau dah ni..;p

NAD :: tak rugi tau beli umah kat Rawang.. aritu servey rumah sebijik umah awak tu..harge dah cecah 200k tau..
anyway nad...bertuah jumpe rumah dan tuan rumah seperti awak...mekaseh yer nad...:)

ratusiput :: haaaa..tu yang dari sekarang dah dok buat calculation jer tu..adoyy....

ekin :: umah tu memang cantik tau ekin..tapi mahal tak hengat..!!!

Shura :: kat bandar estek tu kat area sepang kan.. tengok aritu umah2 tu lagi besau giler n moden..tapi mahal tak..?? ni rumah contoh kat area taman saujana rawang..:)

Miss Nusha :: hahaha..saye pon kalau boleh nak umah ni..tapi tu lar..over bajet...ngeee

Uyarayza :: haaa..t lepas kawen ade umah sendiri besh kan dapat deko2...mesti cantik nyer..:)

aTy _faRed~ said...

kak irma :: hehehe..tu ar..ade banyak lagi umah contoh ni..tapi tak sompek lar nak ngadap blog ni jer satu hari...kojo den banyak...;p

Eadafizz :: laaaa...kan tu umah apis..kire umah awak gak lar kan..wat per nak beli lain..umah tu pon okeh ape..dah siap renovate lagi...paling penting...tak payah nak bayar hutang banyak2 tau...

Puteri Ain :: mekasih ain..tk sabar dah ni..;)

Peri Pia :: kalau awak tengok sendiri lagi geram tau..siyes memang cantik2 giler... tapi tu lar..kalau nak cantik macam tu..kos lagi banyak ar kene sediakan...huhu

Wanie :: umah contoh die dah siap hias nak tarik pelanggan tu..tu hias siap2 cantik..:) tak lar..akak beli umah akak tu 200++ jer..jauh lagi nak sampai 3 tu...:)

hawa :: hahaha..tau pon... tu dok meroyan buat n3 semedang pasal umah jer tu taw...huhu