Monday, July 25, 2011

percutian tak dirancang @ PULAU PERHENTIAN

Siyes.. gi puLau ni memang tak masuk dalam pLan sebenarnyer....
pLan asaL hanye nak jaLan2 di Kuala Terengganu biler 'haL kerje' seLesai..
tapi aku tak tau yang Besut tu jauh giLer dari pekan Kuala tenganu tuh...!!
jadi..Planbertukar biLer tengok PULAU PERHENTIAN hanya 15 Km dari tempat kiteorang kat Besut tuh...!!
2nd day tu.. tak tunggu lame nak buat keputusan..
siap2 terus gi JETI...
PULAU PERHENTIAN... kami datang..!!![yaeeyyyyy]






ni kat Jeti.. ngah tunggu bot...
pakej hanye Rm50 termasuk cukai seorang tuk pergi dan baLik...
siap pemandu bot akan bawak kite gi snorkeling sekaLi...kire murah ar kan...




baru bot nak gerak....
ko tengok laut kat belakang..punyer ar keruh...!!
dalam hati aku.. eerr...bukan sepatutnyer biru jernih ker..??




haaaa... ni baru namenyer puLau Perhentian...
Lautnyer biru dan jernih..!!!!






panas hokeh..!!
nak amik gambo pon mate tak ley nak bukak...
tak pasal2 daLam gambo aku menyeringai ngan mate sepet dahi berkerut...huhu
macam orang tak ikhlas pergi bercuti...
so..yah lar amik gambo kat sini banyak2....
tak tahan..!!!


di sebabkan kiteorang walk-in..
so..tak dapat ar nak merase dok hotel kat puLau besar...
dah penuh ko tau tak...
hujung minggu...
kate ko percutian tak dirancang..
so.. memang tak dapat booking awal ar..
terpakse kiteorang menginap kat puLau kecik...
tetap besh..tapi kaLau nak mandi kene soh bot anto kat pulau besar...
sebab kat puLau perhentian kecil kawasan perkampungan neLayan...
tu ar aku cakap tadi...dapat gak ar merase tengok kehidupan neLayan...


waktu nak baLik






ceehhh... terus2 cerite nak  baLik dah..huhu...
aktiviti lain.. nanti2 ar aku cerite...
aku nak tunjuk ko keindahan pantai Pulau Perhentian ni...




ni kat Pulau perhentian keciL...
jadi memang tak de pantai pasir ar...
hanye benteng..
yang kat belakang tu...
bot2 teksi...
kaLau ko nak gi memane ko naik ar bot teksi ni..caj Rm 5 hengget...
aku rase ni tuk kegunaan orang kampung ni kot...
sebab kat pulau kecik ni tak ramai yang dok sewa chalet.... 
dan selalunyer aku rase..macam kiteorang ni dah siap2 amik pakej kat bot...
so..ade bot khas yang akan bawak kiteorang gi memane...








ko tengok aku yang jakun...
giler ko aku tak kagum...
bukan senang tau aku nak tengok pemandangan macam ni selalu...!!
kat selangor tu ko tak kan jumper ar macam ni selain kat Aquaria KLCC tu tau..






sungguh seronok perasaan aku biLer dapat tengok sendiri neLayang bawak baLik ikan...
aku tak tau ni ikan ape.. beratnyer 5 kg..!!








kat jeti pulau Perhentian kecil...
hanye ade kehidupan nelayan...
sungguh seronok dapat merase gak duduk kat perkampungan derang walaupon sekejap...
hanye satu maLam...
derang semua sungguh baik dan ramah...
tak dapat nak berjaLan2 daLam kawasan kampung tu pon...
sebab kiteorang gi snorkeling petang tu... 
n gi pantai kat Pulau Besar....
aku cerite kendian ar pasaL snorkeling ni hokeh..
macam biase.. aku ni bukan Lar full time blogger...
so..kene seteL kerje yang maha meLambak...


p/s :: kalau ade sesape nak pergi Pulau Perhentian nie... jangan lupe booking chalet atau umah penginapan dulu sebeLum datang... kalau tak.. ko pon kene tinggal kat perkampungan nelayan nie..tapi tak per.. tetap besh...!!!!! kaLau dapat kat Pulau Perhentian Besar..lagi bergande beshnyer..!!! 

18 comments:

ratusiput said...

ratu skali je g pulau tioman.ngan anak2 kan...mmg hazab skitla kalau ada budak2 ni...ngan layan dorang mabuk bagai.sakit perutla..masa tu rase mcm tu la last g pulau..ehehe...

Farah Shamsudin said...

waahh! bestnyaa dapat gi Pulau..
Dah lama rasanya tak turun pulau..

e.t.t.y said...

mcam best gila tengok ikan banyak tu wey....

yUmIe said...

yumie rse tu ikan tenggiri r..xpon ikan tongkol..hehe:)

Mama Gee said...

seronoknya...duduk homestay kee?

Nora Shahaira said...

ala...lagi orang gi bersuke ria..bilalah diri ini turut nak merasa..dah lama sangat dah ni..

kaklong said...

salam, cik puan aty...syook nyer..

tp kak long pun pernah gak g..tp bukan dating, tp kojer sbb koje ngn pelancong kan (kem. pelancongan kan) ...;p

zOeY zAu YaH said...

bestlah akak dpt pi..tingin nk pi sjk dulu tp x dpt2 lagik haha

NM02 said...

bila nak sampai perhentian nih!!!




hadei..

Princess Cindellyna said...

wah!!!!best g pulau!!bleh snorkelling tak kat sni?

Lee-Yan-Naa said...

lama sangat da tak g bercuti kat Pulau..tak pernah sampai lagi kat Pulau Perhentian ni..wajib masuk dalam wishlist ni :D

cik ayin said...

bestnya...hanimun sana la..ngeh3 :)

Bidadari Syurga said...

kita dtg tgk pic hentian nie... air laut dia cantik bukan?

Miss Mirror a.k.a Sam said...

ATY... bestnya.. I last pegi pulau..gi Tioman.

Aty - U nak join tak contest Cameron Highland tu, klu u free you buat la ya.

Miss Brown Sugar said...

oh.. i rasa u duduk dekat perkampungan nelayan. actually perhentian kecil lagi best dari perhentian besar. u kena cakap nak pegi long beach, situ pasir die best gile. ramai backpackers. memang best. tak payah gi perhentian besar pun untuk berenang. u kena pegi long beach.. best gile..

MRS. K said...

ai pegi perhentian dulu stay kat perhentian kecil. yang you duduk ni kampung nelayan. hehehe...

Perhentian Raisya said...

Itu namanya ikan tenggiri..
Bercadang untuk bercuti ke Pulau Perhentian? Kami sedia membantu.

Mobile: +60129485404
Tel. & Fax : +6096975404
Email : perhentianraisya@yahoo.com
Web: http://perhentianraisya.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.