Thursday, July 28, 2011

pergi TERENGGANU..kaLau tak pergi TAMAN TAMADUN ISLAM..rugi wooaa....

haaaa... gambar TAJ MALAL kat n3 sebelum ni..
dah kompem2 ko pon tau kan tu repLika...
dah tentu2 ar ko ley nampak TAJ MAHAL tu cenonet jer...
tak berape nak gah puLak tu kan...
ade jugak rantai2 besi keliling padang..!!! [muwahahaha]


lagi2 puLak.. ko tau kan aku gi Tengganu...[ngeh ngeh ngeh]


so.. memang sah2 tu memang replika TAJ MAHAL yang ade kat TAMAN TAMADUN ISLAM TERENGGANU...!!
tak payah ar aku tambah2 dosa nak tipu...hahaha
eerr..aku tak tipu kan...??
cume tak cakap jer tu hanye repLika...[ngeeee]


sebeLum jumper Nad kat Pasar Payang [post]
kami singgah dating2 dulu kat TAMAN TAMADUN ISLAM ni..
lebih kurang 15-20km jer kot dari Bandar Kuala Terengganu...
ko carik jer ke Kampung Losong yang popular ngan kopok Lekor tu...
haaa...dekat sangat2 dah tu....






depan pintu Taman Monumen...






kat dalam TAMAN TAMADUN ISLAM ni...
ade 2 aktiviti ko ley buat...
1]masuk kedalam TAMAN MONUMEN yang ade banyak replika masjid nie...
2]dan naik FERRY CRUISE jalan2 round laut pusing2 tuk tengok kehidupan n pulau2 kat Pekan Terengganu selame 45 minit...


boleh piLih saLah satu atau amik pakej 2-2 sekali..
Tiket nak masuk TAMAN MONUMEN ni :: RM 25 hengget seorang
Tiket nak naik FERRY CRUISE pulak :: RM 10 hengget seorang


tapi kaLau tunjuk MYCARD 
amik PAKEJ Taman Monumen+Ferry Cruise :: RM 20 hengget jer seorang.... so..lebih berbaloi2..!!!





siap ade pasport..!!! [suker..!!]







sebelum naik ferry n mase lalu kat depan masjid kristal...
45 minit bersiar2 atas ferry.. banyak info pasal Terengganu yang akan ko dapat.. banyak permandangan yang mungkin ko tak pernah tengok akan dapat tengok...sungguh enjoy...


beLi tiket secare PAKEJ dapat sekali voucher makan kat cafe Rm6 hengget dan voucher cenderehati Rm4 hengget.. kire ok lar tu..
dapat gak kiteorang makan kopok lekor n minum air free.. pulak tu voucher R4 hengget tu aku tukar tuk fridge magnet TAMAN TAMADUN ISLAM ni sebagai kenangan..!!



daLam TAMAN MONUMEN ni puLak...
besar..!! kebetulan mase kiteorang datang tu.. matahari baru nak naik...
so..memang ngah panas giLer...!!
disebab kan itu.. kami berjaLan2 naik TRAM :: RM 3 hengget
Tram ni macam keretapi daLam zoo tu..
siap ade penerangan lagi sejarah tentang sesebuah replika tu..
yang besh nyer.. walaupon Tram ni tak berenti kat semua replika...
untuk repLika2 besar n menarik.. die akan berenti tuk kite turun n amik gamba serta tengok video...




aku dalam Tram yang berjaLan...
ngah lalu kat satu monumen sejarah...
MASJID SAMARRA-IRAQ..
hanye relika kecil... jadi TRAM tak berenti..
Tram pon hanyer gerak sLow jer... 


depan monumen TAJ MAHAL..
sebelum masuk.. kat bahagian bawah ley masuk tengok video..
cerite pasal TAJ MAHAL ni Lar... tak lame pon...
hanye 2-3 minit jer...
tapi agak ok...sebab ade cerite yang kite tak tau..
monumen ni pon takLey masuk dalam...
hanyer ley tangkap gambar kat Luar jer...


tau kat mane kan..?? 
ni Lar monumen BAITUL MUQADDIS PELSTIN...!!
nampak real kan... yang ni besh..!!
Ley masuk daLam replika..
n daLam nyer die buat same macam yang sebenar tau..!!

jangan terpedaye hokeh...
dalam ni tak Ley soLat pon..!! 



ni kat dalam n pintu masuk monumen masjid nie...
sangat cantik n besh kan..!!!
tu baru masuk replika..
kalau dapat masuk bebetul mesti lagi besh..!! [insyaallah]




ni puLak monumen Masjid kat SYRIA..
walaupon hanye replika... tapi cantik kan..!!




monumen masjid Suleyman-Turkey


monumen Masjid KALYAN MINARET-UZBEKISTAN


Monumen MASJID KUL SHARIF KAZAN-RUSSIA




dalam ni ade 21 monumen masjid bersejarah seluruh dunia..
tak dapat lar aku nak letak semua..
tapi aku tak tipu..tempat ni sangat2 besh..menarik..dan sangat indah...
memang aku galakkan sangat2 ko gi sane...


p/s :: beshnyer kalau dapat gi tengok yang real punyer..!!! [insyaallah satu hari nanti]

24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lawa tempat ni
hope nanty ada kesempatan nak terjah sini

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

PERGHH!! MEMG MENARIK..CUN lak tu..
suke tgk..xdpt p tmpr sbnr,dpt p tmpt ada replika pon jdilaaa...

~ NANA ~ said...

HUWAAAAA...NI RASA NK PEGI NI! NAMA JE DUK KAT TRG TP X SAMPAI2 LG...HUHU

pena rozie said...

hi...hi...hi... tanyer org duk ganu dah sampai belum???? Sampai mase tak siap sepenuhnyer. Pastu tak pernah g lg...

Hasrul Hazrin said...

tak taw bile nk g ganu...
hmmmm..

Miss Sunshine said...

i miss terengganu sooooo much!

sarah mohamad said...

walaupun dah berapa kali g tranung tapi tak penah sampai sini kekeke :D

eVariena♥ said...

yeah,terengganu memang best ! hehe
semalam baru lepas dinner kat pusat konvokesyen kat TTI tu..

puteri ain said...

serious teringin betul nk g sini .

Vna Sandhu said...

wahhh dh byk berubah la tamadun islam nie..siap ade ferry lg skrg

dulu pernah dtg sini masa lawatan sekolah menengah...mmg cantek!

UyaRayza said...

menariknyeeeee...sesuai untuk phoroshoot..nk p ler hehehe

Bluewendy said...

wow! besnye..tak pernah masuk agi kat taman tamadun tu, walaupon kita org trg..=.=' hik3... chantek kan kat situ..=)

ciNDerella stRikEr said...

untung nye dpt jln2 kt t'ganu. Nad dh lama teringin nk b'cuti kt t'ganu. Mmg xpenah smpai sana lg pon. Hope lps dpt bby ni makin pjg laa kaki utk ke sana. Amin!

cheq sue dieyha said...

esok nak p tganu!!yeay!

Cik Ezy said...

dkat je ngn umh cik ezy..
ngeh3..

Nini Hartini said...

cantik rupanya yaaa... siap ada pasport pulak. huhu...

dulu pernah dtg sini sekali, tp masuk masjid kristal sajek.. x gi pn tgk replika2 ni. rugi wooo...

zOeY zAu YaH said...

cantik!

wanie said...

best leh g jalan-jalan...wanie nama jer kahwin dengan org t'ganu... g sana sekali jer.. just tengok masjid kristal.. pasni nak g la...

yuyueyuliana said...

tahun lepas yuyue pegi rm15 je sorang masuk. mahalnye sekarang.

PinKy MoMMa said...

org ganu tak sampai lagi ni camner muehehehe..

cantik..baru tau rupanya dalam tu besarrr..

Wanie said...

cantiknye..bile la nak sampai sini..
akak g ngan husband je ke..
tertanye sape amik gambar kalau berdua tu?hehe

ZaNa aDieyZa said...

cantiknya tmpt tu!! nnti kalau gie terengganu, harus zana singgah ke sana..

O'gosh said...

baru tau ada tempat camni kat ganu...

nurul huda jumri said...

taktau bile la leh sampai kt cni..tingin gilest!