Tuesday, July 12, 2011

RUMAH :: Hunting for SOFA BARU..[yaaeyy..!!!]

seLepas masuk lebih 30 bijik kedai..
kat area Rawang.. Area country Homes.. area Subang... damansara.. Sungai Buluh..shah aLam..n klang
selame 2-3 bulan lamenyer mencarik...
dari semahaL2 kedai..hingga semurah2 kedai...
dari sebesar2 gudang.. sampai sekecik2 kilang....
dari ade jenama... sampai lar yang langsung tak de name kedai pon...
semua aku redah........ aku tak kire...

akhirnyer aku jumpe jugak sofa idaman hati...
same macam ape yang aku ingin dan idamkan...
tu pon aku jumpe kat Klang area...[punyer ar jauh kan..]

tuk kaLi ni..
aku piLih yang betul2 aku puas hati...
berbaloi harge dan kuaLiti...
aku tak nak macam dolu2..
asaL ade jer...
[yer ar..dolu2 sibuk nak kawen kan..duit pon abes kat kenduri tu jew..]

tu pasaL kaLi ni aku cerewet sangat2....
semedang mate aku pandang ade yang tak kene....

kalau ade bentuk..harga n material yang aku pekenan...
tak Ley puLak nak tukau fabrik warna yang aku suker...reject...

kalau dah pekenan puLak...
maHal sesangat...reject lagi..
[kompem ar yang elok tu mahaL kan]

kalau ade laki aku pekenan..
aku puLak yang rase simpLe sangat..macam sofa pejabat..reject

dah elok puLak aku pekenan sebab tengok kali pertama suker sangat...
tapi cek materiaL... kene pikir banyak kaLi puLak kan...reject

aku tak suker tengok daLam kataLog...
tak puas hati tengok... tak dapat rase sendiri material nyer...
tak dapat beLek body rangka nye.. tak dapat duduk n rase selesanyer...

aku tak nak aku pekenan just so and so...
aku nak beLi satu set sofa yang biler aku pandang....
aku jatuh cinta...
biLer aku sentuh...
aku terus suka...
biLer aku duduk...
sangat seLesa...
biler aku beLek2 materialnyer...
yess...itu lah sofanya....
[muwahahahaha]

kriteria sofa piLihan aku ::

1] nak beLi sofa kaLi ni..
aku perlu pikir tuk jangka masa panjang...
kaLau dulu aku lebih senang nak pakai L-shape sofa..
tapi kali ni aku prefer sofa 1+2+3
lebih tempat duduk untuk tetamu...

2] aku jugak perlu pikir kesesuaian warna sofa...
aku suker kan warna2 pastel...
tapi..tak nak terlalu cerah sebab risau cepat kotor...
dan tak nak jugak terlampau gelap...

3] dan lagi.. aku carik sofa yang sesuai diletak di 2 buah rumah..
kenape 2 buah rumah...??
sebab aku nak pakai sekarang kat umah sewa..
dan jugak.. kat umah baru aku nanti tahun depan..[insyaallah]
2 rumah ngan konsep yang pasti berbeza...

4] sofa pilihan kaLi ni..
aku nak yang boLeh dicuci... kire fully washable...
sbb.. aku tahu... lepas beli sofa ni..
aku tak kan beli sofa lagi sekurang2 nyer tuk 5 tahun..!!
so.. sofa jenis fully washable jugak..mudah ditempah sarungnyer...
kalau rase2 dah buruk atau borink.. aku boleh tempah lain...

5] selain tu... aku nak sofa yang tahan lasak..
dibuat dari material yang kukuh...
dan tak mudah rosak..samaada body dan jugak kusyen...
aku tak nak kusyen dari foam semata..
sebab mengikut pengalaman.. foam lebih mudah pecah..!!

6] aku nak sofa yang moden...
aku tak minat barang jati walaupon struktur kayu memang kuat...
aku tak minat kerusi berkerawang bagai...sebab tak rase sesuai ngan jiwa..
aku juga tak suker fabrik berbunga... sebab nampak crowded nanti..
aku jugak tak minat lather..walaupon sangat cantik..
memandangkan.. aku ade kucing yang nakal...!!! [geram]
dan mungkin jugakakan ade anak nanti...[insyaallah]

kalau harga nye mahal..
aku akan pastikan kualiti sofa..fabrik..n body..
setanding ngan harga...

dan kalau sofa tu murah...
aku mesti curious kenape body nye nampak macam bagus...
tapi harga murah..

bagi aku mungkin ::
1] tak cantik atau barang2 lama
2]fabric mudah koyak/rosak [tak berkualiti]-reject
3] body rangka tak sekuat mane [budah patah/rosak]-reject
4] kusyen tempat duduk/tempat sandar mudah pecah/kempis-reject
5] tiada jaminan yang sofa tersebut akan bertahan lebih dari 2 tahun pon-reject
6] discount - SANGAT SUKA..!!

bagi aku sekarang :: biar alah membeLi.. tapi akan menang memakai...

so..sofa piLihan aku...
yang buat aku dan asben sangat suke n jatuh cinta pandang pertama... kedua..ketiga...dan seterusnyer....




aku sangat2 suker kaler ni..
tapi..mengenangkan sangat susah nak jaga..
so.. decide tukar kaLer n material...
masih warna cerah.. cuma warna yang lebih susah tuk nampak kotor atau buruk...

pekenan kat cofee table dan rak tv ni..
tapi.. bajet dah abes kat sofa..huhu..
taun depan jer ar...



tak sabar nak tunggu sofa ni sampai...[weeeeeeeeeeeeeeeee]

p/s :: sofa lame aku nak juaL rasenyer...

17 comments:

PinKy MoMMa said...

wahhh cepatnyer cari sofa mokcik..
mokcik ni tak cari apa lagi hahaha..
mcm x de perasaan pulak dah ;p

mRs mysarah said...

aty me too sangat cerewet bab2 ni. tapi satu lah masalahnya.

hubby jenis tak suka survey sana sini. sakit kepala katanya T__T

pilihan u ni lebih kurang sama macam design yg i nak. seriously! mind to share tak kat mana u beli? boleh pegi usha :P

e k i n ♥ y u s r i said...

cantiklah sis
tp putih cepat kotor
huhuhu

ratusiput said...

desing sama cam sofa ratu dulu.cuma ratu punye material leather kale krim...mmg susah jaga.sebab lelama kotoran susah nk ilang.mmg ble bukak basuh sme tp tak sama cam baru la ble maintan gitu.skang dh bg sofa tu kat mak mertua...bli sofa lain 3 seater je material kain... :)

Farah Shamsudin said...

xcited kann? saya pun sangat cerewet dear.. nak yang terbaikkan..

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe kalu perabot memang minat yang moden kotemperori...macam sofa, meja makan dan meja tv...dan warna2 awe akan pilih gelap sebab senang jaga...walaupun suka perabot putih..hehe

Gieyana said...

Yang..aku suka sofa kamuu..igt nk cr mcm nieyh jugak nnt utk tukar sofa lama..insyaallah boleh juga taruk kt rumah br..

Regret membeli sofa ritu psl suddenly rs x bkenan..huhuuh

Mama Gee said...

tak sabar nk tunggu warna apakah yg dibeli........ :)

EedaFizZ said...

kitorg lak hunting for katil baru..:p

UyaRayza said...

cantekkkkkkkkkkkkkkkkkk...tgk pun tau selesa hehehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

waaaa...
mesti sonok nieh...

aTy _faRed~ said...

nad :: nak pakai raye..tu yang cepat tu..huhu..sofa lame tu dah teruk sangat..!!

sarah :: harus cerewet kalau nak yang terbaik.. hehe..asben ai pon kesian gak ai dok usung gi kedai perabot.. tapi die sendiri pon same cerewet..haha
haa..ai beli sofa tu kat valencia bukit tinggi..yang depan ngan jusco tu.. harge ley bagi kurang...!! banyak pilihan lak tu...:)[jangan gi cavenzi tau]

ekin :: tu akak tukau kaler dah tu...tak mo ar jugak kaler putih..

ratusiput :: aritu pekenan jugak ngan lather..tapi susah nak jage kan..tu pilih fabrik jer..senang nak basuh..

farah :: cerewet tuk bende2 yang baik tu harus..!! ;p

Hawa :: same lar akak...suke perabot moden..tapi tu lar..tak suker pakai hitam..nampak gelap sangat lak...

Gieyana :: saye dulu sofa tak sampai setahun dah hancus..!! tu yang nak tukau sofa jugak tu.. [nyesal dulu tak pilih betul2]..:)

mama gee :: jeng jeng jeng.. nanti lar lagi 2 minggu kot sampai..lamer giler kan..!!!

ieda :: besh kan dapat shopping perabot baru...[weeeeeeee..!!]

Uya :: memang lembut n besh giler tau uya..berbaloi2..!! :)

ceroi :: kompem ar sonok kan...duit pon 'sonok' gak nak kuar..[ngeh ngeh ngeh]

L.e.e.z.a said...

ok sis, siyesly cantik sofa tu! best-best! ^___^ kite plak xsaba nak dapat umah sndiri ni, hope loan bnk lulus laa ;p

Peri PiA said...

waaah,kagum dgn effort setuju kena puas hati baru tak ralat kemudian hari

thanks aty,selalu bg tips i like :)

aTy _faRed~ said...

leeza :: insyallah.. ade rezki tu nanti.. kalau tak de problem.. bank akan luluskan...amiinnn..:)

pia :: tak pe lambat sikit dapat beli..janji puas hati kan...:p

Alin Marlini said...

sedang dalam proses nak beli sofa gak..mmg berkenan. Aty..nak tanya haga brp? n kedai apa?

Anonymous said...

leh taw bape harga sofa tu eh?