Friday, July 29, 2011

EN SATA @ Terengganu memang ade CILI API atau hanye makcik tu punyer jer yang saje2 nak Letak CILI API....??!!






kiteorang singgah beLi SATA ni mase on the way nak baLik jalan ke Kuantan..[jauh giler ko tau tak..!!]
saje nak merase originaL Terengganu nyer SATA...
rugi ar kaLau dah datang jauh2 tapi tak nak rase kan...


sebab ni first time aku nak merase SATA..
jadi aku memang tak tau macamane...
kaLau rasenyer kelat ker pahit ker..masin ker...
aku agaknyer redho jer makan...
dah kate ko memang tak pernah makan kan...


pengaLaman pertama aku bersama EN SATA
aku hanye gigit sekali jer laki aku nyer Sata..!!!
sebab aku tergigit ciLi api..!!! peeerrrgghhhh..... memang pedas giler..!!!


aku tak pasti kaLau semua SATA memang ade ciLi api..??
atau hanye makcik tu nyer jer Sata die letak cili api......
cuber korang2 yang ade pengalaman bersama En Sata ni bagitau sikit kat aku yang jakun nih...


sebab laki aku kate selalunyer TAK DE...atau..sebenarnyer laki aku pon baru first time makan SATA nih tapi tak nak ngaku..[jeng jeng jeng..] haha




biLer makan daLam kereta...
panas2..memang wangi n sedap baunyer...
tapi dek kerana cili api tu...
cukup hanye disitu....




haa..lagi satu..
ni aku tau..memang kaLau ade jugak orang nak letak cili api..
aku kompem orang tu tergolong dalam orang2 yang kretip ..hahaha




Terengganu tanpa keropok Lekor..upama penyu hilang rumah...
eerr...tak de kene mengena..[ngeh ngeh ngeh]
walau apepon orang cakap...
Kopok Tengganu Losong..
memang Kopok Lekor terbaik...!! [weeeeeeeeeee...]
aku memborong kat Kampung Losong..
macam orang tak pernah jumpe Kopok Lekor..hahaha...


p/s :: tapi kenape kopok Lekor sekarang kurus2 keding ek..tak macam dolu2 besar2 lengan..!!!

25 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sis,selama sy mkn sata,mmg ada seketul cili apa..ehh,sepotong!!

slalu dia letak tengah2..

=)

NaniE said...

Memang ada ciliapi rasanya..tapi sgt sedap..kan...?

aTy _faRed~ said...

Nuyui :: tu tak letak kat tengah2..ade kat pulut..!! akak tak tau..main gigit jer...

nanie :: sedap..!! tapi terbantut dek kerana tergigit cili api tu lar..huhu

nurul huda jumri said...

sonoknye leh mkn angin kt ganu..last i pegi sane ta0n 2004 kot..haha..gile dah lame kan?

i pnh gak mkn sata,tp mcm tkde cili api je kt sata tu..rasenye la..

yUmIe said...

ori punye rsenye mmg xde cili api..tp skrg ni rsenye mmg rmai yg ltk cili api,bru ade kick cket nk mkn..huhu.even arwah tok dlu pn klu die buat sata mst letak cili api.xde cili api kurang sedap.agknye tekak dh terbiasa mkn yg ade cili api..hehe

nur atiqah wahida said...

wahh!!besnyer!!tak penah makan sata..
nnti pegi tganu,nak try sata la..:)
ibu saya cakap,kalau yg kurus tu,kropok losong.kalau yg besar2 tu kropok lekor..saya pun xtau btol ke tak..hehe.. :)

Mila Ahmad said...

rasa sata xbape pedas sebenarnya

@naAzli said...

i orang ganu ...rasenye sata kat situ sume letak cili api.baru kick makan lemak+ pedas+ gitu.tapi mate kena alert la dengan cili tu sblm nak ngap masuk mulut.kalo x mesti dah berasap..pedas..hehehehehe...

iduraz said...

sata memang ada cili api seketui rasanya..cuma klo tergigit, sendiri mau ingatla..hehe

sarah mohamad said...

saya rasa lah, memang ada letak cili. tak ada juga yg tak letak. bergantung kat kedai lah. heheh tapi kalau yg sedap memang sedap. peh! terliur nih hehe

aniswany said...

WHOAAA MELELEH AIR LIUR BEB ! NAK JUGAKKK -.-

Wanie said...

macam penah je makan sata ni sekali..tak de pon cili api..huhu..leh lak seketul cili kat situ..

puteri ain said...

sata and kopok lekor my fav! yummy :D

.:shura shushi:. said...

terliur lor!!!

PinKy MoMMa said...

memang ada cili api tu tapi sesetengah penjual tak letak yang..
kopok lekor losong pun dah tak sesedap dlu..

lebih sedap belah seberang takir..tapi sebab losong dah terkenal sejak azali ngan nama kepok lekor..tumpuan pelancong la katakan..

kalau pegi seberang takir kena amik no lagi huhu..yg tu lagi sedaaaaappp :)

blog bertukar 2 column? hehehe

Farah Shamsudin said...

kalau bab sata ni, farah tak pernah makan.. so memang xtau apa rasanyaa..ni tgk gambar baru tau macam tu rupanya sata..hehehe

kalau kopok lekor tuu, aww! memang tau sgt.. feberet tuu,,

cik nur said...

hehehehe sata pun tak pernah dengar huhuhu

alin said...

tetiba rasa lapar..hehe :)

Liyana Aziz said...

erk, yana memang x pernah makan sata... eheheheheh

harzharun said...

meh sini org terengganu nak komen...selalunya singgah baca je...tp kali ni dah siap sebut2 terengganu, rakyatnya nak ngomen terus la..hahaha..

yup..satar terengganu mmg ada cili api...kalo jumpa 1 tu dah kira nasib baik..ada makcik lg kejam letak sampai 3,4 hirisan cili api..peh, berasap telinga...
i pun suka sgt satar...mesti nak singgah beli kalo lalu kat pantai kelulut..situ ada satar best..tp sejak preggy, xle mkn benda yg pedas2..nnti perut memulas...kalo nak mkn satar, kena buang cili api dia dulu...

huhuhu..kepok lekor mmg mkin kurus!..yg harga rm1 sebatang pun, xbesar mn..mahal!

d_LA said...

mmg ada letak cili tu tp xdelah smpai pedas sgt, nt hilang la dia pnye kenikmatan..hehe..lpr lak tgk kopok tuh..dia ada 2 jenis kopok lekor ni, ade yg kecik2, ade yg besar2..yg kecik2 ni best sbb lembut je isi dia..nyum2

Pen Biru said...

Aty-fared..memang letak cili tapi ada sesetengah tu cili tu dah ditumbuk2 tak letak sepotong2..tapi memang best gile..1st time makan.. beli RM10 tu , sekali hadap jer..licin weh..heheheh

A.N.A said...

mmg ade cili api tp sesetengah x letak pn..sedapnya.......

Yan said...

lama dah tak makan sata. kena carik gak petang ni,.

Mommy Aisy said...

err...sy xtertarik lgsg ngan sata itu tapi sy lebih tertarik ngan kepol losong. wah!!~ bila la nk dpt mkn...


Astaga...kita sedang berpuasa ini. ouch!~