Friday, August 12, 2011

NOSTALGIA :: SIAPA KATE SETAHUN TU SEKEJAP .... ??!!





bape banyak kaLi ko pejam celik nak cukupkan setahun tu...??
berjuta kali kan....
so..tak de ar sekejap nyeeeeer...

tapi betul.. ade sesetengah perkare memang akan rase kejap giler...

tahun lepas...pade bulan Ramdan ni aku ngah sibuk buat persiapan nak kawen...
mase tu.. haL raye langsung aku tak teruja...
baju raye pon beli lagi 2-3 hari nak raye kot...

kawen lepas Ramdan...
10 syawal....

tahun ni...
dah masuk Ramdan baLik...
tapi hal raye kali ni...
lebih teruja...!!!
berpose n beraye sebagai isteri memang pengalaman pertama yang menyeronokkan....!!


kaLau tahun lepas...
langsung tak merasa nikmatnyer berpose...
berbuka ngan ape yang ade dan merate2...
sebab...daLam tempoh tak sampai sebulan nak kawen mase tu..
aku tak senang duduk melepak kat umah kaLau tak seteL hal kawen...
ade saje bende yang aku nak buat...
ade saje tempat yang aku kene redah...
ade sahaje orang yang aku nak jumpa...
dan kesimpulannye Ramadan tahun Lepas... sangat memenatkan...!!!

biler beraye buLak...
aku betul2 menikmati raye hanye pagi raye pertama...
Lepas menziarah kubur arwah adik aku..
dan melawat keluarge terdekat...
selepas tu rumah aku 'di tutup' untuk tetamu..!!
sebab nyer....raye ke-2 kiteorang dah kosongkan umah
untuk majLis kawen aku yang mase tu tinggal berape hari jer..!!
kaLau nak beraye umah aku.... 
tunggu jer sekaLi mase majLis aku nanti hujung minggu tu...ngeeee


raye ke-2 dah muLa pack hampir 2000 cenderahati untuk tetamu..
perlu isi kismis dalam bekas...
perlu lipat kotak...
perlu adjus ape yang patut..!!
raye ke-2 jugak aku dah terjah mydin mall usj..!!
orang beraye kat kampung..
aku beraye kat mydin...!!! sob sob..
membeli barang yang masih kurang...

raya ke-2 nak menyiapkan cenderahati tetamu

buLan pose yang sibuk menyiapkan kad kawen n hantar pada tetamu

raya ke 4 - siapkan tanda arah jalan 

raya ke 7-pasang khemah n pelamin sampai serentak


dah setahun berlalu...
sape kate sekejap..!!
setahun pertama tuk orang yang baru kawen memang sangat mencabar hokeh..!!

10 syawal -penatian dan segala kepenatan berakhir..
kami selamat di nikahkan [alhamdulillah]


teringat penat lelah Ramadan dan Raya tahun lepas yang sibuk buat persiapan kahwen...


mase nak masuk Ramdan tahun ni...

aku risau tak mampu nak bangun siapkan sahur ngan sempurna tuk laki aku...
dah betahun2 kot...aku tak bangun sahur..!!
apetah lagi nak memasak pagi2 subuh gajah...

tapi biLer dah melalui nyer...
alhamdulillah... tak ar seteruk yang aku pikirkan...
walaupon kekadang laki aku yang bangun kejut kan aku...
tapi harus aku sampai dapur dulu tuk sediakan makanan...
laki aku bangun jer awal... tapi tido balik kat sofa ruang tamu lepas tu.. [hampeh]



Ramadan kaLi ni...
kiteorang lebih teruja nak bersahur dan berbuka sebagai suami isteri..!!
sonok lebih fokus pade ibadah pose dan terawikh...alhamdulillah..
tak de ape sangat dah nak dipikir...
[sedih dah 4 hari tak bersahur dan berbuka same sebab laki aku gi out stesen....]

Persiapan raya tahun ni... lebih meriah..!!!
beraye umah sendiri tuk fes time.. persiapan harus lebih...
[terpikir tak cukup pinggan mangkuk ar nak buat open house nanti..adooyy..]
okehh..masih sempat tuk dibeli...
tak pon nanti pinjam jer pinggan mangkuk belangan mak aku kan..!!
macam tak biase puLak... hahaha

setahun lepas mase majlis kenduri kawen aku ngan family aku
sile kate mak ayah aku sangat comeL mase ni..!!!
tahun ni raye di kampung mertua...sob sob..nangis..!! [kesat air mata]



p/s :: SAPE KATE SETAHUN TU SEKEJAP...??

43 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

canteknyer gambar nikah uols....jelez tgk...ngeee...
sgt berbeza biler single dan dah kawen kan...dah kawen semua kena fikir kebajikan sang somi dulu....

e k i n ♥ y u s r i said...

skrg turn kte plak yg alami bendi nie kak.....
xde pikir raya lgsung....
pikir kawin je
rumah tue pon penuh ngan brg2 kawin je.....

Anum said...

hehehhe, betul2

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

kejap aje kan sis..

wah,bila time sy lak dpt gini..heheh..

garik jap..lalalal..

cx's said...

suke tgk org kahwin :) happy je .. smga bahagia

Vna Sandhu said...

hihihiii sangat comel ok pic parents u tue

berpuasa & beraya sbg seorang isteri mmg lain kan & best sgt² especially bile dh ade anak, lagilah best buat preparation untuk anak² pulak :-)

liyana said...

sy pn raya 1st kt umah mertua thn ni, raye ke3 baru kt umah sendiri, tp ok je sbb rumah kami dekat2, lalalala

aTy _faRed~ said...

lady ayu :: betul..segalenyer berubah..:)

ekin :: hehehe..akak tau rasenyer...:)

anum :: ape yang betul..?? :)

Nuyui :: insyaallah sampai jodohnyer nanti..aminnn...:)

cx's :: mekaseh..:)

aTy _faRed~ said...

vna :: kalau ade anak memang seronok..!!! lagi bertambah meriah...[belum ade reseki..;) ]

liyana :: umah dekat2 tak per..ley larik2 kejap.. ni umah jauh kat johor.. sedih...:(

cik fadh said...

pic last skali tu cool ! huhu comei parents akak bt mcm tu ..

SSfatihah said...

sy suka baca blog awk, hr2 sy mesti bukak n bace...both of u sgt sweet...sy doakan semoga hubungan kalian berkekalan sampai ke akhir hayat...Amin.

Suria bte Karim said...

ape pon tahniah la...
masuk tahun ke 2 kurg la ciket cbaran tue... agaknyerr la kot...^^

Natasha Farina Arifin said...

best kan dah kawin..kite pun dah setahun berkahwin..dan samalah thn nih beraya kat umah family mak mertua gak..sedih woo...sob-sob-sob...huhuhuhu

aTy _faRed~ said...

cik fadh :: heheh...paling suker gambar ni..!!

ssfatihah :: mekaseh sebab sudi bace blog yang tak semenggah mane ni..:) sangat2 hargai...!! n mekaseh doakan tuk kiteorang tu ek..[heart]

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waa..mesti meriah raya tahun ni kan?

O'gosh said...

mmg masa sebelum kawen rasa cam xle je nak bgn subuh gajah tu memasak kan..sanggup kengkadang makan kul 12 siap2 semata2 xnak ganggu tido yang suci tu...tapi lama2 kawen nanti biasa la...nak2 nanti ada anak macam ai...huhu

eh..apsal rasa kejap je dah 3 taun ai kawen...huahuahua

rara pinkmafia said...

rara oun akan rasa yg same gak tahun ni.hehehe setahun mmh lame.

malynd_anggun said...

beraye umah mertua juge...sobss..sobss...

Fariza said...

cntiknya. :)
samalah. thn ni xda rasa nk raya, nk settle kawin je. thn dpn raya dgn husb pula. syoknya. hik3

amy fahmi said...

cantinye sume gambar kawen tu. mengimbau kenangan la ni kan. :)

LuN@_aiDi said...

kteorg dah setaun dah^^
baru jer mggu lepas setaun^^
rase sekejap sangat..

nuraitul said...

kejap la tue kak..setahun yg lepas,akak berstatus bujang lg..setahun kemudian, akak da bergelar isteri pulak..mesti sgt best kan..waaa..

aTy _faRed~ said...

suria :: mekaseh..harap2 macam tu lar..:)

Natasha :: sonok kan kawen...;) tu lar..tak sangke dah setahun... eerr..part raye umah mertua tu.. samer ar kite..!!! huhu

cma :: meriah tu tak tau lar...tapi harap2 nye macam tu lar..:)

O'gosh :: betul..!! mase memule tu susah gak ar...tapi ni dah ok walaupon makin lame makin lewat bangunnyer.. huhu...ade anak2 lagi besh..!!!

setahun tak lame sebenarnyer..tapi banyak sangat dugaan n hal dalam setahun perkaweinan tu kot rase macam lame n banyak hanl nyer..:)

malynd :: sob sob.. ;(

fariza :: kalau kawen tak setel lagi..memang tak de mud nak beraye..tau rasenyer...;)

aTy _faRed~ said...

amy :: bulan2 pose ni.. kenagan kawen tu memang sangat kuat..sebab tahun lepas dok sibuk buat hal ni jer...;p

Luna :: lebih kurang kite lar.. tahniah dear... harap2 kite same2 bahagia..:)

nuraitu :: hurrmm.. yer ar gak.. :) besh sangat..!!! ;)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

satu kenangan yg sgt sgt indah...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sekejap lah sis setahun tu..hihihi~

Cahaya said...

seronok kan menyambut ramadhan & syawal sebagai isteri..
Sy tahun ke 2, tp rasa masih baru lagi..sape yg kata sekejap tu..hehehe

aTy _faRed~ said...

CEROI :: sangat indah..!!

maera :: sekejap ek..?? mungkin sebab akak menikmati hidup suami isteri..heheh..;p

Cik Puan Fia said...

aty : betul tu tahun lepas raya biasa je sebab pikir pasal kawin..tahun nie 4 pasang baju..raya sakan..sekejap je setahun kan...bila bace post aty teringat mase wat persiapan wedding...tak cukup kaki n tangan hehehe

Bidasari said...

Sabar ya.... bukan senang kan bila dh berumahtangga... amik iktibar ya syg dari n3 akk... Fasa Dalam Perkahwinan...Part I & II... tahniah.. sudah hampir setahun ya... moga allah pjgkan jodoh dan murahkan rezeki...amin

aTy _faRed~ said...

fia :: waaahh..tu teruje betul sampai 4 pasang baju..balas dendam tuk raye tahun lepas ek..:)

bidasari :: aminnn... terima kaseh akak..:)

zulhilmi.tempoyak said...

congratz....sori tak pegi wedding dl..;p

Wanie said...

ala, sweetnye gambar atas ni sis..nak kawen jugak..

mizzkechique said...

comel la gmbr nikah tu..wuuu...

seronok la kn beraya berdua..klu sblm ni bujang je.. hehe.. meriah!!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Saat terindah...

Si MaTa BulAT said...

wah.... pink. cantik :)

cikpepel said...

meh beli pinggan mangkuk kt langkawi ni meh..hehe

puteri ain said...

aloloo swettnyaaaa :)

chique-jah said...

dah nak setahun dah kan?hehe pejam celik2 aje..
tahun lepas duk sebuk ngan persiapan kawen..so tahun ni kita enjoy betol2!;)

~ PUAN THALHA ~ said...

darlink, i pun tahun ni raya umah mertua. sedih gak tapi nak buat camana, dah jadi isteri orang kan. comel la both parents awak sporting!

abah khalisha said...

Abah kawin 2009 skrg dah ada anak..kejap je dia dah nk msk 2 thn..pejam celik pejam celik eh dah semakin tua rupanya aku ni

Liza Razak said...

tahun ni pulak..tahun kedua saya beraya sebagai husband & wife..best kan? sebab gi beraya boleh bwk partner.Btw..pic kawen awak sangat cantek :)

Peri PiA said...

sweet memori