Wednesday, September 28, 2011

maLas dah aku nak carik info tak jumpe2... baik aku tanyer korang2 jer yang pakar tentang CAMERA ni....









kamera Digital samsung hiJau aku yang aku dah pakai lebih kurang 3 tahun..
tetibe rosak...
macam2 tau aku pLan nak beLi camera baru yang lagi canggih sikit..*sigh
merajuk sudah......






aku sekarang tengah mencarik seberape banyak info pasaL camera...


hajat dihati begitu ingin memiLiki Canon DSLR...


dalam mase berkira2 mencarik kelebihan dan kekurangan...


tetibe keLuar puLak SONY NEX-C3 COMPACTyang kualiti setanding DSLR..!!










hati muLa gundah gulana...
sebab dah berbeLah bagi...


antara DSLR idaman hati atau Sony compact yang diuar2kan setanding DSLR...


camera DSLR masih belum aku belajar kelebihan dan kekurangan...
sudah keLuar camera yang sama hebat...


masaLah aku...??
sebab aku masih tak tau function camera DSLR...
tapi aku pasti ianya hebat...
dan daLam mase yang sama...
aku diberitahu tentang SONY NEX-C3 COMPACT..
yerr...kelebihan En SONY tentu lah sebab ianye lebih compact berbanding DSLR Canon bukan...


tapi.. harus ade pro n contra...
lelebih lagi barang sedia ada kite tahu kehebatannya..
dan barang baru yang pasti terjamin kualitinya...


cerita sama aku
ape lebih dan kurangnye antara 2 camera yang same hebat tu...?? selain dari saiz..
toLong...


disebab kan..
kaLi ni camera yang nak beLi.. boLeh buat aku berpeLuh sikit tuk kuar kan duit...
jadi harus memiLih dengan betul2...
tak mahu menyesal kendian hari...

22 comments:

Fariza said...

:) camera canggih kan, bila nk beli ini, keluar pula yg baru. hik3. fariza pun kurang arif. encik tunang tahu bab2 camera. alhamdulillah rezeki anda. wiwit.

Gieyana said...

Kalau Canon Dslr..bodynya sgt ringan but kena hati2 agar x kasi jatuh..takut body dier pecah lebih kurng mcm Tel Nokia E5 tue..psl bodynya plastic..but kalau Sony tue, x sure juga but rsnya easy to carry nk kemana2..but me prefer Nikon psl although berat, hasil gambar dlm Nikon yg dinaikkan ISO nya x kan mengeluarkan "noise' yg byk dlm satu2 gambar tue..apapon, hope dpt buat pilihan terbaik k..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai rasa dulu masa ai guna digital camera ai scnap pic lagik byk compare since pakai DSRL sebab 1st saiz ada tempat mcm if uols gi theme park nk bw DSLR gedabak besaq tu mcm x selesa taw...ai ckp base on my experience...
now ai mmg selesa bawa digital camera jer...if ada function or jejln tempat jauh baru angkut DSLR

Vna Sandhu said...

x leh nak comment sbb pakai digital camera jek..

wahhh mesti gambar dalam blog lagi cantek² nanti :-)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

erk..sy pon mencari2..huhu..

xleh nak komen..xtau apa kebaikan dn keburukan =)

makdara TERdiva said...

kalau dslr-dah beli kena belajar & tau guna sbb dah beli mahal2 tp x tau guna, lebih baik beli yg compact jer :)

Tina Othman said...

kalau pakai dslr pun kena edit jugak gambar untuk bagi lg cantik, apapun tepuk dada tanya poket, mana yg lebih berbalo =D

Alin Marlini said...

memang teringin sangat nak camera dslr..tapi still x mampu..masih guna difital kamera jek..itupun jenama pansonic..

Pen Biru said...

sama2la kita beli yg sony tu..sy ni dh termimpi2 dah..sblm ni pun sy duga digital sony punya.cuba jer tgok gambar2kt blog sy, smuanya guna kamera sony..so far ok je gambar2 tu..tp kalau guna yg baru ni..laaaagi cantik la

Asfiza said...

as ada 1 je kamera compact jenama sony.beli masa mude2 dulu..ahaks..skrg pun masih mude..;D

EnY YuSniZaR said...

Hi salam akak...Sony ni rasanya semi DSLR semi compact.
some DSLR mmg pic cantik.. tapi sometime kena invest beli lense, filter dan lain lain accessories. tapi lense kit yng dtg sekali dgn DSLR tu ok gak.. cuma zooming dia terhad. Video pula ada DSLR (yg murah) takboleh rekod video.. ada boleh rekod yg minimum berapa minit je.. bila pakai DSLR kena belajar cara nak adjust aparture, lense speed which is certain orang regret beli tu bila tak reti pakai end up pakai auto mode je... tapi kalau kita pandai setting kat manual mode gambar dari DSLR mmg terbaik.. boleh review some of the pics yg saya ambil di trueny.blogspot.com.

kalau guna untuk for fun ambil gambar family je.. boleh beli yg sony ni.. sebab dia ada both function DSLR dan compact. size pun kecik sikit. nak bawak pi dinner atau kenduri tak segan sangat heheheheh

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tgk slr yg nak diambik...
ade gak ygn pic die kurang...
kalau cam compact tue aku rase xleh lawan slr kalau yg jenis up nye slr la...
kalau nak saje2 snap bodoh...
compact cukup...
ringan ke sane sini...
but kalau memang nak pic kebabom...
slr paling best...

ZanaNordin said...

for me...better ambil yg compact like SONY tu..me dah tengok hasil gambar dari SONY NEX-C3...hasilnya adalah superb..mcm dslr

lagipun size nya kecik
senang nak carry
me yang ada dslr nikon tu pun
now rasa nak cari satu yg compact...senang nak usung.
al maklum as blogger kan..
sikit2 nak ambil gambar...
makan pun nak ambil gambar...so bila keluarkan mr nikon tu..rasa mcm melampau sangat ketara org tengok..he he he
kalau compact tu.nak snap curi2 pun xde sapa perasan....

Reensyarinie said...

reen pnh tny kwn2 photographer ttg kamera ni..dorang ckp xtau cne hasil gmbr tp yg pasti camera ni mcm plastik la..ringan so luaran agak ringan sbb plastik..hasil gmbr xtau cne..huhu..better canon dari sony.tu pendapat reen la

Gadis said...

Sony NEX-c3 ni mmg best..

baru beli last 2 weeks..
mmg setanding dslr yang biase tu..

lagi satu..
dier kecik n ringan..

x macam yang nikon n canon..
besar2..
berat leher nak membawanyer..

gambar mmg superb..
yang pasti mmg best la..
x rugi kalau beli..

kecik tapi setanding dslr yang biase tu..

Mama Gee said...

tgk SONY NEX-C3 COMPACT tu terujaaa gak..

sbb hasilnyaa bagai dslr gak..cuma dlm bentuk compact je...ari tu tgk reganya pun lebih mahal dr harga nikon ds100 kalo tak silap...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I tumpang baca je la jwbnya, sbb just pakai camera Nikon yg biasa2.. thanks mengeluarkan entry seumpama ni, at least dapat la I "menggali" info dr komentar2 kat sini. ;D Hopefully dpt jawapan yg kita cari2.. kan..

mzhany said...

ha hany pun teringin SONY NEX-C3 COMPACT tuh, lepas tu ceera ada keluarkn entri jugak psl camera ni. mmg hati teringinnnnn sgt DSLR tuh, tp bg hany la fikir bajet n keperluan, lagi satu saiz kot.

ni bg hany la...;)

Liza Razak said...

tengok kepada praktikal atau tak..saya punya canon DSLR sebab saya minat photography.tapi nk bwk kemana-mana mmg payah sket sebab body DSLR besar.tp bila pakai DSLR kena rajin guna,function dia agak byk.berbulan jugak laa baru nk mahir

InaAchik said...

aku pengguna dslr canon paling kokak vote for sony ni! sebab dslr ni body besar. somtimes ko akn capai tahap rasa bosan dan malas nak hangkut dslr. :p

Peri PiA said...

rase nya nikon is da best

Anonymous said...

Yang paling penting dalam saneness nama ini memanaskan mengungkapkan dari sunbathe pedas , bumi , penyebabnya juga dapat digunakan front atmosfer dan banyak lagi .