Friday, September 30, 2011

yang sikit tapi kalau kite kongsi bersama akan jadi banyak....







Fared tak sempat baLut lagi..
baru perasan pagi tadi mase nak pergi kerja....






pokok mangga kat depan rumah aku berbuah ngan lebat..!!!
yang peLik...
dan sering jadi tanda tanye jiran2...
berbanding pokok2 mangga lain jiran kat kawasan tu...
hanya pokok mangga depan rumah aku jer yang berbuah ngan sangat2 banyak...
walaupon bukan serentak dalam satu masa...
tapi sejak 4-5 bulan Lepas...
pokok mangga tu masih tak berhenti berbuah...
makin hari semakin banyak putik yang keLuar..
dan semakin lebat buah yang tumbuh...[alhamdulillah]


bukan depan rumah aku saje ade pokok mangga ni...
setiap rumah.. setahu aku..pemaju dah siap2 tanam sepokok..
tapi yang ajaib...
boLeh nampak dengan jelas..
hanye pokok depan rumah aku yang berbuah...



buah nye jugak sangat2 manis...!!
tak de jugak kerosakan dan cacat cela...
buah yang sempurna....



bagi aku..
tu kebesaran Allah...
nampak seperti tu rezki kami dan baby...
tapi bagi aku..tu adalah rezki jiran2...
dan rezki bersama...


percaye tak..sejak 4 buLan lepas...
aku dan suami..
baru dapat merasa sebiji....
selebihnya... kami rase..tu adalah hak jiran2 juga...
jadi.. jika berbuah..walau pon sebiji...
kami akan terus bagi pada jiran2...
waLau hanyer dapat bagi sebijik tuk satu rumah...


setiap kaLi aku datang rumah nak hantar buah...
jiran mesti akan kate "lebat nyer pokok mangga rumah awak.. rumah akak tak pernah bebuah pon sepanjang akak duduk sini"




alhamdulillah.....




bende yang sikit..
biLer kite kongsi bersama...
insyaallah ianya tak akan habes...
maLah akan sentiasa bertambah banyak....




kite yang memberi akan lebih gembira...
lelebih lagi... biLer mereka jugak gembira....!!


bagi aku...
pokok mangga tu bukan hak kami...
kami hanye diamanahkan tuk menjaga nye...
lelebih lagi tu pon bukan lar rumah dan tanah kami...
dapat merasa sekali nikmat nyer...
dah memadai...
selebihnyer beri sahaja pada yang berhak...


**************************************************


ooohhh...teringat..
kelmarin baru sahaje aku petik lagi sebijik...
niat di hati nak bagi pada abang gitaris kumpuLan spider selang 2 rumah sebelah kanan...
tapi masih tak berkesempatan berjumpe...


buah tu dalam peti ais dah masak ranum sangat..
bau sangat2 menyelerakan...
takut menjadi lembik...
sudah nampa sedikit lebab dihujung...
serbe salah biler dah niat nak memberi..
tapi sendiri kene makan...
rase tak adil...biLer semua orang dapat sorang sebiji..
tapi kami dapat makan 2 biji...




p/s :: Sentiasa nampak kebesaran Allah....same2 kite bersedekah....





22 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

rezeki baby tu sis..

sedapnya mangga..

pergh!! terbyg2 ni..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

betul2
tepat sekali
memberi lebey baik dari menerimanyer
di murahkan rezeki selalu insyaAllah
OMG lama giler x mkn mangga cicah ngan sambal belacan ni

Mrs.Farhana said...

waa....terliur lak tgk buah tu..hihihi..sama gak cm sy, depan rumah ade pokok mangga yg tuan rumah tanam..tp xpenah nk dpt rs sebb selalu kena kidnap ngan org yg lalu lalang depan rumah..huhuhu...

ZaNa aDieyZa said...

Alhamdulillah.. semoga terus dimurahkan rezeki..

mmg kalau kita berkongsi rezeki & kegembiraan dgn org lain, insyaAllah rezeki kita x kan putus..

maybe pokok mangga tu tau yg tuannya tgh pregnant kot.. tu yg asyik berbuah jer.. hihihi

aTy _faRed~ said...

nuyui :: rezki jiran2 tu..:)

Lady ayu :: tetibe teliur...kat jepun tak de mangga?? :)

farhana : tak per..halalkan saje..niat sedekah..:) insyaallah same2 dapat pahale...:)

aTy _faRed~ said...

zana ::mungkin jugak..;p

Vna Sandhu said...

hubby selalu pesan benda nie kat ai..alhamdulilah

Mila Ahmad said...

rezeki baby kak ^___^

aTy _faRed~ said...

vna : betul kan ape yang dipesan..:)

mila : rezki semua org..:)

rara pinkmafia said...

kalau kite berkongsi.lg banyak kite dpt kan.

O'gosh said...

wah..meh la pos sebiji kat sni...huhu

Ijah EmoTemo said...

best nya mangga! ngeee.

asna cute said...

utk asna kak xde ke? huhu hehe gurau jer.

CIK JATT said...

baby nak merasa mangga la tu. rezeki baby:)

Reensyarinie said...

alhamdulillah..kalau niat ikhlas insyaAllah Allah akan mbalasnya berganda2..ehem kirim slm kt abg gitaris spider yer.hehe

Lee-Yan-Naa said...

betul kak..bila share dengan orang lain terasa lebih nikmat..Alhamdulillah atas rezeki kurniaanNya

puteri ain said...

mangga .. gulp! my fav :D

puteri ain said...

mangga .. gulp! my fav :D

Peri PiA said...

sharing is caring ;D

terliur

ratusiput said...

sbb tu sampai skang ratu ske berpegang pd...what u give u get back wlu dlm apa jua keadaan pun...

Noor Azwa Abdul Wahab said...

alhamdulllah...rezeki tu...nnti share lagi k ilmu yg berguna dan sentiasalah kita saling memperingati...

PinKy MoMMa said...

buah mangga tu memang sedaaaaaaap ;)
bagus bagus..rezeki kalau dkongsi akan bertambah tambah lagi hehe..

dulu ada lembu suka masuk situ dan makan daunnyer..so tumbesaran terbantut..skrg ni rasanyer dah tak de kot kan ty?