Wednesday, September 21, 2011

mungkin ko rase NORMAL...TAPI bagi aku..perangai ni memang PELIK..!!



orang kate biLer ngandung..
macam2 perangai peLik kite akan buat...


dolu2 aku tak percaye...
aku rase tu...gedik perasaan jer...
tak perlu diikutkan sangat...
yer lah..time tak sihat...mengandung puLak...
harus manje lebih kan...


haa...tapi tu dolu2....
sekarang aku percaye..!!!
ianye tak semudah seperti ape yang dipikirkan...!!!!




aku ni tak peLik mane pon...
senang nak di jaga dan di uruskan..[ciss]


tapi normal lar kaLau hormon berubah..
perangai tetibe jer nak jugak berubah...




eerr...tak ar peLik sangat pon sampai rase nak tidor menonggeng...[ngeh ngeh ngeh]




tapi dari buLan pertama pegnan...
sampai sekarang...
memang aku terasa betul gedik nyer perubahan hormon ni...




perangai peLik #1
aku ni memang sejak belajar sekolah dolu2...
tak suker makan junk food n air gas...
tapi.. tetibe...
aku selalu rase nak makan jajan twisties curry n minum air gas mirinda strawberry..!!
geram ngan tekak sendiri...!!


ko tau tak jajan2 cekedis tu n  air gas tak elok tuk kesihatan..
lelebih lagi awal2 ngandung..!!!ggrrrrr.....
eeerr...tapi..aku minum jugak ar....
bagi hilang teringin..
tapi  aku hanye minum hanye satu sudu besar jer...!!


junk food..?? tetibe aku boLeh belasah satu pack besar cekedis twisties mase ngah layan drama...
peerrgghh... sedang kan selalu sebelum ni... 
kaLau ade orang offer makan bende2 macam tu...
aku pastikan aku makan hanye 5-6 ketul jer masuk ke mulut...
tu pon setahun belum tentu sekali tau....
tapi sekarang..
kemain melampau lagi aku nyer tekak ni nak makan bende bukan2 macam tu..






perangai pelik #2
ko tau kan aku ni suka mengemas...
suker deko2...
tak suker umah aku sepah2....
tapi sejak minggu ke-5 mengandung...
aku tetibe langsung tak suke mengemas..!!!
paLing dasat... setiap kaLi aku tengok umah aku sendiri...
aku rase nak muntah..!!!
[laki aku risau]
aku jugak tak boLeh bace dah majalah2 deko dan hiasan daLaman...
muLa aku rase muaL...
jadi harus cecepat tutup buku...
peLik betul..!!!
dan sungguh merunsingkan....!!


perangai pelik#3
aku tak boLeh dengar orang cakap banyak2...
tak boleh dengar radio... tak ley dengar pemberita bercakap..
biler bukak radio pagi2..
dengar orang bercakap banyak2.. dengar lagu2...
mula aku rase pening2 nak muntah...
biLer dah tutup..baru aku ok...
solution :: aku amik kesempatan tuk dengar bacaan alquran jer dalam kereta..
baru rase tenang...[alhamdulillah aku lebih senang menerima]


maLam puLak.. biLer teman Fared tengok berita..
aku silent kan tivi...jadi hanye tengok gambar bergerak jer...
hahahaa.. [selalu kene marah kat situ]
solution :: aku kene naik atas tidor awal....[alasan semata mahu tidor cepat]


kat opis..
kaLau dengar bos aku membebel..[walau bukan pada aku]
atau orang menyembang kuat2...macam nak bagi satu taman dengar..
muLa lar perut aku sebu..rase nak pitam...
muka tetibe jadi pucat...
[kawan2 opis selalu risau]
solution :: jauhi orang yang suke bercakap kuat2 dengan balik awal.. [hahaha]






perangai peLik #4
orang selalu morning sickness kan...
alhamdulillah... sepanjang 3 bulan aku tak menghadapi morning sickness tu...
TAPI.. aku kene night sickness..!!
mabuk hanye pada waktu malam...!!!
aku tak pasti kaLau ade symptom night sickness tu.. 


tapi aku memang betul2 melaluinyer...
asal kan masuk lepas asar..petang2...
muLa aku rase pening2 berpusing2 semua bende...
masuk waktu lepas maghrib.. aku dah start mual2...
tak boLeh makan..!!
meLepek baring..macam orang tak de tenage...
nak soLat isya' kekadang aku kene solat duduk sebab pitam..!!
tapi aku rase lagi ok kot kene malam..
sebab aku ley terus tidor jer....
kalau kene siang2 hari... mesti akan terganggu kerja aku...
kompem tak boLeh buat kerje punyer ar kalau dah muntah2 kan...
[bersyukur dengan setiap penyakit dari Nya]


perangai peLik #5
tetibe aku tak suker nak berhias apetah lagi bermekap...!!
memula aku tak rasa ape2...
walau ade bebudak opis tegur aku nampak pucat..
aku pikirkan mungkin sebab..badan aku tak sihat...


tapi biLer mak aku tetibe tegur mase nak gi keje 


"kak..nape ko comot sangat sekarang jangan comot2 kak.. nanti anak ko pon comot jer kak macam anak orang asli...."


eerrrkkkk...siyes..sentap hati mak nak...takut weeiihh tetibe...


terus aku tak comot dah..[muwahahaha]
tak mekap tebal pon sekurang2 nye..
muka aku beralas bedak dan bibir ber gloss nipis..
kalau tak bermaskara meletik cecah kening pon..
tapi tak biarkan dah mata aku nampak sembab dan tak bermaya...


CUMA...yang masih peLik...
aku tetap malas nak tukar2 kasut n hand bag lagi biLer gi opis...
sebelum2 ni.. hampir setiap hari aku akan tukar2 kasut n bag atau hand bag...
[ape guna beli kasut n bag banyak2 kan kalau tak digunakan]


tapi sekarang... aku rase nak dekat 3 minggu dah aku pakai bag yang sama..[bosan]
dan sarung ape saje kasut depan mata...
tak kisah merah ker coklat ker..kuning ker...
kalau pink ade depan mate pon.. aku tetap sarung walau pakai bag kaler hijau...
aku tak peduli...
[budak opis bertambah pelik]






perangai pelik #6
satu bende ni...
aku sendiri susah nak terima hakikat terjadi pada aku sekarang...
selalu terpikir "biar betul ngan aku ni..."
dasat aku rase biler tetibe...
aku toLak pelawaan Fared nak belanje aku kasut...!!
walaweeiihh......!! selame ni... kaLau Fared tak kasi beLi pon..
aku tetap akan beLi...
sekarang...dah disuruh beLi..siap nak belanje lagi...
tapi aku tak sudi..!!!
huuwaarrrhhh...nangis tepi katil....
Fared senang hati....
sedangkan... aku memang memerlukan kasut yang sesuai ngan keadaan aku sekarang...


dah lame tak pakai kasut tinggi..[sob sob]
dah lame tak pakai boots..[kesat air mate]
semua harus simpan dalam stor..
[sementara saja okeh..jangan berangan nak soh aku jual..]


tak banyak kasut flat...[baru aku perasan]


tapi sebab perangai pelik tetibe meroyan..
susah nak terima hakikat yang aku tak suke nak gi shopping sekarang..!!!
[aku tau fared ngan senyum mase ni]


*sigh... harus dipupuk semula mood yang satu ni...
kene carik kasut cantik yang sesuai ngan cepat...
kaLau tak aku jadi bertambah comot nanti..[alasan semata]




perangai pelik #7
yang ni tak pelik aku rase...
tapi sesuatu kearah kebaikan...
aku lebih gemar pakai baju kurung berbanding seluar...
[laki aku ngah senyum]








tapi tetap masih pelik tuk aku...
sebelum ni bukan lar tak suke pakai...
aku suker...
tapi selalu aku akan selang-selikan...
kat outdoor lebih senang nak gerak kalau berseluar...
tapi.. sekarang..tak kire nak gi mane2...


sebenarnyer... 
aku rase perangai pelik ni sebab aku tak ade seluar yang lebih selesa tuk keadaaan aku sekarang..
kebanyakan seluar aku..tak kire seluar slack formal tuk gi kerja atau seluar jeans
pinggang nyer ngam2 perut aku...
kaLau aku pakai..memang senak ar perut aku..!!
lagi puLak sekarang perut dah menunjukkan perubahan...
tak nak menyeksa baby...


aku pakai jer lar yang selesa macam baju kurung...
tu pon terpakse bukak kancing...[ngeeee]


seluar baru..?? banyak kali dah Fared ajak shopping beli seluar baru...
tapi.. perangai pelik #6 :: aku tetibe tak suke nak gi shopping...
jadi memang malas ar nak gi carik seluar..
aku rase mungkin sebab aku penin kot tengok bende banyak2 nanti...






perangai pelik #8
aku malas bercakap...
yang ni memang lawak sikit...
anak aku mahu ikut jejak langkah Fared agak nyer yang sangat pendiam...[muwahaha]


memule aku tak perasan...
tapi laki aku selalu tegur..
setiap kaLi die tanye aku ape2...
aku mesti tak jawap...
kaLau aku jawap pon amik mase 10-15 saat sebelum jawap..[lame tau]
ade puLak delay...


aku malas nak bukak mulut...
kaLau aku jawap pon sebab ianye aku rase penting..
[kene marah lagi kat situ]


daLam kereta nak gi baLk kerje pon..
aku banyak diam...
laki aku boring...
dah lar tak ley bukak radio jugak..
sunyi...
mungkin effect dari perangai pelik#3
tak suker bising2..jadi lebih suker senyap...


kat opis...
kakak depan aku ni asyik tanye samaade aku ok ker tak...
sebab aku senyap jer....
kaLau die tanyer..aku cume cakap.."pening"
haaa...tapi memang betul...
aku selalu pening2 ngadap PC ni..
jadi kaLau cakap banyak..aku rase mual....[macam2 hal]






perangai pelik #9
aku bukan saje mabuk maLam...
tapi aku jugak mabuk kereta dan mabuk ngan rumah sendiri...!!!
mabuk kereta aku dah perasan sejak awal ngandung...
kereta bergerak..aku kene stand by plastik...
perut aku rase macam berpusing same..!!
tu pasal aku banyak diam kot perangai pelik #8
susah nak elak..sebab aku bekerje pergi baLik kene naik kereta...


mabuk rumah sendiri tu..*sigh
susah nak cakap...
yang ni aku baru sedar salam minggu ni...
biLer baLik kerja petang...
asaLkan nak masuk rumah..
mesti aku nak muntah...
kaLau macam tu..aku terus keLuar baLik...
tapi sampai biLer..??
tak kan aku nak tidor kat Luar kan...
terpakse masuk umah tutup hidung..dan terus naik tingkat atas...
jangan pandang ape2 sekeliling rumah...kompem ley muntah..!!!












tak cukup peLIk...??
haaa...tu aku kate...
mungkin ko rase normaL...
tapi untuk aku...memang peLIk sangat...
sebab melalui keadaan yang tak biase aku rase...
okeh okeh.. aku tau..tu perubahan hormon...


kaLau cakap ngan laki aku...
laki aku kate "alhamdulillah..maknenyer tu tande2 positif yang sayang memang mengandung"
ceehhh....


tapi aku bersyukur...
sebab Fared bebetul faham keadaan aku...
dan sangat2 banyak membantu aku melalui keadaan aku sekarang ni....








p/s :: tak tau sampai biLer keadaan aku pelik macam ni...









19 comments:

Peri PiA said...

bab tolak pelawaan shopping & x suke deco2 yg xtahan tu

hehe,t.care ya sementara je tu :)

PinKy MoMMa said...

hahahaha sabar ye ty..nanti dia ok la..memang masa ngandung dulu tak suka bau umah sndiri..umah mak tak pe kurang pening.. ;p

harap tak berterusan..kena slalu happykan diri dan ceria..senyuman jangan kedekut..nanti anak kuar pun ceria jer :)

percayalah..memang ada beza ndandung adik and abg long dulu..dan perangai mereka pun berbeza hehehe

mizzkechique said...

amboi, hebatnya penangan peknen akak ni..


rugi okeh tolak kasut tu.. haha

Mama Gee said...

teringat plak perangai pelik mama 1 ketika dulu
1) tak suka bau hubby..
2) tak suka mandi
3) tak suka bau boss

hehehee

cik fadh said...

hehe ntah2 anak akak kuar nnt xsuka shopping kot...jimat duit ibunyer..

Reensyarinie said...

hehe...cam comel je semua perangai baru aty tu..nsb baik hsband sporting..tp rasanya aty bakal dapat anak lelaki..kann..tak kisah la apa jantina..janji sihat walafiat..take care!

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wah..byk tu..

nsb perangai satu g,

xnk berblog..t sunyi la plak update dari akk..

~ NANA ~ said...

dear...i pon mabuk mlm...pelik jugak...hehe

Fati said...

hahahahhh!! banyak nooooo perangai pelik u neh :P
takpe, layankan aje... hihihihiiii asal tidak memudaratan k dear ;)

yUmIe said...

hehe insyaALLAH tu sume kejap je..so sabar eh aty:)
yumie dlu pn asl nek kete mst kne standby plastik sbb perut mmg akn bergelodak bile nek kete..especially klu lps mkn..huhu

aTy _faRed~ said...

Pia :: part tu susah tol nak terime hakikat tau..;)


Nad :: mekaseh atas nasihat dan sokongan...yeah..harap tak lame...tak tahan gak kot..:)

Mizzkechique :: hahaha...memang rugi sangat kot..!!

Kak Gee :: eerr..malas mandi tu ade jugak lar...[kantoi]

cik Fadh :: haaa...part tusenang hati dengar..:)

aTy _faRed~ said...

reen :: ade gak rase macam tu biler buat perangai pelik2..tapi betul..tak kisah lelaki atau pompuan..yang penting baik2 aje...:)

nuyui :: ade gak....!! awal2 dulu...akak tak ley bukak blog..kaalu bukak jer pening..tapi sekarang ok sikit..:)

Nana :: eerr...u dah ngandung jugak..!!alhamdulilah...tumpang gembire jugak...:) tahniah dear..:)


Fati :: tak larat nak layan dah..;p

yumie :: tak tahan kan mabuk dalam kereta..:)

cheq sue dieyha said...

btol ckp suami aty tu,tu tandanya aty betol2 mengandung.
org ckp lebih kuat alahan dan perangai pelik2 tu tandanya baby tu aktif,terharu ase tgk pregnancy ticker aty.doakan sy juga yea...

Nur Hawa Mohd Zin said...

member awe pernah mak dia pangai pelik suka hidu bau asap bus dan lori :)


tahniah kak..happy bace entry akak pasal pengalaman pregnant ni..take care

ratusiput said...

ratu ketinggalan byk cerita ke ni?baru tau pregnant ni...tahniah ye..jaga diri bebaik tau...perangai2 pelik tu mmg cmtu lain org lain perangai peliknye tp tu sme pengalaman terindah utk kite :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Maybe baby u baby boy kot.. sbb time I pregnantkan my boy pun dulu I sgt2 sempoi mcm ni.. sampaikan baju raya pun I suruh org lain yg pilihkan dan tak kisah pun cantik ke tak.

Leonora Halim said...

bila lagi Aty nak melayan perasaan pelik neh... hiks! i'm with you rgds to makeup... 9 bulan tak makeup okeh! take care dear.... *hugs*

cikbedahlaser said...

slmt menempuh dugaan mengandung...
kalau la sy preggy... ntah2 jd mcm awak b4 preggy... heheeheh
sbb sy skrg adelah awak yg tgh pembawakan ni...

tak pela..sy doakan awk sihat smpi melahirkan.. n bb juga sihat... ;)

Wanie said...

hahahaha..banyak betol perangai pelik akak ni..tapi yg paling pelik pasal deko tu la..biar betik kak?hehe..bende yg akak suke buat sblum pregnant jd tak suke lak..dasyat gak penangan baby kan..

congrates tau, mcm tak wish lagi je ni..hihi..take care..jangan makan jajan & air gas dah lepas ni ok :)