Tuesday, September 20, 2011

aku tau ramai yang dah tau... tapi nak bagitau jugak...yup BENAR... AKU DAH MENGANDUNG SEMULA....



waaahhh...tajuk n3 tak ley tahan ek....
bajet macam bagus jer ko kan..[muwahahaha]




aku pasti memang ramai yang dah tau...
cuma tak bagitau terang2 jer lagi...


teruja ko tau tak sebenarnyer...
susah nak sorok...
walau niat asal nak simpan dulu sampai betul2 aku yakin yang baby boLeh survive...


tapi daLam mase kate nak sorok...
aku ade letak ticker dan doa tuk baby kat side bar..[huhu]
memang jeLas...
tak yah suLuh pon ley nampak...


aku bukan aper...
walau hati meronta2 teruja nak share kat sini...
tapi pengaLaman lalu buat aku....takut....
sangat2 takut...


tapi aku jugak tak pernah nafikan...


ade kawan2 yang dah dapat agak.. 
n direct mssg atau tipon tanyer...
aku tak sekali nafikan...teruje bagitau tau...
giler ko tak sonok biler tau dah ngandung...!!






yer benar.. aku dah mengandung....[alhamdulillah]
lepas betul2 berpantang 6 buLan...
ape yang aku rancang.. dipermudahkan....[senyum]










walau sikit tersasar dari rancangan awal..
aku ingat nak muLa merancang kehamiLan pada buLan lepas raya...
[daLam bulan 9-10]
sebab konon2 nak anak aku lahir dalam buLan 5-6 tahun depan..


tapi biLer aku yakin aku dah betul2 sihat..
aku jadi tak sabar2 nak pegnan semuLa...
dan alhamdulillah.... segalenyer dipermudahkan....






aku tau berite ni buLan Ramadhan Lepas...
ingat lagi n3 rezki dibuLan Ramadhan yang tidak terniLai...?? [post]


13 August 2011/13 Ramadhan 1432h
eerr... aku tak lewat pon datang buLan...
tapi memang sepatut nyer piyed aku datang pade tarikh tu...
[piyed aku regular..jadi senang nak cek]
di sebab kan aku memang pLan nak mengandung kan....
jadi.. sejam lambat pon.. aku dah tak sabar2 nak cek...!!
[tipu...aku berdebar sebenarnyer..haha]


petang tu daLam pukuL 3 aku buat UPT...
hanya nampak satu line yang sangat samar2 dan lagi satu Line jelas...
aku hampa....tapi tetap redho...




maLam lepas maghrib...
aku buat soLat2 sunat perbanyakkan amaLan buLan Ramadhan...
termasuk soLat hajat....
Lepas soLat isya'...
aku saje2 tengok UPT yang aku buat petang tu...
terkejut..!!! biLer nampak 2 line sangat jelas...!!!
aku terus solat sujud syukur...
kuasa Allah....rahsianya... tiada siape akan tahu...






14hb August 2011- aku gi kLinik pakar Barakah kat Bandar Puteri...
[dah biasa dari last history kat situ]
sebab Fared tak de out station 2 minggu mase tu..
jadi aku ajak adik aku Tina temankan...
alhamdulillah.. doktor sahkan aku mengandung...
aku hanya diberi ubat kuat kan rahim sebab pernah ade rekod keguguran sebelum ni..






22hb August 2011[isnin] 
seminggu lepas tu -
aku bleeding..!!!
waktu nak soLat asar petang.. lagi beberapa jam nak  bukak pose mase tu...
tapi tak banyak...
hanye tompok kecil warna coklat [macam tanda2 nak piyed]
tak sakit...tapi agak merisaukan...
kebetuLan.. Fared kene gi site malam tu...
jadi aku hanya ngadu2 pada adik aku Tina...
adik aku cek info dalam internet...
kaLau tak teruk... tu hanye pendarahan biasa awal mengandung..
teringat jugak doktor cakap.. 
ubat yang aku makan tu mungkin ade kesan sikit pendarahan..
jadi hati terasa sedikit lapang...


24hb August 2011[Rabu]
3 hari selepas tu
aku masih bleeding walau tak banyak...
aku dah semakin risau...
terus amik mc ajak Fared pergi kLinik...
awal  nyer aku pergi Klinik biasa...[yang biase jugak aku pergi]
tapi doktor nasihatkan aku pergi kLinik pakar yang aku refer sebelum ni...




sebab kan tu buLan Ramdhan n klinik tu tutup pada waktu berbuka..
jadi aku datang lepas maghrib...
doktor scan.. 
alhamdulillah.. kantung dan baby masih cantik dan sihat membesar...[bersyukur]
disebab kan tu.. aku terpakse amik ubat lebih dan tak di galakkan berpuasa...
aku jugak tak boLeh terlalu lasak.. aku kene duduk2 rehat...
doktor bagi aku cuti awal sebelum raya..
tapi aku terpakse toLak..sebab komitmen kerja terlampau banyak..
[macam bagus jer kan..huhu]
tapi aku berjanji akan lebih berhati2....


sebab perkare ni lar.. kiteorang buat keputusan tak jadi baLik beraya kat Johor[Post]




11 september 2011[ahad]
2 minggu lebih lepas hal bleeding...
aku gi cek-up lagi kat klinik pakar Barakah...
sepatutnyer last week nye lagi..
tapi sebab beraya...keadaan aku jugak tak membimbangkan...
jadi amik keputusan tuk lewatkan sikit check-up kali tu...




berdebar nak masuk biLik dokter...
kat kaunter..nurse cek..tekanan darah aku rendah pulak..!!
tak sampai pon 100...
patut lar seminggu-2 tu aku asyik pitam jer...!!
tapi dokter kate tu hanye simptom awal kehamilan..
jadi tak perlu risau...


kaLi ni...
sekali lagi aku buat scan...
alhamdulillah... waktu tu...ikut scan doktor tu..
kandungan aku berusia 8 minggu 3 hari...!!




kecik jer lagi...
baru 1.70 cm jer....
tapi dah nampak bentuk kepala..badan..tangan dan kaki..!![teruja]




haaa...nampak tak....
tak jelas lagi...
tapi kaLau tengok daLam scan dokter tu nampak sangat jelas..!!!




alhamdulillah... baby aku sihat...
paling menyentuh perasaan.. 
dah boLeh dengar degupan jantung baby yang sangat laju...!!
perasaan yang kiteorang tak sempat nak rase mase kandungan pertama dulu...
aku dan Fared sangat teruja...!!
[kagum dengan kuasa Allah]


Fared senyum sepanjang hari tu...


namun.. aku tetap perlu berjaga2....
sentiasa beringat dan bersedia ngan setiap kemungkinan..
pengalaman lalu mengajar kiteorang]


sampai saat ni..
aku masih perlu amik ubat kuatkan rahim sehari 3 kali dan 3 biji...
dan asid folic serta vitamin2 lain...
ubat kuat kan rahim tu agak mahal.. 
sebijik tak silap aku daLam Rm 3-5 hengget kot..


aku kene datang ke klinik lagi 2 minggu dari tarikh haritu...
maknenyer.. akhir minggu ni..
selain perlu pantau tumbesaran baby dan amik ubat...
[ubat hanye dibekalkan untuk 2 minggu jer]
aku ade jugak kompikasi lain...
mungkin tak merbahayakan..
tapi agak merisaukan aku..
[harap2 tak de ape2]




buat mase ni aku sedang menikmati saat2 ni...
masih berharap agar Allah terus memberi aku peluang merasai nikmat rezki kali ni...
masih berdoa agar baby ley terus survive hingga sampai masanye...


harapan jugak agar kawan2 sama2 berdoa untuk aku dan baby....


aku masih dihantui pengalaman lalu...
tapi...tak pernah patah semangat ngan harapan baru...:)








p/s :: setiap orang ade bahagian dan rezki masing2...





59 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

Tahniah, saya tak sabar nak tunggu anak buah sy lahir taun depan

;-)p

eliyaezlinalias said...

tahniah!

PinKy MoMMa said...

syukur..ty jaga diri bebaik..jgn aktif sangat ya :)

kami doakan yg terbaik utk kalian..nak pregnant gak hahaha

Peri PiA said...

Alhamdulillah,pia doakan semoga aty dan bby sihat semua nya..Amin

:')

nuraien said...

CONGRT AKAK..mesti seronok kan..take care k..=)

pnsusu said...

alhamdulillah...

tahniah ya,,,,,harap dipermudahkan urusan...amin

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

alhamdulliah
nak ambil berkat jugak la
teringin yg kedua...but x der rezeki lagik...dah masuk 6 thn...jarak jauh khen

noridaramli said...

congrate tau kak...take care....mti epi sgt2 kan....sy pn tumpang epi..

UyaRayza said...

alhamdullillah..congratez sis..sya doakan semoga kesihatan akak n baby sentiasa elok..semoga akak akan dapat baby yang comelllll hehehe

deqla manjew said...

bestnyee...entah bile la sy dpt nikmati saat2 mcm nih...hurmm...

Liyana said...

amin,jg diri bebaik ye :)

L.e.e.z.a said...

alhamdulillah!! taniah kak ^__^ semoga baby and mummynye always sihat.. insyAllah =D

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

tahniah sis..jg dri dan kndg bek2 ea..

sy doakan yg terbek buat akk sekeluarga..

tumpg gmbira melihat kebahagiaan orang =)

Anum said...

alhamdullilah
take care tau

~ NANA ~ said...

alhamdulillah...i mmg dh agak u preggy lps baca entry u 'rezeki d bulan ramadhan' tu...hihi...btw doakan i jugak yer :)

Anonymous said...

salam alaik..
congratulations
byk kn berzikir nama2 Allah.
pray 4 me too ^_^
p/s : suka the way u write on ur blog.funny n ikhlas je.hee~

from,
nuha

blog ibu amanda said...

ai follow u..jgn lupe follow i lak ek .. :)

Vna Sandhu said...

congrats dear!

so sweet tgk gambar baby tue..take care yer

+ Misz Anna D + said...

Salam Sis,

Tahniah. BarakAllahu. Jaga diri dan kandungan baik-baik. Semoga semuanya berjalan dengan baik dan selamat InsyaAllah. Amin.

Mila Ahmad said...

tahniah akak..xlama lagi akan kedengaran tangisan suara si kecil rezqi akan ada teman hehe..

LuN@_aiDi said...

wahhhh tahniahhh yunk^^_ i pun tumpang hepi-hepi ^___^
i pun tgh menanti juge berita hepi cam uolls^__^ doa-doakan

Suria bte Karim said...

TAHNIAH, SY JUGA PREGGY DA 4 BULAN... ANK SY YG FIRST BARU 10 BULAN ARINIE... DUEDATE INSYAALLAH PD 8/2/2012...

Rozita said...

alhamdulillah.. rezeki tu... semoga sihat kandungan dan ibunya sekali..

Ros Diana said...

taniah aty dah pregnant semula..terujanyer baca n3 nie..seronoknya doakan untuk saya juga semoga cepat dikurniakan zuriat..

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

alhamdulillah.. rezeki aty!
congrats ya....
semoga bb sihat, aty sihat...
semoga selamat untuk semuanya...
tumpang happy! :)

mizzkechique said...

tahniah kak!!!

cik fadh said...

huhh teruja jugak ! ekcelli mmg da dpt tngkap da mase entry rezeki di bulan ramadhan tu, yakin sgt2 . dan akhirnya sis da bt pengesahan . take care sis !

cheq sue dieyha said...

tahniah ya aty,x tau nk cakap apa sbb entri ni bebar2 mengujakan saya!
saya sendiri sedang berusaha untuk bergelar ibu buat kali kedua selepas gugur 4 bulan yg lepas.

tp blm ada rezeki lg,doa-doakanlah untuk sy jugak ye aty.
jg diri baik baik,sy gugur ms usia kandungan 9 weeks.sama dgn aty sekarang tp moga semuanya selamat ye aty.Amin..

EnY YuSniZaR said...

TAHNIAH! SEMOGA DIPERMUDAHKAN SEGALANYA.. =)

Fariza said...

alhamdulillah. :) jaga diri baik2 ye.

~ PUAN THALHA ~ said...

tahniah aty!

asna cute said...

alhamdulilahhh! =) congrats kak!

.:shura shushi:. said...

KAKAK..tahniah..jaga diri&kandungan elok2 tau =)

zella y said...

tahniah aty!!
jaga diri baik2 erk...
;)

kucincomey said...

congrats.. saye pun mase awal² peknen aritu (8 minggu), ade gak bleeding walau tak banyak mane.. tp still risau..

gi klinik, doc bagi ubat (lupe lak name ubat tu..) & kene injek setiap minggu smpai minggu yg ke 12(3 bulan).. tp alhamdulillah, injek 2 kali je then bleeding pun dah takde, so doc kate takyah injek dah.. just mkn ubat je smpai ubat tu abis.. =)

yUmIe said...

tahniah aty..btl le tekaan ktorg sblm ni eh..hihi.
anyway tahniah aty..semoga semuanya selamat.insyaallah..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tahniah...
moga semuanye selamat...
ameen...

Fati said...

Alhamdulillah, congratess Aty!! sama-sama kita doa semua selamat, k ;)

afY fiYuNa said...

aaaatttttttttttyyyyy congrate...
jg diri n baby baik2 k...
jgn stress sgt bila wat kje...
fy pun tgh menunggu masa yg sesuai..harap2 plan ujung thn nie dpt la..harap2 melekat...
pape pun congrate n take a good care dear..

Nor said...

Salam.. Alhamdulillah n tahniah.. Semoga ibu n baby dalam kandungan akan sihat walafiat.. :-)

.:Mrs. Engineer:. said...

congrates ty...jaga elok2 tau...jgn wt keje berat2... :)

nurul huda jumri said...

congratz babe...tc k. =)

.:hana radzi:. said...

wowww....!tahniah...
bestnye dah dpt pregnent...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kan betul apa yg I sangka.
Tahniah sekali lagi.

Finaz Jaafar said...

tahniah !!! ermm kakak kte pun tgh preggy tu..tak sabar nak tggu baby keluar

cikbedahlaser said...

waaa tahniah.. yup..rezeki masing2... rezeki sy lom smpi lg.. meh bg sikit aura tu meh.. heheheh

smoga ibu n anak berada dlm keadaan sihat.. shga melahirkan dan sampai anak besar... sihat n cemerlang.. amin...
jaga diri bebaik...

Yan said...

tahniah.. mudah2an di permudahkan hendaknya.

Lee-Yan-Naa said...

Congtrats :D insyaallah rezeki untuk kak Aty akan ada..amin :D

didieadila said...

Alhamdulillah..thniah atyn :D tumpang gembira..take care tau..

miss she said...

congrats sis

wawa said...

congrate sis...jge diri bebaek ye...
mudah-mudahan segalanya berjalan dgn lancar n sihat2 sntiasa for both of u...
tumpang gembira jgak....(^__^)

jihan said...

aty!!!...lamer tak dengar citer tup3 dh preggy tahniah!!..semoga baby n mommy sentiasa chat aminn..;)

ZaNa aDieyZa said...

congrats my dear.. zana doakan agar Allah permudahkan segala urusan Atty..

p/s: suka ayat last tu " setiap orang ade bahagian dan rezki masing2..."

InaAchik said...

syukur alhamdulillah di atas kurniaanNYA... semoga dipermudahkan urusan... Usaha sehabis baik dan seterusnya tawakal pada NYA. jika itu memang rezeki kamu, ia pasti milik kamu... HUGSSSS~~~

#tersangat happy utk ko babe...

Lovely Kitchen said...

congrate!!! take gud care of ur health n pregnancy...ceria je jgn risau2 k...jom tgk german cookies di Lovely Kitchen..

aTy _faRed~ said...

mekaseh pada semua yang doakan tuk aku n baby...[suker sangat] :)

shafika fieka said...

Assalam..tahniah..n take care =)

Wanie said...

alhamdulillah :) tumpang bahagia tengok akak bahagie..dah boleh dengar dudp dap dup dap eh..bestnye..

moga baby selamat lahir nanti..

Liyana Aziz said...

auchhhhh!!! congratulation kak! erk, lambat sikit since broadband rosak... hehehehe

take care! btw, bby tu nampak comel! terharu tengok... kuasa Allah