Monday, September 26, 2011

pRogress :: rumah dan baby serentak..??!! *faint





yaeyy... rumah baru aku dah nampak progress memberansang kan...
oowwhh... kami baru sign SnP...
bukan siLap kami... pemaJu tu yang lambat buat kerja...
kaLau ikutkan.. loan kami dah lulus Lame...
tetiap minggu kami chase pemaju tuk arrange lawyer...


tau tak korang..
urusan nak beLi umah ni memang lame...!!
berbuLan2...
urusan rumah kami  makan mase hampir 7 buLan..!!
tak per..asalkan dah kompem rumah tu sah menjadi umah kami...
urusan2 lain.. kami hanyer harus tabah...[huhu]


lega biLa snp dah selesai...
jadi hanye tunggu surat tuk pembayaran pertama....[pheww...lap peluh]
cakap pasal payment memang kuar peluh ko...[huhu]




teruje rumah dah nampak bentuk...
haaa..bab yang ni aku memang salute ngan pemaju...
derang buat kerje memang sangat laju..!!
 baru 2 buLan lepas kot aku tengok derang baru nak pilling...




ni rumah Divya fasa 1 yang dah siap overcoat...
tinggal nak cat...
rumah aku Divya fasa 3...
yang gambar atas tu...
lain sikit bentuk nyer....
n besar sikit dari Fasa 1.. [yaeyy]






ikut perjanjian lawyer-pembeli dan pemaju
rumah mesti disiapkan dalam tempoh 2 tahun...
tapi ikut progress yang sedia ade ni...
pemaju kate..umah dijangka siap diantara awal hingga pertengahan tahun depan...


jangkaan yang sama dengan due date bersaLin aku..!!


aku dijangka bersaLin akhir bulan 4 tahun depan..[jika diizinkan Allah]
rumah pulak dijangka siap pada bulan 5-6 tahun depan...


pheewww... lap peLuh lagi...


tak dapat nak dibayangkan dalam keadaan aku ber anak kecik...
nak mengemas rumah tuk berpindah randah..
harus pikirkan jugak tuk rumah baru..!!




macamane puLak tentang haL bajet...??
bajet baby mungkin tak sebesar bajet tuk masuk rumah baru...
tapi anak pertama...harus teruja kan...
harus bijak membuat perancangan serentak...


ikut perancangan...
kami mahu muLa berbelanja untuk rumah baru seawal january tahun depan...
sekarang masih beLum puas menyimpan...
tapi mase perancangan tu...
masih beLum ade baby...
sekarang..segaLe harus berubah...
perancangan dan perbelanjaan kedua-2 nya harus seiring...
namun buat mase ni...
tak de ape yang boLeh diLakukan...
selain menyimpan dan menanti...
masih terlalu awal untuk membuat persiapan tuk kedua2 nya...
oowwhh...persiapan mentaL tu harus...
kate ko nak kuar duit berpeluh2 kan...[huhu]


juz doakan yang terbaik hokeh...
kite merancang Allah yang menentukan segala...







19 comments:

Anum said...

alhamdullilah
rezeki baby

cik fadh said...

fuhhh berpoluh2 nk pindah nnt tu . tp ok lar kan time tu akak da selim melim, da bis pantang . da kuat tuk buat dekorasi uma baru kan kan . bestnye baby, lahir2 je masuk rumah baru ;)

♥cikmOt♥ said...

psstt...psst..rumah kat mana ni...

~ NANA ~ said...

nk kuarkan duit mmg berpeluh2...kekeke

alhamdulillh dh ada rumah sendiri...i ni ntah ble la agaknye...duk menumpang parents lg...hihi :P

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oke blog u x der virus sebab ai masuk oke jer....manyak duwet nak masuk rumah baru......now dah 6 thn ada umah sendiri baru setel bayar duwet bunga jer uwaaaa mahai~

aTy _faRed~ said...

anum :: alhamdulillah...:)

cik fadh :: eerr..dah abes pantang ker..?? huhu.. susah wooo nak berpindah randah mengemas bagai ngan baby kecik ni..:)

cikmot :: rumah kat area taman saujanan rawang..:)

nana :: hahaha..memang yer pon...pikir jer pon rase nak berpeluh..huhu..tak per..kaLau duduk umah parents masih ok..lebih baik tinggal sane...lagi jimat..:) insyaallah..biler dapat duduk berdua nanti...ade rezi beli umah sendiri puLak..:)

lady ayu :: huhu..menakutkan.. peergghh...6 tahun baru abes duit bunger jer..!! *sigh

Fariza said...

alhamdulillah. insyaAllah semuanya berjalan dgn lancar. sempat lg g wedding fariza. ehehehehe

O'gosh said...

hoho..tu la namanya rezeki berganda....all the best ye..

Mila Ahmad said...

raya tahun depan berkembar la akak
dpt umah n baby heeee seronok!

EnY YuSniZaR said...

waaaa nanti boleh post entry pasai baby room deco ke... tahnniah and hope everything going smooth insyallah.. =)

nurayunni said...

bestnye..umh + baby = rezeki akak...tahniah!

InaAchik said...

Alhamdulillah... rezeki kamu sekeluarga...
semoga dipermudahkan segala urusan babe...

aTy _faRed~ said...

fariza : kalau dijemput mahu saja datang majlis orang..:)

O'gosh :: mekaseh..:) [suka]

Mila ahmad :: bertambah pening..huhu

Eny :: haa...dah tak sabar2 sebenarnyer..banyak idea nih..tapi nanti2..:)

nurayunni :: mekaseh :)

inaachik :: mekaseh... aku pon doakan tuk ko dan sahabat2 lain jugak..:)

Ijah EmoTemo said...

wah mesti seronok ni! ngeee.

puteri ain said...

best nyeer dapat 2 sekali :)

jihan said...

double happines!!...bestnyer boleh deco bilik baby plak...;p

Pen Biru said...

bab berpindah u mah baru ni jgn cakapla..memang tebal modalnya.kalau boleh nak semuanya baru..mcm sy dulu 20k pun tak cukup, untuk perabut,grill, langsir dsbnya..tapi lepas semua settle..leegaaaa

irmafittaputri said...

wah umah dh nampk bentuk...baby pon sihat...sama mcm akk dulu...rumah naik sama ngn baby naik...nge~~~ bila dh start payment mula2 xterasa sgt...bila dh stage 70%..pergh senak...sbb byr interst bank rm1.k+++ sewa umah lagik...saving tuk masuk umah baru lagik...ni dh 2 thn semua pakai brg jimat2...semua cut cost..perfume pakai perfume murah kecuali ade event...brg2 dapur pon...yg betul2 msk je beli..ngeh...ngeh..baju keje pon rotate aje...kena berkorban la sikit..sbb nak msk umah baru reno/deco xmahu pakai loan riban2..simpan je..apa adanye..janji tido lena dik

Peri PiA said...

insyAllah i believe korang mesti blh,ewah! :D
planning dr sekarang kan :)

bestnya sendiri umah dh nak ade ;)