Thursday, October 06, 2011

aku ingat kan OPIS jer rase mase paLing Lame bergerak..upernyer duduk kat KLINIK lagi terasa lame...!!!





yaeeeyy...sudah buat buku kaLer PINK...
haaa..tuk orang yang dah pegnan...
buat buku PINK memang ditunggu2 dan dihitung2...
sesetengah Klinik kate biLer masuk 2 buLan dah boLeh buat buku kaLer PINK ni...
tapi ade setengah tempat lak...
selagi ko tak cecah 3 buLan lebih baru boLeh buat..
ade setengah2 tempat...
datang awaL2 3 buLan  kene marah...
ade setengah nyer lagi... datang lewat2 3-4 bulan lagi kene marah...
bLuuurrrrr.....
mane satu....


kene tanyer Klinik kesihatan yang ko nak pergi tu dulu...
lebih tepat jawapan ko akan dapat...


kelmarin aku pergi..
mase pergi tu...baby beLum masuk 3 buLan pon lagi...
tapi..sebab pikir waktu jer yang aku lapang tuk amik half day...
aku tak tanyer pon...
main redah jer...[huhu]
sebab....eerr....konpiden tak kene marah...;p
[macamane nak tanyer lebih2... baru tanyer pukul berape n hari ape boleh buat check-up pooonn dah cecepat die nak letak]
sebab tak tanyer lelebih tu lar...
aku tersalah mendaftar Klinik...
konon2 tak nak redah jam...
aku gi mendaftar kat kLinik Kesihatan batu Arang..
tapi rupernyer..tempat tinggal aku kLinik kat Rawang tu yang cover...
jadi..kene pergi 2 kLinik aritu...*sigh




"kan ko dah buat check-up kat private hospital... nape nak pergi klinik kerajaan jugak??"
eerrrr...tak Ley ek pergi dua-2...??


saper cakap tak boLeh...
boleh ajerr....!!


kedua2 nyer tetap hospital yang mengendalikan ibu mengandung
namun tetap banyak pro n kontra nyer....


kLinik kerajaan lebih details biLer periksa kite...
waLaupon tak kene bayar...
amik darah... dan berjam2 nak amik maklumat tentang kite dan keturunan kite...




tapi kLinik swasta tak payah nak tuggu lame2 macam kat Klinik Kerajaan..
kat KK.. 7 setengah sampai.. pukuL 11 tak selesai lagi..!!!
part ni memang berjambang laki aku nak tunggu...[huhu]
dari nak makan bekfas sampai nak masuk makan lunch koooo....
memang bosan...!!!
4-5 kaLi panggil tak setel2 lagi...
setiap kaLi jumpe nurse...
aku akan tanyer...
dah siap ker...??
nurse :: belum... kene jumpe dokter dulu baru selesai semua...
aku...hanyer bersabar...
[mahu anak ibu pon jadi penyabar jugak]


aku mahu pergi keLas2 persediaan tuk para ibu kat klinik kerajaan..
hurrmmm... aku tak pasti kaLau kat kLinik swasta pon ade kelas2 tu jugak...
kaLau ade... aku mahu pergi dua2...!!
[cakap sekarang semangat jer..biLer time nak kene pergi...hampeehh..]




kaLau cerite pasaL nak dapat buku PINK ni memang compLicated..
jadi.. aku maLas nak cerite...[huhu]


private cLinik..buku aku kaLer putih...


jadi setiap buLan lepas ni..
aku kene pergi appointment ngan KK ni..
[paLing tak suke sebab kene gi weekdays..waktu kerja...]
harus lar bos aku bising nanti kan staff asyik mintak half day...


kLinik private...
pon mahu pergi jugak...
jugak setiap buLan...
membazir...??
tak per..boLeh claim...huhu
kat private...scan gambar baby lagi cantikkkkkk.....


kat KK mase scan :: doc...mane kaki ngan tangan baby saye...tak nampak pooonn...
[sebab aritu scan kat pakar private dah nampak kaki tangan gerak2]
doctor:: ade tu... saye nampak... baby awak aktif sangat..goLek2...


tapi aku tetap tak nampak...!!!


jadi mahu pergi private nanti buat scan...


sebenarnyer memang mahu bersaLin di private hospital...
sudah merancang mahu amik package kat kLinik pakar bersaLin Barakah dekat area umah famiLy aku...
bukan sebab tak percaye pada gomen hospital...
tapi banyak kelebihan dan kekurangan yang kami dah senaraikan...
kat situ tempat lebih islamic...
dan sudah pasti dokter yang akan sambut baby adalah perempuan..
[kat situ takde dokter lelaki]
laki aku kate dokter Khairiah [yang selalu cek aku] macam ustazah...
sebab bertudung labuh..[suka]
dan yang paLing penting...
kat private hospital Fared boLeh masuk teman aku..!!
[aku sentiase perlukan dia]


tapi kite pon tak tau bahagian kite macamane nanti..
teringat sorang sahabat aku..
kerje gomen..
tapi tak pernah buat skali pon gi buat check-up di gomen kLinik...
sampai mase nak bersaLin..
ade problem biLer tekanan darah telampau tinggi..
jadi private hospital yg dah dibayar riban2 tu toLak kes ker gomen hospitaL jugak..
sudah nyer...die tetap ker Gomen hospital.. dan terpinga2...
sebab tak ade pengalaman disitu...
dan waLau pon die sebenarnyer layak tuk duduk ki keLas 1..
dalam keadaan tersdesak dan katil penuh..
die yang begitu mengingin kan layanan kelas pertama...
saat tu terpakse redho ngan semua...
die dah tak peduLi kat mane..
asaLkan boLeh beranak cepat...


dari situ..
aku memikirkan sesesuatu...
kita hanye mampu merancang..tapi Allah yang tentukan segalenyer...


jika dah Dia tetapkan bahagian aku dan baby tuk bersalin di Gomen Hospital..
aku tetap tak kisah..
asal boLeh bersaLin dengan selamat...[amiinnn]


jadi langkah seLamat...
rajin kan diri jugak ker Klinik Kerajaan...
Walaupon sangat2 malas sebenarnyer...
dan..walaupon rase berchinta nak menunggu hingga semuanyer selesai...
tetap berpuas hati ngan layanan nurse dan dokter kat situ..
sangat2 baik..dan sangat2 membantu...!!!


dan untuk rekod SEBAB MAHU JUGAK BERANAK DI PRIVATE HOSPITAL..
sediakan saje duit tuk buat check-up dan scan di private hospital hujung minggu tetiap buLan..rajin sikit lar...sebab tak yah amik half day...
aku suker pergi Klinik pakar Barakah tu..
sebab dokter nyer sangat2 besh...
boLeh duduk lame2 dan mintak nasihat...
kate ko bayar mahaL kan...
sekaLi cek.. cecah 200 jugak duit laki aku kene kuar...
tak per...9 buLan ajer...[huhu]






tengok... pintu beLum bukak.. orang dah sebok2 beratur nak amik nombor...
aku pon sekali tau...!! waahhh...tak sangke aku akan lalui semua ni..!!!
7 setengah dah sampai situ...
konon2 mahu setel cepat...
dah rebut2 beratur..tetibe tengok line sebeLah ibu2 mengandung tengah beratur...
baru tau aku dah salah beratur...!!![malu]

sebab dah saLah beratur...
jadi aku dapat nombor lambat... nombor 2006..
nak tunggu lagi 2 nombor ni..dekat satu jam tau...



biLe dah borink... tengok gelagat2 orang..
nak amik gambo lebih2 takut kene haLau pulak... huhu...
hurrmm..yang cek aku nurse pakai baju putih...
tp yang ni.. pakai baju biru...
ape bezanye....[kompius]
eerr...tapi nurse semuanyer cantik2 kan...:)






hujung minggu ni pulak appoinment lagi ngan private hospital pulak...
tetibe rase malas nak pergi... huhu...
dah masuk 3 buLan...
kat private nak cek macamane pulak ek..??
sebab sebelum ni ni...tak cek ape2 details pon....




p/s :: puas di tenung ape ulasan dokter.. haram aku tak paham sikit pon tuLisan dokter...





26 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

yg biru tue trainer lagi kowt...

Anum said...

take care

Reensyarinie said...

wahh pgalaman baru tu aty..yg penting husband ade skali teman..all the best and take care!

e k i n ♥ y u s r i said...

jge baby baik2 yer sis

O'gosh said...

mmg check-up kat KK lebih detail...dulu masa 1st baby, berat terlebih pun klinik swasta kata ok je..sume ok..last2 check kat KK kena marah kaw2..ye la..kita xde pengalaman..mana nak tau kan...tapi skang gov hospital ada yang dah ok...kalau hospital tu baru mmg ok sesangat..dah macam private...kalau buruk macam HKL tu mmg merana la...macam reban ayam...papepun...selamat menempuh alam kebuyongan..sama la kita...tapi ai dah nak 'solosai' dah..huhu

Leonora Halim said...

owh... pegi spital private pun, kalo gynae tu fofular... berzamannnnnn jugak menunggu yaaaaaaaaa... *mcm saya!* ehhee....

~ NANA ~ said...

i pon ingt nk buat dua2 tempat...blh rasa experience yg berbeza kn? hehe...

cik fadh said...

hehe klakar lah beratur salah line..

PinKy MoMMa said...

kalau mampu pegi private baik pegi private huhu..sebab masa abg long dah kena gomen..hubby tak leh masuk utk sg buloh lar...yg lain boleh masuk..

utk masa masa kesakitan memang memerlukan saat hubby di sisi..

sebab tu masa adik tak pikir panjang terus pegi private..biar hubby tgk saat melahirkan nak push tu hahaha..insaf skejap encit zamriku ;p

SURIA AMANDA said...

Lama dah xde buku pink..ye la dah 6 tahun sendiri ..hehehe...rasa mcm nak kahwin balik jer kan?

NM02 said...

yeyyyyyyy....

dah ada rekod buku pink

aTy _faRed~ said...

ceroi :: tapi... yang biru tu lagi lemah lembut..:)

anum :: mekaseh..:)

reen :: memang die jer lar yang sudi meneman kehulu kehilir..

ekin :: insyaallah dear..:)


o'gosh :: heheh.. tu ar..pengalaman berbeza... u senior..harus selesai dulu..;)

aTy _faRed~ said...

Leo : memang yer jugak... same jugak kat tempai ai.. kene datang awal2 pagi..same macam pergi kk...

Nana :: betul.. anak fes..kite tak reti ape2...selalu dengar jer cakap orang..:) dah pergi lom..??

cik fadh :: heheh.. memang malu tau...!! ;p

nad :: sg buluh i dah band awal2.. tak mo gi situ.. memang nak besalin kat private..tapi tu lar..tak tau lagi macmane nanti..ape2 pon..stand by dulu...

suria amanda :: insyaallah..semoge dipermudahkan segale.. dah merase sekali pon dah cukup beharge kan..:)

nmo2 :: yaeyy jugak....:)

iedayah said...

aty,tuk pregnancy kli ni jg dri lbih baik dr dlu ea yang..rsauny kt u..i je blm ad rezki..uwaaa

ratusiput said...

kalau ble claim bersalin kat private ok lg kalau tak...syg gak duit nk lebur ke situ.kecuali mmg kite mampu.tp tgk gak.kalau kit peknen clear...takde drh tggi takde kencing manis takde yg lelain tu mmg takde problem nk g private.tp kalau kt jb ni kalau ade kes2 camtu...kite g private pun dorang taknak amik kite n soh kite g kerajaan sbb taknak amik risiko.masalah jugak tu.kalau nk gak...boleh.tp kalau tetibe ad problem dia still akan hantar ke kerajaan dan masa tu mmg kaw2 la kena bambu ngan kerajaan.ehehe.kerajaan ni nasib2.ade yg ok ada yg tak.pape pun doa2 la biar smenye selamat.ati n baby sihat...bersalin pun dipermudahkan...

cheq sue dieyha said...

tak kesah dah menunggu lama,asalkan semuanya selamat:P

Yana Kama said...

buku dia memang betul2 warna pink ek kak..takde pengalaman heee..insyaallah baby dan ibu sentiasa dalam keadaan sihat

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I dulu pun time anak sulung mcm tu, 2,2 hospital I pegi...

Mama Gee said...

siapa yg tak pernah merasa menunggu lama2 kat klinik kerajaan utk buat kad pink ni mmg rugi wooo...

mana nk dpt lg pengalaman mcm tu....masa tu mama bawak novel, roti, air mineral, perati fashion ibu2 mengandong, perati perotibu2 mengandung...perati gelagat nurse..main sms2 dgn suami yg menunggu kat luar...

suami tunggu 2,3 kali je...pastu mama gi sendiri...sian plak kena menunggu lelama....walaupun letih, penat, bosan..tp tak kisah le..demi baby dlm pewot... :)

ibuhebat said...

tahniah atas kandungan :)
moga dilindungi Allah dan dipermudahkan segala urusan.. amin ..

k.aini

Perfumes Farm said...

hi..lets join Perfumes Farm Contest and grab a chance to win fragrance mist from Victoria's Secret.


visit this link for more details:
http://perfumefarm.blogspot.com/2011/09/perfumes-farm-contest.html

iduraz said...

hehe..memang jenuh ckitlah nak checkup kt gomen..tapi ku suka sebab dapat tengok memacam gelagat ibu mengandung plus ku sedikit confident....but its up to you, kalau mampu, nak gi klinik bayor pon ok...jaga diri yerk

Peri PiA said...

pengalaman :)

suka la nurse2 tu,kao tiba mase utk pia HRP DPT NURSE2 SWEET2 mcm tu :D

Nurul Husna Abidin said...

kak...congratzz...husna b2b from perak...nak tanya, betul ke 2-3 bulan sblm kawen kita dah leh makan acid folic utk pregnant? husna kawen hujung bln 11 nie..heheh...btw husna dah follow akak :)

aTy _faRed~ said...

Husna :: pasal asid folic tu.. kalau awak lepas kawen ni memang plan nak mengandung... memang digalakkan amik dari sekarang [2-3 bulan sebelum] tapi kene ikut nasihat dokter.. ade kandungan2 asid folic yg sesuai ngan badan kite.. mcm awak baru kawen tak pernah ade keguguran.. makan kandungan 4mg jer... asid folic ni sesuai tuk kuatkan rahim n membina ferum darah..[mengelak anemia sewaktu mengandung] neway... tahniah in advance yer dear.. n mekaseh sebab follow blog akak..:)

Nurul Husna Abidin said...

husna dah start makan acid folic dah...harap2 dpt ikut jejak akak..pregnant cpt..heheh...