Friday, October 14, 2011

aku tau huLur kaki jer....





berangan Cinderella..??
huLur kaki tuk disarungkan kasut kaca oLeh putera idaman....
tak de makne nyeeeerrr......!!! 




aku nak cerite pasaL kejang kaki mase mengandung ni...


aku ade bace info2 sebeLum ni..
kate masuk trimester ke 2 dan 3 akan rase kejang kaki...


tapi aku tak tipu ko...
dari sehari sebeLum aku tau aku ngandung sebuLan mase tu lagi..
kaki aku tetibe kejang mase ngah drive...!!!
[adekah tu petande awal aku dah tak boLeh pakai kasut tinggi Lagi..??]
bukan..!! tu tande2 ko kurang kalsium...[ok..baik lah]


lepas tu.. tengah2 tidor tengah2 maLam..
kaki aku kejang Lagi...
selalunyer sebeLah kiri jer..
yang kanan tak pernah puLak


mase kejang..terus kejut Fared kuat2..
[sambiL toLak2 badan die yang mane boLeh dicapai]
dan cakap ngan kuat "sayang..kaki orang kejang..."[ulang 3-4 kali]
dengan harapan die sedar cepat...
nasib baik laki aku tak pernah TERkejut terus TERlempang aku kan...[fuuhhh..]




laki aku yang baik hati... 
terus bangun dan urut betis dan tapak kaki aku...
bini die..terus sambung tidur..[rase bersaLah kat situ]


selalu nyer sekejap jer...
kene daLam beberapa second...
n urut pon hanye sekejap jer...


tak tau macamane laki aku urut..
tapi memang berkesan..!! hebat..!!!






die pernah ajar aku...
takut kene lagi time die tak de gi out stesen atau gi site maLam...
betuL..memang kene lagi...
tapi waktu tu.. aku tak ingat macamane nak buat...
sudah nyer... keting betis bertambah sakit dan rase tegang....


tengok..betape aku mengade2 ngan laki aku kan...
tapi keadaan ni berterusan tanpe sebarang penyelesaian sendiri...
aku tetap masih kejut Fared kuat2 tengah maLam sambiL cakap 
"sayang kaki orang kejang lagi"
tetap kene harapkan Fared jugak bangun tengah maLam urut kaki aku kaLau kejang lagi...[terharu]






jadi kat sini mahu share sikit panduan ;
[untuk aku sebenarnyer walaupon aku tak reti nak buat pon]



  • waktu kejang kaki.... naikkan kaki ke atas [aku selalu huLur kaki yang kejang jer terus kat fared]
  • amik lebih banyak KALSIUM [kene amik banyak susu lepas ni]
  • cube menggerakkan jari2 kaki ke arah atas [aku dah buat..tapi saLah teknik agaknyer]



sekarang tak nak drive dah...
dengan alasan... takut kaki kejang lagi... 
sedangkan malas sebenarnyer...hahaha


oohhh..tak mampu buat begini....sob sob





korang ade tips lain...?? share ngan aku....









24 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..beshnya dapat lki cam akak..

menyayangi isteri ni!! jelez yui..

rasa nak kawen juge..hehek..

xtaula tips kejang kaki sis..

Jan@Afzan said...

Takpelah, dugaan & cabaran seorang bakal ibu. Dan encik fared pun memahami kan. Bertuah aty. :)

Jgn lupa gak belajar urut sendiri ek, bila encik fared outstation, siksa kang...heheh

takecare aty

p/s : thanks sudi lawat blog tak seberapa & comment..:P

Mila Ahmad said...

mila akan kejang kaki bila sejuk sgt time tido 2...

aTy _faRed~ said...

nuyui :: sebab akak ngandung anak die.. jadi harus buat baik..;p

Jan :: dah belajar..tapi tak pandai jugak...mau ngade2 ngan suami..huhu

Mila :: ha'ah kan..akak ingat...dolu2 pon macam tu jugak..tapi jarang ar..time mengeliat selalu...:)

SYANI said...

Pompuan mengandung memang camtu. Tapi ok la ada hasben yang caring camtu. Selalu masa mengandung, saya letak bantal kat bawah pelipat lutut tu. Pastu pakai stokin.

Anonymous said...

aty, awk try guna yoko2..sy memng stndby ubt tu kt umh..klu rs kaki lenguh n kejang, trus sapu ubat tu..ubat tu berangin..pas sapu trus ok..
~eza~

makdara TERdiva said...

tiap kali mengandung sokmo kena mcm tu..

kebiasaannye akak jerit jer..hahahaha!

cik fadh said...

cik fadh yg muda2 blom kawen blom pregnant ni pown salu kejang kaki jugak mlm2 . tataw la ape puncanyer . masalah urat agaknyer..

O'gosh said...

doc kata, kalau kaki kejang, try luruskan kaki dan tolak kat dinding...pastu sebelum tido sapu siap2 minyak panas or tampal koyok..ai pun ada gak 2nd pregnancy ni..tapi buat cenggitu, dah xde dah...ok je..harap en dadi nak bgn..dah x sakit baru sedar..uhuhuh

cheq sue dieyha said...

saya yg tak preggy pn kekadang kejang kaki...penyelesaiannya.minum anlene!hehehe:)

Leonora Halim said...

aty... sorry ya... 'linkedin' ada problem sket... bagi depa access to my gmail contacts.. sekali my email utk blog thru email ada situ.. so everytime dia send email ke 'address' tu.. kuar le kt blog i.. stressss... ahahah.. i dah ubah tu.. hopefully dah ok... sowii ya...

Princess Hippiey said...

hehehe... x taw tips la kak... xpe, ada can manja2 dgn suami

aTy _faRed~ said...

syani :: letak bantal bawah lutut tu pernah dengar dolu2...tak terhengat pulak nak buat..:)

eza :: ha'ah kan.. yoko2 pon bekesan jugak...mekaseh..:)

mak dara terdiva :: hahaha..jerit jer...??orang lain terkujat tak..??;p

cik fadh :: betul lar kot.sebab urat.. akak bace dlm buku kate sebab aliran darah tak betul atau lambat..

o'gosh :: letak kan dinding tu mungkin ley cube.. tapi kalau nak letak minyak tu tak suker sangat..sebab lagi penin nanti bau die.. huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

memg cm2 ke?
x penh lg mengalami kaki kejang...
huhuhuhu

mizzkechique said...

ermm, mkn la sate kajang agar kejang tu ilang.. buley x???

aTy _faRed~ said...

cheq sue :: betul.. minum susu kan..:)

leo :: tekujat gak ai tetibe kat blog u kuar name ai...huhu

princess :: hehehe.. tak pon sebenarnyer.. ngade jer lebih..;p

ekin :: setiap orang berbeza.. mungkin ikut pemakanan atau darah kot.. nnti awak dah pegnan..tak tau ar merase kene ke tak..:)

MK :: hahahah...lame jugak tak pekena sate kajang nih.. tetibe awak sebut terhengen pulak...:)

Peri PiA said...

alahai,so sweet :)

t.care ya

Sha said...

Saya start kejang kaki ble dah msuk 8bln prgnnt hehe sblm tido sapu myk panas n pkai stoking..ble kjang trus bgkokkan kaki..mm tu la sy sll bt ;) bkesan la jgk sposen

PinKy MoMMa said...

ty..masa tido tu letak bantal tinggi kan skit kat hujung kaki..jangan lurus jer..masa duduk kat ofis pun letak la kotak kertas A4 yang tak guna tu bawah meja..jgn biar kaki tergantung hehe..

memang setiap kali preggy akan buat camtu :)

iedchan said...

Beshnye hubby urotkan kaki. . Hehe nak ngandung jgk la

Sha said...

sblm tito pkai stoking n sapu myk panas dulu..itulah sy sll buat hehe dh nk msuk 8bln bru start kejng..suami xde kat sisi,so bengkokkan kaki,gosok2 sket pastu smbung tdo hee

Mama Gee said...

rindu nk rasa saat2 mcm ni...hik3

Arizakiah said...

mummy pun dulu macam gak....hulur kaki kat en hubby....kadang2 kita kejang belah kanan di urutnye belah kiri.....sebab dia masih mamai dan mata masih pejam, tp urut tetap urut sbb sgt caring.....rasa nak tergelak bila terkenangkan semua tu....

Che Sakinah said...

saya Google tips hilangkan kejang dikaki termasuk pula blig ni..
alaa takde hasben la pulak nak sua kaki neh... hahaha *melawak je*