Friday, October 21, 2011

alhamduLillah.. aku berpeLuang tuk menikmatinya...




aku dah pon masuk ke Trimester ke-2..
aku bersyukur..di beri peluang tuk menikmatinye...
usia kandungan aku dah masuk 14 MINGGU..
bermakne 3 buLan setengah..


dulu2.. aku hanyer berpeLuang meLalui nyer jer...
tapi tak diizinkan tuk menikmati nye..
biLer Allah lebih menyayanginya..


tapi kaLi ni..saat ini... baby aku benar2 sihat..[alhamdulillah]
dan harap akan terus sihat sempurna hingga ke akhirnya...[insyaallah]


aku mahu share video..
tapi dah beberapi kali cube masukkan tak boLeh..
mungkin terlalu besar kot..
tak reti aku nak buat ah...
aku nak tunjuk baby aku gerak2...!! 
memang tak reti duduk diam..
dokter pon cakap baby aku agak hyper...


satu masaLah aku sejak mengandung semula kaLi ni...
aku terlalu paranoid... 
asaL aku rase sakit sikit...
aku akan terus pergi cek and refer pada dokter...
pengaLaman lame duLu buat aku jadi selalu takut...
takut ape2 terjadi pada baby hingga menyebab kan baby tetibe dah 'tiada'...



aku teringat dulu2..
sebab kurang nyer ilmu dan info..
buat aku amik sambiL lewa semua bende...
ape saje yang orang beri.. aku terima..
tanpa pikirkan kesesuaian badan aku..
yer..setiap orang berbeza...

sampai satu masa...
biLer aku cakap aku Loya...
sebab mengikut orang lain.. aku makan mangga masam..
yang sebeLum ni aku tak pernah suka dan tak pernah nak makan ponnnn..!!!
lepas tu... aku terus sakit perut..
dan berterusan selama seminggu...
sakit yang susah aku nak cakap...
TAU TAK KORANG..MANGGA MUDA MASAM TU MENGANDUNGI ASID..
mungkin ok tuk orang lain..
tapi tak pada aku dan baby...
aku ingat hanye sakit biasa..
jadi aku biarkan jer...
biLer masuk 2 minggu aku sakit..Fared bawa pergi klinik...
dan mase tu fes time aku scan sejak aku mengandung...
sepatut nye kandungan dah masuk usia 2 buLan..
dan sepatut nye dah boLeh dengar degupan jantung baby...
tapi tak de..!! dan baby tak membesar seperti sepatut nya..!!
kLinik terus buat surat tuk aku refer pada pakar...
dan seperti yang di beritahu...
baby dah tak de...[sedih]
aku seboLeh2 tidak mahu berkate perkataan "KALAU"
iyeerr... kalau lar aku bertindak awal..
atau kalau lar aku tak makan mangga tu...
mungkin tu hanye salah satu sebab...
atau hanye untuk dijadikan penyebab..
tapi urusan Allah...tiada siape yang tahu..
anggap saje lah pengajaran tuk diri sendiri...
saat ni aku dah pon redho....
cerite lama...
harap tidak berulang lagi [takut dan serik]

jadi atas sebab tu ar aku jadi sangat PARANOID sekarang...






last week... perut aku terase tak selesa...
di bahagian pangkal rahim...
waLaupon baru jer seminggu sebeLum tu aku wat check-up
tapi biLer dah sakit macam tu...
lebih2 lagi kat situ...
aku tak tunggu Lame...
terus saje pergi ke Pakar...
alhamdulillah...
scan.. baby sangat sihat..
hilang segale kerisauan aku...
degupan jantung sempurna...
cuma.. yang buat aku sakit sebab aku kene infection pade air kencing...
masih tak berbahaya...
cuma dinasihatkan amik lebih air putih berbanding air manis...
doc bagi ubat antibiotik yang sangat2 busuk n pahit...
siyes.. setiap kaLi nak makan aku memerlukan semangaT yang kental.. huhu
pernah beberape kaLi aku muntah dek kerana ubat ni jer..*sigh


tak per aku sakit..asaLkan baby aku sihat..







nak share info sikit @ PERKEMBANGAN BAYI 13-28 MINGGU

  • Semua organ dalaman sudah lengkap dan telah berfungsi
  • Kemungkinan berlaku kecacatan pd waktu ni adalah sangat kecil
  • ROH DITIUPKAN KEDALAM JASADNYA
  • bayi akan menjadi sangat aktif
  • mampu bertindakbalas pada bunyi dan persekitarannya. Juga sudah mampu mendengar suara anda..!!
  • sedang membentuk kulit yang sangat nipis
  • rerambut spt kening, bulu mata dan bulu roma halus sudah mulai tumbuh
  • Otak nya juga sedang membina jutaan sel saraf
  • Otot tangan dan kaki nya telah berfungsi dengan baik
  • mungkin anda sudah dapat merasi pergerakannya.
  • Baby juga sudah kerap tersedu.
  • "protective subtance" yg penting akan disalurkan kepada baby-utk melawanpenyakit pd minggu pertama kelahirannya.
  • Paru2 baby sedang membina 'surfacton'-satu bahan yang diperlukan untuk bernafas di dunia luar.


32 comments:

Anum said...

alhamdullilah
take care

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpe sis..jg dri bek2 yer..

ALLAH uji sekali dan kali ni dia dah beri rahmatnya yg lain..

jg kandungan bek2 dan diri sndiri..

p/s: teringt lak sis emme,dia dah beranak..lama tak update blog..t akk pon cmtula kan..hehhe..

e k i n ♥ y u s r i said...

dah nampk baby
comelnye
jge baby bek2

SURIA AMANDA said...

alhamdulillah..tahniah..moga aty sihat sampai usia kandungan 9 bulan...jaga kesihatan eh..

aTy _faRed~ said...

anum ::mekaseh..:)

nuyui :: betul tu..:)heheh..ngah pantang..tak tau ar macamane nak update blog..;p

ekin :: heheh..comel ker..??

suria :: aminnnnnnnnnn...:)

farahfatihah said...

alhamdulillah dah masuk trimester ke 2...kurang sket rasa alah2 kan....

rasa terharu kan bila 1st time dapat tgk bby dalam perut hehe

nurul harnani said...

akak - jaga diri bebaik ye.. kami doakan kesihatan utk akak n baby..

salam ukhuwah~

Mama Likha said...

alhamdulillah.. jaga diri dan baby inside yerrr :)

Nurul Husna Abidin said...

kak...jgn wat keja rumah berat2 sgt ek...take care kak aty :)

aTy _faRed~ said...

farah :: ha'ah...setiap kaLi tengok mesti rase sedu kat hati..terharu..memang ley menitis air mate..:)

Asfiza said...

alhamdulillah..
semoga baby yang bakal lahir ni menjadi ank yang soleh dan solehah..aamiin...:)

ratusiput said...

bila kite dh ade pengalaman cmtu mmg rase takut kan.takpe pasni aty jaga diri dua kali ganda k.tp takble risau2 sgt juga nnti jejas kesihatan.bila ngandung ni kite mmg sensitif.

iduraz said...

alala..jangan riso sangat k..yg penting jaga diri kamu elok2 ok..semuanya akan selamat..insyaallah..

cheq sue dieyha said...

terharu sgt tgk bby dlm perut..kejadian Allah yg ditunggu-tunggu.klau sy sndri pn pasti sy pn paranoid tp tu lbh baik kan?org mengandung x semestinya sama,sy jgk sllu mkn jeruk mangga dan sampai sekarang sy elakkan makanan masam wlpn hanya dimasukkan sedikit cuka.lgsg sy x sntuh

semoga semuanya selamat ye aty.BERKORBAN UNTUK BBY ASALKAN BBY SIHAT!

fiQ'Ra said...

Ya Allah seronoknya lah~ yg pnting jaga kesihatan :)

♥ Wina ♥ said...

so sweet!

yang sudah tiada tu anggap shj bukan rezeki aty, jangan salahkan diri sendiri ye sebaliknya bersyukur sebab Tuhan beri semula peluang untuk aty menikmatinya dengan cepat...alhamdulilah :-)

x sabar nak tau gender baby!

D Yatie said...

Alhamdulillah. Tahniah ye. Jaga kandungan baik2. Kesilapan lalu itu dijadikan pengajaran buat kite dan bakal-bakal ibu. :)

sk said...

aty.. doakan sy dpt menikmati saat2 ni jugak. hihi take care tau! :)

mizzkechique said...

kak, jg diri n kandungan tu.. semoga selamat smpi tiba waktunya.. =)

Hunny Kitty said...

alaaaaaaaaaaahaiiii seronoknyer.....~

Anonymous said...

salam...
pengalaman awak samaaaaaaaa dengan pengalaman saya.
tentang mangga muda, jeruk bagai,tahan sakit ingat ok saja
n paling sedih, mesti ada 'kalau-kalau'.
kalau la aku jaga,
kalau la aku pantang makan'
kalau la aku cepat-cepat cek
ohh..!!!
kandungan pertama, saya langsung tak jaga.sampai waktu proses untuk menggugurkan. langsung saya tak menangis.husband saja setia dan menangis di luar lr.maybe sebab terlalu awal, ya..saya bunting pelamin.
p/s:dah lama...baru saya rasa mesti ada hidden hikmah right?mujur, semua orang yang saya sayang bagi saya strength.takpe, Allah tahu yang terbaik untuk kita.dia tarik kita rezeki ni, mana tahu selepas ini, dia beri yang much more better.
[Allah tidak membebankan hambaNya dengan apa yg kita tak mampu]
p/s:doakan saya pula ya.hee..

NaNaRuZaNa said...

Aty,mmg mase ngandung kene extra risau sbb kite xnmpk kat dlm tu kan..na dlu pon asal rase xbes kat perot,tros p spital..last2 rupenye asik kene infection ngan peningkatan hormon je..tp xslh kan..anak kite.

shark said...

take agood care of ur baby, :) salam perkenalan dari saya :)

Peri PiA said...

Alhamdulillah,aty jage diri baik2 :')

ciNDerella stRikEr said...

jaga diri n bby baik2 ye kali ni. smoga segala nya d rahmati sehingga saat melahirkan. take care

PinKy MoMMa said...

aty jaga baby elok elok yer..suka rasa nak nangis tengok gambar baby comel awak sihat ;)

tiba tiba teringat kat baby kite juga :(
kalau ada umur mungkin dia dah 4 bulan sekarang ni..Allah lebih menyayanginya..doakan utk kiteorg jg yer..

~ NANA ~ said...

i pon paranoid mcm u...i asyik sakit2, tu yg tiap2 minggu g scan...risau kn kalo jd pape kat baby? hehe

tp kn, i x buat lg pregnancy book tu...ngeee~

PinKy MoMMa said...

ty..komen tak de kena ngan tajuk huhu..

setting iso smua dah buat..cuba awak klik kt gambar tu..ok jer yang..cuma bila ditengok di entry dia nampak mcm pecah skit..diaorg kata size besar..

nuyui a.k.a miss YUI said...

p/s: spupu sy dok tunggu masa je tu..dok kembar darah..sy pon xphm..heheh..

PinKy MoMMa said...

tyyyyy eppy epppy dah jadi hehehe...cer tengok cer tengok ;)

just tukar resolution kat html jer hehehe..

xeea said...

Hang in there, Aty!

I baru je melaluinya for my 2nd pregnancy. so, i understand the trauma. Doa banyak2. insyaAllah, your day will come :)

laskar pelangi said...

bestnya baca akak share pasal ni semua..=) semoga akak dengan baby sihat2 jer:) dan baby membesar dengan sebaiknya :)