Thursday, October 27, 2011

ape yang besh kat IKEA untuk aku sekarang....







lame ko tau tak aku tak gi IKEA tu..
sedang opis ngan Ikea tu bukan jauh benar ponnnn...
sekangkang kucing aku Rezqi tu jer...[tipu lar tu kan]
tapi siyes..memang dekat..5 minit dah sampai..


cume mengenangkan nak gi IKEA tu..
kene piLih mase yg betuL..
aku tak suker nak gi sane kaLau dah tengah2 hari buta...
hujung minggu... memang boLeh gaduh ar nak carik parking kat situ..
jangan kate nak yg depan pintu...
yang kat hujung2 sebatu dari pintu masuk pon beLum tentu ko dapat...


tak mo stress2 gi shopping...
jadi... coti DeepavaLi semaLam..
pagi2 lepas subuh dah ajak Fared gi IKEA tu..


pLan :: cuma mahu dapatkan almari 3 laci putih yang aku nak sangat beLi sebab nak letak tudung yang dah meLimpah ruah tu...


pukul 9.30 dah sampai sane ko tau tak..
semangat tak aku..[hahaha]
tapi tekujat..
rupernyer..ramai lagi orang lebih bersemangat dari aku...!!
pukul 9.30 sampai.. aku tengok ade orang dah siap abes shopping 2 trolley....
peerrggghhh.... ko hagak2 pukul berape amoi tu sampai..??




pekena nasik lemak dulu.. kasi semangat mahu jaLan...
nasik lemak ni aku rase harge 3 hengget lebih..
mahal ko tau..tapi nasik lemak secoet..
laki aku cakap langsung tak kenyang...!!
tapi nasik lemak ni..mengundang nostalgia...[ceehh]
rasenyer sedap sangat feeling2 macam nasik lemak mase aku darjah 1 kat kantin sekolah dolu2...
memang besh ar perasaan tu...huhu


sekarang aku masuk IKEA...
aku tak de mood nak tengok barang2 rumah..
kaLau dulu.. 
semua tempat aku nak redah...
kecuali showroom baby n barang2 baby...
aku rase aku pernah masuk sekali-dua jer kot..
tapi sekarang..
semua tempat aku tak hengen nak masuk n beLek..
kecuaLi tempat baby...!!! yaeyyyy....
masuk2 aku dah melawan arus ker kanan..
sebab kan showroom baby n barang2 baby kat beLah kanan dekat ngan lift nak masuk warehouse tu...
kire hujung sekali ar...
jadi..maLas mahu jalan jauh2 tanpa motif..
waLaupon..bukan mahu beLi barang baby pon lagi kat situ...


cume..seronok....
teruje biLer berada disitu...


baru aku tahu..
kat situ...besh gilerrrrr...!!!
semua bende aku beLek...
nak beLi...masih rase belum perLu lagi...
jadi tengok2 cuci mata sambiL carik idea...



biru... tak semesti nyer untuk baby lelaki....
untuk biLik baby gurl pon kaLau pandai hias..
tetap boLeh nampak menarik...

aku suker idea almari ni...
boLeh simpan segaLa peralatan mainan atau pakaian ngan lebih teratur..
cume mungkin kurang kemas...
cantik saje tak memadai...
aku tak suker kan open storage...
kaLau boLeh semua bende harus disimpan kemas daLam laci atau almari..

usable..?? mungkin satu hari nanti..
tu pon kene tengok keluasan biLik tidur anak..
untuk baby ni..tak perlu lagi..
kaLau boLeh mahu memaksima kan keLuasan ruang...


tak siLap aku..katiL baby ni harge dalam 3 ratus lebih-4 ratus...
tak hengat sebab aku dari awal..tak ade rase nak beLi..
walaupon untuk anak pertama..
aku tak minat nak beLi katiL baby..
sebab pikir tuk jangka masa panjang...
baby hanye akan guna katil baby ni mungkin hanye sampai umur lebih kurang setahun... 
mase baru lahir..aku pasti lebih mudah kaLau die tidur ngan ibunya kan...
senang terus susu kan biLer terjage tengah malam..
biLer dah besar sikit pulak..
biLer die dah meniarap..merangkak..dan belajar berdiri..
katiL baby tak selamat dah tuk dia..
sudahnya.. katiL baby hanye buat perhiasan...

tak ade katil baby tak semestinya tak menarik..
banyak lagi idea kite boLeh guna..
aku memang tak ada niat nak ade kate katiL baby..
tapi tak bermakne..baby aku nanti tak de tempat tidur menarik...
aku gantikan dengan sumtin lebih flexible..n usable...
nanti2 aku share okeh...


tapi kaLau ko ade ruang biLik..dan ruang storan yang besar..
yang paLing penting..bajet lebih tuk baby..
apesaLahnyer kan.. cantik dan menarik...
aku jugak suka...




idea2 biLik




lampu dinding kumbang dan bunga..
harge sebeLUm ni aku tengok Rm 39
semaLam aku tengok Rm 29
ade jugak rase nak beLi..
tapi sebab masih beLum tahu lagi baby aku ni..
samaada si kumbang atau si bunga...
jadi.. nanti2 lar..
kot2 lar lepas ni turun harge lagi..[dengan harapan] huhu

aku suke kan bende2 macam ni..
bende2 ni kecik jer sebenarnyer..
boLeh letak barang2 kecik macam baby pin..ketip kuku baby..

aku mencarik bakul kan aritu...
tapi bakul2 ni tak cukup besar..


kat tempat baby ni jer kiteorang duduk nak dekat 2-3 jam..
kat warehouse bawah... tak lame pon....[huhu]
tak caye..?? sebab aku hanye amik barang yang memang ai dah plan nak beLi..
pasal barang2 tu kendian aku share ok...


P/s :: korang yang pernah pergi IKEA ape yg korang suker kat sane..??



21 comments:

Fariza said...

fariza mmg dh lama x g ikea.
kalau g mmg leka habis.
sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nuraien said...

aien ada tau si kumbang itu..comel..=)

laskar pelangi said...

cunnyaaa lampu tu =)
geram tengok! heee~

ratusiput said...

kalau tak control nafsu mmg pitam dok dlm ikea ni kan..ehehe...nanti sharela almari laci kecik yg bli tu nk tgk...cuci2 mata sbb tak dpt g..jauh..

nurul huda jumri said...

i klu pi ikea bile pegi umah adik kt sana, mmg blh sawan la...haha! sawan sbb berasak2 dgn org..then sawan sbb fedup bila letih dah kaki ni meronda,tp mak ayah lum puas2 n tkmo blk lg...adeih...

PinKy MoMMa said...

kumbang mcm abg long hehehe..ari tu nak beli meja dan kerusi tapi papanyer tak nak..nak buat sendiri huhu..

memang leh sawan duk ikea..mesti terbeli gak skit walaupun hanya 1,2 barang ;p

Gieyana said...

bestnyer g sini..nasib baik kt Penang x der..kalau idak cfm Ummie terjah slalu n poket kering!z...

Tgh admired nk terjah nie..nk beli brg gak...

Gadis said...

bestnyer dpt pgi ikea...

dh lame dh x pgi..

mmg rambang mata kalau dh pgi...=)

Mila Ahmad said...

xpenah pergi lagi kesian kan?

.:shura shushi:. said...

nie yg rasa nak g IKEA..boleh berangan =)

Anum said...

anum suka semua brg2 ikea

pena rozie said...

Memang suka g Ikea....

~ NANA ~ said...

waaaa kelambu n katil baby tu buat i geram laaa

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..cntik2 semuanya..borong smuala ea..heheh..

p/s: wah..ada bby t bru order ea..suke2...hehe..

SYANI said...

Akak pun tak pernah beli katil baby. Cuma belikan playpen jer.. Nak bawak balik kampung pun senang..

sk said...

lama tak gi ikea. syok gi sana sbb main2 dlm tu n cuci2 mata tgk brg je. last2 beli karipap jek. hehehe

anaztasias nora aira said...

nora baru pi ikea weekend lepas beli lantern lamp hehehe :)

Liyana said...

waahh comel2 nye..... dh lame x pegi ikea

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pow x suka shopping if nak parking keta susah...selalu kat sini nak terjah outlet ya hampun parking yg kosong ada yg jauh giler....sapa suruh terjah waktu org ramai khen....OMG mahainya nasi lemak kat key ell sama 3 hengget besaq tue ja??? kat kedah nasik lemak 50sen ada lagik...rindu nk mkn nasi lemak daun pisang tue....

irmafittaputri said...

aty--> katil tu salah 1 penting..ngeee 1-masa bb senang time kite nak pi mandi/solat..lagi kalau time jd single parents. 2-time dh 6bln ke atas - 2 thn..jd tempat kandang kurungan..& tempat bermain..hadapkan kipas...+ on BABY TV/ baby einstein video...aman la idup mama&papa ye...lagi pun...leh sumbat segala toys die kt situ...blk je umah...katil la tempat yg bb nak tuju...priority beli katil kayu sbb leh guna 7keturunan... playpen kain kalau duit terlbih leh tambah sbb potential tuk kena muntah/koyak & sebagainye & xthn lama..heheeee pendapat i saja

!k@ said...

saya semua suka kat ikea tu..tp yg slalunya cuci mata je...beli brg2 kecik2 je..perabut xpernah beli lg...