Tuesday, October 25, 2011

ISU PREPARATION untuk BABY :: SEAWAL atau SELEWAT mana..??















"awalnye beli brg baby...kan xelok..."
biler orang berkata1....




cube ko bagitau aku kenape tak elok..???




:: sebab takut ape2 jadi pade baby - [tepu ngan pendapat orang tua dan ikutan orang muda sekarang] kalau kite buat persediaan mase 6-7 bulan pegnan..ade sesape boLeh jamin yang TETAP TAK AKAN ADE APE2 JADI PADA KITA ATAU BABY..????


sape boleh bagi jaminan sila bagitau aku...??
sila bagitau...




reality...
bukan sekali dua aku dengar cerite baby meninggal pada bulan2 akhir mengandung...
jugak pada awal2 kelahiran...




kaLau macam tu kenapa tak buat sahaja persediaan baby selepas ko betul2 pasti yang baby dah selamat dilahirkan..betul..??
sebab saat tu ko dah konpident yg waktu tu tak mungkin jadi ape lagi pade ko dan baby...betul...??


kompem ko tak nak kan...huhu..aku tau...


percaye lah..BERSEDIA ATAU TIDAK - kaLau di qada' dan qadarkan oleh Allah yang baby tu bukan rezki tuk ko... di saat kelahiran nyer pon.. Allah boLeh sentap pada bile2 masa..


jadi tak ade istiLah persediaan awal atau lambat...


mungkin berbeza ngan persediaan perkahwinan...
tapi konsep tetap sama..


adakah terlalu awal buat persediaan kawen seawal bulan pertama dan kedua selepas pertunangan...??
jawapan aku adalah TIDAK....


tapi kalau dah ditakdirkan..
80% ko dah siap2 nak kawen pon..
even ko dah duduk depan tok kadi sekali pon...
kaLau Allah dah takdirkan die bukan jodoh ko..
dan perkahwinan tersebut terpakse dibatalkan..
waLau kad kawen dah tempah...lembu dah bayar 50% deposit..
jadi mahu salahkan siapa..
persediaan awal atau qada' dan Qadar Allah..??
sila jawap...








ini pulak pendapat peribadi aku sendiri 


"merancang sahaja... selebih nyer biarkan ALLAH yang akan uruskan...""


banyak kaLi aku cakap..
aku tak peduLi kaLau orang nak marah atau ape sekalipon pasal aku dah beli 3 helai baju baby..
2 pasang mittens n booties..
atau..nenek aku dah jahitkan tilam kekabu baby tuk aku...
walau seawal usia baby baru nak cecah 4 bulan...
aku memang degil..
dan aku susah nak dengar cakap orang..
lagi2 kalau sesuatu bende tu tak berasas...[maaf]


ape masalah nyer...??
tak de kan...
takut jadi ape2 kat baby..??
jadi biler harus aku buat semua tu..
6-7 bulan..??
lagi sekali aku nak tanyer... kompem tak kan jadi ape2 pada baby atau aku selepas tu...??
jawapan :: hanye Allah sahaje yang tahu...
ade sape berani nak argue...???


betul..aku teruja...
tapi aku bukan tak cerdik..
menimbang tara yang mane patut atau tak...
jadi..jangan pedulikan aku..


ko tak suke..ko tak payah buat..
aku suke..jadi aku buat...
same2 akan gembira..betul..??


aku tak berani jamin yang aku akan sihat dan larat tuk berjaLan biLer aku sarat nanti..
pada masa2 emas 7-8 buLan..
mungkin kaki bengkak...
mungkin jugak..aku tak sihat..
mungkin saat tu aku mabuk...
tiada sape mampu beri jaminan pada aku sekarang..


jadi kaLau time2 sales ni..
aku rse mampu nak membeli..
ape salah nyer kan..[huhu]
kaLau ade warehouse sales..
apesalah nyer aku terjah...
waktu ni saje lah aku mampu nak bawak badan bersesak2 ngan orang lain...
tak pasti kaLau satu masa nanti..aku nak jugak bersesak2 ngan orang lain jugak..


apepon..tu pendapat peribadi aku..
terpulang pada individu..
aku hormat pendapat orang...
same macam orang menerima pendapat aku...
eerr..ko ley terime ker...[heheh]




p/s :: besh ar shopping barang baby...!! kalau tak de baby pon..aku tetap rase besh.. inikan pulak dah ade kan...[huhu] jangan hilang nikmat yg satu ni...rugi woooo...





21 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wat sja sis..kt mrncg tp ALLAH lebh berkuasa..ikut kata hati

moga semuanya ok yer..

amiinnn..

e k i n ♥ y u s r i said...

sgt setuju ngan akak
even kte xde baby lg
tp disebabkan kte suke,kte dah survey...
bukan ke tue terlalu awal dan excited?
tp diri kte,suke hati kitelah kan?
hehehehe
i like u!

ettyzukhair said...

sume tu kerja Allah..beli jer...buat persediaan..i pon dulu shopping awal start 4m+ lg..bile smpi 7m dh bengkak kaki xleh jln byk..who knows..kann...doa moga selamat sumenye...

O'gosh said...

ala...x salah awal2..ai dulu siap baju tuk setaun dah terbeli...hehe..kalau dah terBROWSE tu...mmg terbabo poket kengkadang...so, lantak p la orang nak kata pe...jadi macam ai sekarang, x larat, tgk2 ada lagi yang x complete..menunggu gaji je la jawabnya.....haha

Asfiza said...

betol tu kak.kita merancang..tapi Allah yang menentukan.Akak buat je...bukan pakai duit dorang pun..

Mila Ahmad said...

kita hanya merancang tuhan yang menentukan, perancangan awal 2 xde salahnya...daripada buat perkara last minute, bahaya.

man said...

perlu perancangan... tapi ikut keselesaan & kesesuaian masing2.

Liyana SCR said...

Entry yang sangat telus. ^_^ Me like! Penat kan nak dengar cakap2 orang ni. Kita ikut kemampuan sendiri la. And Allah yang tentukan semua benda. ^_^ Sangat2 agree dgn u. ^_^

Macam I pn...lambat jgk start shopping. 5.5 months...pastu skrg brg bbay xcomplete lagi tp kaki dah bengkak2. n pinggang sangat sakit. >,< It's all depends on situation. ^_^

Lala Latif said...

ala...pada org, sume xbetul...sedia awl salah, sedia lambat pun salah...yg penting ikut diri kita sendiri je...

tp mmg best kan shopping brg2 baby2...nak2 lagi bila nampak baju baby prmpuan yg comel2...geram nak beli...tp xtau lg jantina baby...atdoiyai..

mizzkechique said...

xpe kak, buat je.. semua tu kan ketentuan-Nya..

PinKy MoMMa said...

memang tak salah..tapi org tua tua dulu, dia tak nak kita rasa sedih jika ada apa2 berlaku ketika kita sedang sarat mengandung..mak ayah kan penyayang..jadi mereka terlalu susah hati kalau kita terover xcited hehehe..

tak kisah la mengandung ke aper ke..apa yg kita buat jangan terlalu seronok..kena biasa biasa ala kadar..

kalau nak buat skit skit apa salahnyer..at least tak terduduk sangat kan..yang penting..planning tu penting :)

org cakap aper..pedulikan..janji kita tak nyakitkan hati org dah lar ty kan hehehe..

aTy _faRed~ said...

nuyui :: betul..hati akak ni susah nak dilarang.:)

ekin :: heheh..betul..yang penting kite yg sebenarnyer suker...tak suker tak ape..tak yah buat ape2..:)

etty :: sebab risau tak sihat atau bengkak kaki ar buat saye terpikir pasal preparation baby ni tau...:)

o'gosh :: dah sarat..dah tak de mud kan nak gi mane2..:)saye tak suker shopping on9 tau..

asfiza :: huhu..banyak ni penyokong..;p

mila :: saye tak suker kan bende yang last minit..!!! ;)

man :: betul..yang tu saye sokong...:)

liyana :: saye memang degil n tak suker dengar kate2 orang melainkan memang betul2 bermanfaat dan sebab kukuh..:)

lala :: tu saye kate.. beli pon bukan main beli jer..kene cerdik jugak..lelegi kalau tak tau jantina :)

Mk :: seker..:)

Nad :: betul jugak..saye sokong..yang ni baru betul kene ngan sebab..yeahh...tapi kalau mak n nenek saye lebih teruje macamane..huhu..tu lar..dalam ape2 pon yang penting besederhana.. bukan main belasah jer beli ape kite suke tak kire masa..:)

mr and mrs sapic said...

yan pon prepare awal kak..ok je... xde duet okeh laz minit bawu nk beli semua... arap2 baby akak sehat smp lahir...=)

cheq sue dieyha said...

masa sales hrus di ambil kesempatan x kre awal @ cepat,bli sket2 pe salahnya kan?

Natasha Farina Arifin said...

salam im tasha. suka baca blog u sebab kita sesama sekaum means in moon of pregnancy =) alhamdulillah. by the way i like this entry. dan byk yg u tulis tuh betul. kita nak jadi ibu mmg excited kan? but sometimes ada sesetengah manusia yg dengki hasad iri hati bila kita dah beli ape2 brg pon 4our baby. why not? buat early preparation kan? nanti dah lmbat lenguh bdn dah sakit sana sini semua pon taleh beli. Me myself 7months i dah beli byk baju baby...but..but ada gak yg tak puas hati ckp I ghairah membeli baju? so what? am i doing sumting wrong? or too over excited? the answer is NO!. im just preapre it early sebab i nak pilih baju for my baby myself tanak lah nanti dah sakit2 then suruh my MIL or my mama yg belikan? I pon nak jugak baju ikut my taste..ye tak? so i sokong u...ketentuan Allah SWT semua dah tertulis bykkan berdoa insyallah semuanya selamat...by the way i pon penah miscarriage mcm u..thats y im so happy to have my second pregnancy. Hanya allah swt yg tahu....bye!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kami dulu kelam kabut sbb time dah beranak tu la baru gi beli baby court, gi tanam uri, panggil bidan.. mmg kelam kabut. Tp baju2.. kami mmg dah beli awal2. Tak ingat pulak bulan ke berapa..

Ijah EmoTemo said...

tak apa akak , awal ke akhir tak kisah. klu dh prepare sikit2 awal tu pun ok. tak adalah kelam kabut masa akhir2 nnt heheh.

aniswany said...

DOAKAN SEMUANYA SELAMAT..INSYALLAH =)

Liyana said...

prepare awl2 la sng, nt xde kelam kabut plus x lrt lg

smg semua nya selamat k :)

Adylia Qarissa said...

cantiknya barang baby..kalau pergi sana pasti semua nak beli...heheeee

Mama Gee said...

seperti yg mama pernah kata dulu...jgn terlalu memikirkannya sgt...yg penting berdoa dan berserah pd Allah semuanya selamat...

kalo duk pk beli awal2 tak baik...itu dh mcm duk prasangka terhadap Allah pulak...

Nak beli beli je...