Thursday, October 13, 2011

pasangan mu hebakkkk...??





waaahhh... ko hengat hebak lagu mane [apehal tetibe]
aku cume nak tanyer... 
pasangan korang.. terutama para lelaki dan suami..
hebat tak kat dapur...???




orang selalu kate.. kaLau dapat suami teror masak mengaLahkan kite..
yang beruntung nyer adaLah si isteri...
oowwhh... kaLau dapat suami tak teror masak tu..
kire nak cakap tak beruntung lar ek...?? [huhu]


bukan macam tu kan..
dah berketurunan kite tau...
bab masak memasak memang kerje orang perempuan...
kerje si isteri...
tapi kaLau si suami teror masak jugak dah dikira bonus aaarr..
sebab daLam satu rumah...
2 orang boLeh diharap untuk memasak berbanding seorang...
kan lebih beruntung name nyer...


macamane puLak kaLau si isteri pon tak pandai masak...?? [aku terasa]
dan si suami lagi ar ko tak yah cerite...
memang failed...
hahaha... terpakse jugak ar belajar dan pandaikan diri demi memenuhi keperLuan pewot si suami...


jujur aku cakap..
aku bukan lar tergoLong daLam golongan orang yang sangat teror memasak..[malu]
ni sebab dah kawen...
terpakse jugak ar buat2 teror...
beruntung jugak rasenyer biLer Fared tak cerewet pasaL makan...
waLaupon pernah jugak mintak aku masak bende bukan2..
tapi masih tak keterLaluan...
masih boLeh aku cuba dan tak ar teruk sangatpon rasenyer...[muwahahaha]





Laki ko pandai masak.....???
eerr....aaaaaa...huuurrrmmm......eeeeeerrrr........[tak de jawapan]




hahaha...macam tau jer kan jawapannyer...
memang tak ar kan..
tapi.. bukan tak reti langsung..
dan tak kenal mane satu garam dan mane satu gula..
bagi aku Fared masih lagi boLeh diharap daLam keadaan terdesak...


cuma... kaLau tolong aku masak nasik..
die akan tanyer aku dulu setiap kali pon..
tuk pastikan air cukup atau tak daLam periuk...
nasik terkeras sangat belum pernah lagi..
tapi nasik terlembik tu memang biase.. huhu


teringat pernah sekali aku mintak toLong die tengok kan sambaL tumis aku...
aku mintak die tengok kaLau sambal yg ngah digoreng api kecik tu.. 
dah naik bau dan garing sedikit..
samada warna jugak bertukar menjadi merah lebih gelap sikit..
bau masukkan bahan [ayam]..
tapi..kesudahannyer...
sambaL aku jadi hangit dek kerana die kate nak tunggu jadi merah geLap...!!
memang bebetul gelap... jadi kehitaman...!!!
ayam masak sambaL bertukar warna jadi ayam masak kicap tapi rase sambal hangit...
sejak tu.. Fared tak berani nak tolong2 tengok kan tuk aku dah...[huhu]


tu kisah mase baru2 kawen...
sekarang.. skill nyer dah bertambah...




kaLau duLu [mase tak sihat lepas keguguran]
setiap kaLi nak masak...
aku dari ruang tamu [tak ley banyak bergerak]
akan cakap ngan die satu persatu bahan2 yang perlu dimasukkan..
dari menumis bawang hingga menjadi satu lauk...
pasal bahan pulak.. setiap kali die akan bawak bahan2 tu tuk tunjuk kat aku samaada mencukupi atau tak..[haha]


mungkin bagi korang..
agak susah daLam keadaan macam tu..
nak harapkan si suami memasak jika keadaan terdesak...
tapi bagi aku...
die bukan lar langsung tak tau memasak..
cume... masakan remeh2 macam tu bukan bahagian die...


haaaa... tu beLum aku cerite kalau Fared masak ayam berempah...
sate.. burger... even maggi sekalipon..
memang sedap..!!! dan terbaik...


baru2 ni die buatkan aku roti telur dan cheese...
sudah cukup buat aku sangat2 terharu...


effort die tuk cube memasak tuk kami..
daLam keadaan aku tak sihat dan mabuk...
dah cukup buat aku...


tak perlu aku rase perasaan beruntung atau sebaliknye...
jika die tak reti memasak seperti pasangan lain...
kesungguhan die menjage aku sampai sihat...
walau dengan care yang berbeza... dah cukup memadai...


aku lebih rase bersaLah pade die..
sebab membiarkan die terkontang kanting memasak sorang2 kat dapur...*sigh






aku tau ramai lelaki kat luar sane jauh lebah hebat memasak berbanding perempuan...
even.. ayah aku sendiri sangat pandai memasak berbanding mak aku...
ko bagi sahaje resipi ape...
siLap2 boLeh same2 bersiLat di dapur ngan Chef Wan...[huhu]


tu cerite laki aku yang tak hebat kat dapur..
tapi tetap berusaha tuk jadi yang terhebat kat mate n hati aku...
[aku tetap sangat2 bersyukur memilikinya]


pasangan korang puLak macamane..
hebat atau tak berada di dapur..??


ceehh..macam bisi body puLak bunyi nyer...
ta ape kaLau sekadar nak berkongsi...:)





28 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

psgn yui??

erk..belum lg..hahah..

bgus2 suami akk..ada peningkatan kan..

Anum said...

kami sama-sama x pandai masak
hehehe

aTy _faRed~ said...

nuyui :: hehehe..alhamdulillah...:)

anum :: hahaha..same ar kite...;p

Fariza said...

sweetnya :)
trasa bab masak. ha3. at least kita belajar. jika dua2 di dapur lg romantik. kerelaan masing kan.

Liyana said...

hsben kita pndai masak n pandai pegi pasar, tbalik ngn bini dia, hehee

mizzkechique said...

bf pandai msk megi je.. hahaha

e k i n ♥ y u s r i said...

kite x pndai masak
hr2 kene google resepi...
hehehe

♥ Wina ♥ said...

my hubby mmg hebat di dapur & me pulak macam u, x terror memasak..lepas kahwin, lagilah blur x tau nak masak ape

luckily dapat hubby yg terror masak so 90% dia yang ajar I masak, dulu nak tumis sambal pun x reti tau ngeeeeeee

tapi sekarang i suke cuba recipe macam²..kira dah improve sikitlah heheheee

PinKy MoMMa said...

simple simple boleh lar huhu..tak pe, lagi pun kami stok tekak simple simple je..smua pun boleh hahaha..

aTy _faRed~ said...

fariza :: eerrmmm..rimas jugak kekadang kalau 2-2 duduk dapur.. huhu

Liyana :: same macam ayah saye..:)

MK :: belum nampak lagi tu skill nyer..:)

ekin :: baru2 kawen memang macam tu..same ngan akak ar..;p

Nurul Husna Abidin said...

bakal suami pandai buat ikan bakar n kuah cicah..tu je la yg dia terror..husna yg kena belajar dr dia..yg lain2 dia tau basic jekk.. ok lah..boleh harap...hehehe

aTy _faRed~ said...

wina :: tak per ar hubby pandai gak.. kalai macam ai yang 2-2 pon hancus..sadis bunyi nyer... hahah

Nad :: awak pandai masakkkk..!! tok sah nak kire ar...heheh

husna :: waaahh..hebat tu pandai buat ikan bakar... kuah asam sekali...:)

~ NANA ~ said...

hubby i pndai masak, i pulak x brp reti masak...tp bila da kawen ni, mmg kna blajar la masak sampai sedap utk tambat hati suami...hehe

aTy _faRed~ said...

nana :: betul..!! kene jugak masak walau hakikat mase bujang dulu nak masuk dapur sebulan sekali pon payah.. huhu [kantoi]

fatihiah said...

suami fati lagi hebat didapur dari fati sendiri, tapi dia SENGAJA tanak tunjuk, takut isteri dia amek kesempatan... boleh??? hahahahhh!!!! asalkan dia rajin tolong kita didapur pon da kira ok yea dop? :P

.:shura shushi:. said...

saya tak reti masak..tp dlm proses belajar dan terus belajar =)

ZiL said...

mcm Zil.. hubby lagi pandai dr zil bab memasak ni.. kami hidup berjauhan.. so, hubby memang masak sorang2 sebab hubby tak suka mkn luar.. sebab dia cerewet sikit.. kebanyakan kedai, masak tak sedap bg dia.. tp kalau zil ada, zil la yg kena masak.. disebabkan dia lbih pandai memasak dr zil.. mulalah dia complain masakan zil... kurang tu la, kurang ni la... hihihihi...

ratusiput said...

cik kitol bolehlah diharap jugak tp kdg2 kena bersuruh baru dia angkat vontot kecuali kalau ratu tak sihat ke atau ade hari2 special ke...dia sndiri la angkat vontot buat :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

darl ai bab masak dia pandai buat gulai/kari sebab ituew fav dia ngeee...masa ai demam hary tue dia buatkan bubur ayam alhamdulliah sedap...maybe dia dah reti masak since dia tinggal 4 thn kat obesea masa study dulu...so x der la hangit dapur umah ai ni....yang x per belajar pelan2 ai dulu ms br kawen pow x reti smpi la now dah masak mcm2....

aTy _faRed~ said...

fatihiah :: kalau ikutkan die tak rajin jugak.tapi terpakse sebeb kesian kat bini die ni..huhu

zil :: tak per ar komplain sebab memang pandai masak.. ni yg tak pandai masak pon tapi suker komplain jugak macamane.. hehehe

ratu :: hahaha..biase tu... memang kalau tak kerane terpakse..die pon tak nak masuk kedapur tu tuk masak...;p

lady ayu :: waaahhh...teror masak gulai berkuah ek.. hebat ar tu.. ai ni pon agak kurang masak2 macam tu lelagi kalau pakai santan.. huhu...masih belajar ni.. harap2 satu hari nanti teror gak.. ;)

SueZ said...

saya baca ni macam tersentuh..uwaa....hanya saya yang tahu...tak per, setiap sesuatu ada hikmah kan?

Mama Gee said...

hebat tak hebat tu tak tau lah...tp yg pastinya dia pemalassss....hehe..jarang2 je terjadi dia nk masuk dpur tu..so bila dia ke dapurmestilah rs sgt teruja nk tgk hasilnya...hehee

Lieya said...

He he sonok2 bace N3 kali ni. Skang zaman dah moden Aty, tenet buku-buku masakan bersepah2. Pilih je mane suka. Heehehee dari kite tak pandai masak, dengan adanya mende2 macam ni otomatik kite akan pandai masak, yang pentingnya keinginan dan kerajinan turun ke dapur tu WAJIB ada. Kannnn.... Untung Aty pasal Fared nak menolong kat dapur walaupun dia tak reti, syukurr wooo dapat suami macam tu. Samelah ngan en. hubby i... ehehehe alhamdulillahhh suami kite rajin. kan kan kannn

Shu @ Mrs. Hamid said...

Hubby shu pandai masak. senang bila husband pandai masak. kalau kite tak sempat, dia boleh tolong masakkan. Nasib baik gak dia tak banyak songeh bila Shu memasak.

iedayah said...

hahaha..lwak la aty ni..i suspen je dgr tjuk n3 u..bc smpi sdh ,ttg mssak rpny..hahaha..btw,alhamdulillah husbnd i pndi msk..

Papa Mifz said...

papa mifz dah kawen ni ha baru pandai goreng telur...haha

Peri PiA said...

hubby kita pandai msk nasi,lagi lembut n sedap dr bini dia msk.malu ok hihi

Jan@Afzan said...

boleh diharap lah ke dapur en.suami Jan.

sebab masa bujang, dia dok ngan mak dia..dia yg banyak masak, sebab MIL takleh diri lama2.

So, memang dia boleh masak & pandai merasa, berbanding isterinya tercinta ini...huhuhu