Monday, October 31, 2011

perkara PELIK...menarik tapi BENAR berlaku...





ade banyak sangat perkare bagi aku pelik..menarik..menakutkan..dan menyeronokkan yang pernah aku dengar sejak kecik lagi dari orang...dari mak..dari nenek..dari sedare2..dari kawan2 jugak...
sajer2 aku nak share..bukan pengalaman aku...
tapi sesetengah perkare atau cerite yang buat aku teringat2...atau tersenyum.. atau kekadang menakutkan...



  • cerite mak aku - .mase mengandungkan adik lelaki aku..mase ngah drive nak gi keje pagi2.. tetibe baby tendang perut mak aku..mak aku terkejut terus menjerit dan berhenti mengejut..terus keno hon kuat2..naseb baik tak eksiden..mak aku geram terus mak aku pukul perut n cakap soh duduk diam...tapi adik aku dalam perut memang melawan..!! lagi die bergerak aktif...hahaha[sampai sekarng kuat melawan adik aku tu..grrrrr...]

  • kawan baik adik aku Tina bersaLin baru2 ni kat hospital swasta kos semua berjumlah Rm 11 ribu..!!! dah lebih kurang jumlah hantaran kawen pulak dah... huhu..

  • ramai kawan2 rapat aku yang makan McD sebelum masuk wad@bersaLin... termasuk kawan2 bLog Xora, Balkidz Hunny, dan Jihan...kebetuLan..?? tp kenape mesti mcD..bukan Kfc or roti canai..?? ;p

  • Kawan aku yang baru jer bersaLin kan baby lelaki tak cukup buLan[7 buLan] secare pembedahan dan berat baby adalah 3.7kg!! kaLau tunggu cukup 9 buLan 10 hari ko rasa baby nyer besar mana...??
  •  
  • Seorang teman aku dari bujang anak dara bermati-matian menegakkan yang dia tak nak bersaLin secare pembedahan sebab die kate nanti susah nak pantang dan nak kurus balik..tapi biler die mengandungkan anak pertama die..die perlu bersalin secare pembedahan sebab ade kes fibroid.. kuasa tuhan kan...yang kite tak nak tu lar yang kite akan dapat... [takut]

  • seorang saudara aku cerita-scan 10 kaLi..sampai saat akhir doktor masih cakap baby yang akan dilahirkan adalah baby lelaki... konpiden ar.. tapi yang keluar adalah baby perempuan....hurrmmmm...

  • kawan opis aku dulu..pernah tak sedar dah mengandung 6 bulan anak ke-3..!! sebab piyed die datang setahun sekali-2 jer...jadi biler piyed tak datang 5-6 bulan die tak pedulik...die cuma terasa biLer tetibe bayi tendang pewot die..!!! pelik tapi sangat benar...[huhu]

  • adik pompuan aku Tina bersaLin dalam kereta nama ASTINA[Ford]-kereta dolu2...tak sempat sampai hospital..aku tak pasti tu suratan atau kebetulan.. hahaha...

  • kawan pejabat adik aku yang masih bujang dan anak dara.. mabuk teruk biLer kawan rapat die kat opis mengandung...setiap pagi datang ngan muke pucat dan letih sebab muntah macam orang morning sickness..sedangkan boyfren pon tak ade..!! sampai kuarge die pon suspicious..!!! tapi..tak de ape pon sebenarnyer..die yang terkene morning sickness kawan rapat die sendiri..sedang kawan rapat die sihat waalfiat jer..hahaha..yang ni aku rase kelakar jugak ar...

  • dari kecik aku seLalu dengar orang tua2 cakap termasuk mak aku yang tak berape nak tua lagi tu..mase mengandung..kaLau perut nampak meLebar jer tu tandanyer baby gurL..dan kaLau perut nampak membujur jer ke depan tu tandanyer daLam perut tu baby boy.. betuL ker..?? 

  • Mase mak aku ngandungkan abang aku yang kedua-mak aku kate die kuat giler tidur...asal ade mase terluang..die akan tidur.. mase tu..anak yg suLung arwah opah yg jaga..jadi die yg sorang2 kat umah..tak de ape nak buat..jadi habeskan mase ngan tidur.. dan sekarang..abang aku tu jugak sangat kuat giLer tidor..!!! aku rase die boLeh tidur 2 hari 2 malam tak bangun2...!! dan tak de saper boLeh kejut kan die waLaupon ko letak alarm clock sekuat mane pon kat sebeLah teLinga dia kecuaLi ayah aku...[huhu]

  • kakak opis aku cerita-kawan die mase mengandung ade satu habit suka sapu minyak angin panas pada bahagian perut..aLasan-gataL dan tak nak garuk sebab nanti jadi parut.. dan biLer baby lahir2 jer..ade ruam kat dahi merah2 macam panas..kakak tu cakap kemungkinan kesan dari penggunaan minyak angin panas yang tak bersesuaian...[wallahualam]

  • cerite pasal habit-mak aku mase mengandung suka makan beras...bukan beras wangi ker ape..beras kosong yang putih belom dimasak tu.. die makan macam makan kacang.. habit mak aku ni dari anak pertama sampai anak ke-7..!! tapi biLer tak ngandung..die kate takLey puLak die nak makan saje2...[macam2]

  • paLing peLik aku pernah dengar... orang mengandung suka makan sabun..!!! sabun buku mandi yang wangi tu...peerrgghhh....betul2 tak masuk akal..!!


kekadang tak masuk diakal kan...tapi biLer dan mengandung..bersaLin ni..memang banyak bende2 yang kite rase peLik tu lar betul2 berLaku..untuk aku...?? harap segaLenyer dipermudahkan....[insyaallah]



p/s :: ape lagi bende paling peLik..tapi menarik yang ko pernah dengar.. ??




32 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

erk..nak kena tnya mak..

ada tak dia pelik apa2 time dia ngndung anak pertama??

sy la tu..huuh..

mizzkechique said...

kak, part mkn beras tu pun kwn sy mcm tu.. selamba badak je kunyah beras, tp jgn basuh beras tu.. adeh la...

EnY YuSniZaR said...

hahahahah kelakar pun ada baca... tapi yg makan sabun serius pelik :D

PinKy MoMMa said...

masa ai dulu..hanya burger sahaja yang mampu ditelan..nasi langsung tak pandang!

feeling jadi omputih 6 bulan hahaha..

yang pelik utk kiteorg..encit papa yg slalu rasa sakit badan..compare to wifey dia yang ngandung..lelebih pulak hahaha..bukan dia yg bawak perut pun ;p

e k i n ♥ y u s r i said...

mak kite suke makan beras ms mengandung adik kte yg bongsu....

smpi skrg,adik bongsu kte x penah makan nasi.....
dah 14 tahun....

Nurul Husna Abidin said...

errkkkk...makan sabun?? x membahayakan kesihatan ke kak?

Mrs.Farhana said...

hihihi..mmg pelik..tu sume pengalaman, dan setiap org akan merasa pengalaman yg berbeza..:D

Hunny Kitty said...

dulu masa my mom preggy kan ai..dokto ulang kali cakap BABY BOY...sekali kuar nyer hameekk AWEK COMEL LAGIK manis...dah besar perangai sedikit kejantanan! hamekk!

laskar pelangi said...

wahh..tak sangka ada semua tu haaa..memang pelik.tp dah rasa cam susah nak percaya.tp dah menjadi realiti tu terpaksa akur gak...banyak gak cerita org ngandung nie..hek3 slame ni tak tau pon pasal tu semua..hik3 =D
semoga akak baik2 aje dengan baby tu.takde yg pelik2 la kan..

nurayunni said...

takut plak dengar..semoga dipermudhkan segalanye..

MaMADeBOt said...

salam...
br join awk pny blog...

kwn sy dlu mse dia ngndg penah suke sgt cium bau jln yg baru diturap...
smp 1tahap dia smp nk mkn batu tar 2...
siap dh pegang nk msk mulut...
seb bek suami dia larang...
lau x, xtau la pe yg jadi...

cik fadh said...

bile mengandung, wanita itu akan jadi PELIK . hehe

Leonora Halim said...

makan sabunnnnnn???????? heyyyyyyyyyyyyyy............ *lps tu bilas ngan softlan tak?* :D

Asfiza said...

as pernh baca 1 majalah tu...habit dia pregnant suka kpd benda wane PINK.sampaikan raya dia suh hubby dia pakai wane PINK,nak makan nasi pun nak jugak wane PINK.kalau nak mkn apam tu ada can lagi nak cari wane pink.ni nasi..haha..tapi dia ckp dah lahir..dpt anak lelaki yang tegap dan jadi polis.

dan lagi 1..as baca..ada orang suka makan pengila kasut yang kering tu..dia ckp mcm mkn milo.erkkk...

Qhaifa Nur said...

ajal maut ditangan tuhan tapi mereka akan buat perkara pelik2 sebelum meninggal....itu yg biasa kita dengari..

L.e.e.z.a said...

hahaha~ yg part kwn baik yg muntah teruk2 2 yg xtahan, kecian tol tp best jugak.. org lain ngandung, org lain yg muntah ;p hahaha~
kakak ipar kite suke kunyah ais ~.~

Noli said...

lawak la Leonora Halim..haha..

mak noli suke cium asap lepas bkr mncis tu..

O'gosh said...

hui..sesetengah cite tu scary d mary la ai baca....harap2 dipermudahkan tuk kita berdua...hehe

mzhany said...

org mengandung memang mcm2 karenah kan...tapi kesian yg kat kawan dia lak yg morning sickness. haishhh kalau org kg mesti dh anggap dia mengandung...

Suria bte Karim said...

masa sy ngndong, perot sy lonjong ke dpan...
lalu dpn kedai cina yg x kenal pon diorg kata ank lelaki...
x seorg pin kata pmpuan...
masa dlm labour room mak sy n fmily sume kata wah... dpt cucu lelaki...
bila sy bsalin jam 6 ptg... kol 10 kuar labouroom... sume fmily terkejut coz yg kuar pmpuan...
so cm ner nk pcaya... haha...
tue sume keje tuhan tau...

yUmIe said...

my mom dlu time pregnant adik yg bongsu,ske mkn garam.bkn garam halus tau,tp garam kasar.die hisap seketul2..huhu

~ NANA ~ said...

sedara i suka cium minyak petrol ms dia pregnant...siap amek tisu & sapu2 kat minyak tu n cium sepanjang jalan...mmg sgt pelik

Pen Biru said...

kakak sy siap beli baju baby yg beropol2 bagi, kaler pink lagi..skali kuar..bird..hahaha

Anum said...

bab makan beras tue
kawan ada seorang cm tue

cheq sue dieyha said...

memang sllu dgr benda2 pelik mse preggy ni,mse sy gugur ari tu ada kakak tu cite dia ske mkn beras mentah smpai kena anemia.kakak ipar sy sdri pn x sedar yg dia preggy 4 bln.alahai macam2 tp macam2 tu yg plg manis utk dikenang!

Liyana said...

wah mmg pelik n menarik, setakat ni xde plk lg pengalaman benda2 pelik ni, hee

Zana Adieyza said...

akk zana dulu, suka bayu kayu perabot kat kedai perabut.. hihihi..

mizzbudget said...

haha..kakak saya pregnant anak 1st suke makan beras campur serbuk kopi lg..siap bwk bekal g skolah (cikgu)..tp kuar2 anak die putih gler..hehe..

~~zaa~~ said...

zaa pernah dengar cerita ada kawan mak mertua ni dia suka hidu asap bas..setiap hari mesti nak hidu...pelik kan?

+ Diyana J. + said...

Ex-colleague dulu cerita masa dia preggers, dia mengidam nak makan buah kepala sawit owO Tapi nasib baik mak dia gorengkan dengan brown sugar kalau x jenuhlah menahan pahit :p

And Sis, thanks sbb follow my blog. Saya sangat appreciate :)

Peri PiA said...

yg last penah dgr yg nak makan selipo jpn pon pia pnh dgr hihi,yg sapu myk angin pon penah dgr

mmg xelok letak,tkt effect baby(Wallahulam)

Anonymous said...

hy..part makan sabun tu mmmg ada..SIL sy suke gigit2 sabun time pregnant dulu..kwn sy lak die yg kene morning sickness bile kwn ofis die pregnant..hehe..pelik2 kan..yang part tgok perut nak tau gender bby tu pn xbrape nak betol kot..masa sy pregnant dulu org slalu kate bby sy nnt bby gal..tp biler scan kater bby boy..alhamdulillah yg lahir bby boy =)..ape2 pn kene rajin ckp dgn bby..insyaAllah die akan dengar ckp kiter tu.. =)..semoga dipermudahkan semuanya sehingga selamat melahirkan yer..