Wednesday, November 02, 2011

rebus TELUR pon failed..ade hati berangan nak jadi MASTER CHEF..





ko tengok master Chef Malaysia kat Astro tu tak...??
beshhh....???
untuk orang suker rancangan reality mesti layan..
lagi2 kaLau ko memang suker memasak...
mesti kompem rancangan tu ley jadi rancangan faveret ko...


eerr...laki aku tak suker masak...
tapi suker giLer kot rancangan tu....[huhu]
die yang lebih setia tengok dari awaL [kaLau tak gi site maLam]
aku..?? lepas solat isya' jer ko carik jer lar aku terus atas katil..
kompem aku dah tidor..[muwahahaha]


mase awal2 tengok rancangan tu memang langsung tak sama ngan yang kat oversea nyer...
sampai chef wan kondem giLer2 kate ngantuk bagai..
tapi ropernyer tu baru edisi menu pembuka selera...[huhu]
sabtu ahad haritu...
baru real..!!!
dapur pon dah gempak...


eerrr...tp aku tengok yang sabtu ahad nyer jer ar...
hari kerje... huurrmm... tunggu laki aku jer lar bercerite kat aku...[ngeh ngeh ngeh]


dek kerana Master Chef ni jugak Lar...
tetibe hari minggu hari tu aku rase nak masak nasik lemak...
ko percaya...??? 
setakat masak nasik lemak dah berangan konon2 bajet ala Master Chef tu...
tak de maknenyer...!!!


sejak mengandung..aku suker sangat makan nasik lemak..
kaLau boLeh hari2 nak makan...
tapi aku tau tak eLok..
jadi aku selang seLi kan...
tak..sekarang aku dah jarang2 kan...


dah Lame rase nak masak Nasik Lemak sendiri ni..
dari sebeLum Master Chef tu keluar kat tivi lagi..[betul ni]
tapi ade saje hal nyer yang membantut kan hajat [ceehh]


aku ni tak ley nak pLan2...
kaLau rase nak masak tu..cukup bahan terus kan jer masak..
kaLau kate pLan nak masak hujung minggu ni ker aper ker...
memang tak jadi nyer ar nanti...


ni buKan fes time aku masak nasik lemak..
tapi consider fes time ar masak sendiri tanpa mak pak sekali kat dapur..
selame ni.. aku jadi pembantu jer...
tolong potong2...
tapi kaLi ni.. aku buat sendiri..yaeeeyy..
tahniah pada diri sendiri...[muwahahaa]






jangan ko harap kan nasik lemak aku macam nasik lemak daLam rancangan Master Chef tu puLak..
setakat lepas tekak kami laki binik..
ok Lar tu....
pelajaran untuk aku :: lain kaLi kaLau buat lagi tambah kan lebih sikit santan kasi lemak kawww...






bukan teLur masin hokeh..
aku tak pasti kenape teLur rebus aku jadi macam tu...[hahaha]
tak cukup lame kot rebus tu..
jadi biLer kopek pon..melekat2 lagi kat kuLit telur lagi..[huhu]
biLer nak potong pon lembik..
okeh..hanye kesilapan teknikal...




sambaL sotong...
part masak sambaL tu aku memang failed...
eeerrr...bukan gagaL lar...
cuma harus gigih beLajar ngan ayah aku Lagi lepas ni...
masak sambaL memang kene sabar...
goreng sampai garing dan naik bau..
api kene kecik...
hurrmm..... 




Fared bagi nama nasik Lemak aku ni "NASI LEMAK MAKAN HATI"
hahahaha... ko hengat kat Master chef tu jer ade drama macam yang Chef Wan cakap tu...
aku nak buat nasik lemak ni pon ade drama sebabak laki bini tau...[muwahahaha]




tak menarik..??
okeh...tak per....
aku sedar diri [nangis]
orang lain masak besh2 tayang dalam blog..
aku masak nasik lemak pon nak tayang...[nangis lagi]


p/s :: lepas ni nak buat nasik ayam puLak lar...[hek eleeeyy]









30 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

nampak sedap sis..

sambal stong eat sy terliur!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x pernah tgk pong
sini nak tgk tunggu kat Utube jer la
ai tgk dah ok nasik lemak uols tue
janji boley telan...rasa nasik lemak dah la ngeee

Noli said...

mcm sedap jer..nyummmm

Mila Ahmad said...

untung masak nasi lemak kan? ko hado?? haha..
tetiba lapar tgk nasi lemak akak ni..jap ag nak lunch dah..heee..

Asfiza said...

dah mcm kedai punya nasi lemak ni kak..sambal sotong tu mcm sedap jer..:)

PinKy MoMMa said...

kami setia menanti rancangan tu ;)
dari hubby, wifey smpai ke abg long peminat setia..tak sabar pulak rasa nak pindah umah..leh feeling jadi master chef kahkahkah..biarla masak singgang je pung..

ty nampak sedaaaappp ooo sambal sutun itu..nape kiteorg datang tak buat camni hahaha demandddd pulok!
nanti buat eh..nak rasaaaaa..meleleh!

Tina Othman said...

wah rajinnya ibu mengandung ni masak, yg penting air tangan sendiri, mesti sedap kan

Adylia Qarissa said...

telor tu dah lama kot..tu jadi lebik..dkna pernah masak nasik lemak telor lembik gak..rebus dah lama..huhuu...

nasik lemak nie buat mulut dkna melelehkan air liur... opsshh!! nak p caari kat cafe jap lagi ...

noridaramli said...

akk....kite ms preggy pn suke makan n.lemak...bekpes pepagi mesti cari lemak...klu dlu xberapa suke..tp ms preggy lain macam

mRs mysarah said...

nak masak nasi lemak jugak!! tapi malas nak beli santan dengan daun pandan. buleyy?? hehehe

.:shura shushi:. said...

Terliur..! Dah lah pose nie ;(

Anum said...

sedapnya sambal sotong

Cik Muda Sae said...

ttbe laporrrrrr.......~

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I pun baru tengok MasterChef sekali je.. time diorang kena masak itik tu ari.

Nasi lemak tu nampak sedap... ok ler tu, janji ada air tangan kita utk somi n anak.

Zana Adieyza said...

nasi lemak makan dgn sambal sotong mmg boleh terangkat habis la.. layannnn..

yg pntg sedap, so x kisah la rupa telur tu mcmne.. hihihi

Nurul Husna Abidin said...

waaahhh...sedap la kak....nak dtg umah akak la mcmni...hehe

Eri-chan said...

sedapnya. telor macam tu best ape...

Anonymous said...

sedap jek nampak ^_^ akk pas ni cer try telur lepas rebus buang air pas tu rendam jap dalam air sejuk (air paip ) insyaallah elok bila kupas kulit die....sotong lak kalu guna sotong kering rendam dulu kejap dalam 15 minit baru masak....mil kata nk lagi sedap kisar bawang besar dengan bawang putih sikit bagi pekat kuah ^_^


pssssss........... kite silent reader blog akk suke baca tamabh bab2 deco gn prgnt akk..........kite tak der rezeki lagi nak ader bby......

Tina Othman said...

aty, 18-20 november ni kat midvalley ada expo baby, kot aty nak pergi tgk

ratusiput said...

em ratu pun tak pandai masak gak.tp saje feeling2 geti masak pastu tepek syok sndiri.ehehe..takpe...masak ni kena selalu.baru terer lelama.nampak sedap dah nasi lemak tu.

Yan said...

yg penting sendir makan sedap dan habis..betul tak?

~ NANA ~ said...

huwaaaa sambal sotong tu buat i kecur la...nk cari la esok! hehe

Jan@Afzan said...

takpe dear...janji masuk perut sendiri! huhu. Jan pun tak try lagi nak masak nasi lemak atau nasi ayam.... takut nak cuba..Memandangkan aty dah buat, maka tergerak hati nak buat (gerak jek...) hahaha

telur rebus takmau bagi melekat dengan kulit, ubuh garam sket kata air rebusan. So far Jan selalu buat mcm ni, cantik jek telur rebus.

Nanti dah buat nasi ayam, publish ek.:D

Peri PiA said...

hubby sy selalu berangan nk jd MC hihih...caya la nsi lemak air tgn aty ;)..yummey

Mama Gee said...

sedap je akak tgk..nak2 tang sutung tu..perghh mmg feberet..

Cik Ogy said...

hihi..suka baca blog akak ni kelakar n best je sume entry..tp nasi lemak tu memg nmpak sedap la..:)

http://ogysany.blogspot.com/

Cik Ogy said...

hihi..suka bca blog akk ni..klaka n bes sume entry..:)

http://ogysany.blogspot.com/

asna cute said...

Hehe best best nanti dh masak nasi ayam kasi kongsi resepi ek ;);

Diana @ bilakukatacinta said...

nmpak sedap lah aty...

laskar pelangi said...

waaaaa......tengok gambar tu semua.rasa nak meleleh jerk airliur ni haaaa....adui ..tahan tahan =.=