CLICK FOR 'MORE'

Friday, November 04, 2011

ISU :: kenapa risau KECIK atau BESAR..??



si A :: berape bulan dah ko mengandung..??
si B :: 6 buLan
si A :: kecik nyer perut ko..!!! tak nampak pon perut..!! anak ko mesti kecik...[sambil buat muka tambah dosa]
si B :: [samaada senyum tanda ak peduLi @ mula risau takut baby dalam perut tak membesar]



korang2 yang pernah mengalami situasi ni...
berada di tempat si B..
ape ko akan buat atau pikir atau rasa...??

risau kot ape2 jadi kat baby...
[tapi sebenarnyer normal n dokter kate tak ade ape2 pon]
mula tak senang hati sebab nanti baby kecik biler beranak..
[sedangkan ko memang jenis baka kecik jer]

ATAU korang2 pernah duduk di situasi si A..
ape ko pikir biLer cakap macam tu...??
mungkin si A yang bertanya masih bujang..
beLum berkahwin..
atau pernah mengandung..
dan perut ko memang terbukti besar...
dan anak yang dilahirkan cecah 4kg..!!!

ATAU sebenarnyer saje2 nak cakap bagi tambah sakit hati[muwahahaha]


betul..ade orang mengandung 3 bulan tapi perut macam 5-6 bulan...
ade orang mengandung 5-6 bulan..tapi perut dah macam nak terberanak..

tapi ade orang jugak.. mengandung 4-5 bulan tapi macam orang baru mengandung 2 buLan..
mengandung 7-8 bulan perut macam 4-5 bulan...

jadi biLer orang tegur perut ko kecik
walhal ko dah tunggu masa pon nak beranak..
ko rase ape..??


pernah kawan rapat aku..
mase mengandung perut leper n kecik jer..
kaLau pakai baju kurung lagi tak nampak..
biler aku tanyer kawan yang lain.."si F dah mengandung berape buLan?"
kawan yang tu jawap " 6 bulan dah..tapi perut die kecik jer"[siap buat muka]

aku tak paham situasi buat muka tu..
adakah sebab..mase die mengandung..perut die besar..??
atau perut die besar menandakan anak die sihat waalfiat dan cukup makan??
atau..die rase biLer perut kecik die rase baby tak sihat...??
hurrmmm..

tapi tau tak..
si F yang dikatekan perut nyer kecik..
beranak puLak tak cukup buLan [7 bulan]
tapi baby yang dilahirkan 3.7 kg...
sangat sihat..monteL dan sempurna..!!!


jadi buat aku berpikir...
perut besar atau kecik boLeh menentukan anak daLam perut tu besar atau kecik ker...?? sihat atau tidak..??


pernah jumpe orang yang mengandung perut besar giler...
baby yang lahir kecik tak sampai 3 kg pon...


aku banyak carik bahan n membaca....
termasuk lah hal2 ni..
internet..buku..ataupon aku bertanye terus pada yang lebih pakar...
bagi aku.. 
asalkan kite tahu baby yang dikandung tu sihat..
dan mengikut saiz yg sepatut nyer daLam perut kite biler doc scan..
tak de ape yg patut dirisaukan..
dengar nasihat doktor..
kaLau doktor kate baby yang dikandung tu bermasalah sebab saiz dalam perut..
saat tu baru kite patut risau..

kene tengok jugak baka mak pak nyer kan..
kaLau dah keturunan memang jenis besar...
jadi tak heran kalau mengandung perut n baby pon akan besar..

kaLau macam aku yang kecik2 kurus keding ni..
tak Larat pulak rasenyer nanti kaLau nak bawak perut besar2gabak lebih dari yang sepatut nyer kan...

aku selalu dimomok kan :: kaLau perut kecik..baby pon kecik tak sihat..[betul??]

bagi aku :: kalau kecik pon..kaLau sihat ape salahnyer..
dah Allah nak beri macam tu kan...

selalu dengar jugak :: ngandung anak besar2 nanti susah nak beranak...[mungkin jugak]

bagi aku :: puLak dahhhhh.... kalau besar pon..asalkan sihat..tak per kan..
tetap anak kite jugak...

jadi kesimpulannyer... eerr...tak paham aku...[huhu]
besar salah..kecik pon nak jadi masalah pada orang lain...[sigh]



aku selalu ukur pinggang aku..
4 bulan lebih..memang nampak perubahan...
aku n mungkin suami jer yang perasan..
tapi kaLau oang lain...
semua kate tak nampak lagi...
lebih2 lagi kalau aku pakai baju kurung biasa..yang loose..
memang susah nak perasan...

aku tak kisah pon..
cuma...tapi biLer ade member2 tegur..
"baby ko mesti halus jer nanti"
ko rase aku nak jawap ape...
baru 4 bulan kot..baby daLam perut masih sebesar buah epal[may be]
tapi asaLkan aku tau size sebenar baby daLam perut aku mengikut kate doktor
[aku selalu biler scan baby aku mesti besar mesti terlebih seminggu dari sepatut nya..contoh aku pegnan 4 bulan..tp doktor scan kate baby aku saiz 4 bulan 1@2 minggu]
tapi perut aku masih tak menonjol..
pakai baju memang lagi ar tak nampak...
tapi aku tak pernah risau...
cuma aku tak suker ngan orang sibuk2 nak bizi body ngan saiz baby aku...
kaLau amik berat aku tak kisah..
tapi kaLau berkate dengan niat nak mengeji dan same2 menambah dosa..
[saje niat nak sakitkan hati atau nak buat orang marah]
baik tak yah amik tau pon kan..
kecik ker besar ker..tu urusan Allah...
asalkan sihat didaLam perut n biLer dah kuar nanti..
aku tetap akan bersyukur ngan rezki-nya...



korang2 yang pernah mengandung..
atau sedang mengandung...
atau seseape jer ar yang tau...
dan ade pengalaman pasal ni..
share sikit pengalaman korang macamane pasal bende ni.....





34 comments:

Anum said...

sory anum belum ada pengalaman

Tina Othman said...

saya dulu masa anak pertama, perut besar org tegur pun boleh menangis, nak tergelak klu ingat, takut sangat sebenarnya

yg penting sihat tak kisah lah perut besar ke kecik, kekadang perut je besar anak lahir kecik je, susah nak puaskan hati org, kekadang rasa nak tampar je mulut yg suka tegur tu kan

e k i n ♥ y u s r i said...

xde pengalaman lg
sbb bru mule mengandung

nuyui a.k.a miss YUI said...

alamak,sy lgsg takde pnglaman..hikhik..

abaikan aje kak..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai masa preggy dulu mmg perut kecil jer...sampai nak due org ckp mcm preggy 5 bln jer ngee...but oke gak perut kecil x der la berat sangat nk bawa...nk pakai baju pong senang...kecil2 perut pow anak kuar 2.85kg gak...asala cihat dah la...

mRs mysarah said...

i pown duk rasa perut kecik even dah 5 bulan. kadang2 saje pakai baju kecik2 biar nampak perut. hahaha. lawak pulak rasa :D

PinKy MoMMa said...

tak amik pusing apa yang org kata..malasssss...

bila ditanya..senyum jer..jgn ada rasa nyampah ty..kite cool jer supaya anak pun akan cool..ngandung ni kita memang akan emo bila org cakap macam macam..rasa nak amik selotape mulut dia hahaha..tapi letak benda tu kat tepi..tak de faedah pun..

dia penat dia berenti..janji baby sihat dah alhamdulillah..mereka pun bukan pakar kan ahaks ;)

jangan terlalu fikirkan apa yang org cakap..just jalani saat mengandung ni dengan rasa indah seindah indahnyer..insyaAllah tak serabut ;)

fash nurfazlina said...

mcm faz org sume kate x nmpk mcm 35 weeks pregnant.tyme mntak form utk cuti 3 bln dr kerani, siap sound suh isi thun dpn.walhal nak deliver thun ni juga! (: mayb sbb pkai bju kurung tyme tu.tp tape larr x kesa n amek pusing pon sbb doc da ckp baby's weight normal n sihat alhamdulillah.tu yg lagik pntng.plus klu perut kecik snang sket nk ramping smula nnt.ehh ye kerr? ntah agak2 jerr hehe

Leonora Halim said...

si A : berape bulan dah ko mengandung..??
si B : 6 buLan
si A : kecik nyer perut ko..!!! tak nampak pon perut..!! anak ko mesti kecik...[sambil buat muka tambah dosa]
si B : kecik ke, besar ke.. ada baby lam perut.. ko hadoo?????

*agak2 si A lempang tak si B lepas tu?* ahahhaha....

Diana @ bilakukatacinta said...

xtau nak komen aty....xde xperience lg

SYANI said...

Dulu ustazah akak tak nampak macam nak beranak pun. Perut macam ngandung 4-5 bulan. Tau² je dah nak cukup bulan. Bila lahir elok je anak dia 3KG ++ jugak yang keluar. Ustazah tu pun kurus je orangnya. Tak pe Aty, kalau baby kecik, senang sikit nak deliver normal.. tak koyak banyak.

~YUN~ said...

aty,mcm yun dulu,orng ckp,eee!!badan berisinya preggy,mesti lepas bersalin xleh kurus...sentap makk!!now dah 3 bulan after deliver alhamdulillah kurus,orng yg tgk tu menjeling je,hehe!kalau die ckp baby kecik ke besar,ckp je...asal baby aku sihat,alhamdulillah..anak aku bukan anak kau,hehe!

mr and mrs sapic said...

yan kan...mase mengandung dulu perot besar gle..smp ade yg ckp kemba ke...nk jalan pon mcm xlarat...tp mase tu baby yan 2.2kg je... risau la asal perot besa...tp doc kate normal je...sebabnye mase tu air ketuban yan 14 kilo...berat kan...tp xde pape..but jgn kaki bengkak sgt2 tp baby xbesa...tu bahaya...sebab baby xdapat nutrion...coz salur darah dah tertutup...yan sbb kaki bengkak sgt2 la kne operate kak..hope akak n baby sihat..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Aty - you mcm I.. perut kecik even dah 9 bln, masih boleh berbaju kurung. Memang ada yg tanya dgn nada sinis. Baby I keluar mmg semua kecik2.. TAPIII... after 1 month dilahirkan, besar dah semua baby2 I... kuat menyusu lagii.. Saja kot anak2 kita tak nk susahkan mamanya bwk berat2 dlm perut, then perut Mamanya mudah kembali normal after bersalin tu ekoran kekecilan itu (satu kelebihan di situ kan..).

farhanna said...

Betulllaaty..... i dh 9 month but ramai ckp m m 7 o 6 month, hurmhhh nk buatmcm mn since doc pun ckp ok, xde ape2 prob.....

Ibu Aufa Auni said...

akak mmg bsar... so doktor x pcya klu ngandung. siap buat muka senyum sinis. dia tnya betul ke ? akak jwb xtau. doktor kta ngandung. sy dtg la buat kad. lps scan bru dia prcya. perut cm dh nk brsalin. jgn dgr ckp org. asal sihat sudah...

Peri PiA said...

kalau dilayan dieorg ni eeee xhbs,mcm2

setiap manusia xsama,ikut logik pia senduri kalau bakal ibu tu "kecik" may b perut xnmpk sgt begitulah sebalik nya he2

lovelyadibah said...

wah!!aty dh ada baby..lamanyer xjenguk!!congrats ya!!!:)moga aty n baby sihat sampai deliver.aminnnnnnnnnn~~

amal said...

besenye yang selalu concern pasal perut besar ke kecik ni mesti first pregnancy. macam saya wuhuhu.. org tak cakap pon sebok dok belek perut nak tengok besar ke kecik. yela, sebab selalu sgt org cakap perut ecik baby tak sihat, perut besar baby besar sangat nanti nak beranak payah.. tapi sebenanrnye, jgn amik pot sgtla dgn kata2 org. selagi doktor tak kata ape, okla tu. maknanya, kita dan baby sihat. jadi buat donno jela bila org2 ni berkata2 :)

farhanna said...

betul la aty... sy dh 9 bulan.. tp ramai tegur mcm 7 month... balik2 i jwb anak 1st kot.. kecik lg... hurmhh.. Doc x kate ape2, normal je..

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

sabar je lah..mulut org mmg xleh tutupkan

i.z.m.a said...

aku peknen dah 5 bulan. tapi minggu lepas jumpa member lama, dia boleh tak caya aku ni tengah peknen. perut tak nampak. takkan la aku nak bukak baju tunjuk perut kan. dah dia nak kecik, nak buek camno.. yang penting doktor yang check bagitau semua normal & ok, sudehhh.. :)

Mustika Hayati said...

nice blog!maybe we can follow each other if you want?:)

irmafittaputri said...

ms preggy naik dr 59kg-final 73kg..muahaaa...pedulik org kata... yg ptg dengar kata doc..asid folic jgn skip..neurogain pon hambek..vit2 doc bg pon hambek..susu pon minum...bia la org kata nnti bb besar..masa bersalin rabak..jgn dgr sgt kata org...teknologi dh canggih dik..kecik ke besar ke...janji bb & mommy sihat

Mak cik leez said...

makcik dulu pon 7 bulan perut tak besar sangat..dan tak merasa perut memebesar sebab bsalin tak cukup bulan...tapi really...ngandung adalah swet moment dalam hidup walaupun sampai ke nak besalin masih alahan...

Zana Adieyza said...

org kata ikut jenis kulit perut kita gak.. sbb tu ada yg kecik, ada yg besar.. genetik tu dh tentulah kan..

ikut pengalaman 4 org akk zana, diaorang masa pregnant mmg perut cepat besar.. anak buah zana yg paling kecik lahir 3.5kg (normal)..

x kisahla kecik ke besar, janji sihat.. lagipun kalau kita ikut nasihat doktor, insyaAllah semuanya akan ok..

luvira said...

aty : ira mengalami situasi si B...huh, memula risau gak, tapi bila tanya doc, doc kata jangan dengar cakap orang...;)

rara pinkmafia said...

sabar ye aty,biasalah tu org melayu mmg cm tu.mulut cm puaka.sebok hal org.badan manusia lain2.mana boleh sama.

Mama Gee said...

takde apa..jgn nk risau sgt..unless kalau dr yg cakap sebaliknyaa...as long as dr kata baby ok..then oklah tu....

perot besar ke kecik ke bukan ukuran...akak masa 9 bulan perot mcm 6 bulan je...sampai 5 bulan baru nampak perot buncit skit...amek gambar pun tak mcm mengandung...

mak kata kulit perot tebal..sbb tu tak nampak besar...

iedayah said...

alamk dear..i blm ad pengalaman preggy lg sesudah i gugur.time 2 bru 2 bln..so xsmpt nk besau pn perut..btw,skrg xpreggy pn prut ttp besau mengandungi lemak tepu..aiyak..=)

Mr n Mrs Zaidi said...

saya dh kne mcm nie..blik raya haji bru2 nie..sume org xcaya sy prgnt sbb kp perut sy kecik sdgkan tuan empunya diri nie besar gedabak..tp perut alahai xnmpak mcm prgnnt pun..kdg2 terfikir n risau jgkkn..tp bila fikir mkcik sy pun pernah kne mcm nie buat xthu jer la..sbb dlu sy slalu tgr makcik sy kne perut dia kecik walha dh 6 bulan..bila kne diri sendiri bru thu mcm mne perasaan tu...huhuhuhu..lepas nie kne berhati2 bila bertanya la..

Anonymous said...

aty...dont worry pasal perut kecik or besar...my experience mengandung my daughter (now 1y 2month)...8 month pregnant...masih bole pakai baju kurung...yg pelik..badan i ni x de kecik n keding sgt...just biasa..tup2 kuar baby 3kg.. n sihat walafiat....pd i x kisah pe org ckp janji baby kita sihat... :)..like u'r blog!

Aine Ainun said...

saya sedang mengalaminya...sebab tu gugel pasal ni n jumpalah blog awak...=)))

betul,
perut saya kecik,
tp saiz n berat baby melebihi minggu...legaaa...=))))

a

dewi mardhiah Zainal said...

kita pun perut kecik jer..kadang2 orang tegur cakap eh dah berapa bulan then bila jawab nak masuk 5 bulan then diorang wat muka cakap ee kecik nya perut ..sampai terkeluar cakap biar la kecik ke besar ke..ko ngandung tengok besar ke kecik..huhuhu..sedih..dah la anak pertama tak ada pengalaman .. orang luar cakap macam2..jumpa doc pun lambat lagi..mmmm sedih..