Tuesday, October 11, 2011

satu ATAU dua kereta untuk satu rumah..???



jangan cerite pasaL kat umah family ko...
aku tau.. kaLau beLum kawen..
duduk umah famiLy...
adik beradik tinggal sekali...
memang berderet ar kereta kat rumah ko kan...


aku ingat kat umah kuarge aku duLu..
sebeLum semuanyer berumah tangga...
kereta ayah mak aku kompem sorang satu...
abang2 + aku  + adik aku...
kereta sorang sebijik...
kat depat waktu baLik kerje..
bersusun 6-7 bijik kereta...
memang berderet...hari2 berebut paking..
nak paking tempat besh redup...
macam rumah orang kaye2 jer ropernyer....
[sedang kereta mampu miLik jer semua]
sekarang biLer semua dah kawen...
tinggaL lar kereta mak ngan ayah aku jer...
[isi rumah dari 9 orang dah tinggal 4 orang jer sekarng...]


tapi bukan nak ceriter pasal tu..
nak cerita tuk pasangan suami isteri....
yang tinggal berdua duduk sendiri serumah lepas kawen...
sorang satu kereta atau sebijik dah cukup..??


bagi aku bukan pasaL cukup ker tak...
kaLau kate pasaL cukup..
kaLau boLeh nak 5-6 biJik lagi kereta kat rumah kan...
waLau duduk 2 orang jer...
tu kaLau duit terlebih lar... baru boLeh cerite banyak kan...


bukan cerite pasal kemampuan jugak...
sebab kereta2 yang ade sekarang memang mampu miLik..
tapi lebih kepade keperLuan...




orang sekarang..
memasing nak ade kereta sendiri...
tak kire lelai atau perempuan..
tua atau muda...
susah nak harapkan orang menghantar kite kesane kesini
susah pulak nak pinjam2 kereta orang lain..
walaupon keluarga sendiri...
[nak pinjam kereta orang pon tak suka]
aku sendiri dah ade kereta dari mase umur aku 20 tahun...
biLer kate nanti kot tetibe tak de kereta..mesti rase macam patah kaki pula kan...
tu mase bujang...
dah tentu kerje sendiri pergi kerje asing2 kan...
kaLau dah sorang ke klang..sorang ke kl..
tak kan nak suruh2 hantar gi kerja...
pengangkutan awam..??
hurrmm..pendapat aku...
kaLau tinggal kat kota macam KL tu yang ade train belambak...
senang nak cerite...


yang susah nak jumpe pengangkutan awam..
memang kene carik inisiatif lain...


sebeLum kawen...
aku tak pernah mengahrapkan orang lain bawak aku kesane sini...
hampir satu meysia aku dah redah ngan bawak kereta sendiri..
ade duit jer terus jaLan...


tapi lepas kawen...
dah tentu lar berjaLan berdua ngan laki sendiri kan...
puLak tu sebeLum kawen..
masing2 dah ade kereta sendiri...
pikir baLik :: tak kan mase sebelum kawen tu laki aku tingggal dan keje kat kl.. nak amik anta aku yang tinggal kat shah alam dan keje kat shah alam kan...jadi harus masing2 ade kereta sendiri...


tapi sekarang berbeza...
pergi baLik kerja same2...
berhantar dan berjemput...
sebab satu jaLan...[seronok ko tau tak]
jimat kat situ...
jimat tol dan minyak kereta...
JADINYA SEKARANG.. 
walaupon aku dan suami ade sorang sebijik kereta...
kami hanye pakai sebijik kereta...
lagi satu simpan jadi tukun...
atau bergilir2 seminggu sekali..




kenape tak jual saLah satu bijik kereta..??
tak boLeh...aku sayang kereta kau...[muwahahaha]
tak ar... sebab laki aku selalu gi site dan outstation...
kaLau dekat2 sini.. masih tak ape..
masih sempat hantar dan jemput aku baLik kerje..
atau die pergi site maLam..
jadi tak menganggu...
tapi kaLau die pergi outstation jauh2 berminggu2 macam selalu...??
harus lar aku kene drive sendiri gi kerje...
mungkin kaLau die bawak triton company tak de masaLah...
tapi kaLau die kene bawak kereta sendiri..
memang keLam kabut ar...
[tak pasal2 pulak kene pinjam kereta orang nanti... sape lar baik hati nak kasi tu ek..?? hurrmmm]
jadi..atas sebab tu.. kereta harus ade 2 bijik kat rumah...
[kalau boleh pon nak 5-6 bijik kereta lagi..hahaha..berangan]


dan lagi... meamng betul... masing2 sayang nak jual kereta masing2...
kaLau mahu.. hanye nak tukar jadi lagi besar...
daLam perancangan insyaallah..
sampai mase rase tak sesuai pakai compact car..
lelebih lagi biLer berjaLan jauh...
penuh satu kereta...
tu masih beLum ade baby...
jadi harus tukar ker MPV...
eerrr..tak minat...
jadi carik saje kereta biase tapi berbonet besar..


jadi kesimpulannyer...
harus ade jugak 2 bijik kereta...
TERPIKIR :: mungkin kaLau satu hari nanti aku dah tak bekerja... boleh tak pakai satu bijik kereta jer..?? susah tak kaLau kite dah teribiasa ade kereta sendiri tetiber takade dan untuk satu2 urusan perlu harapkan org lain..?? 






isu pasaL nak jual salah satu kereta kat umah selalu menjadi isu kami laki bini..
tapi sampai sekarang masing2tegar mempertahan kan kereta masing....
pendapat korang pulak macamane..??
ape cerite...??
sorang satu bijik kereta untuk sendiri dan pasangan...
ATAU.. sebiji seudah mencukupi..??








p/s :: banyak sangat kereta tu pasal jaLan selalu jam....sudah ade sorang sebijik kereta tapi mahu lebih...eerr...jangan salahkan aku...hahaha







31 comments:

Anum said...

satu sudah cukup

PinKy MoMMa said...

kiteorg cukup satu kete je hehe..sbb encit suami lebih suka naik motor..so ada 1 kete 1 motor dah mencukupi..nak nak sekarang kete hanya kuar bila ari jumaat je huhu..

tapi kalau ada kemampuan lebih..apa salahnyer pakai lebih dari 1 kete kan..

~ NANA ~ said...

mesti ada 2 kereta! hehe...

kreta i skrg ni, my dad yg hadiahkn ms mula2 naik degree...eventho tu kreta malaysia n dh pakai almost 5 years, i sayang nk jual coz ada sentimental value kat situ...so hubby satu kreta, i satu kreta! hehe

:: Mrs.Eady :: said...

satu sudah cukup tapi kene ade 2 if kerja berjauhan or ditempat yg berlainan...

Diana @ bilakukatacinta said...

D hanya satu bijik jek...pergi balik keje hubby anta. Just, bila nt dah smakin bz nak berulang dari klang ke UPM..D bawak lah..kete..Hubby pulak nt kena bawak moto. Sbb hubby hanya perlu berulang dr klang-s.alam...dekat x jauh pon

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai dulu satu jer...sebab ai housewife tmpt keja pow dekat selalu ai jer hantar dia keja....if perlu beli la 2 buah keta

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin dan suami ade 1 kete,1 motor...
nak g keje,nek motor je...
sbb 1 jalan....dekat2 je opis
klu nak balik kg ke,barulah nek kete...
jimat..huhuhu

Reensyarinie said...

err better ada lebih dari 1 kete sebab nanti kalau ade ape2 perkara urgent n emergency kang kalut nk pergi cari transport kan...lagipun kereta tu dh mmg keperluan hidup dah.heee

.:Mama Dhia:. said...

2 bijik kete of course..walau ofis kami sebelah menyebelah tp lebih selesa bawak kete sendirik..sebab dah biase...kalo tidak patah kaki rasenyer..sebab selalu gi pasar time rehat.. lgpun tak la terase sangat kuar duit minyak sebab ofis kami dekat ngan umah..lg satu kot2 la satu kete wat hal, so leh pakai kete satu lg..safety first..

Qhaifa Nur said...

yang mampu buat masa ni 1 aja..esok2 tak tahu lagi..

Mila Ahmad said...

pendapat mila better sorg sebijik..
kita ni dah biasa ada kete sendiri bila pinjam kereta org lain even suami kete xbestla...lagipun berdikari apa? xkan nak harapkan lelaki je kan?

Cik Ayu said...

1 atau 2.. itu bergantung pd keadaan. mcm Cik Ayu, tmpt keje mmg xsama jalan ngn hubby. dua2 pun keje jauh. so, memang perlu 2 kereta. + senang Cik Ayu nk menguruskan rumahtangga..nk ke psr, hntr n amik anak d nurseri dll... penah 1 keta rosak, rasa susah sgt nk bergerak bila ade kecemasan. time tu pulak, anak demam kuat n hubby xde kt umah.. wpun da berkali2 discuss nk let go 1 keta, tp smpi skang xbuat pun bila pikir kepentingannya

Anonymous said...

salam..
2 kereta more better.4 me la.
pendapat sy, if emergency lebih senang n safety kan.
just utk share, mcm sy, guna 2 kereta.1 kereta kancil satu vios.kalu husband p meeting/outstation xdela sy menggelabah tumpang/pinjam kereta org.kalu g jalan dekat2, nek keta comel sudah.park keta senang, myk safe.blk kg, pki keta 1 lagi.sederhana tp cukupla untuk baby n toddler.bonet ok utk family kecil mcm sy.=)
nuha~

nuyui a.k.a miss YUI said...

xleh kongsi pndpt coz lom ada..hehhe..

ZiL said...

bagi zil kalau serumah tu.. 1 biji keta sudah mencukupi.. tp mcm zil sblm kahwin zil memang ada 1 biji kereta..hubby masa tu masih belajar.. belum ada kereta. lepas belajar tu hubby beli MPV.. rancangan jangka panjang katanya. sebab zil dah ada 1 kereta, so hubby beli 1 MPV. semua tanya knp hubby beli MPV..dan lagi, kami tinggal berjauhan.. PJJ.. so, mesti sorang kena ada kereta la utk gi kerja... tp hubby zil gi kerja naik motor je.. hihihi.. MPV simpan je... jika kuar bersama, kami pun lagi suka kuar naik motor.. bila nak beli barang naik MPV.. kereta gen2 zil tinggal je kat rumah...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sis..memang kena ada dua.kalau emergency ape2, kalau kete breakdown ke, at least ade backup.huhuhu~

Mama Gee said...

buat masa ni 1 jek..tp kalau ade rezeki lebih nk gak pakai dua...utk kemudahan..

Pen Biru said...

mcm sy jugak..bila raya,4 bradik, sekali balik 4 bijik keta..+ keta mak + keta abah + keta suami kakak (diorang selalu balik asing2 sebb keje) dpn umah ada 7 bijik keta..sampai org nak dtg raya pun segan ingtkan ramai orang..paking depan umah dah le besar lubang idung je..susun rapat2 smpai kalau keta yg di tgh nak kuar, keta yg tepi kena ubah sbb tak boleh buka pintu.mcm jugak kalau nak paking..gilir2masuk paking.siksa btol..

tak salah ada 2 keta utk 1 umah..kot2 apa2 hal urgent boleh guna 1 lagi.semuanya atas kemampuan

aTy _faRed~ said...

anum :: hurrmm.....[berpikir2]

nad :: tak per.. kalau memang kite dah biase macam tu...lelagi jarang gune kan.. buat karat jer nanti..:)

nana :: eerr.. u memng perlukan 2 kereta sebab hubby jauh..:)

mrs edddy :: dulu2 memang macam tu..keje jauh2..tapi sekarng dah datu jalan...

Diana :: hal2 macam tu ar kene pikir tuk 2 kenderaan.. macam kereta dan motor..:)

lady ayu :: sebab dah sedia ade dua kereta jadi tak pasti rase perlu atau tak.. ;)

aTy _faRed~ said...

ekin :: asben tak kuar site tak per.. asben akak jenis kuar site n outstesen tak tentu mase...tu yang leceh..

reen :: betul..tu sokong..:)

mama dhia :: heheh...walau opis sebelah pon nak pakai 2 kereta kan.. kalau yg jauh2 lagi ar harus kan..:)


qhaifa :: kekadang kite belum rase perlu..jadi satu dah memadai..

mila :: memang susah nak pinjam2 n harapkan orang..:)

cik ayu :: sekarng memang kite sendiri banyak halnyer.. tak ley nak tunggu asben jer buat semua kan..:)

anon :: hurrmm... tak per kalau ade 2 kereta yang satu besar satu kecik.. ni 2-2 bijik same jer rope n romannyer... huhu

nuyui :: tak per..insyaallah satu hari nanti ade rezki..:)

zil :: mpv memang puas hati... tapi kami masing2 tak suke mpv.. hurrmm.. asben pulak tak mo bawak saye naik motor.. jadi satu kereta harus jugak simpan sebagai tukun..;p

maera :: memang pikir part emergency tu jer lar sekarang ni..tu yang tak mo jual kereta tu..:)

cik fadh said...

ermm ikut situasi suami isteri tu jugak sebenarnyer , if akak xkeje suatu hari nnt pown, time suami g keje, akak dok uma nak g kedai ke, nk amik anak balik sekolah ke, still memerlukan kenderaan . selagi xrase 2 kereta tu membebankan kewangan, why not biarkan jer 2 kreta tu kan ..

cheq sue dieyha said...

1 dh ckup sbb hubby tak bg drive kete,dah dia sanggup nak jd driver,cheq sue on je.hehehe...

Tini Fattah said...

2 keta, satu utk hubby satu utk akak....akak kn driver utk anak2 p scul jd keperluan jugak tu walau akak ni housewife je tp pasal anak2 scul tk sama jd keta kedua amat perlu...

mizzkechique said...

skang kn ada 2kete kot..

aTy _faRed~ said...

mama gee :: ha'ah kan..sekarang kereta memang keperluan..

penbiru :: heheh..same ar.. cume nasib baik sebab kawasan luas.. cume nak tempat besh dalam garage tu meamng tak dapat lar kan..:)

Leonora Halim said...

saya vote utk 2 kereta.. kenapa?
1. keperluan... mmg keje laki, bini jauh2... ahhaha
2. keselamatan.. kalo satu keta rosak, ada lagi satu keta lain.. kang emergency apa2 senang
3. organized and systematic.. leh gilir2 hantar/ amik anak... jimat masa.. especially duk di kota KL yg tak pernah tak jam neh...

nota kaki: 2 kereta kancil jauh lebih bermakna dari satu kereta honda and above.. :) kalo satu keta, duk mengantar mengambik ke sana ke mari.. lbey kurgnya minyaknya nanti... yang penting, perancangan!

mzhany said...

aty, mcm kitorg mmg 1kete jer, husband guna motor g keje, moto hany, hany lak guna kete dia g keje. huhu setkt skrg ni 1mmg dah mencukupi sbb taknak tambah beban la. masa depan nnti tak tahu la kan.

ratusiput said...

dulu cik kitol ade moto tp jual sbb nk g saudi buat modal idup kan.ehehe.pasni kalau nk dok msia kena gak cari satu kenderaan tak pasti lg apa.yelah dah bini nk nganto anak2.kang kalau laki keje takkan bini nak nganto lak.kalau sehala takpe.kalau berhala2...masuk lg spital bini kang :) rase ikut kemampuan dan keperluan.bli yg mmg utk kegunaanla..jgnla bli kete2 mewah mmglah sakit.just kancil pun ok...

Peri PiA said...

buat mase ni 1 cukup he2

btl juga aty :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tgk keperluan...
itu penting...

.:shura shushi:. said...

saya prefer dua kereta..satu kereta besar..satu kereta kecil =)