Wednesday, November 23, 2011

BABY STUFF :: biler shopping memang selalu boLeh lupa diri....*sigh



amboi ko...
mentang2 ar mengandung..
blog pon tetibe ban jadi blog mak2 dah ker...[huhu]


harus ar kan...[muwahahaha]


dolu2 nak kawen..
blog penuh ngan kisah nak kawen jer..
lepas tu biler dah kawen..tak de baby lagi..
cerite pasal kiteorang laki bini...
sekarng biler dah nak beranak..
cerite pasal baby lar pulak yang besh kan kan kan...


itu lah kitaran hidup..[cehhh]
segalenyer berubah...




weihh...aku tak hebes agi ar cerite pasal shopping kat maternity&baby expo ari tu..!!
semalam baru ceriter pasal feeding set..
ni pasal barang2 'kecik' lain pulak..[ngeeee]
[orang lain buat sekali arung jer n3 pasal tu.. ko lelebih nak buat sampai 3-4 n3 kan]




ni 2nd trip kami laki bini.
eerr..bukan hari ke-2 tau..
hari yang same..
lepas beli feeding set..
kiteorang letak dulu barang dalam kereta..
lepas tu naik balik ke expo tu..
berat n besar ko tau tak barang2 tu semua..
mengganggu perjalanan...


kali ni beli barang biase2..
barang2 yang tak berape nak mahal sangat..
[tu pon 1-2 rat gak kopak]..nangis..


aku taget nak cari bengkung tuk aku...
aku tau dah awal2 kedai yang jual2 bende lah tu semua ade bukak booth kat situ..
sebelum ni ingat nak gi jer kedai nyer kat seksyen 20 shah alam tu..
tapi dah alang2 ade sales kat sini..
aku beli jer ar sekali..


BENGKUNG yang tak berape  nak tradisional tapi tak moden jugak..
macamane tu..huhu
bengkung ni jenis tali2 jugak..
tapi tak ar panjang n lilit2 10 pusingan nak pakai..
cume ikat macam ikat tali kasut tu..
Harga :: Rm 45.00
[harga asal :: Rm 55.00]

kain die mak aku cakap okey..
memang sesuai..
cume tebal sikit...
may be sebab tak yah nak pusing2 lilit 6-7 kali kot..
ade lagi satu jual bengkung jawa..
yang lilit2 tu lar..
mak aku cakap..susah nak pakai..!!
aku tak nak menderhaka tak dengar cakap orang tua..
jadi aku prefer yang macam kat atas tu jer ar..[muwahahaha]
sedangkan memang tak mo pakai yg leceh2 ponnn..

ni gambar yang aku test orang tu pakai kan kat booth aritu..

seluar maternity pertama aku..!! yaeeey..
aku beli kat kedai yang sama..
Harga :: Rm 44++ [lepas discount]
seluar ni sebenarnyer agak besar tuk aku..
tapi aku beli jugak..
kot2 nak pakai sok lusa biler perut dah sangar besar nanti..
bahagian atas tu..kain getah tau..
memang selesa giler ar pakai..
cume agak loose tuk aku yang tak biase pakai seluar slack macam tu..


seluar ni tak de kancing..
ade getah tarik2 n butang kat getah tu jer..
adjustable ar kirenyer tu..
nanti nak beli lagi sehelai kat kedai dia kaler gelap pulak..

washable breast pad
1 pack ade 6 pcs
harga :: Rm 15.00
[harga asal :: rm 29.90]
aku beli 2 pack = 12pcs
aku nak beli lagi yang washable nyer ni..
lebih jimat aku rase..

yang disposable nyer pon nak beli jugak nanti..
ngah carik brand yang sesuai..
aku baru tau yg pakai buang nyer..material macam tuala wanita[pad]..!!

ni baby wipes yang aku cerite kat n3 sebelum2 ni..
yang konon2 murah..
memang ar murah..tapi lepas tu jumpe lagi murah..!!! [ggggrrrrr]
Harga :: 3 pack Rm 25
1 pack ade 2 box
jadi 3 pack aku dapat 6 box
beli tuk bawak travelling


seluar stoking [legging]
harga 2 pasang :: Rm 15
aku beli sebab...eeerr...comel..


kat PUREEN aku beli barang lebih sikit..
aku nampak jer Detergen ni..
aku terus beli..
ade 2 kaler.. [lagi satu tak hengat kaler ape]
aku tak tau pon ape beza antara 2-2 tu..
ramai sangat orang ko nak belek lame2 memang susah..
aku capai jer yang ni..[tapi tak wangi]
Harga :: Rm 11.00 untuk 1000ml


mandian baby 'Head to toe'
baby yogurt bau grape..
wangi giler..!!!
rase macam sugus..
[ni tietibe rase nak buat perangai pelik2 makan sabun mandi nih] huhu
Harga :: Rm 11.00 untuk 750ml


Pureen Panda HOODED BLANKET 
eerr..aku pon tak tau kenape aku beli ni..
nak kate murah tak ar jugak..huhu..
Harga :: Rm 15.00
harga asal Rm 29.00
kire separuh harge ar jugak kan dapat..


MITTENS & BOOTEES ladybug pattern
comel kan..
Harga satu pack :: Rm 6.00
aku beli 2 pack same tapi beza sikit jer kaler lain..[putih dan hijau]





kat expo yang besar ni..
aku hanyer beli 2 helai ni jer baju baby..!!
Harga sehelai Rm 10.00
dua2 helai seluar panjang..
aku pikir buat baju tidur baby..
sebab kainnyer agak nipis..


laki aku dah sound awal2..
jangan beli baju lagi buat mase ni..
sebab baju baby sedia ade aku beli sebelum ni dah banyak..!!
Fared soh fokus pade barang2 lain dulu..
die kate..baju biler2 boleh carik melambak2..
ok...jangan jadi isteri durhaka..
ikut jer katenyer...
walaupon aku terbeli jugak 2 helai baju ni..sebeb..murah...!!


harus lar jugak aku singgah booth Pa&Ma nak beli magazine ni..
eeerrrr....sebenarnyer nak tebus voucher yang aku dapat dari majalah ni bulan lepas..!!! [kantoi]
majalah Pa&Ma bulan December 2011
Harga :: Rm 6.00
[harga sebenar Rm 6.50]








selain tu dapat jugak bende free dari booth pa&ma..!! yaeeeyyy..sukeeerrr...












ni bende free aku dapat dari pureen..
yang last ni.. sample pack untuk STRETCH MARK LOTION Pureen
aku dapat 7 pack..!!
satu pack ley pakai siang dan malam...
sekarang aku ngah test pakai..
so far dalam 2 hari aku pakai ni..
dah tak rase sangat gatal2 perut aku...
tak de lah aku asyik nak menggaruk jer..
garuk tu ar punca2 stretch mark..
kalau ok..aku nak beli terus botol besar..
bende ni aku baru tau kene pakai seawal ko mengandung..!!
sebelum stretch tu jadi lagi..


ade aku tengok orang tu dapat barang2 free lagi banyak..
jeles..macamane die boleh dapat tah..huhu




jadi..ini jer lah barang2 yang aku shopping ari tu..
banyak bende lagi nak dibeli sebenarnyer..
tapi satu hal.. duit pon dah kopak..[ngeh ngeh ngeh]
lagi satu hal.. memang dah tak larat nak berjalan...
orang makin ramai..tak henti2..
lepas berenti nak solat zohor..terus balik jer..
tu pon malam tu aku berkire2 macam nak pergi lagi ahad esok nyer..!!!
huhu..tapi biler tulang pinggul aku dah start rase sengal2 sebab banyak jalan agaknyer... jadi laki aku cakap..cukup lar tu..
baik lah....




p/s :: Biler ade sales baby lagi yang besh macam ni..??



26 comments:

Anum said...

bestnya
seronok tgk u shopping

.::Lynn::. said...

bestnya shopping brg baby....

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,bestnye
nak tau pasal breast pump tue
hehehe

Mr n Mrs Zaidi said...

wah3..banyak giler sis borong brg baby hari tu yek..sy g dh ptg so brg2 pun mcm dh xbnyk choice...huhuhuh..xper la, insyaallah ade lg kot sale brg2 baby awal2 tahun next year..tp dalam mase terdekat nie pureen buat warehouse sale kt pj sne..kat situ nnt lg murah2 brg jenama pureen nie..ade bju yg rm2 sehelai makcik sy ckp...

Ana AzNuRuL said...

best3..saya suka sabun baby tu..wangi..rasa nak guna untuk sendiri je..barang2 tu pun bau baby je kan..

mizzkechique said...

wahhhh..manyaknya!!

Mila Ahmad said...

kak klu x preggy bengkung tu boleh pakai tak?

yUmIe said...

stretch mark lotion tu i pkai..quite ok for me,smpi skrg stretch mark xde..tp xtau le dh deliver nt kn..ble perut dh besar,kekdg ade gak gatal lg.tp nsb bleh tahan dri dr menggaru lebih2..hehehe

aTy _faRed~ said...

anum :: duit habes pon 'besh' jugak..huhu

lynn :: barang baby memang besh kalau nak shopping..;p

ekin :: pasal bp tu ade akak update n3 petang semalam..cube tengok..:)

mrs Aidi :: ngah tunggu pureen sales ar ni..;)

ana ::betul ar..siyes..saye pon rase macam nak gune sekarng jer..;p

Natasha Farina Arifin said...

aty..baby hood & blanket tuh sama mcm i punya..hihihihi..yup detergent yg pureen tuh mmg takde bau kan??? agak busuk skit hehehehehe! bestnye dah beli byk brg kan????..best2....tak silap i nanti pureen ada warehouse sale tapi tatu bila...meh2 kita investigate nak????

suriadzul said...

salam!!!hi sis...wah...teruja kan nk jd mak....bila dpt je tau preg..xpk da brg kita...sume pon hal ank jer...sume pn brg2 ank je...yg bengkung tue kan...pada sy agak leceh sket nk ikat2...now da ade bengkung moden..so pakai 2 lg senang..sy pon memula pakai yg lilit2 nie..p leceh...nk g toilet pon leceh..pakai yg moden...zassss je..da psang n bukak!!!

azam said...

byk benar shopping...hehehe

nanti bazir sebab ada yang tak guna...hehehehe
camtulah dengan saya...hahaha

~YUN~ said...

WAAA!banyaknyaa barang!aty,jgn lupa pureen clearance sale,3-4dec!lg bestt!!meroyan nanti!hehehe~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg excited biler shopping barang baby ni...mmg akan lupa diri la...habes beratus2 kat citu jer khen....

~ NANA ~ said...

waaaa berkenannye dgn mitten & booties tu! lawaaaaaa

Qhaifa Nur said...

banyaknya borong, senang beli awal2..
bengkung akak suka guna AVON punya..
pa&ma pernah jadi koleksi akak dulu..

Pen Biru said...

biasalah tu..belum kawin..cita pasal kaaaawin je..dah nak beli umah, cita pasal uuuumah je..ni kan pulak nak sambut org baru..kena lebih2 la sikit..apepun belanja selepas anak dilahirkan sbnrnya lebih tinggi..so better berjimat sikit.

mRs mysarah said...

ok baju baby kaler hijau dengan blanket tu sama agagagaga

fatihiah said...

Ya Allah... syokknye tengok u shopping!!!

amElyn said...

kalau dah nama pun perempuan...
lagi2 new mommy! tihihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah2..shoping..nk jd anak aka la leh?? ^__^

♥ Wina ♥ said...

wahhh banyaknye borong!

tengok u shopping nie, tetiba teringin nak preggy lagi tapi suka bab shopping je hahahahhh!

mommy chenta said...

wa..bestnye shopping barang baby..ni yang xsaba nk serbu stock clearance sale pureen ni~ hehe

Wanie said...

suke tengok org shopping barang baby ni..blog akak ni sgt banyak info tau..dulu wanie jumpe blog akak pn sbb cari pasal kahwin..hehe

Hafnidah said...

Salam aty.

just nak share pendapat berdasarkan pengalaman saya pasal baju baby.

kalau bole banyakkan beli baju yang nipis or berlubang masa new born ni sebab biasanya bila baju tebal baby agak berpeluh dan kulit cepat melecet. in case lagi2 macam saya sbb my baby agak montel.hehe

btw, shopping barang baby memang boleh buat lupa diri =)

-oP_ida- said...

sakan nie...sopim barang baby...... teruja menanti org baru...

bila due daling>?