Thursday, November 24, 2011

BARUT.. sebanyak mana aku perlukan untuk baby..??





biLer dah nak beranak ni baru ar ko sibuk nak tau pasal ni semua kan...


harus lar..
aku bukan tetiap tahun beranak..
baru ni ar sekali nak beranak..
jadi banyak ar benda yang aku tak tau kan...


lain ar kot aku aku ni anak bidan ker..
mak aku pon kali terkahir mengandung n beranak 13-14 tahun sudah..
mase tu aku sekolah menengah pon tak abes lagi...
tak de nyer aku nak kisah berape banyak barut mak aku guna tuk adik2 aku tu..


dah nak ade anak ni baru nak amik tau kebaikan barut baby..
dolu2 aku pikir..kesian kat baby tu perut nyer diikat2..
mesti rimas..!! hahaha... ko nampak tak aku ni sengal..


sekarang aku dah tau kenape baby elok pakai barut
1] untuk mengeLakkan kembung perut-aku tak tau macamane keadaan baby kalau perutnyer kembung.. tapi yang aku tau..mesti baby akan nagis2 jer sebab nak bagitau tak pandai...
*aku nanti mesti blur tak tau ape nak buat...
2] baby akan pakai barut sampai 3 bulan...orang tua2 kata pakai sampai baby pandai meniarap..


[haaa.bab2 ni.. ko memang kene dengar cakap orang2 tua..jangan menderhaka hokeh]




mak aku cakap..
beli barut baby yang dibuat dari kain kapas sejuk dan elok...
kaLau ikut mak aku..
beLi saiz besar [XL] dari dada sampai bawah pusat baby..
sebab kalau kecik..nanti barut gerak2 tutup dada dan bukannyer pewot baby..
dan lagi supaya tak kene kat pusat baby yang sensitip..


orang tua selalu cadangkan aku beli yang jenis bertali ikat2..
selain lebih kemas dan tak mudah terbukak..
jenis ni jugak tahan lama berbanding yang lekat2..


yang lekat2 tu memang nampak mudah n menarik..
tapi mak aku cakap.. kalau basuh selalu nanti pelekatnyer dah tak besh nak lekat lagi...
lepas tu..susah nak tarik ketat2 bersesuaian ngan saiz perut baby...
hurrmmm.... ade kemungkinan jugak kan...


biler tanye mak aku berapa banyak nak dibeli...
mak aku cakap 10 helai cukup...
cukup ker..??
sepupu aku yang baru lepas pantang pulak kata kene lebih dari 10 helai..
sebab die kata baby die asyik tukar barut jer..
selalu bau masam peluh dan kotor...
eeerrr...aku tak pasti kotor macamane..
mungkin terkene muntah..kencing atau u'uk die kot...
jadi die soh aku beli lebih...


aku...??? blurrrrrrr...........




baru2 ni aku ade beli barut baby kat Butik Anakku..
1 pack ade 2 helai..
jenis ikat2 tali saiz sederhana
Harga :: Rm 8.90 untuk 2 helai
100% cotton




yang bawah sekali tu saiz XL besar...
baru ade sehelai...
tapi bukan jenis Anakku brand nyer..
aku tak hengat..
tapi lepas ni nak carik saiz besar jugak lagi..


jenis lekat nyer sehelai..
aku beli sebelum aku dapat tips dari orang tua...[huhu]
mahu jugak cuba sehelai-dua..
tengok macam yang ley lekat kat kepale waktu nak facial tu jer kan...[heheh]








mak aku sebenarnyer soh tempah jer...
tapi aku malas nak gi carik dan tempah..
nak beli on9 pon aku tak berape suka..
jadi.. mungkin aku nak carik kat kedai2 yang jual peralatan tradisional untuk  baby...
cuma tak tau nak beli berape helai...
10 ?? 15 ?? atau 20 ??


nak carik tungku baby sekali ar...orang kate elok.. betul ker..??


korang rase kene beli berape barut tuk baby ni...??





28 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin ingt nak mintak mama jahitkan je...so xtaulah brape yg die jahitkan nnti...

farahfatihah said...

hi aty, barut fara xbeli, mak buatkan hehehe tp xbyk pun dalam 10 helai je....lampin pun 10 helai...kain yg wat bedung pun xbanyak..huhuu

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

mak su dia nak buatkan...hehe lega..xyah beli dah

batu baiduri said...

emm....sye 10 lai je....hehe

Pen Biru said...

sy dulu ada 10 lai jer..tapi kena rajin membasuhkan..basuh pun tak susah..ramas2 dgn air sabun jer..lagi pun barut ni pakainye kejab jer..baby pun badan makin besar

nuyui a.k.a miss YUI said...

org dlu slalu buat sndiri aje kan.hehehe..

ummi tieha8384 said...

salam atie....saya tieha, saya bru jer tahun nie selamat melahirkan seorang putera.just nk share pengalaman sendiri la kan.memandangkan sekarang nie saya pregnant lagi anak kedua.alhamdulillah rezeki awal tambah ahli keluarga.

untuk barut nie, atie kene pandai buat keputusan.law ikut pengalaman ummi, beli la dalam 15 ke 20 helai.selesa utk baby, pelbagaikan size sebab baby cepat membesar.
kalau tungku tue, kene cari jugak.pengalaman pertama tiha, sebab x tahu kan so x cari tungku baby pun.N dalam pantang arie tue, xder pun tuam baby.last2 baby kene angin pasang.memang kesian tengok anak kene.so, cari la tungku tue, tuam baby dlm pantang.law xder tungku pun, leh tuam ngan daun sireh yg dipanaskan.

tue jer nak share ngan atie.

♥ Wina ♥ said...

kalau ai dulu kan, barut bb mmg I standby banyak, dalam 20 helai la sebab kejap kena kencing baby la, kejap kena berak baby la

especially kalau baby boy, mmg cepat kena kencing so byk kali kena tukar huhuhuhuuuu

suriadzul said...

kita beli dlm 20helai jer..yups2..10helai tue mcm xckop..coz biasa barut 2 akan basah kene kencing..n kdang kene muntah...biasa sehari smpi 3-4x tukar barut...baju bb, kita cuci pakai tgn kan...so kalu 10 tue takut xsempat kering...nk lak musim ujan skrg...kalu pakai mesin...mkin la cukop..20just nice la...p kalu lebih,bazir lak sbb bnda tue xpakai lama....mcm sy, 10helai umh mak, lg 10helai umh sy..senang...sbb bb mak yg jaga time keje...

Natasha Farina Arifin said...

aty...tasha pon belom beli barut..hahah! bab nih yg paling tak reti nak pilih. tapi mama tasha dah ckp nanti dia belikan..ya ampon..mmg tak reti...tapi barut baby anakku tuh mcm best jer..nak cariklah..dah tnye member derang bgtau yg barut sampai ke dada tuh yg plg elok...=)

izwahasnan said...

Hai awk...suka tengok awk shopping... jeulas pula... wa tak leh gi shopping lagi sebb tgh tak larat lagi... mabuk tak habis lagi...

Ok pasal barut... kalau rasenye nak perlukan banyak... mama kite boleh tolong buatkan kalau awk nak... sebb due date kite n awk lebih kurang je...
kalau awk nak boleh lah...

Erina Asmawani said...

ena prepare dalam 10 je :) InsyaAllah cukup kot aty..

Ana AzNuRuL said...

kalau sehari tukar 2x je time nak mandi cukup je 10..rajin2 la cuci lepas guna..lagipun guna dalam 6 bulan je kan sampai baby menirap..

kalau rajin nak tukar 3-4x sehari pun cukup jugak 10..yg penting kena rajin cuci..takkan la baju baby nak letak dalam bakul stok seminggu kan..mesti la cuci hari2 kan..=)

better ikut cakap mak beli yang besar..sebab baby masa lahir kecik je..tapi bila dah sebulan dua..akan membesar bagai juara..lagi2 yg kuat menyusu ibu =)

FieZaLieSa said...

tempah pun ok jugak..sebab kalau kita beli barut ni, kadang2 tali die macam tali kasut..bila dh slalu basuh, bergulung..kalau tempah, suh tukang jht 2 wat tali dgn kain yg sama..

~ NANA ~ said...

dulu ms adik2 i kn, i nmpk my mom beli 7 helai je...hihi

Anonymous said...

hi slm perkenalan..

saya pon br je diskus2 ngn mak smlm psl barut bby ni..mak kata bli 10 lai je..kalau ikt saya mmg nk beli lebih..heee ;)

Anonymous said...

salam akk....
suka baca info sal bby nie...walau pun tak der rezeki lagi ^_^
yang penting info....thanks ye....

* barut tu dalam 15 cukup kot..sebb nanti ley basuh2...
tungku bby mmg elok sebb nak elak dari kembung perut...bby kalu kembung die akan meragam n nagis jek sepanjang hari.....
dari pengalaman jaga ank sedara ^_^

Mrs.Farhana said...

aty, jelesnye tgk u gigih g shopping kt expo mid last weken tu..i xsanggup kot nk g redah rmi2 org tu walaupun hati kate mahu!!

i pn xsure bp barut yg perlu ade, tp now i dh ade 5 yg MIL jahitkan..tp i cm nk cr lagi 5 yg ade kaler2 ckit..sbb MIL jahitkn kaler putih je..10 cukup kot..:D

Leonora Halim said...

awal2 beli 10... tarak cukup... oleh itu beli lagi 10.. baru cukup.. :) kira2 kalo basuh and tak kering, masih ada 4-5 yg bersih... sbbnya, kengkdg baby shishi/ poopoo, terlekat dkt barut sekali.. dah kena tukau semua... and newborn pulak ala2 tukau diapers 7-8 kali sehari.. huhu...size... kalo beli yg ada brand i.e: mcm Aty beli tu dah ok dah... kalo beli yg cap mydin ke, elakkan... sbb dpt baby piyut besau mcm Leo, ketat ya barut tuh... huhu...

FiraHamzah said...

babe,
memula beli dalam 10 pcs aje..sebab nanti baby u cepat membesar, takut tak muat.. barut pun ada yg jenis pendek. my twins, dah 3 bulan nih dah byk barut takleh pakai..huhu. jenis bertali tu mmg la ketat, tapi biler selalunye agak leceh nak handle biler barut tu dah naik ke atas. Saya prefer yg jenis snap tu..beli brand Cuddles ok,panjang & terletak kemas. (tp terpulang kt u la..hehe) yang brand Pride & joy tu pun ok. cari yg panjang2 terus, tahan lama.
Nanti bila baby dah keluar, lepas sebulan ke, u rasa tak cukup, baru la top up. Si kembar i pun cuma ada 10 helai aje..share2..heehe, skrg dh jarang pakai sbb nmpak dorang dah tak selesa bila pakai barut. Dah montel sgt! hehe

yUmIe said...

i,my mom yg buatkn sndri..xslp die jhtkn around 14/15 helai,cmu le..lps tu i ade dpt adiah dr client 2helai..so i think it's quite enough..heheklu u nk beli lebih pn,setakat 14/15 helai kre ok la tu:)

farah keifli said...

tu la kan..saya pun xtau nak beli banyak mana..tadi g survey ada size L..call mak mertua,dia cakap beli kain je,dia tolong jahitkan..boleh buat banyak size..

farah keifli said...

tu la kan..saya pun xtau nak beli banyak mana..tadi g survey ada size L..call mak mertua,dia cakap beli kain je,dia tolong jahitkan..boleh buat banyak size..

CikNaa said...

naa pun blur ni nak beli banyak mana barut baby ni.. tp suka tengok. kiut sgt! :D

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

hamboi2... semangat nye die ekk.. heheheh... fisha just beli dlm 12 helai jerk barut bby tu.. tungku bby pun fisha beli jugak... tp fisha beli kt tenet jerk... hehehehe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Saya ada 8 helai barut je untuk baby buat masa ni.semua pun jenis yang berpelekat. Mak saya yang suruh beli jenis pelekat, sebab masa mak jaga anak buah dalam pantang dulu dia kata yg pelekat ni lg susah terbukak dari yg bertali. Tambah lg yg bertali leceh skit nak pakikan sbb time nak pakai barut/baju nanti biasanya baby tak reti duduk diam. Huhu..

Tapi better ada dua2 jenis. Lg sng nak tahu yg mana yg sesuai dgn baby kita.

Kuantiti..betullah cakap mak awak tu..beli 10 helai dulu cukuplah. Kalau tak cukup, dalam pantang nanti boleh je mintak tlg hubby belikan lg.

Tungku baby memang penting. Wajib ada samada beli yg readymade atau buat sendiri. Baby pun macam ibunya jgk kena bertungku lebih2 lagi kalau baby boy..birdienya tu memang kna tuam.

AIN NAZRI said...

Hi Aty, mengikut pengalaman ain jaga Baby 'Auf, masa dlm hari x banyak barut tu di tukar. kalu mandi 2 kali jadi barut tukar 2 kali. so barut 'Auf ada 15 helai dan semuanya handmade.

tapi bila baby ala2 dah abes hari n besar sikit mmg banyak kali tukar.. but bagi ain 15 helai cukup dah. basuh kena ari2 laa.. kalu x larat sgt basuh tgn leh pakai mesin..

kalu bb boy, tunku tu penting.. kena tungku kat ari2 dia, telur dia supaya x masuk angin.. kalu baby terkena angin.. dia yer ngamuk kita tgk pon kesian..

Wanie said...

anak sedare wanie dulu barut die ade la 5 je kot..hehe..buat sendiri je..xpyh banyak2 kak, bukan pakai lame kan :)