Wednesday, November 16, 2011

JANTINA :: Sepatut nya mase ni aku dah boLeh tau kannnn.....??



ko pernah dengar tak..
orang tua2 cakap..
:: kaLau nampak perut ko MELONJONG jer kedepan tu tanda anak LELAKI
:: kaLau MELEBAR pulak perut tu tandanya anak PEREMPUAN


betul ker..????


kekadang rase macam betul...
atau sebenarnyer mungkin kebetuLan..
wallahualam...
mata orang tua lebih teror..
kekadang aku peLik..macamane derang..
sekali pandang jer dah tau lelaki ker pompuan daLam pewot tu...
kalau tengok perut aku yang secoet ni..
tak pasti nak kate melonjong ker melebar..
jadi susah nak agak baby lelaki ker pompuan...
kalau ikut INSTINCT aku..??
hurrrmmm....
susah nak kata...
mase awal2 pegnan duLu...
hati aku selalu kuat kate aku mengandung baby GURL..
tapi sejak sebulan ni tak tau kenape tetibe rase macam aku akan dapat baby BOY...
hahaha..boleh pulak tukau2 macam tu kan...
cakap jer lah sebenarnyer ko  memang tak tau...[ngeh ngeh ngeh]


ko percaye pada naluri sendiri..??


mak aku kata..pernah mimpi main2 ngan anak aku..LELAKI..
matenyer sepet dan putih [macam Fared]
dalam keluarga aku..
dah ada 3 orang anak buah perempuan..tak ade lelaki..
jadi aku tau.. mak ayah aku nak kan cucu lelaki...
daLam family mertua pulak
dah ade 2 orang anak buah lelaki..
tak de perempuan..
jadi kalau boLeh mahu hadiahkan cucu perempuan kepada mereka...




kalau lah semudah itu membuat pilihan......*sigh


kembar sepasang..??
eeerrr....uurrrmmm... aaaaa....huuuuuuuu....
memang tak ar..
dari awal scan dah nampak hanye ade satu kantung dan satu baby jer...
[walaupon ade keturunan kembar..tapi bukan rezki aku yang dapat..eerr...bukan tuk anak pertama kot]
kalau tanyer Fared..
harus lah jawapan nye mahukan BABY BOY...!!
tak yah tanyer aku dah tau dah...
kalau tanya aku pulak..
samaada aku mahukan baby Gurl atau Boy..??
jawapan kalis :: tak kisah..asalkan baby dilahirkan sihat waalfiat..
tu betullll...!!!
hanye mahu yang terbaik untuk baby...
asalkan sihat dan sempurna...
[susah ko tau tak nak dapat yang sorang nih]


TAPI...
kalau betul2 tanye APE YANG HATI AKU INGINKAN....
jawapan aku.. aku begitu menginginkan BABY GURL...
bukan kerana sesiapa..
tapi dari hati dan diri aku sendiri...
Kenapa..??
daLam keluarga aku 7 beradik..
hanye 2 orang pompuan dan 5 orang adik beradik lelaki..!!
aku membesar dikelilingin ngan adik beradik lelaki..
yang..eeerrr...yang...hurrmm....
yang kasar dan degil..!!
dari sekolah rendah..
aku dah belajar menguruskan 3 orang adik2 lelaki aku yg mase tu masih kecik..
terjerit telolong aku macam pontianak sewaktu menjage derang...
waktu mencarik baju derang..
mencari keperluan derang..
semua diserahkan pade aku..
[mase tu mak aku sibuk keje sebagai cikgu]
sampai sekarang pon.. time nak shopping baju raye ker..
ayah aku hanye bagi duit jer kat aku..
soh aku atau Tina[adik aku] yang beli n pilih baju derang..
jadi menguruskan budak lelaki sampai ar derang dah masuk sekolah menengah sekarang ni..
aku memang berbakat ..[perasaan sendiri] huhu..
mase tu asal kan ade baby gurl..
anak kawan mak ker..
anak jiran ker..
aku buat macam adik aku sendiri jugak...
waktu tu..aku nak kan sangat adik pompuan kecik lagi sorang...[suka2 nak mintak]
jadi... biLer mengandung ni..
feeling2 macam mahukan Baby gurl...[huhu]
konon2 aku pikir..
anak perempuan..
die akan dapat membantu aku menjaga adik2 nye..
[berdasarkan pengalaman aku sendiri]
dan boleh menjadi sahabat aku satu hari nanti..
macam mak aku menjadi sahabat aku sekarang... 
dan lagi..
baju2 dan barang2 baby gurl comel2 kannnn..
cute2..lagi2 kaler PINK..
ade ropol2...
eerr..baju baby boy agak terhad...
hurrmmm.... ko pon tau sendiri kan...


tapi.. ape2 pon..
aku tak lar begitu mengharap...
manusia biase yang mempunyai impian sendiri..
selebihnyer hanye serahkan sahaje pada ALLAH tuk memberi yang terbaik tuk aku...
dan aku yakin..
ape sahaje yang di beri..
adalah hadiah terbaik dari NYA...
tak kisah baby boy atau gurl..
aku hanyer mahukan mereka menjadi anak yang taat pada ALLAH..
dan seterus nye pada kedua mak pak nyer ni...[insyaallah]


tapi tetibe..
aku rase macam akan dapat BABY BOY...!!!
aku tetap gembira...
asalkan namenyer anak yang aku kandungkan sendiri..[senyum]




p/s :: hari ni masuk 4 bulan setengah.. sepatut nyer aku dah boleh nampak jantina baby tak..??









31 comments:

Anum said...

bergantung pada baby
ada yang leh nampak, ada yg belu lagi

Pen Biru said...

xkisahla boy or girl..janji anak u nanti sihat dan sempurna..

Tina Othman said...

yg penting mana2 jantina pun takpe, asalkan sihat walafiat dan cukup sihat, alhamdulilah

tak scan lg ke? selalu klu baby boy cepat & senang sikit nampak banding girl =)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sy pernh dgr pasal bnjol tu..

hikhik..xpe sis,moga bby sis sihat tau..itu yang penting!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu ai mmg teringin anak sulung tue lelaki....alhamdulliah dapat bb boy...hope lepas ni dpt bb gurl plak ngeee...apa2 pow ok janji cihat uols

Liyana said...

sy pun nak gegurl, hehe tp ramai yg ckp mungkin boboy, wlupun x nmpk ape pun lg kt perut ni, haha... xkisah la kot, janji sihat kan :)

.:shura shushi:. said...

Kakak bila u buat entry pasal baby mesti i terdiam..sbb tak tahu nak komen..tak kahwin lg kn..TAPI i suka baca..untuk pengetahuan =)

mizzkechique said...

kenkadang scan pun slh.. kwn sy g scan kata pempuan, rupenya kuar lelaki.. kes terbaru lak, scan doc kata kembar 3, bila kuar 4 pulak.. wahh..

Natasha Farina Arifin said...

salam. selalunya for 4 months and half rasanya belom nmpk lagi. i dulu scan jantina kat DEMC time i 7months. hehehe..mmg terus buat 3D scan and detail scan utk tau jantina jugak kesihatan baby dlm tummy. Memang berbaloi sebab pakar yang buat, siap kira injap jantung, jari, kedudukan mata, sumbing ke tak, tulang belakng semua dia buat....=) just berkongsi....

e k i n ♥ y u s r i said...

trylah wat scan sis
mane tau baby nak tunjuk ke
hehehe

~ NANA ~ said...

adik beradik i pulak dh 8 org perempuan so semua mengharapkn baby i nnti lelaki...tp i x kesah la mana2 pon...hehe

iduraz said...

ku pon tak reti nak tengok2 perut org nih..boy@gurll..huhu..mano2 pon ok, janji selamat keluarnyer yer tak..famili ku pon ramai pempuan, but my 1st baby gurl too..huhuhu

!k@ said...

baby masa ni dh cukup sifat..dh boleh nampak kalau baby nak tunjuk..
sebelum scan ika dok pujuk2 baby..xkira baby ni boy ke girl mama ngan abah mmg sayang baby...hihi
masa ika scan 20minggu..dh nampak..walaupun pakai 2d je.. =)

Erina Asmawani said...

salam aty..
ena dah nampak gender baby masa 18 weeks sbb kebetulan masa tgh scan tu kaki baby tgh wide open..jadi ley nampak tiny bibird dia..hehe..

gynae ckp kalau baby boy mmg senang nak nmpak..kalo girl yg lambat sikit..

;)

Rozita said...

bergantung... kadang2 5 bulan ke atas baru clear.. kadang2 7 bulan pun still x leh agak..tp kalau buat scan 4D tu akak x sure la... tak pernah buat pun..
yg tang perut lonjong ke tidak ke tu x sure jugak...ikut pengalaman org tua kot..

~YUN~ said...

kalau baby aty boboy,memang blh nampak dah,boboy kan tanpa segan silu menunjukkan senjatanya,hehe!tp nti masuk 20weeks lg clear..cpt cek!hehe!

Qhaifa Nur said...

ikut pengalaman akak sendiri yang dah ada 4 hero ni, perut melonjong confirm lelaki...melebar sure pompuan..

5 anak tak pernah scan, kuar baru tau..

erin said...

anak kita nanti sebaya lah aty, rin pun dah 18 weeks ++, ingat dah 5 bulan lebih baru nak scan tengok gender, tapi sekarang pun dah boleh nampak sebenarnya, depends jgk baby nak tunjuk ke tak. kalau dia kepit, tak nampaklah..hehe..rin pulak rasa anak rin cam girl je..tp both family nak boy, tak kisahlah kan, asal sihat sempurna

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Biasanya 18 weeks dah boleh nampak tapi kalau nak lebih confirm tunggu 20 weeks ke atas. Masa tu kalau baby boy memang boleh nampak clear birdie nya dengan syarat baby tak kepit la.hehe..

Kalau tak nampak pape tu biasa doktor akan assume baby gurl.

Wallahualam

farhanna said...

aty : i masuk 6 month br nmpak.. mcm btl..ikut gerak hati i.. even fmly i ramai gurl..then betul scan baby boy

eMaH SoMeL said...

i pn sma mcm u..tingin bby gurl.. :)

kita doa sama2..hehe

Mr n Mrs Zaidi said...

sis punya kandungan lebih kurang sy jer..rsenya lum dpt tgk lg kot jantina skrg nie...better tunggu dlm 24minggu ke atas..bru jelas nmpk n baby mse tu xde la besar sgt n xde la kecik sgt..tp kne tgk kedudukan baby jgk kn....oh ye, sis dh dpt rse ke belum degup jantung n pergerakan dia dlm perut sis..?? knp sy xde rse ape2 pun..perut pun xbrp nmpk, kecuali bila mlm n lepas mkn perut rse tegang sikit...time tdo plk xelh tdo melintang sgt..kne megiri or kekanan..tp bila tdo melintang xde pun nmpk perut membesar n membulat.nmpk lelemak jer lebih sy nie..hihihihi..anyway sy pun mcm sis jgk, xkisah baby girl or boy...janji sihat n sempurna sumenya..btl ckp sis, nak dpt sorg nie pun ssh jgk kan...hopely semuanya selamat sampai lahirnya dia ke dunia nie...AMIN

chee chee said...

i dh msuk 6month, tp lom scan g, mb nx mth br nk p scan..

tp, almost vry1 yg tgur 1 tem pregnen ni suma teka i dpt bby gurl. tmasuk la my hubby, dia kata instinct dia cam bakal dpt bby gurl jee.. heee xcited kn nk dpt bby?

aTy _faRed~ said...

Mrs Zaidi :: pasal degupan jantung tu..saye dah rase.. setiap kali scan nampak n dengar.. pergerakan baby pulak.. kekadang macam saye ade rase..cuma saye pikir tu mungkin perasaan saye.. sebab orang @ doktor kata baby dah bergerak aktif tapi pergerakan baby waktu ni kite tak dapat nak rase sangat..sebab mngkun tak kene lagi pada dinding perut kita..die berenang2 lagi dalam pewot tu.. jangan risau pasal perut tak besar sangat.. asalkan tau baby dalam tu sihat..insyaallah...:)

pojie said...

salam.saya suka jenguk2 blog awak.sedara mara,kawan2,even mak saya pn teka2 sy preg bb boy.jadi bila scan 2d time 16wks even Dr cakap girl pun kami was2 sbb ramai sgt yg yakin bb boy.cakap kat hasben bird dia lum kuar lg kot.hahaha.dah masuk 7bln lebih kami xbeli baju bb lg sbb was2 boy ke girl.hehehee minggu lepas 30wks saya buat 3d/4d mmg kompom dgn izin Allah Girl..fuh lega +syukur bleh shopin bj pink.hehe.so,macam xbapa tepat ja teka2 bdasarkn bentuk perut tu..ngggeeeee =)

♥ Elin ♥ said...

lain mommy lain ragamnya.

bila kite preg nih 1001 macam rasa tau. apa pun berdoa agar bakal anak kamu tuh selamat,sempurna,sihat, dan comel seperti kamu.

tp kalau naluri kamu ingin gegirl, berdoalah agar permintaan kamu di makbulkan.inshallah.
sebb kakak ipar pun mcm tuh. husb dia semua adik beradik lelaki, x der perempuan lansung.

:)

take care! have a nice day.

iedayah said...

i xd experience lg..ngeh3..xksh bby ap pn..yg pnting u jg dri leklok ea dear..i da updte blog da..ampun lmbt,..hahaha

Mama Gee said...

kalau dh leh nampak jantina baby..masa scan nnti dr tanya nk tau tak jantina...tp ade gak dr yg buat dek je..hehee..

dulu akak takde surprise2....terus nk tau jantina..sbb senang nk beli brg2...dan tak sabar pun ya...haha

NaNaRuZaNa said...

kalo ikot,by w20 pon xbape nmpk...ce try scan dlm w25 ke..tp kdg2 bby malu...die pusing bdn die,xnmpk pon...kdg2 leh tgk dr figure mummy die..kate org kalo sumenye mengembang,pompuan la..kalo perot je yg besar,badan naik sket2 je,llaki...pengalaman mase ngandung dlu,bby llaki mmg dok belah bawah je..g mane2 pon org ckp "llaki ni"...hehehe...nyway,congrates..

Mr n Mrs Zaidi said...

ooo mcm tu ker sis..ok la so sy xde la risau sgt..tp degup jantung tu, mse g scan mmg sy nmpk la, tp kalu nk rse sendiri dgn tangan nie mmg xde rse la..

nurul huda jumri said...

hye dear...waaa,mesti eksaited kan klu bab2 nk tau jantina baby ni..pape pon, hope both u n baby alwez sihat2 aje...k.