Tuesday, November 15, 2011

MENGEMAS VS MEMASAK





ade orang teror mengemas tapi tak teror masuk ke dapur memasak...
ade orang teror memasak dan tak teror mengemas umah...


beruntung sangat kalau orang tu teror memasak dan teror pulak mengemas rumah..
tapi sangat malang kaLau nak memasak pon MALAS...mengemas umah pon TAK RETI...


aku biase jumpe ke semua kategeri ni...
normal aarrr....
semua tu biasa...
mungkin kemahiran die tak de kat 'rumah'..
tapi kat luar die ar bos..


hebat kat pejabat jugak..tak semesti nye hebat kat rumah kan...
dan hebat kat rumah jugak tak semestinya hebat kat pejabat...


mane pilihan ko...


hebat kat umah...hebat sebagai anak menatu..sebagai ibu..sebagai isteri..sebagai pekerja...sebagai bos...
aku amat kagum ngan wanita yang hebat sebegini...
harap2 satu hari nanti aku jugak boleh jadi seperti ini...




aku...?? eeerrr...aaaaa...uurrrmmm....huhu..
no komen..
cisss...ko bajet jawapan artis macam bagus ar...




dolu2 mase zaman budak nak naik ke remaja anak dara..
aku cukup suker duduk kat dapur..
hahah..macam tak percaye jer aku kuarkan statement macam tuuuu..!!!


aku suker buat cake...
aku suke memasak...
mase aku darjah 3-4 aku dah mula masak..
masakan pertama aku ialah ayam masak merah...!!
eerrr...tak hebat..??
malu.....[sob sob]


mase nak raya...
aku yang beriya kat dapur...
buat kuih raya...
dolu2 tak reti nak mintak mak pak tempah kek kat kedai..
aku buat sendiri jer tau..
bak hidang pagi raya...
kalau lengkong..agar2...puding..
semua aku pernah cuba buat..
reti tak reti... jadi tak jadi..
tu belakang kire..
yang penting... aku suker nak ngadap semua tu...


tapi tu dolu2...
mase zaman2 4u2C dulu...
sekarang segale dah berubah...


biLer dah mula sibuk belajar kat luar...
biLer dah mula bekerje dari pagi gelap balik sampai malam gelap...
biler ko nak memasak kan...
lame2... tangan berubah jadi macam kayu..
otak tepu...
badan lesu nak ngadap lagi bende2 kek dan segala puding kat dapur..


biLer dah bergaji dan berduit..
semua order n beli jer kat kedai..
waktu raya.. tak payah lagi aku tengok kek bantat aku terhidang atas meja...
nak senang hati mak..
order saje ape yang die rase mahu makan...
yang tak mampu aku nak ngadap lagi...


satu mase..
aku sedar... aku cenderung pada sesuatu yang lebih indah...
aku suker mengemas n menghias..!!!
[aku selalu terpikir kenape aku belajar dolu beriya amik account dan bukan dlm bidang hiasan dalaman]
tu lar namenyer urusan Allah..[aku tetap gembira]




jadi sekarang.. biler dah kawen....
aku harus berpijak ke dapur semula..
dalam mase yang sama...
rumah mahu jugak kelihatan cantik berseri...


mahu suami senang dimate melihat rumah bersih cantik..
mahu jugak..hati berbunga2 biler masakan dipuji suami..
tak boleh nak pilih dah samaada ko teror kat dapur atau teror menghias..
ko harus tau buat kedua2 nye...!! *sigh


biLer hujung minggu tetibe laki aku cakap..
"sayang... teringin nak makan puding roti"
tak kan setiap kali aku nak order kat luar kan..
harus ar nak tunjuk jadi isteri mithali..[muwahahaha]
tunaikan hajat makan si suami...


tapi aku selalu rase dan selalu cakap..
aku bukan orang yang teror biler duduk di dapur...
namun.. aku tetap bersyukur dianugerahkan SEDIKIT sikap rajin kurang sikit dari malas..[huhu] untuk terus berada kat dapur...


bagi aku... nak masuk kedapur atau menghias rumah TAK MEMERLUKAN KITA MENJADI TEROR...
kalau ade sikap rajin gigih dan usaha mahu buat semua tu...
insyaallah..yang tak teror tu pon ley jadi teror...




p/s :: pagi tadi dalam kereta tetibe laki aku cakap "aritu tak dapat rase puding betik strawberry sayang mase raye hari tu"... 
tu maknenyer.. tanda2 diberi nak soh binik die buat lar tu...





15 comments:

Anum said...

hehehe
anum suka mengemas

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

puding betik strawberry ? pestime dengar...ala...macam mane ni...su pun teringin jugak...huaaa huaaa....

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..xpe akak..

mood tu mnjelma..

perangai tu besela..

sy cmtu gak..lalal..

farhanna said...

betul la aty.. nak hebat semua.. boleh.. kena rajin ..hehehehe

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin suke mengemas
tp nak kate teror masak tue xdelah
masak utk suami
atas dasar tanggungjawab sbg isteri
huhuhuhuuuu

mizzkechique said...

wanita ni multipurpose kann.. hehe..


kak, nk rasa jugak bulehh??

cik fadh said...

fadh suka mengemas ;) kalo masuk dapur pown suka bt kek n kuih muih jer..hehe

t da nak kawen baru rajin masuk dapur tuk belajar memasak plak..kikiki

Tina Othman said...

puding betik strawberry? nak tgk aty klu ada buat, saya dulu2 semua pun tak suka, kemas rumah malas, masak lagilah

sejak dah kawin & jadi mak org ni, terpaksa buat semua tu, kalau tak buat, sapa nak buatkan untuk kita, nasib lah

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai suker masakkkkk
suka try recipe baru
bab kemas ni malas sikit but terpaksa buat gak ngeeee

~ NANA ~ said...

kalo mengemas rumah tu, mmg hobi i dari kecik lagi...kekeke

tp bab2 masak tu, lps kawen tiba2 jadi rajin...dulu b4 kawen nk masuk dapur pon malas...hehe

Liyana said...

suke dua2! sakit mate tgk rumah bersepah, suke msk jgk, nk order kang ade je x puas hati, baik masak sndiri, sedap x sedap lain cite, haha

nak resepi puding betik strawberry pls? :)

Pen Biru said...

biasanya, org yg rajin masak, akan malas mengemas..dan yg rajin mengemas , kurang minat nak memasak..tai kalau dh jd tukang jahit sambilan cm sy, masak pun malas..mengemas pun sama..hehehe

Mama Gee said...

akak suka...suka ya bukan tererr hehe
suke buat dua2 tu...tp malangnya ikut mood...kalau mood dtg..berkilat2 sampai ke dapur...lauk pun byk atas meja...tp kalo mood ke laut...apapun tak bolee...hehehe

Zana Adieyza said...

zana lebih pada skill mengemas kot.. memasak tu masih dlm proses untuk lebih cekap.. now mcm lambat cikit nak siapkan banyak2 menu.. hihihi.. but akan cuba untuk improve jugak..

Dalila Hamid said...

apa2 pun tahniah!