Thursday, November 17, 2011

SHOPPING BARANG BABY :: rujuk pada siapa?





cerite baby lagi..??!!




eerr...buat mase ni...tu jer idea yang mampu aku pikir..[ngeeee]




tentang baby..
bagi yang dah kawen..yang dah mengandung...yang pernah mengandung..
ape yang paLing ko teruja...??


mengandung tu memang dah kompem ar ko teruje giLer kan...


teruje nak tau jantina baby..
teruja nak dengar degupan jantung baby..
teruja setiap kali baby menendang..
teruja nak shopping barang baby...


betul..semua tu aku sangat2 teruja..
tapi part biler nak shopping barang baby tu lagi berganda teruja nyer..[muwahaha]


ikut hati hari pertama tau mengandung dah rase nak beli barang baby dah..
tu giler melampau teruje namanyer tu...[huhu]


kaLau aku tetibe datang sawan teruja kat kedai baby..
aku cube kawal diri gak..
eerr..kantoi gak ar beli sepasang baju n stoking mase pegnan 2 bulan..!!![ngeee]


nak masuk jer buLan ke-3..
aku dah siapkan list barang2 yang nak di beli tuk baby..
list biasa.. yang ko boLeh dapat kat internet tu..
aku amik 2-3 free list dalam internet 
dan ade yang aku mintak kawan2 blog email pada aku..
bukan carik yg terbaik..cuma aku nak comparekan...
ade lebih dan kurang nyer aku akan combine kan bersama...
dan buat short list lepas tu..
dan kemudian aku buat list sendiri ikut aku punyer suka2 hati..[huhu]
bukannn... 




walaupon aku kate short list..
tapi tetap panjang jugakkk..!!!
ade sesetengah bende name yang baru fes time aku dengar..
dan tak pernah tau ponnnnn..!!!
walaupon aku ni dah tua..
tapi fes time mengandung ar katenyer kan...
walau ikut teruja dan kemampuan..
memang rase semua bende nak dibeli...
tak mo tinggal satu pon...
tapi... buat ape nak membazir..
kaLau kite tak tau samaada sesuatu tu berguna pada baby atau pon tidak nanti..
tak mo membeli ikut hati..
aku nak membeli ikut keperluan...




jadi.. sebelum mebeli aku harus tau ape kegunaan sesuatu bende tu...
untuk ape dibeli..
dan berape banyak diperlukan...
penting atau tak atau sekadar nak bagi ada...


betul..ade aku beli lebih sebab aku sendiri suka2 nak beli..
contoh nyer seperti membeli baju @ pakaian baby...


kalau ikut orang katernyer jangan beli banyak2..
baby cepat 'mengembang'..


aku tetap nak beli banyak2..
tapi aku beli daLam banyak saiz..
tak terhad pada saiz new born jer...
aku beLi saiz sampai 6 bulan..
boLeh ar pakai lame sikit kan..


ade jugak yang aku kurang kan berbanding yang dicadang 
contoh nyer aku tengok orang beli nappy liner 2-3 kotak..
mungkin berguna...
tapi aku pikir2..
kalau pakai pampers..nappy liner tu aku nak pakai kat mane...??
kat situ aku sedar..
setiap orang pendapat dan keperluan berbeza2...




lain ar kalao ko rajin nak pakaikan n basuh napkin hari2..
mungkin untuk waktu cuti berpantang...
boleh cube pakai CD [cloth diapers]
so..boleh pakai nappy liner kan...
kaLau rase keperluan kendian hari.. baru aku akan beli lagi...


rujukan aku..??
seberape banyak maklumat aku cube kumpul..
dari internet..dari sahabat2..dari kawan2 blog..dari orang berpengalaman..
dan terutama dari mak aku sendiri...


pendapat orang berbeza2..
jadi ade yang aku suker nak terime..
ade yang aku lagi suker2 nak bangkang..[huhu]


sesetengah benda...
aku suker tanyer mak aku..
bergantung pada bende yang nak dibeli jugak...
beruntung mak aku tak terlalu Conservative..
maknenyer... tak kisah aku membeli ape..
dan tak kisah aku nak membeli awal atau lambat...
cuma die akan kata...
mesti tau...setiap yang nak dibeli tu ape kegunaan sebenarnyer..
dan waktu biLer akan digunakan...
jadi pandai2 lah ko bajet...


"mak..cotton ball kapas tu kalau beli nak buat ape..?? nak beli yang bulat2 siap ker atau kapas yang besar tu..??"


mak aku :: "beli jer yang dah siap..senang..bukan nak pakai banyak sangat pon.. nak buat lap2 leher..lap mata..cuping telinga jer"


ok baik lah...
aku beli sebungkus jer..


kekadng ade gak pendapat mak aku bercanggah ngan aku...
contoh.. aku kate nak beli bath tub mandi baby..
die kate.."alaaa... boleh mandikan kat sinki jer..."
eerrrkk... aku tak mooooooooo...!! hahaha


ade sesetengah bende zaman mak pak kite dulu..
bende tu tak de..
contoh car seat..breast pump...
jadi kaLau ko tanyer pon..
aku pasti derang akan blur...
kalau mak aku jawapan nyer mudah jer..
"ko ade duit beLi jer ar..."
huhu...jawapan tak membantu aku langsung...


jadi harus carik rujukan lain..
kekadang nak pikir sorang2 sendiri memang susah nak dapat jawapan..
harus tau jugak kegunaan nyer dari orang2 yang dah ade pengalaman...
lepas tu baru pikir sendiri baik dan buruk nyer..
yer ar..pengalaman orang berbeza2 kan...


aku suker tanye pada kawan2 aku sendiri..
kawan2 rapat yang dah kawen dah beranak..
bekerja dan mempunyai bende lah yang aku pon nak beli tu...


daLam mase yang same...
aku suker tanyer pada korang2 jugak...
korang2 memang membantu hokeh...!!!


contoh nyer kalau pasaL car seat...
aku tanyer pada sahabat baik aku..
yang bekerja..dan hantar anak pada orang lain..
aku nak tau..semaksima mane penggunaan car seat tu..
sebab.. ko tau lar kan..
car seat tu harge agak mahal..
dan besar pulak tu..
kalau tersilap beli membazir tu satu hal.. menyemak satu hal lagi...*sigh


[aku laki bini masih lagi berkire2 nak beli atau tak]


aku suker tanyer pada orang2 yang linkungan umur aku..
lelebih lagi yang ade anak n beranak lebih kurang aku ni..
sebab... derang lebih fleksible dan canggih...!!
lebih modern.. dan jawapan lebih kepada mengikut peredaran semasa...
bukan kepada pantang larang dan nenek2 nyer jawapan..!!!




eerr... bukan menidakkan atau menolak pendapat orang tua..
tapi ko patut maklum..
zaman sekarang segalenyer berubah..


cube ko tanyer tok nek ko..
perlu ker beli breast pump atau nak simpan stock susu berbulan2??
samaada jawapan nyer ko susu kan jer sendiri..
atau ko bagi jer susu lembu tu.. 
"alaaa... mak pak ko sihat jer nenek bela..belajar tinggi jugak"
tu zaman dolu2..
zaman2 nenek2 kite jadi suri dapur sepenuh masa...
even zaman mak aku yang bekerja sebagai cikgu pon..
mak aku tak reti kalau aku tanyer pasal breast pum ni..
katenyer... kat sekolah.. kalau susu meleleh2..
"mak perah2 lepas tu buang jer..."
eerrrkk...sayang nyeeeerrrrrr.....!!![itu yang kite2 pikir kannnn]


jadi..harus lar ko2 yang nak menyusukan anak secare eklusif dalam masa yang same terpakse keluar bekerja...
terpakse ar amik tau pasal bende2 ni semua..


[aku pernah email Leo pasal Bp ni.. alhamdulillah..jawapan yang diberi lebih dari ape yang aku mahukan dan sangat2 membantu...mekseh Leonara]
*oowwwhh..aku suker kan baby armand yang cute..!!


haa..nampak..
tanyer pada orang yang betul..
insyaallah..kite akan dapat sesuatu yang menarik..


kekadang bukan sebab umur pon boleh jadi penyebab..
selalu nyer faktor persekitaran tu sendiri..
contoh nyer macam kakak opis aku ni..
dia dah berpengalaman.. beranak 3 kali..
anak2 pon yang tua dah lepas spm..
tapi asal aku tanyer :: "kak..barut baby kite nak pakai@beli berape banyak ek?"
jawapan akak tu :: "awal lagi ko nak beli sekarng..tunggu lar masuk 7-8 bulan nanti"
haaaa..ko tengok.. jawapan tak membantu langsung..!!!
asal aku terpikir dan tanyer..
dia akan jawap macam tu..
sedangkan bukan ar aku tanyer waktu tu aku nak beli terus saat tu jugak kan..gggrrrrr...


ade jugak jawapan yang aku rase tak sesuai ngan keadaan aku sekarang..
contoh :: "berape helai napkin nak beli"
jawapan akak2 @ makcik2 :: "ko beli ar 40-50 helai"
what...??!!! banyak nyer...!!!
mungkin zaman dolu2 lampin pakai buang tak cukup popular..
harga pulak mahal kalau nak dibandingkan ngan napkin yang lebih jimat..
tak banyak pilihan yang ade seperti sekarang..
sekarang aku tak pasti ar kalau penjaga baby@nursery tu sendiri rajin nak menukarkan napkin tuk anak ko setiap jam...!!


[tapi aku merancang nak pakaikan baby ngan CD[cloth diapers] mase tempoh berpantang 2-3 bulan]




dari dulu aku memang suker merancang dalam buat ape2 pon..
walaupon kekadang ape yang dirancang tu tak jadi pon..[huhu]


jadi nak beli keperluan baby ni pon..
aku dah buat perancangan awal..
kami mengamalkan konsep :: sikit2 beli nanti jadi banyak ar barang tu [ciss]
tak suker nak tunggu last2 minit baru nak beli..
satu sebab adalah bajet..
satu lagi sebab aku selalu tak sabar nak shopping..!!!
jadi..asal kan keluar berjalan menyopink..
mesti gak nak beli selai dua barang tuk baby..
walaupon berpuluh kaLi 'dikecam' sebab beli awal sangat..!!!


lain orang lain pengalamannyer..
lain kisah nyer...
ade orang baru fes time nak jadi ibu..
banyak ceriternyer... banyak barang nak dibelinyer..
semua harus baru....


ade orang..walaupon fes time..
tapi ade kakak atau adik beradik rapat yang ade pengalaman..
jadi boleh berkongsi barang...
boleh tanyer pengalaman... 
kurang sikit nak membeli...
dah jimat kat situ..


ade orang..
lagi besh..!! kalau anak dah masuk 2-3..
tak yah pinjam2 barang orang..tak yah beli baru...
pakai sahaje barang lame sedia ade..
bertambah2 jimat..!!




ceriter ko macamane..??
biler nak menyopink barang..
beli sahaje ikut duit..atau ikut keperluan..??







20 comments:

farhanna said...

saya bnyak rujuk pd kakak sy, so tau ape yg perlu beli n x perlu n brand ape.. pape pun aty esok smpai weekend ada expo rg baby kt mid valley

farhanna said...

saya bnyak rujuk pd kakak sy, so tau ape yg perlu beli n x perlu n brand ape.. pape pun aty esok smpai weekend ada expo rg baby kt mid valley

e k i n ♥ y u s r i said...

setuju ngan akak
setuasi kite same
huhuhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai dulu beli baju bb sket jer
sbb byk cepat besar
1st time mmg semua excited taw
pantang nmpk benda comey semua nak angkut....

FieZaLieSa said...

hi aty...
bagi sy ok je klu aty nk menyoping awal2...sbb nnt kita x tau larat lg ke tak...mcm sy masuk 7 bln ri 2, dh tak larat nk jalan...tp setiap org tak same..skrang nak shopping pun pk..sbb pas sejam dah penat..hehe...

Mr n Mrs Zaidi said...

ehm mcm sy rujuk kawan2 n kakak sy jgk..tp kalu rujuk dgn kakak, situasi aku jdi mcm xmembantu langsung..dia akan ckp awal lg nak beli...xyah beli bnyk2 bju baby sbb baby cepat besar..jgn membazir, pakai jer yg anak buah yg ade tu...huhuhuhu..tp kita yg pertama kali mengandung mesti la xsabar nk beli brg2 baby kn..so, dgn itu baik diam ajer n bertanya kpd kwn2 jer la..huhuhuhu...tp btl jgk ape yg kakak kita ckp tu, mybe dri pengalaman diorg, tp mcm yg sis ckp, lain org lain pendapt...mcm hubby sy nie plk jenis, tunggu my peyut besar dlu bru beli...tp mcm sy suka buat awal so nnt xde la kelam kabut kan...weekend nie ade ekspo baby kt midvelly, sis g tak???

Erina Asmawani said...

ena mmg rujuk kat family especially mama..

ena pun xtau nak budget beli bape banyak barang2 newborn ni, ikutkan mmg nak beli banyakkk je tapi bila bincang2 ngan encek hubby, for newborn macam baju tu beli dalam 10 helai je (rompers+sleepers) sebab baby kan cepat membesar, mitten & booties beli 7 pasang sbb ley tukar hari2. Hehe.dah lepas 3 months bila baby dah besar baru beli baju lain..

pastu yg skrg tgh nak survey2 breastpump. Bagi ena ni sgt penting.

Excited kan prepared for newborn things ni ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

alamak..xder rujukan coz xder lg..ngeh3..

laskar pelangi said...

baca cerita akak..tak sabar nak ngandung gak plak rasa..kih3

Anum said...

heheheh
bestnya ngandung ek

alongxp said...

lampin kain beli bebanyak, wet tisue, stokin kena banyak, botol susu xbyk pon xpe... tp klu byk pon xslh,minyak yuyee cap limau, dan mcm2 minyak lagi, tu je yg saya mampu ingat skrg ni

Princess Cindellyna said...

saya tak beli lmpin banyak pun.. dalm 10 helai je coz nk bedung baby.. wet wipes banyak pakai since nk lap2 kotoran kat baby sume.

Tpi yg pnting mmg kne beli barng ikut keperluan. bukan ikut nafsu! walaupun kadang2 terikut gak nafsu nk beli barang2 tambah2 bila nmpk yg kiut miut tu.. hehe

mizzkechique said...

dl ms akak sy peknen, sy paling eksaited.. baby dh kuar, kemain shopping brg baby.. sgt best.. hehe..



p/s : kak, ni web emoticon tu.. http://www.laymark.com/
http://emoticoner.com/emoticons/onion-head?page=1

FiraHamzah said...

:) comel jek entry ni..
shooping barang baby mmg sgt2 teruja, tak kira la anak ke berapa pun.. :)
apapun, barang2 baby memang makan duit, kena pandai2 estimate la..awal2 beli skit2 aje dulu, nanti dah bersalin baru tau byk mane yg diperlukan.
All the best dear, semoga dipermudahkan segalanya..amin...byw, not too late, to wish u congratulation on ur pregnancy :) take care

UyaRayza said...

wahhhhhhhhhhh seronok baca psal oregnant2 nie eheheh..blum kawen tp rase excited nk ngandung..nk rase ape la perasaannye kn..skang nie even ckp pham tp actually x tau ape the real perasaan bila ada satu nywa dalam perut kite n kita bawak ke mane2 hehehe..gud lak sis

Liyana said...

sy pun nk start beli setiap bulan, nak beli sekaligus x mampu mak, org yg mengata tu bukan nye nak bagi duit. alih2 duit sendiri gak kuar. brg bby mahal kot :)

iedayah said...

adeh blum ad experience lg lor dear..tp btter bli bju tuk unisex..selamat..huhuhu..

Diana @ bilakukatacinta said...

aty...D yg membaca belog aty ni pon jd teruja..even D tak mengandung lg..Nway, take care dear. Jgn gasak sgt nak bershoping tau?...

Ana AzNuRuL said...

kalau ada duit apa salahnya beli sikit2..excited kan anak sulung..beli yang berkualiti la..nanti anak yang kendian boleh guna lagi..sebab saya tak suka pinjam barang orang..

pada saya takpe je beli awal..mana tau baby nak keluar awal..macam sedara saya 7 bulan baby dah keluar..nasib baik bukan anak sulung..kalau tak mesti orang fikir bukan2..padahal memang tak cukup bulan kot..ada la sikit komplikasi tapi sekarang alhamdulillah sihat..

ReYNa said...

comel gile Rezqi nih.perangai sama mcm my late kucing.huu..eh.tp btul la kalo kite ngandung time tu kucing kite mcm tau2 je.mesti dia akan buat hal.tp kes Rezqi sgt la cute.hihi