Friday, November 18, 2011

'Pecah' TABUNG baby..





waaahhh...kooooo....macam terdesak jer ko kan..
sampai ko nak pecah tabung baby...


huhu...


dah penuh.. tak kan aku nak biar jer kan..
baik aku kuarkan masuk dalam bank..
lagi selamat...


tabung tu aku memang niat simpan khas untuk baby..
tak tau untuk aper asal nyer..
tapi..memang niat nak menyimpan tuk si baby..
sebenarnyer bukan baru 3-4 bulan ni aku baru menyimpan...
dah lame..
aku dari dulu bab2 menyimpan memang teror...[cisss..perasaan sendiri]
nak menyimpan ni kenen gigih..
kene disiplin..
tanpa sebab pon kite memang kene menabung..
walaupon seposen..!!
dan yang seposen tu lar yang jadikan nyer banyak..!!


tabung aku ni..adik aku Tina bagi mase besday aku 2-3 tahun lepas..
dan termasuk kali ni.
dah 4-5 kali aku 'pecah' sebab dah penuh dan bank-in..
tapi besar tabung ni terhad..
ade lekuk2 kaki pulak..
jadi kalau isi duit kertas memang mudah penuh..
kekadang tak penuh lagi pon..tapi duit dah tak boleh masuk..
sebab duit kertas tu tersangkut kat antara kepala dan kaki...
jadi penuh kan bahagian kepale jer dulu..




jadi baru2 ni sebab dah tak boleh nak masuk langsung dah..
[walaupon sebenarnyer bahagian kaki tu kosong]
jadi emmang terpakse gak ar 'pecah' kan
duit tabung kali ni masuk ker akaun baby..


eeeehhh...ade gak sibuk tengok orang kire duit...


tapi kali ni agak menghampakan..
sebab tak macam selalu..
selalu boleh cecah nak dekat Rm 3 ratus..
[bergantung duit kertas jugak]
tapi ni tak sampai ponn...
namun tetap bersyukur ngan rezki..
eerr..bukan rezqi kucing..
rezki dari hasil simpanan...
dah bank in dah pon semaLam...[alhamdulillah]


jadi leps ni kene mula menabung baLik..
rase2 macam nak beli tabung lain lagi besar ar khas tuk baby...


ade sesape nak hadiah kan tabung kat aku..?? [ngeh ngeh ngeh]






p/s :: esok aku nak ker expo baby kat Mid Valley.. yaeyyy..!!







22 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sis nak ke tabung??
leh kasi..hehe..wat hadiah bby..

Fariza said...

good idea.
mmg kena ada tabung untuk baby.
senang untuk akan dtg.
kami pun dh planning. hehehe

Anum said...

menabung bagus untuk kita
hehehe

farhanna said...

ingt terdesak td nk guna duit..hehhehehehe..

.:shura shushi:. said...

Kena beli lagi besar..baru dpt simpan bnyak lagi =)

Tina Othman said...

eh ptg esok kita pun nak pergi expo tu, insyaallah ada rezeki kita jumpa tegur lah ye, takut tak perasan je

rasanya kena guna tabung besar tu, senang sikit nak simpan duit, saya guna tabung tin susu anak je hihi jimat

mr and mrs sapic said...

akak kene beli tabung lain khas tok baby akak je..nant dlm pantang kan kalo org dtg melawat 2 slalonye akan bg duet..so leh la simpan dlm tabung khas baby 2...yan dulu buat mcm 2 tok ziyad...=)

nant wat n3 eh bout expo esok..yan xdpt nk pg coz kne anta dr blik U...=(

♥ Wina ♥ said...

samalah kite..suka menabung gak & dapat jugak 1-2 ratus kdg² :-)

eh, baby expo tu best..last year ai pegi, dapat rembat byk brg baby yg murah² hehehee

ratusiput said...

ye betul.sokong.menabung ni kena disiplin terutama bab menahan diri dari mengorek balik tabung tu.hehe..ratu ske bli tabung kat kedai RM5 snn dia takde tempat bukak.

aTy _faRed~ said...

yui :: kalau yui nak kasi..akak teramat lah sudi nak terima..;p

fariza :: betul..simpan sikit2..nanti guna untuk baby kendian hari..:)

anum :: setuju... :)

farhana :: heheh.. alhamdulillah..buat mase ni masih diberi rezki lagi..;)

shura ::plan macam tu lah...walaupon kene lame menyimpan tp lebih banyak lebih puas hati..:)

Diana @ bilakukatacinta said...

D pon dah pecah tabung sebelom kawen ritu....dptlah rm200... ni dah mulla menyimpan balik. both of us laki bini ada tabung sendiri..we all hadiahkan for each other

aTy _faRed~ said...

tina :: tabung tin susu anak..teringat mase saye kecik2 dulu macam tu ar..tapi memang banyak kan boleh simpan dalam tin..:) insyaallah esok kalau perasan tu same2 ar kite tegur ekk..:)

Mr & mrs sapic :: hurrmm.. betul gak kan..:) tabung ni simpan tuk diri sendiri nyer jer..:)

wina :: 1-2 ratus tu kire banyakkan gak kan..:)

ratu :: heheh..tu tabung terbaik..tak ade tempat bukak..;p

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

sama!! kami pun menabung untuk baby kat rumah Labuan..tapi sebab skrg ada kat KL, tak tahu apa cerita tabung baby tu skrg ni..ntah-ntah incik suami dah kasi pecah sendiri.haha.

tonaH iS herE said...

uih banyaknyer wit baby die
good 4 baby's future
yehaaa~

erin moshimoshi said...

beli bsr sikit aty ...
ehhehe duit rajin menambah ..

laskar pelangi said...

meowww pun nak kira duit gak tu..comel benar dia posing=)

Gieyana said...

owhhh I likeee..daku pon menabung gak for Nureen..everytime ada duit syiling, masukkan sj dlm tabung..bila penuh g bank in..comeynya kucing dikau..:)

Peri PiA said...

waaaa,amalan yg mulia :D

Adylia Qarissa said...

Leepas nie kene bagi hadiah tabung yg lagi besar baru tak mudah pecah hehehehe

aku bukan bidadara said...

rezqi nak curik duit nak beli frikis la tu....hihihi.. Hepp!!...biase lg dia...

Mama Gee said...

wahh bagusnyaaa..........akak pun nk buat gak lahhh........tp yg tak tahan tu nnti nk korekkk je tabungnya..huhuh

Natasha Farina Arifin said...

rajin nye mommy aty menabung yer?...harap kat saye harapan lah nak menabung..saye tak gigih dan disiplin tinggi mcm awak..hahahah! ala...best tak gi expo kat mid tu? kitaorg tak pegi pon..dah bengkak2 kaki..tak larat nak jalan dah...yang paling best..tido saje..hehehe! nanti update ler mommy aty beli ape yek kat sana....i'll be waiting!