Friday, November 11, 2011

PROJEK TERBARU :: tak sabar nak DEKORASI biLik si manja...







[BILIK KE-2 SEBELUM DI DEKORASIKAN]




biLer cakap pasaL mendeko memang serah saje pada aku..[ciss..perasan]
belagak macam bagus jer kan..hahaha..
tak de makner nyeeeerrrr...
asaLkan ko rase kat mate ko cantik..
dapat puas kan hati sendiri..
cukup..tak yah tunggu orang nak cakap ape...
untuk aku...
tak semenggah mane pon..
tapi asaLkan dapat berhias cantik..
perubahan sikit..dan tidak membazir keterlaluan..
aku dah sangat2 teruja...




asaL nya kami laki bini langsung tak pLan mahu deko biLik baby..
sebab... aku rase lepas beranak dan pantang..
mungkin hanye 2-3 buLan jer baby dapat merase dok kat situ..
rumah baru kami dijangka siap daLam mase tu...
toLak tambah nak renovate pasang grill bagai..
jadi...insyaallah sampai pertengahan tahun depan kami akan berpindah..


tapi tetibe laki aku teruja lebih..
daLam kate tak payah hias...
tetibe hanto mssg kat aku ajak gi beLi cat untuk biLik ke-2 tue..


aku tak kisah...
aku suker sebenarnye kaLau Fared teruja...
yang untung nya adaLah... aku juga... muwahahaha






ini adaLah biLik ke-2 yang asal kat rumah kami Rawang tu...
hanye hiasan minima dan simpLe..
tak de sebarang konsep atau theme bagai..
perabot sedia ada kecuaLi almari laci IKEA yang kiteorang baru jer beLi...











katiL single tu Fared beli tak siLap aku mase awal tahun..
niat untuk keselesaan tetamu atau keluarga yg datang..
ni pon pikir banyak kaLi tau nak beli..
samaada katil besar atau kecik ni..
tapi kaLau nak letak katiL besar..
memang tak muat ar biLik tu..!!


warna asaL katil kayu cokLat..
tambah sikit duit tuk tukar jadi warna PUTIH..[sanggup ko]



cadar n comfoter tak de kaLer Pink..macam pelik jer kan..
ade..tapi aku dah letak kat biLIk aku kat umah family aku shah alam tu..
jadi.. pakai saje kaler ape yang ade...walaupon besar tuk kong size..


lampu tidur hadiah kawen [maaf tak hengat dari sape]
tapi tak pernah nyala ponnnn....



IDEA DEKORASI AKU :: 
1] nak beLi cadar n comfoter katon2 mengikut warna gender baby nanti... baru sesuai namenyer bilik baby kan...
2] lampu tidur n side tabLe kat sebeLah katil nak dikeLuarkan.. tak sesuai tuk baby.. aku mahukan ruang yang selamat n flexible...gantikan ngan lampu tidur dinding yang lebih sesuai.




bantal kesukaan aku..!! aku beLi kat pasir panjang kelantan mase gi sane 3 tahun lepas [abang aku kawen].. aku selalu usung sampai kat ruang tamu depan tivi..sekarang aku suker biaukan jer kat biLik tu.. sebab laki aku dah marah bersepah2 kat ruang tamu..[baik lah]
tapi..tak busuk lagi tau.. huhu




Langsir pink pon adaLah langsir lame dah 5-6 tahun lepas..
langsir biLik bujang umah sewa aku mase aku keje kat KL dolu2..
langsir tu buat biLik jadi gelap n cosy...

jadi biLer siang time coti.. aku suker tidur kat biLik ni...
sebab...rase mengantuk jer lepak kat sini..!! hahaha..


IDEA DEKORASI AKU :: 

nak tukar langsir yang sepadan ngan comfoter n cadar baby nanti.. 
warna masih daLam perancangan..tapi mahukan warna yang lebih cerah dan bercorak sama ngan comforter katiL..






Bilik ni kiteorang memang buat biLik soLat..
sebab lebih selesa..
berbanding biLik kiteorang yang muat2 jer nak sujud ruku'..
[aku tetibe rase macam nak cat ampaian tu kaLer putih jugak ;p]


lepas ni pon.. tak de masaLah nak soLat n mengaji daLam bilik ni kan 
walau pon dah tukar dekorasi jadi bilik baby...
sebab bilik ni tetap lebih selesa....




biLik yang sama biLer di bukak lampu..
haaa..baru terang benderang kan...


kaLer dinding originaL-PUTIH
tapi ade 'hasil kerja tangan' jugak...
heheh..ade kesan2 conteng kanak2..
penyewa lame...
biase lah..kalau dah ade anak2 kecik memang macam tu..[aku sedia maklum]


IDEA DEKORASI AKU :: 
pengubahsuaian terbesar-nak tukar cat biLik...
tak perlu tukar keseluruhan bilik..cat sahaje dah boleh ubah suasana...







kapet pon pink..
kebetuLan dah itu jer yang ada...
jugak aku dah beli lame..
elok puLak kan sepadan ngan langsir konon nyer....[huhu]
nak pakai atau tak..terpuLang pada warna gender baby...






buat mase ni...
tak de rase nak tukar perabot atau beLi perabot baru..
cukup lar tu...
kalau nak bagi menarik.. aku lebih suker kaLau tambah 'eksosori'..


jadi sekarang...
langkah pertama...
tukar cat...


biLik yang dah di togelkan






proses mengecat bermula..
kenape hitam putihhhhhhhh...??!!!!
muwahahaha...mesti ko marah kan...
aku saje...heheh..
nanti ar n3 lain kali..
sajer nak soh ko teka...[ngeh ngeh ngeh]


memuLa plan nak cat feature wall saje...
sebab tak nak membazir duit beli cat mahal2...[huhu]
cat feature wall hanye 1liter dah cukup..
tapi ade pulak kaLer pilihan hati ngan harge bajet lebih murah 7 liter pulak tu..!!!
terus kate nak cat satu biLik...
jangan kate biLik ni..
biLik sebelah pon boLeh cat tau..
eeerr...tapi memang tak akan rajin ar...[huhu]




deko bilik ni nanti dah siap aku share lain n3 ok...




p/s :: cer teka kaLer ape.. ;p











23 comments:

cik fadh said...

ok dah xsabar tggu next entry ! hehe

~YUN~ said...

besnya ader bilik baby!!owh,semestinya dinding tu kaler fink kan??hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,x sabar nak tgk
biru kah?
or terqoise?

nuyui a.k.a miss YUI said...

akk mmg pndai mendeko..

cntik sgt2!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

sis...sy teka, mesti pink..ekekke~

Mila Ahmad said...

kaler ungu kak hehe...

farhanna said...

warghh sarat2 makin rajin yer pn aty.. chayok!

Nurul Husna Abidin said...

Cantikla umah akak....jeles neh...hehe

cik enul said...

tak sabar nak tgok hasil!! dah macam deco with eric dah..tp ni lagi spesel..deco with aty!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pandai la uols deco ni
nnt pangey uols deco kat umah ai la ngeeee

Anonymous said...

erm...ungu kot!
aty,pembetulan ye...rantau panjang ke pasir panjang?x pnah dgr plak pasir panjang.ke saya yg x tau?erkk..pepe jelah ty.:P
yg penting bantal tu PINK!

mr and mrs sapic said...

kak...bantal kesukaan kita sama,,,,,waaa.....teruja gle...nant yan tunjuk eh bantal yan 2...tp bantal 2 dah mcm warna bantal akak...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

I rasa kaler biru kot.. anak you lelaki kot rasanya..haha.. mandai je I main teka2.

Mama Gee said...

tak sabarnyaaa nk tgk hasil sentuhan aty

Gieyana said...

suka Yang dgn deco2 nie...uols mmg rajin n kreatif..I likee..
x sabar nk tau hasilnya nnt..suka giloss yg side lemari kecik dr Ikea tue..nk beli satu ahh..tue pon kalau ada p Ikea..huhu

Noli said...

wahh..saspen je itam putih..hehe

Marya Hana said...

nak teka, warna pink / hijau.. 2 pilihan boleh ke? hekhek.

semangatnya laki akak ^^

mizzkechique said...

gigihnye!!! hehe.. kaler pepel kot..

Diana @ bilakukatacinta said...

aty : musti pink kan?

Nurul Ilyani said...

sori nak tanye lah aty...klo aty wt bilik baby, means baby tdo dlm bilik tulh eh?klo yanie,lg suke baby tdo skali...letak baby cot tepi katil...

juz my 2 cents :)

aTy _faRed~ said...

yanie :: tak...aty yang akan tidor bilik baby tu.. heheh.. tuk permulaan baby tido ngan mummy die..cume nak letak barang2 baju2 or may be mainan2 die kat bilik die sendiri.. bilik kiteorang dah penuh..huhu..n sonok sebenarnyer nak tengok bilik die sendiri...:)

puteri rimba said...

ha'ah la...rasanya rantau panjang kan?...heee...

InaAchik said...

ko hengat aku nujum mak belalang nak tekak2? jawapannya malas nak teka tapi tak sabar nak tunggu hasilnya!!! muahahahaa...

pistttt... aku tahu dah siap cat kan... bila ko nak punlish ni!