Wednesday, December 14, 2011

BABY STUFF :: barang PENJAGAAN baby dan toileteries





LIST KEPERLUAN PENJAGAAN BABY


1] Bedak Baby - [DONE]
2] Losyen Baby
3] Minyak Baby [Baby Oil]
4] Shampoo rambut
5] Baby Shower - [DONE]
6] Sikat - [DONE]
7] Pengepit Kuku [Nail clipper] - [DONE]
8] minya Telon/yu yee - [DONE]
9] Vicks - [DONE]
10] cotton ball [kapas] - [DONE]
11] nappy cream rash - [DONE]
12] Nasal Aspirator/Nose cleaner [untuk selsema]
13] Toothbrush [untuk bersihkan gusi] - [DONE]
14] Putik Kapas [Cotton buds] - [DONE]
15] Methylated Spirit [Untuk cuci pusat]
16] Thermometer [untuk cek suhu demam] 






minyak yu yee cap Limau
Harga :: Rm 5.00 aku beli kat Butik Anakku..
aku beLi sebenarnyer tuk aku sendiri...
aku suker bau die.
letak kat tapak kaki..
mak baby pon nak letak jugak rase besh kan..
jangan kan kate mak baby jer tau... pak baby pon suker soh aku urutkan kat tapak kaki die malam2...!!! [huhu]




sikat baby kiko
Harga :: RM 7.90
sepasang ngan sikat berus lembut dan sikat eerr...tak tau nak panggil sikat ape..heheh..sikat gigi tu...


cotton buds Anakku
eerr...aku sendiri pakai baby cotton buds ni tau...!!
sebab putik kapas lebih kecik..
telinga aku kalau pakai yang biase tu punyer nanti cepat melecet..
jadi aku pakai baby ni punyer jer..[heheh]
beli 2 pack..Harga 1 pack :: Rm 7.90 untuk 100 putik


cotton balls Anakku
Harga :: Rm 6.90 untuk 100pcs
sebelum beli aku tanye mak aku..
cotton ball ni untuk ape..??
mak aku cakap untuk cuci2 bahagian tengkuk baby..atau telinga baby..
pusat baby..dan tempat2 yang sensitif...
aku tanye Fared :: samaada nak beli kapas yang besar lepas tu gentel sendiri atau cotton ball ni siap jer..
sebab harga sama... dan kalau pakai kapas besar tu..ley dapat lagi banyak..
Fared kate..beli siap jer.. susah nak gentel2..
tangan kene bersih selalu kalau nak buat...
ok.. baik lah...




eerr..ni bukan khas dibeli untuk  baby..
ni kongsi2 ngan mak pak nyer..
tapi nak lengkap kan list..
letak jugak ar..[huhu]


ade banyak jenama yang popular dan dipercayai..
tapi aku beli ni..
cream ni gunenyer kalau baby ade ruam2 kat montot die kesan dari pakai pampers atau napkin..
jenama Derapolene
Harga :: Rm 10.90
aku beli kat Farmasi biasa
yang ni ramai cadangkan beli awal..
sebab ade orang kate bende  ni pakai seawal baby pakai diapers..
[takut diapers tu tak sesuai tuk baby..mane lar tau kan]


BEDAK jenama Anakku
Harga :: Rm 7.50
kalau pack kembar harga tak silap aku Rm 11++
lagi murah kan..tapi aku saje tak beli..
sebab ni pon dah besar..
dan lagi..aku nak beli yang lain pulak..
nak banyak2 bau wangi..
tapi aku memang sukerkan bau bedak baby jenama Anakku ni..
bau die macam mengundang nostalgia [untuk aku ar]


Sabun mandian baby
[Head to Toe]
maknenyer nak jadikan shampoo pon boleh jugak
Jenama PUREEN baby yogurt
aku beli kat Expo Mid Valley aritu
Harga :: Rm 11.00 untuk 750ml




Baby toothbrush dan Nose cleaner
aku beli kat Pureen warehouse
Harga Rm 5.00 satu





Nasal Aspirator
mula2 aku tak rase nak beli pon..sebab tak tau kegunaanyer..
tapi ade orang galakkan aku beli sebab elok tuk baby..
sebab die kate biler tetibe baby die kene selsema..dia panic dan kesian sangat kat baby die yang tersumbat hidung tak ley napas..
sampai die bawak gi klinik..
jadi kalau ade mendelah ni..senang sikit..
kite sendiri ley tolong sedutkan untuk dia melalui tiub yang kat gambar ke-2 tu..
untuk anak harus ar sanggup sedut kan hingus die kan..[eerrr...]
aku beli jenama Basilic dengan harga Rm 29.50[after less]






- Methylated Spirit [Untuk cuci pusat]
yang ni aku tak tau macamane rupernyer..
klinik ade kasi tak rase2 nyer nanti..??
kat mane nak beli ek..??
biler nak pakai..??

-Losyen/minyak/Shampoo baby
tak per..ujung2 mase pon sempat nak beli..banyak jual kan.. aku suker kan bau Johnson&Johnson nyer brand..



macam aku cakap sebelum2 ni..
kesemua kelengkapan ni..aku tak beli serentak..
aku beli sikit2 setiap kali aku keluar bejimba ngan laki aku..[huhu]
kalau beli time sales atau warehouse lagi untung..sebab murah..!!
ni akhir tahun memang banyak ar kan..
lepas ni..kalau saler pon mungkin time Chinese new year nanti..
barang2 keperluan penjagaan macam ni memang kite akan guna..
cuma dalam kuantiti banyak atau sikit jer..terpulang pada diri dan pendapat sendiri..


ade orang suka nak tunggu2 orang kasi mase datang menziarah..
betul jugak..
orang yang datang memang suker sangat bagi kelengkapan toileterist...
tapi tu kaLau ade orang nak kasi..
kaLau tak de..?? - sarah kate
sokong yang ni...
kalau ade orang kasi terlebih2..
tak per..mak pak nyer ade boleh tolong perabeh kan...[muwahahaha]








24 comments:

FieZaLieSa said...

untung aty beli brg awal2..mcm dh complete sume brg baby kn..lg tak sabar tggu baby lahir..=)

e k i n ♥ y u s r i said...

klau ekin,beli je kot
jgn hrapkan org bagi

klau ade org bg.....
mak ekin slalu pesan cm2 jugak
hehehehe

Anum said...

wah bestnya semua dah cukup

Tina Othman said...

bagus lah nasal aspirator tu, saya dulu masa anak dlm pantang, selalu nampak mcm dia susah nak nafas bila pagi, agaknya kat kg sejuk kot

cuma sapu vicks jelah kat belakang badan dia, hihi klu ada rezeki nak ada baby lg boleh lah beli kan =)

elle's laaa~ said...

suke la tgok preparation akk.. awal2 sume da nk complete.. kite ni da nk msuk 7bln, baru ade baju baby je.. huhuhu...

Mommy_Cha said...

mommy cha punya dah cukup cuma..yang bab nose cleaner tuh belom beli..aiseh lupa lagi....hiks!

Mimy Hamid said...

best pulakkk nengok dah susun dalam bakul...so comelll...akak lak beli set toiletries basic mini je..member advise beli mini takut baby alergic kan..so akak pilih johnson...alahai kecik ajeeeeeee....minyak yuyi limau tu wajib..bau baby bestt jee

Cikpuan rara said...

bagus lah aty,nt rara boleh rujuk list aty je.hehehe.

minyak yu yee tu mst ada kan.

Qhaifa Nur said...

minyak yu yee tu paling penting...
dari anak first akak guna...
senang semua dah lengkap..

Edura Hanum said...

OWH..minyak yu yee tue pun saya suka pakai.setiap malam sblm tidur pasti nak kena bau.dah rasa jadi habit pulak

Khalisa Ridzuan said...

hi aty :)
i'm a mom to be too..br lg..so start blog hop dr one blog ke one blog mom to be.good list u have :)

tetiba pening xtau nk mula nk buat apa.haha.baca jelah experience org :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus sis ni..beli sume awal2..

~ NANA ~ said...

i suka tgk u punye preparation! huwaaaaa x sabar nk shopping barang baby jugak!

Liyana said...

wah...dh hampir lengkap semua nya.. bestnye :)

SYANI said...

Banyaknya barang baby... Nanti jangan lupa barang ibunya pulak. Jamu2, param, pilis.. heheheheh

** Suka bau minyak telon.

luvira said...

aty : yg Methylated Spirit [Untuk cuci pusat] kawan2 ira cakap, tuh selalunye klinik bagi...

mizzkechique said...

wahhh, mcm dh complete je pembelian ni sume.. bagusla..


suke bau minyak yu yee.. ngeeeee.. =)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rasa semua dah cukup uols beli untuk baby khen....excited ni

Iffah Hamed said...

wahhh..bagos er checklist kamu..boleh kite nak share jugak tak? kite blur la nk bli ape utk preparation baby 1st ni..huu

Queen Teratai said...

biasanya ubat cuci pusat tu mmg hospital akan bagi.. lg satu just nak share info dari seorng kawan yg bersalin dihospital dan kebetulan sbelah katil adalah ibu baru lps bersalin berbangsa cina. perempuan cina tersebut nampak kwn saya sapukan minyak yu yee pada tapak kaki bayinya dan perempuan cina tu tny.. org melayu pun guna minyak yu yee? so kwn sya tny knp? org melayu x boleh guna? perempuan cina tersebut mengatakan minyak itu terdapat bahan yg tidak halal.. waallahualam... rasanya lebih baik guna minyak telon je kot... skdr pandangan dan kongsi info.

Peri PiA said...

thanks aty hehe,boleh buat rujukan mase dpn,Amin

;D

eila said...

Wah seronok sgt tgk aty shooping brg baby.. Nak tanyalah nasal aspirator beli kat mana yerr... Ok dear take care.

Mrs. Lady's Stylo Closet said...

Khas buat PENCINTA HANDBAGS/FASHIONS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

jeZsy said...

Assalam, suka sgt tg0k preparation ntuk smbut baby ni.. tgh tgu klahiran ank kedua tp mc xbeli brg mndian baby lg.. huhu.. xtw nk plih sbnrnya.. btw, best tgok.. ^^