Friday, December 09, 2011

ko nak sape yang jage anak ko..??


kalau nak cakap pendidikan anak2...
aku rase orang zaman sekarang..
dah tak kisah kan kuar duit dan berabes tuk anak2 kan..
ko tengok ar anak sekarang..
cerdik2 belaka...!!

aku kalau pikir pasal pendidikan anak mesti risau..
ko percaye tak pendidikan anak sejak dalam perut lagi..??
tu pasal ar dari baby dalam perut kite kene rajin bercakap ngan dia..
kene rajin dengar kan die ngan perkare2 yang elok2..
macam mengaji..bezikir...
insyaallah..kalau die dah biase dengar dari dalam perot..
biler dah beranan nanti..die akan suker kan jugak dengar bende yang sama...
aku selalu bace.. kalau mase pegnan dulu mak nyer suker dengar lagu2 nashid Maher Zain..
mase dah lahir.. biler ade lagu Maher Zain jer..si baby akan khusyuk jer dengar..
korang yang dah berpengalaman mesti tau kan...??

aku memang suka membaca..
ape saje bahan bacaan aku akan bace..
sekarang ni..aku banyakkan membaca pasal pendidikan baby..
sewaktu kecil..otak mereka sperti span..
akan menyerap segala ape yang di dengar atau perlakuan orang sekeliling ngan mudah tanpa tapisan..
[yang tu aku lebih risau]
sebab budak tak tau nak bezakan yang mane baik atau buruk...

sebab tu nak memilih orang yang menjagenyer [sewaktu bekerja] pon perlu berhati2..
kalau setakat ko kenal jer orang tu dan hanye ade perasaan selamat jer biler menghantar anak kat situ pon belum memadai untuk aku..
ko kene amik kire jugak segale sikap orang yang menjagenyer..
betul..ko rase selamat kan hantar pade seseorang individu..[bukan nurseri]
ye ar..nurseri kan ramai kanak2 lain nak dijage..
perasaan..?? memang tak besh kan...!!
tapi individu yang kite pilih tu benar2 terpilih..??
*sigh...susah kan nak pikir tentang hal ni...
kite hantar pada jiran yang kite kenal...
tapi sebenarnyer kite bukan kenal sangat pon jiran kite tu betul2..

contoh::
pernah sorang kenalan aku hantar anak nyer dikalangan jiran2..
sebab bagi die..jiran2 tak jage ramai orang...
jiran tu pulak anak cucu tak tinggal sekali...
jadi pada pikiran kire..
mesti kasih sayang aka tertumpah sepenuhnyer pada anak kite tu jer...
bagus kan...??
tapi hasilnyer... anak yang dihantar...suka menjerit..!!
suka cakap kasar..mengeluarkan kata2 kesat seperti bodoh..sial dan sebagainya pada usia 2 tahun...!!
sanggup tak ko dengar..??!!!
semate2 hanye mahu kasih sayang tertumpah padenyer seorang..
inilah hasilnyer..!!
biler di siasat..rupernyer anak tu biasa dengar dari mulut penjaga tu sendiri..
yang memang suka2 nak keluarkan kate2 macam tu tak kisah pada siapa..
jadi kite nak salahkan siapa..??
sebab dah memang perangai si jiran memang macam tu kan...
[boleh nangis tak ko kalau anak ko jadi macam tu??]

lain kite harapkan..lain jadinyer kan..


risau kan..???
pendidikan anak2 bermula dirumah..
maksudnyer bukan jer bermula dari kite mak paknyer nih...
tapi dari orang yang menjagenyer jugak..
nurseri dan sebagainyer...


owwwhh..maner lah kite nak tahu kan...??
mane tempat yang elok atau tak...
orang yang jage die tu macamane..
kalau ko duduk jer kat taska atau nurseri tu satu hari suntuk..
kompem penjaga2 kat situ tetibe akan jadi behave..[huhu]

terlalu cerewet pon tak boleh..
dah memang kite kene hantar kat orang kan..
walau pon dibayar mahal..
tapi tetap susah nak kirekan tentang hal ni...*sigh

atau mahu saje aku berhenti kerja dan jaga anak aku sendiri nanti....



banyakkan membace dan mencarik ilmu...
mahukan pendidikan terbaik tuk si dia..





pendidikan buat mase ni..??
hanyer manual antara aku dan baby...[huhu]
banyakkan cakap perkare2 yang elok2 pada baby..
mengaji..dan berzikir...
jaga hati..kata2..pemakanan dan pikiran....
[aku ngah belajar banyak besabar sekarang ni..mahukan anak yang penyabar jugak] huhu
sambil2 survey alat permainan yang sebenarnyer more tu pembelajaran untuk baby..
main boleh..tapi biar lah sesuatu yang boleh meransang otak si baby jugak..


eerr... nak tunjuk aku beli ni...
tak de ape pon sebenarnyer...
[terjumpe gambar dalam folder]
dah lame dah aku beli mase warehouse My Dear kat puchong raye aji aritu..
tapi tak tau nak panggil ape...


ladybug..
dalam tu ade loceng biler goncang2..
sesuai untuk baby berusia 0-6 bulan
ni ar bende fes aku beli [mainan] untuk baby..






eerr...bukan nak tunjuk gelang hokeh...
fungsi bende ni..letak kat lengan baby...
bende ni lembut jer tau..tak akan menyakitkan baby..
dan ringan..
aku bace bende ni ley meransanga otak baby..
selain melihat warna..
meransang jugak pendengaran ngan bunyi loceng kat dalam tu..



okeh...tu jer nak cakap sebenarnyer...
nanti nak beli kaler2 lain pulak..
alaaa...bukan mahal sangat pon...rm 5 hengget jer satu..



p/s :: sudah mula memikirkan tentang pusat jagaan untuk anak...



21 comments:

laskar pelangi said...

comelnye ladybird:))

Jiejah @ Iza said...

lamaze toys namanya ..mmg elok tuk baby . warna warni leh rangsang mata dia.

byk yg kene fikir tuk anak ni , sampai mati pun x abes . cuma kita as a parent buatlah yg terbaik untuk anak .. yg lain tu berserah ,berdoa dan tawakkal aje la moga anak² kita dilindungi dr anasir² yg tidak baik.

amal said...

ermm tengah pening jugak pasal ni. rasanya lebih selesa nak jaga anak sendiri...

Anonymous said...

salam, hi..
sy ada kawan yg masa pegnen, dia slalu main sudoku... kesan nyer masih x nampk lg la.. baru 2month mcm tu kot. maybe awak boleh cuba jgk.

S.Reader ;p

Mommy_Cha said...

tak beli ape pon lagi menan utk baby..kuikuikuikui...cuma ada satu bunny patung free dapat dari dumex jer....

nuyui a.k.a miss YUI said...

kt yg kena pndai tau nak letak mana kan..

risau gak mcm2 kes skg..

comel lady tu kak..nak sekor..hikhik..

Diyana Didie said...

true true! education start before birth. that lady bug tu ada bunyi bunyi kasi ur baby recognize tangan dia sendir nnt.. ;)

nurul huda jumri said...

adik i klu bab pengasuh mmg cerewet..

1. mesti tkde anak laki/pompuan yg ganaz/buas.
2. tkde keta/moto (so tkdela bwk anak dia merayap memana..sbb dia risau takut jadi pape ke..klu anak sakit,call je die balik)
3. mesti tk hadir meeting PIBG ke atau aktif berpesatuan penduduk..kang sebuk berpesatuan dr ngasuh anak die.

4. (long list lg yg i pon dh lupa..)

haha...mujur la pengasuh die tu memenuhi kriteria die...=p

Mimy Hamid said...

dah lama terpikir but i'm not so worried coz my mum is baby sitter...experience jaga anak orang dah 22 tahun...so kali ni jaga cucu sendiri la tp untuk jangka masa kejap je...mungkin 6 bulan...sebab dah decide hantar anak ke taska bawah opis je..senang pegi balik sama...harap nya semua ok la..

Liyana said...

x fkr lg bab yg ni...byk benda kan nk fkr utk bby.. ermm

ratusiput said...

alhamdulillah mak ratu mak mertua sme dekat2 je.jd tak risau sgt part jaga anak ni masa kecil.lg skang ni mcm2 hal kan kena pilih nursery yg betul2.pastikan dia register dgn badan2 tertentu.

Qhaifa Nur said...

suka ladybird...

itu perkara penting perlu difikirkan sapa nak jaga anak kita...
masih ada masa lagi..

F.A.R.A.H. deeb said...

Bab anak ni mmg merisaukan hati sorang ibu. Kite pun skang mak yg rela hati nak jage. Kalau bkn sbb dia nak jage, kite x sanggup bg org lain jage. Wajib brenti keje takpe!

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Saya pun ada beli lady bug tu untuk baby..haraplah baby selesa and suka bila dipakaikan nanti. Tapi memang bagus untuk rangsang mata baby sebab warna warni.

Tina Othman said...

saya anta nurseri, banyak kali juga tukar sebelum jumpa nurseri yg betul2 elok

comel lah ladybug tu, mana nak beli ye

cik fadh said...

ermm bagus kak aty ni, berpikiran jauh . agak2 nnt baby akak nk tggalkan kt mane bile akak keje ??

!k@ said...

bagunya aty dh fikir awal2..nak cari pengasuh mmg kena betul2 pilih..skrg ni mcm2..
ika nak hantar pengasuh..hantar
nursery susah sikit sbb ika keje xtentu masa...tp xstart mencari lg walaupun org kate kena cari awal2..

Juliet_iRa~" said...

comelnya lady bug tu..:)

ssh skg nt cri baby sitter..

akk kena cari awal2 la..:)

PUAN SUE said...

kalau boleh elak la hntr kat nurseri sebab ramai sgt kat c2

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin akan hntr kat nursery opis nie
dekat skit ngan ekin

Peri PiA said...

setuju sgt,risau ler

kalao blh nak jaga sendiri