Wednesday, December 28, 2011

Apa yang besh nyer NASI KANDAR kar penang nih..??





kenape nasi kandar kat Penang tu popular sangat ek...
rasenyer same jer kan kat mane2 pon...
kat Kl ni pon belambak kedai mamak jual nasi kandar..
tapi kalau gi penang..
sanggup gak ar ko berator 2-3 jam semata2 nak makan nasik kandar kat sane..


tak de maknenyer...!!!
walaupon feeling makan nasik kandar kat Penang tu lain..
tapi aku tak kose nak beratur panjang2 sampai 2-3 jam semate2 nak makan nasik kandar Line Clear yang popular giler tu...


HARI PERTAMA kat sane...memang ar nak makan nasik kandar Penang..
pukul 3 lebih sampai kat Nasi Kandar Line Clear tu..
orang punyer ar ramai...
siyes..ramai giler..beratur panas2 sampai ke luar...!!
sanggup pulak tu....
tapi kiteorang tak sanggup..!!!
dengan penat..dan lapar lagi..
dengan panas dan penuh giler orang...
memang kiteorang bukan ar orang yang benar2 gigih...
terus pergi dari situ..
sudah nyer makan jer kat kedai biase...
[tu pon dah bergaduh2 laki binik dalam kereta sebab lapar dan letih]


HARI KE-2 tanpa perancangan...
mase nak balik [naik feri]
kan dekat ngan town..
so kiteorang terus singgah ker NASI KANDAR LINE CLEAR ni gak..
mase tu baru pukul 9.30 pagi..!!
disebab kan kerana nasik kandar..pagi2 kiteorang dah makan nasik berlauk..!!
eerr..mungkin bagi ko biase..
tapi aku tak biase..paling tak pon makan nasik lemak jer...





sebab baru pukul 9.30 pagi..
memang tak ramai orang ar...
nak dibandingkan ngan hari sebelum tu aku pergi..

sebab tak ramai orang ley ar die melayan kiteorang nak bergambar..
ape yang unik nyer kat sini..??
hurrmm.. may be sebab popular kot...[huhu]
kat sini uncle tu lepas siap serve orang..die akan tiup wisel dan jerit kuat2 "line clear..!!"
hahaha..bagi aku tu uniknyer kot...






menikmati nasi kandar Penang.. tak ar mahal pon kan..


lepas tu dah tak de gambar sebab kami masing2 menikmati hidangan tanpa pegang camera dah...[ngeeeeee]
sampai sekarang hati tertanye2..
kenape nasik kandar kat Penang tu popular sangat..
ibaratnyer kalau tak makan nasik kandar kalau pergi penang..macam tak lengkap percutian tu...[huhu]
eerrr...kiteorng ni kebetulan jer...
tengok tak ramai orang..
ape salahnyer sebelum balik merase gak gi tempat yang semua orang dok sebut2 ni kan...
sekurang2 nyer kenyang gak ar sampai kiteorang tiba kat rawang tu..[huhu]




untuk yang nak nak merase makan kat sini...
mase ko ngah beratur2 tu..aku nasihat kan ko jangan ar ko dok jeling2 kat sekitar tempat tu..
tekak ko memang ley kembang ar...
yang ni memang aku tak gemar..
bukan sebab kedai nyer tu macam tu..
tapi part kebersihan kedai..
kedai warung kat mane pon aku tak kisah nak redah..
tapi kalau tak bersih.. kat tempat mahal nak makan pon aku hilang selera..
nasihat aku yang nak sangat merase ar nasik kandar Line clear ni ar..
kalau tak tahan..baik ko lupekan..
aku..?? buat2 tak perasan jer..huhu
pandang sekali dan tak yah cakap atau pikir ape2...[boleh tak macam tu]


p/s :: kalau datang lagi sekali ker Penang..mungkin aku carik kedai nasi kandar lain pulak..:)






24 comments:

-oP_ida- said...

nasik kandaq hamidiah sdap g...dear....line clear dl memang pames..la dh kureng skit

Liyana said...

sedap ke aty? skrg tekak x boleh terima la lauk kari2 ni, xtau pesal, kekeke

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rindu penang....
nnt leh sahur kat line clear la ngeeee

mRs mysarah said...

i ni klo tekak teringin nak makan nasik kandar, mesti g kedai mamak Ali Corner dekat s20 shah alam. yg paling kitorang laki bini aim adalah kuah madunya. sedap lah berbanding kedai2 lain yang letak gula jer bukan madu. kami memang suka kuah madu! hehehe

p/s: larat lagi u eh nak berjalan jauh2. i ni penat balik kampung hari tu pown masih terasa lagi. serik!! hohohoho

SYANI said...

Seri ibu mengandung memang terserlah kat wajah kamu..

♥ Wina ♥ said...

insyallah pegi Penang bulan Mei nanti..kalau boleh nak merasa gak makan kat Line Clear nie :-)

so amacam aty rasa? sedap x?

Cikpuan rara said...

owh mcm ni ke kedai dye.hmm ngat kan kedai besar.mahal gak tu 6rm lebih.

mizzkechique said...

ermm, sy kn..xminat lak nasi kandar.. huhuhu

Nafisya Ismail said...

ns kandar kt penang mmg sedap :)

Qhaifa Nur said...

jarang makan nasi kandar ni...
tengok tu nasi pon tak nampak...
yang pasti memang sedapp...

Tina Othman said...

alahai comelnya atie, tak sembab pun kan =)

ingat lg, masa mengandung sulung tak boleh bau kari, meloya je rasa padahal sebelum tu mmg peberet

ReYNa said...

oh.g penang ke?huhu.line clear tu femes sbb bnyk masuk tv.tp rasanya bnyk lg kedai nasi kandar yg sedap mcm nasi kandar kg melayu n nasi kandar beratur

Diyana Didie said...

aty bukan peminat curry kot...tu yg rasa mcm biasa biasa saje.

ramai org ckp dah tak sedap dah line clear tu. tp dd suka je mkn nasi kandar. i love curry. hehehe kat penang, kononnya, rempah ratus dia lain sikit...kononnya la..rasanya mcm sama je. tp feels mkn masa holiday tu kot yg best. ;)

LisaLisut said...

mmg ptt u pegi pagi...i aritu g time lunch.mmg hazabbbbb.tp gigih lak beratur sbb mmg pk sepoloh kali ntah bila nk naik penang lg.tp masa tgh beratur tu mata i duk tgk tmpt dia masak(kembang tekak tp buat tak nampak). tgk dia duk potong2 ayam cmpak2 pakai tangan i dh mcm hilang selera tp sbb nk try rasa ape yg sedap sgt i gigih.oihh aritu i kene 7.50 okk.

lps tu i buat kesimpulan,lps ni xheran dah la xmkn nasi kandar kt penang.baik i g original kayu nasi kandar kt aman suria damansara tu ha.air cond.bersih.selesa.LOL.hahaha

Mimy Hamid said...

masa awal pregnant 2 bulan kepingin giler nasi kandar..padahal aku bukan pengemar tegar nasi kandar...tak pernah makan pun..tapi penangan mengidam kan...pehhhhhhhh pastu skrang dah tak leh masuk lak...ntah napa...

UyaRayza said...

dgr note bawah tue terus cancel hehehhe..jenis penggeli so better x pegi dai kembang tekak n x jadik makan heheh

noridaramli said...

aty larat lg jalan jauh ek..bestnyer..ida skg if long distance destntion sure sakit pinggang sgt2....huhuhuhuhu...apepun demi menunaikan nak bau air laut apepun sanggup kan kan..janji tertunai ape yg diidamkan

Anonymous said...

Nasi Kandar penang lain dari yg kat kl..dia nyer taste rempah tu tak sama..line clear femes kot tapi kalau dari rasa tempat lain sedap.. kalau nak tahu beza u mkn nasi kandar pelita kat ngan usm penang pastu gi kl mkn yg pelita kl plak..u will taste the different if u hayati betul2x. kalau nak kaw bleh try kat lebuh queen kat kapitan keling penang kedai makan tajjudin ahad tutup dari pagi dalam 10 sampai kul 3 camtu

Anonymous said...

kalau yg jenis geli gi pelita kat usm tu pun dah sedap.. and kalau nak yg melayu nyer but taste superb nasi kandar ahmad kat simpang ampat

yana lyana said...

penang mmg femes dgn nasi kandaq kan..
so kalau pegi sane mmg kene singgah la..rugi katanya..hehe..

PUAN THALHA : said...

dah makan kat sini masa pegi penang awal bulan ni. rasa nasi kandar line clear okla, sedap gak tapi tak delah umpph sangat kot. hee.

Mila Ahmad said...

pineng memg terkenal dengan nasi kandar kowt kak. so sape2 yang dtg sana haruslah cuba.

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..lama x pekena nasi kandaq ni..nyum3..hikhik..

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

salam,
la... aty mai penang ka???
lama dah tak bukak blog, taktau apa yg terjadi..
ehehehhe..
.
nasik kandaq line clear ni mmg femes.. tp bab kebersihan tu yg spoil sket. sy skrg ni suka nasi kandaq Deen, dekat Jelutong. kedai Deen tu ok la.. x la nmpak sgt penamdangan kurang enak tu! mabeles!

selalunya, kalau ke kedai nasik kandaq ni, telur sotong dengan telur ikan je fevret sy! terbaek! ehehhe.. kalo amek ayam, kira murah lg, tp kalo amek udang besaq segala tu, mau kena ketuk jugak la.. :)