Thursday, December 29, 2011

Apesal asyik nak TERKENTUT jer nih weeeiihh...!!





ape aku makan ek sampai perut aku 'berangin' sangat..??




aku tau salah satu simptom orang pregnan mase trimester ke-2 ni ialah sendawa dan nak buang angin berbanding biasa....
kentut ar tu kan...
aku bace info -terjadi sebab usus meregang dan kite akan berase kembung perut...
so..kire normal ar...


tu pasal lar aku asyik terkentut2 jer tu..!!
malu weeiihh...!!!
nasib baik kakak depan meja aku ni memang paham..
aku pon buat2 tak perasan jer...
eerrrr...tak busuk tak per...[miahahaha]
ni bukan kentut nak u'uk..
ni kentut yang tak mampu dikawal..
pantang aku bergerak..
angin dalam perut ni memanjang nak kuar...
penat dah aku tahan...


tapi aku bace...
tak elok tahan2...
akan buat perut kite lagi tak selesa dan angin berbunyik2 dalam perut tau...
mesti baby tak ley tidur kan sebab bising sangat dalam pewot aku nih..[huhu]



  • makan dalam jumlah yang besar akan buat perut kembung dan tidak selesa - tapi aku pon bukan makan banyak sangat
  • Hindari memakan makanan yang menyebab kan banyak angin seperti JAGUNG dan bawang merah - weeeiihh..aku dah makan jagung kat Penang aritu baru aku tau makanan tu berangin..!! patut ar lepas balik tu aku asyik terkentut2 jer sampai sekarang..!! 


ko dah kenyang makan..dah proses buang balik..baru ko tau yang jagung ni boleh mendatangkan angin..tapi sedap ko tau tak jagung bakar ni..!! [ciss]
aku makan kat Penang mase gi jalan2 kat Nite market kat Batu Feringghi aritu..



lepas ni aku kene gugel ar..
nak carik makanan2 yg ley buat angin mase pegnan...
malu tu satu hal sebab terkentut2 jer..
tak besh rase kat perut pon satu hal jugak..
sampai aku dah tak reti nak beza dah mane satu baby aku bergerak dan mane satu angin tengh puting beliung dalam pewot aku ni..*sigh


laki aku..sekali die TER dengar aku ngah kentut [tak ley nak cover dan tahan]..
sampai sekarang aku jadi bahan...ggggrrrr....
die kate "awesome" [marah ko tau tak..!!]
sedang baru sekali tu jer..!!!




p/s :: eeerrr...ko ade tak kentut2 macam aku nih..ker...aku jer..??!! [malu]



18 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh,gtu ea sis..hikhik..

sbr2..xbusuk takpe..ngeh3..

♥ Wina ♥ said...

hahahahhh kelakarlah!

buang angin masa preggy mmg biasa & memang x berbau pun :-)

Cikpuan rara said...

hehehehe mst hubby aty gelak2 bila terkentot2 kan.hehehe. neway thanks for info.but bila dpt kentot sedap kan.

Diyana Didie said...

hehehe ada jugak! kalau senang buang angin, maknanya ok lah. u sihatlah maknanya. ;) rasanya, tak perlulah risau mkn jagung tu. kalau perut kembung angin, minum lah horlick panas or milo panas...hehe

CikNaa said...

hikhik.. kdg2 kan puas mncari 'port' terbaik utk melepas! kihkihkih..

jaja_norliza said...

pengalaman sy pregnen dl x de plak terkentut2 camtu...tp asyik nk terkencing jer...batuk pon leh terkencing...apalagi kalo gelak kuat2...may b lain org lain pengalaman...neway, thanks 4 info..

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

1st akk mengandung sgt comel..

akk kentut tak bau ok kot hehehe

batu baiduri said...

same with me (huhu, malu)..... klu 'terkuar' dpn hubby, i ckap baby yg kentut....ahaha....cian baby dlm pw0t...

Liyana said...

same la kite, mmg asik nk kentut je, kt opis kena thn la, klu dgn hasben kentut je, slamber ckp baby yg kentut, haha

BuNGaKRiSTaL said...

aty, for me sejak pregnant ni x bole nk makan cempedak.. yg goreng pn x boleh..

kalo x angin taufan jadinyer dalam perut.. huhu..

nak legakan, minum air suam or panas.. kalo ada limau, elok jgak minum limau suam.. lega skit angin ngan rasa mual tu.. :)

luvira said...

ira pon mmg kerap kentut sejak preggy nih...;)

mmg banyak angin org kata masa preggy...tak kire tempat, asek nak kentut jea...kalau dah terkentut kuat depan public, buat muka bodoh jea....

cover malu seh!!

Mimy Hamid said...

erkk aku takde lak...aku kuar angin ngan cara lain...asik la bersendawa...kalau gi overseas konpom kata kurang ajar ni hihihi...

ainnazari said...

sya pn sama, rasa lepas tu mmg puas je kan...hehehe husband mmg bantai ketawa kan sya jgk...sabar je la..hehehe kenangan tu...sya bukan je kentut malah kerap buang air kecil...huhuhu

miss she said...

comel la sis

ibuhebat said...

haha.. kelakau ler...
tapi, memang masa peknen senang masuk angin.. tu yg jadinya loya, mual, dsb. :)

Tina Othman said...

alahai comelnya, takpe nak kentut, kentut je, nanti perut masuk angin lg susah =)

farah keifli said...

saya masuk trimester ketiga asyik nak terberak je..makan sikit nak ook-ook..

cikpingu said...

huhu same jugak ngn kite... kentut2 je.. klu baring sblh hasben..pastu kite ckp.. nak kentut lah.. die ckp kentut je la.. busuk pun xpe.. mne ade kentut yg wangi.. hahaha..

lg 1.. klu time terbatuk atau terbersin.. mesti terkeluar kencing.. huhu.. xleh kawal btul..