Thursday, December 29, 2011

Baby lapar agaknyer...........[sayu rase hati biler baby dalam perut lapar]





macamane aku tau baby aku sedang lapar..??



sebab..sebelum2 ni...
aku perasan..biler masuk waktu lunch atau aku lapar..
baby dalam perut akan mula hyper bagi tindak balas..
baby akan bergerak ngan sangat2 aktif..!!
macam nak bagitau pada aku..dah sampai mase tuk aku makan..
tapi biler dah kenyang lepas tu..
baby mula slow balik dan senyap..
atau beri tindak balas bila aku mula bercakap atau mengusap perut aku...
macam tu lah selalunyer...


hari ni pon same..!!
aku dah mula megganti puasa wajib aku...
puasa..dah tentu lapar..dahaga dan perut kosong..
baby dalam perut bergerak hyper aktif..
dan lebih kuat dari biasa..dan sampai saat ni...!!
boleh nampak perut aku bergelombang..
dan kawan2 opis aku jugak boleh rase biler pegang perut aku..[pertama kali tau derang pegang perut aku nak rase gerakan baby]
dalam mase risau..derang jugak teruje..!! 
aku tau..baby aku sedang lapar...
mahu saje aku menangis sebab kasihan pada baby..
tapi dah separuh hari..terase sayang nak bukak puasa..
aku pon masih lagi mampu bertahan..
cuma risaukan keadaan baby...
dari tadi aku usap perut dan cakap ngan baby supaye bersabar seperti ibunya..
tinggal lagi beberapa jam..
dan aku yakin keadaan ni masih lagi tak akan memudaratkan baby..[insyaallah]


aku dah start pegnan mase bulan pose aritu...
tapi aku still ade puasa yang perlu di ganti..
sebab..hujung2 puasa haritu.. aku bleeding [tak banyak]
tapi aku tak digalakkan berpuasa mase tu..
sebab kandungan aku masih sangat2 baru..
dan memerlukan aku makan dan minum ngan cukup..


jadi.. saat ni.. aku sedang menganti puasa tu..
aku nak habeskan puasa ganti sebelum aku beranak..
sebab..due aku beranak pertengahan ker akhir bulan April..
so mungkin akan berpantang antara bulan 5 dan 6..
tau tak korang..kite akan mula berpuasa pada pertengahan bulan 7 tahun depan..??
jadi.. aku tak nak waktu tu aku tertekan nak menghabiskan puasa yang WAJIB DI GANTI..


lagi pulak aku merancang tuk menyusukan anak secare fully..
jadi badan aku memerlukan lebih tenaga..makanan dan air waktu tu..
aku takut tak mampu tuk menganti puasa aku waktu tu...
jadi sementara ada mase dan peluang ni..
aku cube tuk menunaikan kewajipan aku...


kalau dulu..aku lapar..aku tak pernah peduli sangat..
kalau makan lambat kat opis pon..
aku tak kisah..
makan saje ape yang ade dulu..
kekadang kalau banyak sangat kerje..terlalu bizi..
aku tak makan pon aku tak perasan...
tapi sekarang..kalau aku letih..lapar..atau dahaga...
setiap waktu dan dalam ape keadaan pon...
aku tak boleh pandang remeh...
aku perlu pikirkan keadaan baby dalam pewot..!!
macamane malas pon aku nak kuar turun tangga tuk gi lunch..
aku akan gagahkan diri aku jugak...
tu belum lagi kire makanan2 tambahan dalam laci untuk mengelakkan aku lapar..
eeerr...sebenarnyer tuk memberi cukup makan..minum dan khasiat tuk baby dalam perut..
sebab baby hanye akan mendapat khasiat makan dari pemakanan ibunyer..!!


jadi cerite pasal aku berpuasa hari ni..
aku awal2 dah cakap ngan baby supaya baby bersabar dan bertahan tuk satu hari ni...




untuk anak ibu
" anak ibu sayang...sabar yer.. ibu sedang menunaikan kewajipan ibu pada Allah..ibu tahu anak ibu boleh memahami dan kuat semangat seperti ibu.. nanti waktu bukak puasa..ibu janji akan beri kamu makanan terbaik untuk kamu dapat khasiatnya yer sayang..sabar sikit jer lagi yer..."




sayu hati aku sebenarnyer biler anak dalam perut lapar...






p/s :: macamane berpuasa bagi orang yang mengandung..??











19 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..sayu sy bcb ni sis..

sbr ea bby, t ibu kasi mknn okies..

bertahan yer..

Liyana said...

almk! blm ganti pose lg... ade seminggu kot...

bulan 7 dh start pose balik eh? time tu insyaAllah tgh berpantang lg tu.... masak nak mengganti pose sebulan.. T_____T

CikNaa said...

saye sempat puasa 3hari sebelum raye.. sebenar nya puasa penuh dah.. tp 3hari baru dpt tau peknen, kira ok la.. kalo tau awal2 agaknye banyak gak tinggal..hihi

jaja_norliza said...

sian baby aty..lapar yer...so far, tahun lepas masa bulan pose sy hanya tggu masa nk bersalin...tp alhamdulillah sy mampu berpuasa sampai sy bersalin...saya amalkan minum barli suam masa sahur...susu skali...masa berbuka pon camtu. try la..

Tina Othman said...

insyaallah, boleh berpuasa time mengandung, saya dulu pun tgh sarat time bulan puasa & alhamdulilah dpt puasa penuh

sahur kena lewatkan lepas tu ambik susu, insyaallah Allah permudahkan niat baik kita

Mimy Hamid said...

siannya baby ...sabar eh mummy berpuasa...memang sayu la beb kalau anak gerak dalam tummy..memang dia lapar...takpela ganti benda wajib...aku ni ni pun tak ganti puasa 30hari..aduhai dah nak bersalin ni..lepas bersalin tahun depan kot

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Siannya baby.. esok2 you sahur mkn telur & susu lebih2 sikit, mkn kurma.. biar dia lebih kenyang sikit .. Agaknya kot..

cikpingu said...

aah laa.. sama.. belom abes gnti pose... ade byk ari plk 2... aritu try pose sehari... pastu baby bgerak dgn skuatnye.. alahaiii... ciannye kt baby.. pastu hasben ckp.. nnt2 la gnti 2... baby tgh nk mmbesar skrg.. huhuhu..
aritu ade gak tnye doc.. doc ckp.. boleh mmg boleh.. tp kne kuat smngat la.. makan time sahur 2 nk btul2 byk.. tp nk cmne.. mkn byk ckit dh nk keluar balek.. pastu mmg rse lemah je..
xrse cam pose biase kite 2.. lainnn..huhu.. pastu kite smpi skrg belom lg smbung gnti..

ReYNa said...

sabar aty.sy dulu pregnant time puasa jugak.tp alhamdulillah puasa penuh.cuma mmg penat la.sahur kena mkn bnyk sket la nnti;)

!k@ said...

aty..masa puasa hari tu ika dah 4bulan..
ika amalkan masa sahur makan nasi,kurma,susu and minum air masak xtra..vitamin pn xmiss..sbb nak make sure baby xlapar..
pastu pesan ngan baby hari ni kita puasa ye syg..
alhamdulillah ok..
tp ika ada bc artikel, kalau masa puasa ada muntah2, cirit birit, pening n pitam mmg kena buka puasa sbb takut memudaratkan...

whiteapple said...

alahai, siannyer baby...,dan entry nie sweet je. takpe semoga baby faham dan sama2 jadi anak yg taat ibubapa dan perintah Allah. InsyaAllah semoga semuanya berjalan lancar dan selamat ye Aty ^_^

amal said...

saya dulu pun masa puasa tu tgh awal2 pregnant. risau jugak nak puasa. ada tanya doktor. dia kata jgn risau, baby bleh amik lemak2 dari badan mak dia.. masa sahur tu makan biar cukup. dalam Islam pun kata bleh puasa asalkan kita rasa tak memudaratkan baby. insyaallah ok tu :)

Gadis said...

sweet nyer...=)

modusoperandi111209 said...

insyallah, baby tahu niat ibu =)

LisaLisut said...

tp sllnye b4 i pregnant kalau perut i growling tu meaning cacing aaa hahahah.lapar guling2 wooo.

skrg dh preggy kalau rs perut growling nk mati tu dh tau dh ade makhluk kt dlm yg lapar hamat2. i sll bygkan mulut baby(xkisah mine ke org lain yg dlm perut tu)dia nganga2 kt dlm tu tunggu mknn.cute gila haha

iizla said...

Ramadhan lepas saya sedang mengandung 8 bulan. puasa penuh!! baby kat dalam perut tolong bg kekuatan kat mama dia nih.. alhamdulillah.

syu said...

saya pernah pregnant masa pose dulu.. perkara penting : mesti bersahur ! tu penting and better amik yang berat sikit supaya kita tak cepat 'flat' sebe,um tiba waktu berbuka... insyaAllah...takde masalah.

mia-ina said...

mia pun sedih..ble perut mendidih..mia tau baby lapar...klu ikut takut gemuk..sbb mia ni jenis cepat naik bdn..nk wat camne baby nk mkn...ken agak mkn..klu x..mula nk pening loya

Ainul said...

dl ms peknen alhamdulillah berjaya pose penuh.takde masalah pun org pregnant berpuasa.make sure ms sahur mkn nasi, minum air banyak.biasa la bila dh petang tu rasa mcm lapo.sy selalu ckp baby " syg hr ni kita puasa,,kejap je lagi nk berbuka" .. selalu ckp dgn baby nanti dia mesti ok..